|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - E-510 - uszczegolowienie
brodziu - Pon 02 Cze, 2008 Temat postu: E-510 - uszczegolowienie Witam.
mam moziiwosc zakupienia e-510 double kit. Bylaby to moja pierwsza
lustrzanka (obecnie uzywam staruskiego Kodaka Z700).
Bylem juz praktycznie zdecydowany na FZ50, ktory zapewne spelniby role
jak dla mnie ( i dla mej partnerki), ale mimo wszystko choruje na piekne, czyste zdjecia, a FZ 50 szumi niestety nawet na niskich iso. Nie drukuje w w wielkich
formatach, ale uwielbiam, gdy na monitorze 19 cali zdjecie "kwiczy czystoscia".
Poczytalem sporo i mysle nad e-510. Zestawu nie bede rozbudowywal o inne
obiektywy poza kitowymi. Czy moge prosic o pomoc i odpowiedz na
nastepujace pytania:
1) Jak dziala autofokus w trybie LiveView? Czy da sie zrobic zdjecie jak
na zwyklym cyfraku (pytam ze wzgledu na dziewczyne). Czytalem sporo, ale
niejasne to dla mnie. Pisza ze nie mozna uzywac autofokusa, albo ze
obraz znika. Bylbym wdzieczny za wyjasnienie.
2) Czy z pomoca dwoch kitowych obiektywow da sie zrobic makro na
poziomie porownywalnym z hybryda? Czy mozna do E-510 kupic jakis w miare
tani konwerter?
3). Na ile zdjec starcza mniej wiecej komplet baterii w terenie? (mowie
o sporadycznej lampie)
4) Tak z praktyki: czy taki E-510 zabiera sie z dwoma obiektywami na
spacer, czy tez za ciezkie to jest i czlowiek i tak kupuje potem
zwyklego cyfraka?
Bede ogromnie wdzieczny za pomoc. Dla mnie to ogromna kwota i chcialbym
byc pewien dobrego wyboru. Nie stac mnie na dwa aparaty, wiec szukam kompromisu. W alternatywie jak napisalem mam FZ50 (szukam czegos z recznym ostrzeniem w pierscieniu). S9600 mi niestety nie lezy (bawilem sie nim jakis czas, i brak stabilizacji doskwiera niekiedy, czyniac duzy zoom malo uzytecznym, plu sslabe ostrzenie zdjec odbierane jako myslo)
Jesli lustrzanka to amatorska - ze wzgledow finansowych nie bede rozbudowywal i szalal z obiektywami. A jesli nawet to zmienie kiedys aparat. Dziewczyna wolalaby hybrydke, by czasem nakrecic film, ale poki co Z700 jeszcze dziala jako tako, a lustrzanka tomoj odwieczne marzenie.
Chetnie obejrzalbym normalne, nieprzerabiane zdjecia z E-510 (wszystko co znajduje to znakomite, dopieszczone sample) Bylbym ogromnie wdzieczny za przyklad mozliwosci makron na kitowych szklach.
Pomozcie prosze w miare szybko. Dzis musze podjac decyzje.
Pzodrawiam i z gory dzieki!
MC - Pon 02 Cze, 2008
Bierz E-510 i nie marudz
Obiektywu robiac zdjecia makro nie przylozysz praktycznie do przedmiotu, jak to maja niektore kompakty, ale ze zdjec i tak bedziesz bardziej zadowolony.
O ciezar nie musisz sie martwic. To jest w miare lekki aparat, obiektywy w dualu tez nie sa wielkie, wiec spokojnie dacie rade.
brodziu - Pon 02 Cze, 2008
a co z tym autofokusem i LV?
MC - Pon 02 Cze, 2008
Nie uzywalem LV z zadna lustrzanka. Ponoc lepiej dziala w nowych Sony, co wcale nie oznacza, ze uwazam je za lepszy wybor dla Ciebie.
finansowo e-510 to u mnie max. Poza tym z pewnych wzgledow musze kupic zestaw kitowy jesli juz, a w Alfie piszecie ze kitowe do kitu sa
i jeszcze pytanko odnosnie tych megapikseli. Czy wszystkie aparaty (niezaleznie czy lustra czy kompakty) obcinaja obszar stosowanej matrycy przy zmianie liczby Megapikseli?
W recenzji E-510 jaka znalazlem po angielsku, pisza ze to swietny aparat na 5-6 Mega, ale juz na 10 mniej. To znaczy ze jak przestawie sobie na mniej to szumic tez mniej bedzie?
