forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Nikkor AF 80-200 f2.8 D

AQQ - Pią 30 Maj, 2008
Temat postu: Nikkor AF 80-200 f2.8 D
Mam pytanie techniczne:
obiektyw przy ogniskowych 80,105, 135 ostrzy b. dobrze.
Przy 200 ma znaczny BF.
To samo dzieje się przy dwóch róznych korpusach [D300 i D70].
W D300 jest mozliwość kalibracji. Przy ustawieniu -20 [max] jest dobrze przy 200mm ale za to
przy mniejszych ogniskowych pojawia sie znaczny FF.
Pytanie:
Czy taka wada jest naprawialna, czy raczej domagać się od sprzedawcy wymiany?

arietiss - Pią 30 Maj, 2008

Skoro dzieje się tak tylko na długim końcu, to znaczy, że z obiektywem coś nie tak! Ja domagał bym się wymiany!
mnich - Pią 30 Maj, 2008

Jeśli masz możliwość to wymiana na inny egzemplarz będzie najlepszym rozwiązaniem.
MZ problem tkiwi w jakiejś mechanicznej usterce i zapewne jest to naprawialne, ale koszty mogą być wysokie.

MC - Pią 30 Maj, 2008

Jesli obiektyw jest nowy, to wymieniaj. Nie ma sensu samemu sie bawic.
Jak widac samodzielna kalibracja FF/BF na D300 nie jest lekiem na cale zlo.

mnich - Pią 30 Maj, 2008

Na najduższej ogniskowej, GO jest najmniejsza więc też najlepszy powinno dać to obraz jak sprawuje się szkiełko w kwesti FF/BF.
AQQ - Pią 30 Maj, 2008

MC napisał/a:
samodzielna kalibracja FF/BF na D300 nie jest lekiem na cale zlo.

Słusznie; unikam używania tej funkcji zwłaszcza, że z innymi obiektywami jest ok.
A 80-200 jest na gwarancji, więc to kłopot sprzedawcy. Zastanawiam się tylko czy będzie przekonywać mnie że to naprawialne, czy też [jeśli nie] od razu [by nie tracić czasu] żądać wymiany.

mnich - Pią 30 Maj, 2008

jeśli masz od go od kilku dni, żądaj wymiany.
Nie wiem jak sprawdza się w boju kalibracja w D300, bo nie miałem jak dotąd problemów z BF /FF

AQQ - Pią 30 Maj, 2008

mnich napisał/a:
Na najduższej ogniskowej, GO jest najmniejsza więc też najlepszy powinno dać to obraz jak sprawuje się szkiełko w kwesti FF/BF.

Racja. Właśnie to opisałem na początku tematu. Jest też oczywiste, że aby to wyłapać wszystkie zdjęcia robiłem przy f2.8.

mnich - Pią 30 Maj, 2008

Pytanie w takim razie dlaczego na krótszych ogniskowych jest dobrze?

[ Dodano: Pią 30 Maj, 2008 13:17 ]
Ja bym spróbował takiego czegoś:
Pełna dziura, max ogniskowa i LV z detekcją kontrastu. Ciekaw jestem wtedy wyniku...

AQQ - Pią 30 Maj, 2008

mnich napisał/a:

No właśnie :) . Do tego sprowadza się pytanie w tytule wątku.

[ Dodano: Pią 30 Maj, 2008 13:19 ]
mnich napisał/a:

[ Dodano: Pią 30 Maj, 2008 13:17 ]
Ja bym spróbował takiego czegoś:
Pełna dziura, max ogniskowa i LV z detekcją kontrastu. Ciekaw jestem wtedy wyniku...

Mhm. Funkcji LV jeszcze nie używałem. Ale pomysł ciekawy. Dzięki. Zobaczę, co to da.

No to się pobawiłem zgodnie z Twoją sugestią
wyniki są takie
200mm f2.8 tryb S - BF
200mm f2.8 tryb LV - BF [nieco lepiej, BF (subiektywnie) mniejszy choć idealnie nie jest]
dla porównania
105mm f.2.8 tryb S - ok
105mm f.2.8 tryb LV - ok

wszystkie: statyw, lampa, 1/200sek; tablica testowa z FocusTestChart.com

Czy z tego coś wynika? Bo ja nadal nie wiem :sad:

mnich - Pią 30 Maj, 2008

Moim zdaniem wniosek jest taki ze szkło nie może ustawić soczewki/grupy soczewek, odpowiadających za fokus, w odpowiednim miejscu/odległości/konfiguracji. Sprawa mechaniczna. Szkło do wymiany ew. do serwisu.
AQQ - Pią 30 Maj, 2008

mnich napisał/a:
...Sprawa mechaniczna...

