forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Dual Pixel AF a front/back focus

Deadi - Wto 17 Kwi, 2018
Temat postu: Dual Pixel AF a front/back focus
Czy to prawda, że Canonowska funkcja DPAF w trybie LV niweluje wszelkie problemy z FF/BF?
Wojmistrz - Wto 17 Kwi, 2018

Nie, nieprawda :mrgreen:
Sprostowanie. W trybie LV jaki by on nie był, ostrość już masz i widzisz ją na wyświetlaczu. Obraz jest taki jaki widzisz i pozostaje jedynie jego zarejestrowanie. FF/BF to efekt różnic w korekcji między obrazem jaki pada na czujnik AF po odbiciu przez lustro, pryzmaty i inne elementy optyczne, a odległością do matrycy po podniesieniu lustra i zwolnieniu migawki.

Negatyw - Wto 17 Kwi, 2018

Chyba zbyt zawęziłeś definicję FF/BF. Można znaleźć przykłady dwóch obiektywów z których tylko jeden będzie miał FF/BF.
Wojmistrz - Wto 17 Kwi, 2018

Zawęziłem, ale sama zasada wyświetlania obrazu LV i fotografowania/filmowania w tym trybie jest stała. Po prostu jak jest ostro na podglądzie, to jest i ostro na zdjęciu, no chyba, że to Sony SLT :mrgreen:
komor - Wto 17 Kwi, 2018

Temat ciekawy, ale skoro DualPixel posługuje się pomiarem fazowym, to dobrze jest rozpatrzeć, jak to się ma do najbardziej tradycyjnego AF-u lustrzankowego, który podatny jest na błędy FF/BF, czyli właśnie fazowego pomiaru, przez lustro, do osobnego czujnika.

Producenci zwykle niespecjalnie się chwalą szczegółami, ale o ile dobrze pamiętam opis działania DualPixel, to oprócz „zgrubnego” pomiaru fazowego, jest też zaangażowany pomiar kontrastu, dzięki czemu ewentualne błędy kalibracji obiektywu znikną. Ewentualnego problemu związanego z rozkalibrowanym korpusem (np. przesunięte lusterko pomocnicze znajdujące się pod lustrem głównym, lub przesunięty czujnik AF), na pewno tutaj nie mają znaczenia, bo DualPixel działa na Live View, czyli opuszczonym lustrze i bez użycia tradycyjnego czujnika AF.

Deadi - Sro 18 Kwi, 2018

Przeczytałem takie rewelacje gdzieś na zagranicznych portalach, a konkretnie właśnie, że Dual Pixel zastępuje nijako mikroregulacje AF. Co prawda to wymusza korzystanie z LV, ale zawsze jest to jakaś korzyść. Ja jestem lustrzankowym laikiem, wchodzę dopiero w ten temat, a wiedzę czerpie wyłącznie z filmów lub tekstu, więc łatwo nie jest. Ale zauważyłem też, że AF w trybie wizjera jest inny niż w LV. Konkretnie Canon 200D - przez wizjer ma 9 pół, a w LV 49. Czy to nie jest tak, jak pisze komor, że to są dwa odrębne i niezależne systemy fokusowania? No bo tak naprawdę czym się różni tryb LV od byle bezlusterkowca lub też kompakta? w tych drugich problem FF/BF nie występuje.
Wojmistrz - Sro 18 Kwi, 2018

Deadi napisał/a:
Czy to nie jest tak, jak pisze komor, że to są dwa odrębne i niezależne systemy fokusowania?
No to o czym niby piszemy kolejny dzień :mrgreen: ?
Albo masz punkty AF na matrycy, czyli jak jest ostro pokazane na ekranie to i zapisane będzie ostro w pliku, albo masz przechodzenie przez jakiś dodatkowy układ optyczny gdzie potrafią być potem różnice w odległości do matrycy.
Deadi napisał/a:
No bo tak naprawdę czym się różni tryb LV od byle bezlusterkowca lub też kompakta? w tych drugich problem FF/BF nie występuje.
O BF/FF w bezlusterkowcach też nie słyszałem, no chyba że Sony SLT. Tym problemem obarczone są lustrzanki, czyli tam gdzie masz układ optyczny wyprowadzający obraz dla wizjera i przy okazji dla czujników AF. Same coraz nowsze technologie w LV mają przyśpieszać działanie i celność AF.
komor - Sro 18 Kwi, 2018

Deadi napisał/a:
Czy to nie jest tak, jak pisze komor, że to są dwa odrębne i niezależne systemy fokusowania?

Tak, to są zupełnie odrębne systemy fokusowania.

Wojmistrz napisał/a:
O BF/FF w bezlusterkowcach też nie słyszałem

Zajrzyj dokładniej. ;) Zdarzyło się w może dwóch testach obiektywów bodaj m4/3, że konsekwentnie trafiał z BB/BF, ale wydaje mi się, że to raczej kwestia tego, że silnik AF ma zbyt dużą inercję lub brak precyzji, korpus kazał się już zatrzymać, a on jeszcze trochę pojechał, czego korpus już nie wykrywa, nie sprawdza. Ale to tylko taka robocza teoria.

Czegoś nie rozumiem. Jeśli silnik się zatrzymał w jakiejś pozycji to już jej przecież w bezlusterkowcach nie zmienia jak właśnie korekcja w lustrzankach. Ja rozumiem, że mógł po prostu nie trafić. Wszelkie delikatne problemy BF/FF w bezlustrach można moim zdaniem zwalić na działanie stabilizacji.
komor - Sro 18 Kwi, 2018

Wiesz, wszystko to jest zgadywanka, ale w teście, który mam na myśli (niestety linku nie podam, nie pamiętam, który to dokładnie był) było konsekwentne trafianie lekko poza cel.

Może to Sony SLT :mrgreen:
komor - Sro 18 Kwi, 2018

Nie, nie… :) To był na 99% m4/3 i kontrastowy pomiar. Ze dwa takie testy były. No nie przeryję tego, a już na pewno nie teraz. Może kiedyś poszukam.
Deadi - Sro 18 Kwi, 2018

A czy Dual Pixel to jakaś nowatorska funkcja czy po prostu tak się nazywa?
Czy Nikon albo Pentax posiada coś takiego?

To wymysł Canona. Ani Pentax, ani Nikon nie nadają się do filmowania, a ta technologia to chyba była pod taki profil stworzona jako kolejny element zabawy z STM.
unana - Czw 19 Kwi, 2018

Deadi napisał/a:

Obejrzyj sobie ten film, on wyjaśnia dokładnie na czym polega DPR https://www.youtube.com/watch?v=W0S8shTk94E

Deadi - Pią 20 Kwi, 2018

unana napisał/a:
Deadi napisał/a:

Obejrzyj sobie ten film, on wyjaśnia dokładnie na czym polega DPR https://www.youtube.com/watch?v=W0S8shTk94E

O dzięki - bardzo lubię ten duet 😉

komor - Pią 20 Kwi, 2018

Jak ktoś chce się zagłębić w technikalia, to ciekawy artykuł o działaniu AF, głównie w Canonie, jest tutaj: https://www.dpreview.com/...ction-autofocus
Są tam też linki do dalszych czytanek. Dobrze sobie poczytać, jeśli komuś się wydaje, że w autofokusie nic się nie zmienia i że tak jak to zrobili od lat 80-tych, tak samo ciągle to klepią i że zasada pracy jest prosta.

Deadi - Pią 20 Kwi, 2018

Coraz bardziej pragnę Canona 200D jako pierwsze lustro w życiu, zwłaszcza przez owy Dual Pixel, który pozwala wyeliminować komplikacje braku mikroregulacji AF, a także korzystać z lustrzanki jak z kompaktu (jestem okularnikiem i ciekaw jestem bardzo jak bardzo źle korzysta się z wizjera w okularach)
Wojmistrz - Pią 20 Kwi, 2018

Deadi napisał/a:
Coraz bardziej pragnę Canona 200D jako pierwsze lustro w życiu
A co z tym K-S2 :D
Pierwsza lustrzanka to jak pierwsze auto czy pierwsza dziewczyna/chłopak. Wymagania rosną w trakcie posiadania. Nawet jak miałeś kompakt, to dopiero po minimum kilku miesiącach posiadania lustrzanki zaczniesz naprawdę widzieć, czego ci brakuje w aktualnym sprzęcie.

Deadi - Pią 20 Kwi, 2018

Wojmistrz napisał/a:
Deadi napisał/a:
Coraz bardziej pragnę Canona 200D jako pierwsze lustro w życiu
A co z tym K-S2 :D
Pierwsza lustrzanka to jak pierwsze auto czy pierwsza dziewczyna/chłopak. Wymagania rosną w trakcie posiadania. Nawet jak miałeś kompakt, to dopiero po minimum kilku miesiącach posiadania lustrzanki zaczniesz naprawdę widzieć, czego ci brakuje w aktualnym sprzęcie.

Ehh sam nie wiem :D Najważniejsze, że nie mam parcia ani na zakup, ani na lustro. Chcę dokonać bardzo świadomego wyboru, dokładnie jak z pierwszym autem. Notabene moim pierwszym autem wciąż jeżdżę, za dwa miesiące minie 6 lat owocnej współpracy, choć ma tylko 75KM i nie ma klimatyzacji :D
Podobnie chce z następcą HX1 - chcę progres, ale z sensem i bez przesadyzmu. Najgorsze jest to, że mam bardzo dużo wiedzy teoretycznej, a zdecydowanie za mało praktycznej. W sklepach typu MM czy ERTVAGD nie ma fachowców, a sprzęt bardzo mocno powtarzalny. Pentax to już w ogóle egzotyka i pozostaje tylko wiedza netowa. Bardzo bym nie chciał wydać 2-3-4 tysięcy i czuć zawód lub też wrażenie "pff HX1 nie był wiele gorszy", tym bardziej, że bardzo lubię ten aparat mimo pewnych niedoskonałości.

