|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Fotografia z drona
Arkowal - Pon 05 Lut, 2018 Temat postu: Fotografia z drona Czy ktoś z kolegów próbował fotografii z drona?Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zakup małego dji mavic pro, dji phantom 4 pro lub ewentualnie samemu sobie coś złożyć.
Dji mavik pro wydaje się najlepszą dla mnie opcją i nie wachałbym się zakupu,żeby nie jego wydaje mi się zbyt słaby aparat, zwłaszcza przy słabym oświetleniu.
Może ktoś strzelał fotki z w/w modeli i mógłby coś więcej powiedzieć? Mile widziane fotografie
kelvinpiotr - Pon 05 Lut, 2018
Używam Phantom 4 Pro+ i jak najbardziej mogę polecić ... 20 MPix matryca , całkiem spora 1" . nastawy parametrów łacznie z manualem . Optyka szeroka i niezła jakościowo jak na malucha ... Pod ręką nie mam zdjęć ale może coś wyszukam ...
fatman - Pon 05 Lut, 2018
Arkowal, ja robie z Mavica Pro
Używam os maja.
Całkiem spoko daje radę. Oczywiście jak nie będziesz chciał drukować plakatów.
Zobacz w mojej galerii przykładowe:
https://forum.optyczne.pl/album_page.php?pic_id=11773
https://forum.optyczne.pl/album_page.php?pic_id=11645
Arkowal - Pon 05 Lut, 2018
Dzięki panowie.
fatman Fotki fajne,nie jest żle, no i zabawa jest Mavik jest na duży plus chociażby ze względu na jego transport. Ostrość zdjęć nie powala, ale pewnie i od phantoma 4 pro jest to samo.
Hmmm będę myślał Zastanawiam się czy w tej cenie nie złożyłbym czegoś i do tego np. mały sony cybers-shot DSC-RX100 lub podobny w tej cenie.Na plus byłaby zapewne większa rozdzielczośc zdjęć jak i ich ostrość tyle tylko,że takiej zabawki na wakacje już nie zabiorę Ahhhh
Preskaler - Sob 17 Lut, 2018
Też mam "Mavic'a" i... mam kłopot bo nie wiem czym wywoływać zdjęcia Z RAW (DNG)? Mam DPP ale tym nie pójdzie. Najlepiej żeby coś było za darmo. Doradzi ktoś w jaki program najlepiej się zaopatrzyć?
Vertidonar - Sob 17 Lut, 2018
Spróbuj RAW Therapee lub Darktable. Nie wiem czy jeszcze jest dostępny ale kilka tygodni temu można było pobrać za darmo DXO 11
fatman - Sob 17 Lut, 2018
Arkowal napisał/a: | Dzięki panowie.
fatman Fotki fajne,nie jest żle, no i zabawa jest Mavik jest na duży plus chociażby ze względu na jego transport. Ostrość zdjęć nie powala, ale pewnie i od phantoma 4 pro jest to samo.
Hmmm będę myślał Zastanawiam się czy w tej cenie nie złożyłbym czegoś i do tego np. mały sony cybers-shot DSC-RX100 lub podobny w tej cenie.Na plus byłaby zapewne większa rozdzielczośc zdjęć jak i ich ostrość tyle tylko,że takiej zabawki na wakacje już nie zabiorę Ahhhh |
Aparat może i zamontujesz ale... jak zdalnie wyzwolisz migawkę kilometr od siebie?
Mam też te google. Zajebiste latanie i kadrowanie jest z tym!
Preskaler - Sob 17 Lut, 2018
Vertidonar napisał/a: | Spróbuj RAW Therapee lub Darktable. Nie wiem czy jeszcze jest dostępny ale kilka tygodni temu można było pobrać za darmo DXO 11 |
Wielkie dzięki! Ściągnąłem i teraz muszę się go jakoś nauczyć.
P.S.