Myślę podobnie, więc wracamy do pktu wyjścia:
1. oddaję sprzedawcy [ma własny serwis] do naprawy,
jeśli zdoła naprawić - ok, jeśli nie:
2. do wymiany.

mnich - Pią 30 Maj, 2008

Stanowczo upierałbym się przy wymianie jako pierwsze wyjście.
AQQ - Pią 30 Maj, 2008

Kłopot w tym, że mam go już ponad pół roku. Jest tu trochę mojego zaniedbania, bo mogłem dokładnie sprawdzić zaraz po zakupie. Może sugerowałem się tym, że poprzedni [ten sam model, niestety skradziony] był [bez przesady] idealny. Usterkę przy 200mm odkryłem niedawno, bo dość rzadko go używałem a jeszcze rzadziej na 200 mm.
Tak czy inaczej naprawić/wymienić trzeba.
Dzięki za cenne uwagi. Za jakiś czas dopiszę w tym wątku jak spr. się zakończyła.

mnich - Pią 30 Maj, 2008

Czekamy i pomyślego zakończenia problemów życzę.
AQQ - Wto 10 Cze, 2008

Obiektyw dałem do naprawy gwarancyjnej sprzedawcy, który jak twierdzi oddał to do swojego serwisanta. "Naprawa" trwała tydzień. Oddając stwierdził, że były zrobione testy i coś tam jeszcze teraz jest ok.
Tym razem od razu sprawdziłem, czy to prawda. Mówiąc najdelikatniej g..o prawda. O ile na 200mm zrobiło się lepiej, o tyle niżej (80-135) się spiep.....ło.
Zaraz po tym wysłałem do sprzedawcy maila z pytaniem, co wobec tego zamierza dalej.
Naturalnie nie odpowiedział, bo pewnie nie ma maila :) (może jego sklep internetowy posługuje się gołębiami pocztowymi ? :) .

Wobec tego żarty się skończyły. Na początek oddałem dziś obiektyw do sporządzenia pisemnej ekspertyzy technicznej do niezależnego ale renomowanego i odpowiednio wyposażonego serwisu.

c.d.n.

Pozdrawiam

MC - Wto 10 Cze, 2008

A kto robil naprawe (wpis w gwarancji)?
AQQ - Wto 10 Cze, 2008

MC napisał/a:
A kto robil naprawe (wpis w gwarancji)?

Sprzedawca [jak twierdzi] dysponuje własnym serwisem/serwisantem i na gwarancji jest podpis sprzedawcy [właściciela firmy]

MC - Wto 10 Cze, 2008

Az sie boje pytac co to za sprzedawca...
AQQ - Pon 16 Cze, 2008

Ekspertyza nie była do końca jednoznaczna. Wykazała jednak na pewni to, że "naprawy" wykonywane przez serwis sprzedawcy to zwyczajna lipa.
Nie będę się jednak z palantem użerał ani łaził po sądach. Sprzedałem ten obiektyw i kupiłem inny.

komor - Sro 18 Cze, 2008

Teraz już wiem, że nigdy od ciebie nic nie kupię. :???:
arietiss - Sro 18 Cze, 2008

AQQ napisał/a:
Sprzedałem ten obiektyw i kupiłem inny.

Ale brachu kogoś wsadziłeś na konia...! :!:

AQQ - Sro 18 Cze, 2008

arietiss napisał/a:
kogoś wsadziłeś na konia...! :!:

niekoniecznie :) , bo:

1. nabywca dostał komplet informacji i moje poprzednie testowe zdjęcia,
2. dostał też tę ekspertyzę, którą zamówiłem i która opisuje aktualny stan obiektywu od a do z,
3. posprawdzał obiektyw ze swoim D200 na wszystkie sobie znane sposoby i powiedział, że to, co jest mu odpowiada,
4. cena odzwierciedlała pkt. od 1 do 3.

komor - Sro 18 Cze, 2008

Jeśli tak było to wporzo...
MC - Sro 18 Cze, 2008

AQQ, trzeba bylo tak od razu pisac :razz: