|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - sprzęt do fotografii 360
czarny1910 - Pią 11 Maj, 2018 Temat postu: sprzęt do fotografii 360 Witam,
potrzebuję pomocy w doborze aparatu do fotografii 360 produktów (buty piłkarskie)
w firmie mamy orbitvu alphashot, potrzebuję do niego zestaw obiektyw + aparat, by dobrze uchwycić poziom detalu obuwia.
Co polecacie??
Budżet elastyczny
Andrzej.M. - Pią 11 Maj, 2018
W zasadzie każdy aparat powinien sobie poradzić z tematem - pozostaje kwestia wygody obsługi i ceny.
Jak nie gra roli - to korpusy APSC z wyższej półki jak Nikon D7200/7500 , Canon 80D, Pentax K-3(II) lub KP. Jak ma być matryca małoobrazkowa (FF) to Nikon D850/810 Canon 5DmkIV Pentax K-1. Szkło - zwykle 100mm/2,8 Macro powinno dc dość możliwości , ale można tez wybrać nieco krótszą ogniskową np 50mmMacro a nawet 35mm Macro - stosowanie do wybranej wielkości matrycy i potrzeb .
Wojmistrz - Sob 12 Maj, 2018
czarny1910, dużo masz tych butów? To mają być zdjęcia 360 w jednej osi?
Jaki masz model tego Alphashota?
Do takich zdjęć absolutnie nie potrzeba jakiegoś super aparatu, jak bierzesz na firmę i nie szukasz kosztów, to możesz kupić najtańszy jaki znajdziesz i nawet obiektyw nie musisz brać jakiś za specjalny, fajnie jak by to był zmiennoogniskowy z makro. Na płytkiej głębi ostrości ci nie zależy, nawet będziesz jeszcze przymykał przysłonę więc naprawdę nie ma się sensu wykosztowywać. Oprócz ewentualnej przycinki kadru, rozdzielczość nie musi być jakaś wysoka, ponieważ aplety 360 i tak nie przyjmują jakiś super wysokich rozdzielczości obrazka. Dobrze jak to jest więcej niż 1000 linii, potem i tak wgrywa się taka 360tka na stronie dość długo.
Andrzej.M. - Sob 12 Maj, 2018
Właśnie - odnośnie kosztów - jak nie chcesz robić zbyt dużych kosztów - to lustrzanka w rodzaju Pentax KS2 czy Pentax K-70 z obiektywem 18-50 w zestawie też spokojnie się nada. Dlaczego Pentax? Bo wymienione lustrzanki mimo że kosztują jak budżetowe konkurencji - posiadają wszystkie przyciski i pokrętła do sterowania funkcjami , z których tamte są wykastrowane. Jednym słowem - masz niemal wszystko to co w zaawansowanych dwucyfrowych canonach czy serii 7x00 nikonów w cenie tańszych modeli. Niemal - bo najkrótszy czas to 1/6000s (a nie 1/8000s) i seria "tylko" 6kl/s. I słabszy AF - cóż - muszą się czymś różnić.
Andrzej.M., ale pracowałeś na Alphashocie?
komor - Sob 12 Maj, 2018
Andrzej.M., 3-cyfrowe Canony wygodnie się obsługuje nawet w trybie M, a do zdjęć tego rodzaju nic poza trybem M i jednokrotnym wyregulowaniu czasu i przysłony – nic nie trzeba. Ani wizjer nie jest istotny, ani uszczelnienia, a już najmniej jest potrzebne 1/6000 s.
Andrzej.M. - Sob 12 Maj, 2018
Cytat: | izjer nie jest istotny, ani uszczelnienia, a już najmniej jest potrzebne 1/6000 s.
|
Co do wizjera - to bym dyskutował - pełny obraz kadru w wizjerze zwykle się przydaje. Co do reszty - użytkownik na pewno dobrze się orientuje co mu potrzebne. Ja wolę mieć pod palcem pokrętło przysłon a pod drugim czas lub ISO - oczywiście raz ustalone warunki i tryb M są dość oczywiste.