Gdzie tu jest przycisk "Pomógł" bo nie widzę?
sylpha31 - Czw 22 Mar, 2018
Fotografuję z drona od dawna. Świetny biznes przy okazji, a okazji wiele.
Preskaler - Czw 22 Mar, 2018
sylpha31 napisał/a: | Fotografuję z drona od dawna. Świetny biznes przy okazji, a okazji wiele. |
A jak Sobie z kursem poradziłaś i ile to Cię kosztowało?
peny - Nie 25 Mar, 2018
Warto ten temat zostawić zawodowcom... Przynajmniej według mnie...
santa43 - Nie 25 Mar, 2018
Drony są aktualnie na topie także świetny pomysł na biznes. Może też wypróbuję swoich sił w tym temacie.
Preskaler - Pon 26 Mar, 2018
A dlaczego dron nadawać ma się tyko do „profeski”? To tak jak lustrzanka - tylko dla profesjonalistów? Z tym zarabianiem to nie takie proste. Po pirwsze - trzeba zrobić kurs. Po drugie - nie wolno latać nad miastami i bliżej niż 100 m od budynków i ludzi. Ja robię zdjęcia amatorsko od wielu lar i dronem latam amatorsko od paru miesięcy i nie zamierzam tego zminiać.
kelvinpiotr - Sob 14 Kwi, 2018
Kilka ostatnich z drona , nie filmuję tyko fotografia .
Jak na razie nie chcą się załadować,
Preskaler - Nie 15 Kwi, 2018
No to ja spróbuję czy wejdą?
1.
2.
kelvinpiotr - Nie 15 Kwi, 2018
No i nie weszły , nie wiem wielkość pliku, miejsce , adres ?? Nie mam czasu tego analizować.
Można zabaczyć tu :
https://ijszeilen.smugmug.com/IJszeilen/Baikal-2018/
Tylko, że są wszystkie z całej imprezy.( no , może 20 % z wszystkich zrobionych ) Jak za dużo to nie oglądać. To , gdzie obiektyw jest powyżej 1.6 m od butów fotografa , oraz panoramy to moje z drona . To co poniżej to autorstwo syna , czyli Jacka Drona traktowaliśmy jako uzupełnienie do tego co na lądzie.
Chciało by się mieć wymienne obiektywy jak w X4 X5 z Inspire,a , ale.... Trzeba robić tym co jest czyli Phantom 4 Pro +. Latając wokół bojerów nie schodziłem poniżej 6 m aby nie dostać masztem czy wantami i niestety na szeroki kąt to trochę jeszcze za daleko . Za to do panoram świetny , jakość optyki też bardzo dobra jak na taką wielkość soczewki . Na brzegach troche nieostrość ale 80% pola obrazu super. Ale muszę też przyznać że warunki były rewelacyjne , przejrzystość powietrza przy słonecznej pogodzie idealna
Kospas332 - Nie 20 Maj, 2018
Jak dla mnie bardzo dobre zdjęcia. Możesz być zadowolony
maziek - Nie 20 Maj, 2018
Większość to świetne foty, ale kilka jeszcze uwalnia adrenalinę z nadnerczy .
PDamian - Nie 20 Maj, 2018
https://ijszeilen.smugmug.com/IJszeilen/Baikal-2018/i-zLw4pJ3/A
kelvinpiotr - Sro 23 Maj, 2018
maziek napisał/a: | ale kilka jeszcze uwalnia adrenalinę z nadnerczy |
Podobno wrażenia z jazdy niezapomniane ... w tym roku lód miał fakturę bruku ze względu na opad śniegu , podniesienie temperatury i ponowne zamrożenie . Predkości jaki uzyskiwali zawodnicy to do 100 km/h . Ale podobno na gładkim lodzie i przy dobrych warunkach wiatrowych bojer może rozpędzić się do 140 km/h.
Trzeba mieć "jaja" żeby tym pojechać , najmniejszy błąd przy takich prędkościach i katapulta gotowa .. .
|
|