komor - Pią 20 Kwi, 2018

Deadi napisał/a:
(jestem okularnikiem i ciekaw jestem bardzo jak bardzo źle korzysta się z wizjera w okularach)

Korzysta się na przykład tak jak w załączniku. :wink:

A tak na poważnie, to nie wiem czy to jest dobry powód do korzystania z Live View. Kadrowanie „na zombie” małą lustrzanką i niewielkim obiektywem może jeszcze przejść, ale jakieś dłuższe ogniskowe lub nieco lepsze szkiełko w przyszłości – odpada. Na wycieczce w słoneczny dzień kadrowanie ekran to w ogóle porażka w każdym przypadku. O ile Twoja wada wzroku mieści się w zakresie regulacji dioptri wizjera optycznego (sprawdź czy 200D ma regulację!), to pomęczyłbym się tak, jak ja się od zawsze męczę, czyli okulary na nosie, pod wizjerem, lub na czole, nad wizjerem, w zależności od okoliczności.

Deadi - Pią 20 Kwi, 2018

Większość aparatów ogarnia max -3, ja mam -3.75 :D

W ostateczności zostaje jeszcze operacja albo soczewki ;)

Negatyw - Pią 20 Kwi, 2018

Ja w starym aparacie mam muszlę oczną z soczewką -3 dioptrie. W nowszym Pentax K-S1 patrzę przez okulary i bez problemu obejmuję cały kadr. Przy takim patrzeniu może być problem ze światłem padającym od strony wizjera, bo zakłóca pomiar światła, ale nie stwierdziłem niedoświetlonych zdjęć.
Wojmistrz - Pią 20 Kwi, 2018

200D ma regulację od -3.0 do +1.0
Z -3 więcej się nie da chyba z powodów prawnych. Jak pamiętam okulary do -3 też można w UE bez recepty sprzedawać, a więcej wyłącznie na receptę od okulisty.

Negatyw - Nie 22 Kwi, 2018

Czyli 200D można kupić bez recepty?
Deadi - Pon 23 Kwi, 2018

Strasznie to głupie z tymi receptami, w sumie co mądrego wymyśliła UE? ;)
Ja kupuje okulary bez recepty, daje optykowi moje stare, mierzy dioptrie i robi nowe na wzór starych. Tak było jeszcze 2 lata temu. No ale tylko UE i banda socjalistów jest w stanie ochronić głupi lud przed tym by nie zakładali na nos okularów innych niż powinni :D

Tak czy siak jestem bardzo entyzjastycznie nastawiony do korzystania z wizjera. W związku z tym ma jeszcze kilka pytań: Jak byłem w sklepie to każdy aparat pokazywał w inny sposób. D5300 było strasznie ciemno, w D5600 było już jasno, podobnie w 200D jak i w D3400. Jak to jest z tymi wizjerami - rozumiem, że one są zawsze takie same, czy po włączeniu zasilania coś się zmienia? Może to debilne pytania, ale nie mając z tym wcześniej styczności ciężko co kolwiek wywnioskować na logikę ;) Poza tym czym w praktyce różni się wizjer oparty na układzie luster od pryzmatów?

komor - Pon 23 Kwi, 2018

W Nikonach jak nie ma naładowanego akumulatora, to wizjer jest zaciemniony, bo wizjer połączony jest z ekranem ciekłokrystalicznym, który bez zasilania robi się nie w pełni przepuszczalny.

Deadi napisał/a:
Poza tym czym w praktyce różni się wizjer oparty na układzie luster od pryzmatów?

Pryzmatyczny jest przeważnie większy i jaśniejszy, to podstawowy i pierwotny sposób budowania lustrzanki, a lustereczka to wersja budżetowa. Zdaje się, że pryzmat daje całkowite wewnętrzne odbicie, a lustra gubią część światła.

unana - Wto 24 Kwi, 2018

Deadi napisał/a:
Coraz bardziej pragnę Canona 200D jako pierwsze lustro w życiu, zwłaszcza przez owy Dual Pixel, który pozwala wyeliminować komplikacje braku mikroregulacji AF, a także korzystać z lustrzanki jak z kompaktu (jestem okularnikiem i ciekaw jestem bardzo jak bardzo źle korzysta się z wizjera w okularach)

Ja focę w okularach od momentu gdy pierwszy raz wzięłam do rąk lusterkowca (czyli właśnie minęły dwa lata) i jakoś mi one nie przeszkadzają. O wiele bardziej przeszkadza mi nie możność odchylenia ekranu w 5D, bo nie umiem sobie nosa ułożyć i ekranik mam ciągle zaparowany ;)