Oczywiście każdym "kitem" powinno się taką "imprezę" obsłużyć nawet bez trybu makro - chyba że będzie się fotografowało również detale ok. centymetrowej wielkości.
komor napisał/a: | 3-cyfrowe Canony wygodnie się obsługuje nawet w trybie M, |
To ciekawe - może napisz producentowi - niech się nie wysila z dwucyfrowymi...
Andrzej.M., powtarzam pytanie. Pracowałeś na Alphashocie, albo innym automacie do zdjęć 360? Jak widać nie. Do takich automatów bierze się co popadnie niezależnie czy to robionych przez renomowane firmy, czy zmontowanych jak moje na arduino, silnika od zdechłego skanera i deski do pizzy z Ikei Jedyny warunek - spust wyzwalacza.
ISO 100, przysłona f/8, preselekcja czasu, światło ze świetlówek i zwykły obiektyw 18-55mm. Żadnych ustawień więcej, tryb manualny w obiektywie, bez stabilizacji i kombinowania.
Moja wersja nie jest ekonomiczna, bo tacka przechodzi nad kolejny czujnik (u mnie magnes), daje sygnał, silnik się zatrzymuje, sterownik wysyła impuls do aparatu, ten robi zdjęcie, od zatrzymania po 30 sekundach sterownik uruchamia silnik i tak w kółko. Jeden przedmiot się robi 36 minut, bo decha ma 72 magnesy. Oczywiście mógłbym napisać sobie opcję wyboru na co 2 czy co 3 impulsy, ale 36 lub 24 foty na 360° to dla mnie porażka, podobnie optymalizować czas pod moc świetlówek, czy inną przysłonę. Najbardziej optymalna była by szybka maszyna ze światłem błyskowym TTL, ... ale po co? Jak ktoś ma dużo towaru, to kupuje swój automat, a jak mało i zleci, to i taka maszyna to ogarnie.
czarny1910 - Sob 12 Maj, 2018
Kurczę dokładnie które alphashoty mam powiem Ci w poniedziałek. (na pewno jest jeden do 360 i jedna skrzynka alphashota zwykła, ale w oznaczenia nigdy nie wnikałem )
Niestety butów jest dużo, co 2 tygodnie nowa kolekcja samych piłkarskich (ok 100 modeli) + dochodzi bieganie/lifestyle, więc trochę tego jest.
Przedmioty robione w 2 osiach, ale też myślę, że nie ma co się wykosztowywać, bo i tak bardzo dużych rozdzielczości nie ogarną.
Jakieś konkretne zestawy Panowie (chcę podrzucić szefowi i odfajkować )
komor - Sob 12 Maj, 2018
Andrzej.M. napisał/a: | Co do wizjera - to bym dyskutował - pełny obraz kadru w wizjerze zwykle się przydaje. |
W takich zastosowaniach od dawna używa się live-view…
Andrzej.M. napisał/a: | o ciekawe - może napisz producentowi - niech się nie wysila z dwucyfrowymi... |
2-cyfrowymi jeszcze wygodniej, ale o ile nie robi się dynamicznej reporterki, tylko na spokojnie, to naprawdę w Canonie 3-cyfrowym daje radę. A już w przypadku aparatu umocowanym na urządzeniu do zdjęć 360° to już żadne przyciski nie są istotne…
Negatyw - Nie 13 Maj, 2018
Wojmistrz napisał/a: | ...Do takich zdjęć absolutnie nie potrzeba jakiegoś super aparatu, jak bierzesz na firmę i nie szukasz kosztów, to możesz kupić najtańszy jaki znajdziesz... |
Ten za 19 zł będzie najtańszy:
http://allegro.pl/aparat-...7274322263.html
Wujek_Pstrykacz - Nie 13 Maj, 2018
Negatyw napisał/a: | Wojmistrz napisał/a: | ...Do takich zdjęć absolutnie nie potrzeba jakiegoś super aparatu, jak bierzesz na firmę i nie szukasz kosztów, to możesz kupić najtańszy jaki znajdziesz... |
Ten za 19 zł będzie najtańszy:
http://allegro.pl/aparat-...7274322263.html |
Nie wiem, czy to miało być śmieszne, ale wyszło żenująco. Ale rozumiem to, zważywszy porę zamieszczenia postu.