Moze to pytanie z natury glupkowatych, ale dopiero wchodze w to wszystko Po prostu w takim FZ50 woalbym mniej pikseli i mniej szumow.
mnich - Pon 02 Cze, 2008
brodziu napisał/a: | W recenzji E-510 jaka znalazlem po angielsku, pisza ze to swietny aparat na 5-6 Mega, ale juz na 10 mniej. To znaczy ze jak przestawie sobie na mniej to szumic mniej bedzie? |
Podaj link jak możesz
Nie powinno mieć coś takiego miejsca. Mniej pikseli - mniej szczegółów.
MC - Pon 02 Cze, 2008
Ktos juz sprawdzal i doszlismy do wniosku, ze zmniejszenie rozdzielczosci zdjecia nie ma zadnego wplywu na poziom szumow. A, zgodnie z tym co pisze Mnich, na ilosc szczegolow na zdjeciu - owszem.
tak sie spiesze ze pomylilem. To jest napisane przy FZ50 , sorry. W kazdym razie, czy z tego wynika ze zmniejszenie megapikseli zmniejszy szumy?
"The FZ50 is an excellent 5 or 6MP camera, but a rather less impressive 10MP camera"
http://www.dpreview.com/r...fz50/page19.asp
I tak szczerze: jesli bede zmuszony jednak wziac FZ50, czy te szumy na 19 calowym monitorze o odbitkach, powiedzmy 20x30 beda bardzo widoczne? CHcialbym sobie moze powiesic pare fotek w mieszkanku, jesli cos sie kiedys uda ladnego uchwycic przypadkiem.
Wujek_Pstrykacz - Pon 02 Cze, 2008
No E-510 będzie lepszy od Panasa bo szumi dopiero od ISO400
Z tego co ogladalem sample to w e-510 poziom szumow mnie zadawala. Wiecej mi nie trzeba.
Co do makro, czy do lustrzanek tez mozna podpinac konwertery jak do kompaktow?
Czy kazdy konwerter mozna rozkrecic i zrobic z niego soczewke makro?
szymski - Pon 02 Cze, 2008 Temat postu: Re: E-510 - uszczegolowienie
brodziu napisał/a: | Witam.
mam moziiwosc zakupienia e-510 double kit... |
Nie ma się nad czym zastanawiać, bierz...! Mam go od ok 2 tyg., absolutnie nie żałuję, też myślałem nad kompaktami, hybrydami, itd... W tej cenie, można go spokojnie polecić.
Cytat: | 1) Jak dziala autofokus w trybie LiveView? Czy da sie zrobic zdjecie jak
na zwyklym cyfraku (pytam ze wzgledu na dziewczyne). Czytalem sporo, ale
niejasne to dla mnie. Pisza ze nie mozna uzywac autofokusa, albo ze
obraz znika. Bylbym wdzieczny za wyjasnienie. |
W sumie to nie wiem..., włączyłem LV może ze dwa razy, żeby sprawdzić czy działa, bardzo szybko polubiłem wizjer, choć do tej pory w kompakcie używałem tylko LV
Cytat: | 2) Czy z pomoca dwoch kitowych obiektywow da sie zrobic makro na
poziomie porownywalnym z hybryda? Czy mozna do E-510 kupic jakis w miare
tani konwerter? |
Jak pisał MC nie zbliżysz tak obiektywu do przedmiotu ale z możliwie najkrótszej odległości robi świetne zdjęcia, jak dla mnie, które dają niezły wynik na kompie
Cytat: | 3). Na ile zdjec starcza mniej wiecej komplet baterii w terenie? (mowie
o sporadycznej lampie) |
W tej chwili dokładnie nie pamiętam, ale gdzieś ok 450-500, w niewielkiej ilości z lampą
Cytat: | 4) Tak z praktyki: czy taki E-510 zabiera sie z dwoma obiektywami na
spacer, czy tez za ciezkie to jest i czlowiek i tak kupuje potem
zwyklego cyfraka? |
Też przed zakupem sceptycznie do tego podchodziłem..., zmiana obiektywów itd... ale w tej chwili mam oba zawsze przy sobie i nie sprawia mi to problemu. Nie jest ciężki, kupiłem sobie do niego mały zgrabny plecaczek i pakuję tam wszystkie manele...
Cytat: | Jesli lustrzanka to amatorska - ze wzgledow finansowych nie bede rozbudowywal i szalal z obiektywami... |
Też miałem takie załozenia...
Jednak chodzi mi juz po głowie jakiś jaśniejszy obiektyw... (nie sądziłem, że tak szybko)
Ale to w dalekiej przyszłości, na razie nie wykorzystałem wszystkich mozliwości tego co mam...
Ogólnie POLECAM
Robi na baterii tylko 450-500 fotek. O rany to musiałbym w teren brać ze 3-4 akumulatory zapasowe. Makabra.
dzieki za wyczerpujaca odpowiedz (nie zeby pozostale nie byly pomocne )
Czy moge prosic o mala probke zblizenia jakiegos kwiatka na kitowym obiektywie? Chodzi mi o to jak przy dobrym swietle mozna blisko cos takiego uchwycic.
Ja kurcze chocbym chcial to przez najblizszy czas innych obiektywow nie kupie. Mam tak ogromne wydatki, ze to i tak sie rzucam nieco ponad stan, ale nie chce kupowac i zalowac dzien pozniej ze nie mam czegos lepszego. tego sie boje przy FZ50. Zadowolony pewnie bede, ale niesmak pozostanie
poza tym na rozbudowe to chyba akurat 510 korzystny nie jest, bo obiektywy dosc drogie chyba. Myslalem o alfie cza sjaks, bo kumple maja sporo szkiel i by czasem pozyczyli na ptaszki, ale skoro kitowe sa do bani, a ja musz emiec zestaw to nie poradze.
szymski - Pon 02 Cze, 2008
Pstrykacz napisał/a: | Robi na baterii tylko 450-500 fotek. O rany to musiałbym w teren brać ze 3-4 akumulatory zapasowe. Makabra. |
Póki co, to tak sprawa wygląda po drugim ładowaniu, AF jest wspomagany przez lampę, no i czasami "trochę" pomruga
Pstrykacz napisał/a: | Robi na baterii tylko 450-500 fotek. O rany to musiałbym w teren brać ze 3-4 akumulatory zapasowe. Makabra. |
dla jednego tylko, dla drugiego starczy Ja kupie dodatkowy aku i bede mial w sam raz.
brodziu napisał/a: | dzieki za wyczerpujaca odpowiedz (nie zeby pozostale nie byly pomocne )
Czy moge prosic o mala probke zblizenia jakiegos kwiatka na kitowym obiektywie? Chodzi mi o to jak przy dobrym swietle mozna blisko cos takiego uchwycic.
Ja kurcze chocbym chcial to przez najblizszy czas innych obiektywow nie kupie. Mam tak ogromne wydatki, ze to i tak sie rzucam nieco ponad stan, ale nie chce kupowac i zalowac dzien pozniej ze nie mam czegos lepszego. tego sie boje przy FZ50. Zadowolony pewnie bede, ale niesmak pozostanie
poza tym na rozbudowe to chyba akurat 510 korzystny nie jest, bo obiektywy dosc drogie chyba. Myslalem o alfie cza sjaks, bo kumple maja sporo szkiel i by czasem pozyczyli na ptaszki, ale skoro kitowe sa do bani, a ja musz emiec zestaw to nie poradze. |
Mają kumple 300/2.8 SSM. Fajnie jest mieć takich kumpli. Ja mam takich co mają 600/4 i czasem pomogą.
tak dokladnie to nie wiem co maja ale jeden z nich to zapalony ornitolog i lufy jak nosi , to mu prawie z plecaka wystaja
chcieli pozyczyc caly sprzet, ale ja sie balem ze zachoruje i ze nic innego mi nie bedzie pasowac. I tak jak sie bawilem chwile nikonkiem czy nawet 350 to mnie to jara jak dziecko.
Ja mając Minoltę marzyłem o 400/4.5 ale niestety nie była łatwa do zdobycia. Teraz mając Canona mam wybór że hej w lufach takich że hej. Jeszcze tylko Nikon to oferuje. I na tym koniec.
MC - Pon 02 Cze, 2008
brodziu, jesli max co mozesz wydac to kasa na E-510, to dobrze, ze zabawek od kolegow nie pozyczales. Bo to sa drogie zabawki. Bardzo drogie.
Ale jak cieszą. Jaki szpan dają.
MC - Pon 02 Cze, 2008
Szpan mi nie jest potrzebny, ale z pewnoscia bym sie z nich ucieszyl. Niestety, zona, finanse i zdrowy rozsadek nie pozwalaja.
mnich - Pon 02 Cze, 2008
Chciałem już coś napisać... ale ograniczę sie do tematów foto.