Wojmistrz napisał/a: | ... najtańszy jaki znajdziesz... | Przykro mi ale tańszego nie znalazłem.
Wojmistrz - Nie 13 Maj, 2018
Negatywie, firma czyli zakup na fakturę, zapewne VAT. Domyślnie najtańszy, nowy w sklepie, może być internetowym, o ile owa firma potem nie będzie mieć z założenia problemów z gwarancją.
Za aparat nowy z gwarancją i fakturą VAT trzeba zapłacić 90 groszy więcej:
Novocolor produkcji Bratex:
http://bratex.org/sklep/p...-novocolor/2266
czarny1910 - Nie 13 Maj, 2018
Panowie, wracając do tematu, przykładowy zestaw??
Wojmistrz - Nie 13 Maj, 2018
Jak pisałem, co najtańsze znajdziesz w sklepie. Nie ma znaczenia marka i model, byle nie był to jakiś antyk zaległy w magazynie. Z Canona to najtańszy na półce byłyby prawdopodobnie 1200D, z Nikona jakiś D3200 i myślę, że będą wystarczające. Obiektyw 18-55mm też powinien wystarczyć, bo będziesz go jeszcze przymykał. Jest jeszcze kwestia, jak masz tam załatwioną sprawę z oprogramowaniem i podłączeniem. Jeśli to idzie na zwykły wężyk spustowy kompatybilny z RS-60E3 lub MC-DC2 to bez problemu, gorzej, jeśli masz to pod soft z podglądem na ekranie i sterowanie z komputera, wtedy trzeba by mieć pewność, że aparaty obsługują taką opcję. Nie masz tam listy proponowanych aparatów?
Negatyw - Pon 14 Maj, 2018
Wojmistrz, najtańszy aparat a najtańsza lustrzanka cyfrowa to nie to samo. Pewnie nie tylko lustrzanka nada się do tego zadania. Również bezlusterkowiec czy nawet kompakt. Jednak w przypadku lustrzanki będzie lepszy stosunek jakość/cena.
Wojmistrz - Pon 14 Maj, 2018
Negatyw napisał/a: | Wojmistrz, najtańszy aparat a najtańsza lustrzanka cyfrowa to nie to samo. Pewnie nie tylko lustrzanka nada się do tego zadania. Również bezlusterkowiec czy nawet kompakt. Jednak w przypadku lustrzanki będzie lepszy stosunek jakość/cena. |
Czy tylko jak oślepłem?
forum.optyczne.pl Strona Główna » Optyczne » Cyfrowe lustrzanki » Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej » sprzęt do fotografii 360
czarny1910 - Pon 14 Maj, 2018
Dobra, do 360 problem rozwiązany (przełożony canon 7d), teraz do zdjęć stacjonarnych z 2 maszyny potrzebuje coś, co da lepszą jakość niż wcześniejszy 7d + 18-135mm. Ma być duży detal na obuwiu, celować w jakąś stałkę?
A jakich detali też 7D nie daje z tym szkłem? Może przysłonę otwartą na maxa używasz. Domknij do np f/8 i zobacz co będzie.
Andrzej.M. - Pon 14 Maj, 2018
czarny1910 napisał/a: | co da lepszą jakość niż wcześniejszy 7d + 18-135mm |
80d + 100MACRO. A jeszcze lepiej 5DmkIV + 100Macro a nawet Pentax K-1 + 100Macro...
komor - Pon 14 Maj, 2018
Wojmistrz napisał/a: | A jakich detali też 7D nie daje z tym szkłem? Może przysłonę otwartą na maxa używasz. Domknij do np f/8 i zobacz co będzie. |
Wojmistrz, sugerujesz, że np. setka makro, nawet ta starsza, nie da większej ilości detalu niż długi kitowiec 18-135? Do tego nowsza matryca o większej rozdzielczości…
czarny1910 napisał/a: | Ma być duży detal na obuwiu, celować w jakąś stałkę? |
A nie podałbyś kolego, jaką ogniskową używałeś do tych butów w obiektywie 18-135? Jak inaczej coś można doradzić? Ja bym brał setkę makro Canona, jeśli jest starsza, to może być starsza, a jeśli budżet pozwala to aktualne 100L Macro. Pytanie czy ta ogniskowa będzie ok, szczególnie na matrycy APS-C.
Andrzej.M. - Pon 14 Maj, 2018
Wojmistrz napisał/a: | Domknij do np f/8 i zobacz co będzie |
Dla ogniskowych 35-70mm wystarczy nawet 5,6 , ale i tak na środku nie osiągnie takiej ostrości co setka na brzegach. Choć nie jestem pewien czy różnica na odbitce 15x20cm będzie widoczna. Albo na ekranie lapka.
komor, to zależy jaki delal tych butów chce dostać. Jeśli ma to być jedna fota zrobiona dla buta i chce potem móc tak powiększyć, że widać idealne wszystkie włoski w fakturze tkaniny z jakiej jest zrobiony owy but, to faktycznie to szkło wysiada, ale przy zdjęciach produktowych do internetu, taki detal nie jest nikomu potrzebny. Jak się uprzeć to i wtedy może być komuś mało z fotki z Hasselblada H6D-400c
Bez przesadyzmu, ale musi być widać wszystkie technologiczne nowości z rzutu bokiem (ta wydaje się to dziwne, ale buty piłkarskie mają teraz dużo ficzerów, które klient ma widzieć i już )
http://i64.tinypic.com/2q9widl.jpg
http://i68.tinypic.com/5dtfa1.jpg
Do takich zastosowań macro 100L będzie odpowiednie?
No zdjęcia są słabe, ale nie sądzę by to był problem obiektywu tylko ustawień i kompresji.
Pierwsza fota w oryginale 900x900px z wagą 94.7KB, druga 800x800 133KB, może tu warto by poświęcić chwilę. Jak masz 18Mpx i coś dobrze sfotografujesz nawet "szkłem powiększającym", to będzie więcej detali niż na tych fotkach bo tu jest jeszcze czyjaś masakryczna obróbka, więc może warto zacząć od tego, a potem szukać aparatu jak już nie wydoli.
Ja się niestety tym nie zajmuję, ale rak oczu jak to się ogląda :E Chcę tylko pomóc dziewczynom, ale faktycznie chyba oprogramowanie orbitvu tak ładnie kompresuje
Negatyw - Wto 15 Maj, 2018
Wojmistrz napisał/a: | ...Czy tylko jak oślepłem?
forum.optyczne.pl Strona Główna » Optyczne » Cyfrowe lustrzanki » Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej » sprzęt do fotografii 360 | Gdzieś musiał wstawić temat: problem z doborem sprzętu do fotografii 360°. Gdyby wstawił do działu Lornetki to byś zaproponował najtańszą lornetkę.
czarny1910 napisał/a: | ... (przełożony canon 7d), teraz do zdjęć stacjonarnych z 2 maszyny potrzebuje coś, co da lepszą jakość niż wcześniejszy 7d + 18-135mm... | Aparat pokroju 7D jest wystarczający. Ewentualnie do niego można dokupić obiektyw makro. W zależności jaka ogniskowa będzie bardziej odpowiednia: Tamron AF 60 mm f/2 DiII LD IF Macro 1:1 Canon,
https://www.oleole.pl/obi...medium=referral
lub
Sigma AF 105/2.8 MACRO EX DG OS HSM,
https://www.sigma-sklep.p...medium=referral
Moim zdaniem 60mm da zdjęcia bardziej trójwymiarowe, ale to kwestia gustu.
Inna sprawa, zdjęcia trzeba umieć zrobić i obrobić tak by zachowały szczegóły i nadawały się do Internetu.
Andrzej.M. - Pią 25 Maj, 2018
Tego rodzaju zdjęcia to bardziej kwestia umiejętności/oświetlenia, bo technicznie można je zrobić każdą lustrzanką (nawet canonem i to starym ) i do tego słabym kitowym szkłem tez "wydoli" . Kupno nawet Nikona D5 nic tu nie zmieni.
Świecenie namiotem bezcieniowym to jeszcze nie fotografia...
|
|