Dobra, zawalcze w domu o e-510. Jeszcze tylko gdybyscie mi dla spokoju opisali ten autofokus z LV i podeslali chociaz jedna ladna fotke z pseudo makro na kicie. Zebym mogl spokojnie spac. )
Koledzy za to obiecali ze mnie zabiora na focenie i pokaza w praktyce co i jak. Co nie zmineia faktu ze trza bedzie i tak najpierw poczytac i td, ale to juz was nekac bede pozniej albo znajde cos juz w gotowych postach
szymski - Pon 02 Cze, 2008
brodziu napisał/a: | Dobra, zawalcze w domu o e-510 |
To powodzenia, tylko pamiętaj, trzymaj gardę...
Sie smiejecie, ale kobitka nie dosc ze przeklada kupno kuchni bym mogl pofocic to teraz jeszcze gorzka pigulka, ze sobie nie pokreci fajnych filmow Bo lustrzanke to opanuje, nawet moim Kodaczkiem potrafi ladnie zafocic.
mam po prostu wyrzuty sumienia
ide do sklepu jeszcze raz go chwycic, posprawdzam ile kosztuje komplet z dodatkowym aku, torba i pamiecia (jesli ktos wie od razu to poprosze o typ na pamiec i bateryjke, co bym nie musial przewalac calego forum teraz ) i przedstawie jako najlepsza opcje w domu.
Ogromne Wam dzieki!
[ Dodano: Wto 03 Cze, 2008 09:22 ]
Decyzja podjeta. Olek 510 double kit.
Do niego chyba san disk 4 gb III,
Co do aku GP wziac
http://www.komputronik.pl...pelny,id,17181/
czy
Hahnel
http://www.komputronik.pl...pelny,id,47869/
?
Torba widze fajna to Lowepro Nova Aw ale za 130 zlotych. Znacie jakies tansze, przyzwoite torby, na kita z dwoma obiektywami plus jakis filtr w przyszlosci?
szymski - Wto 03 Cze, 2008
Brodziu jeśli jeszcze nie jest za późno to tu masz fotki zrobione tak na szybko bez obróbki
fotka I
fotka II
fotka III
fatman - Wto 03 Cze, 2008
Brodziu, zrobiłeś bardzo dobry wybór. Przed wejściem 520-tki ceny 510-tki są teraz super atrakcyjne a szkłą kitowe są w tym aparacie naprawde przyzwoite. Zresztą napewno czytałeś w necie. Ja wahając się między Canonem 450D a właśnie 510-tką doczekałem się informacji 13.05 o wejściu 520-tki. Poczekam więc jeszcze chwilę z zakupem lusterka...
brodziu - Sro 04 Cze, 2008
u mnie specyficzna sytuacja byla i musialem decydowac w konkrewnym terminie. Jak juz dostane aparat to wam opisze dlaczego W przyszlym tygodniu dostane juz chyba aparat do lapki i mam nadzieje ze bede zadowolony. Najgorsze jest czekanie
ten tydzien poswiece na literature. Gdyby ktos znal jakis poradnik dobry online to prosze o cynki. Chodzi mi tez o uwagi praktyczne co do uzywania aparatu - czego unikac, na co uwazac przy zmianie obiektywu itd zebym przez niewiedze czegos nie zniszczyl. Oczywiscie instrukcje przeczytam najpierw od deski do deski Moze jest jakas fajna stronka dla posiadaczy konkretnie 510tki?
troche mnie przerazaja ceny szkiel do takiej lustrzanki. Spjrzalem na jakies szklo makro to ceny typu 1600 zlotych. Jak dla mni to fortuna, ale moze kiedys
Naogladalem sie tez roznych sampli. Moje wrazenie jest takie: dobre szklo decydyje chyba o zdjeciu. Przy szklach pro nawet na dosc amataroskiej 510 mozna zrobic powalajace foty. No ale ze ja glownie na kicie bede pracowal, to mam nadzieje ze wybor bylnajlepszy.
Mam takie pyutanie do Was jako maniakow:
gdy idziecie na foty, to czy kazde zdjecie robicie przy paru ustaiweniach i potem w domu wybieracie? Czy tez od razu jestescie w stanie ocenic co zle i poprawiacie?
Jakczytam posty niektorych, ktorzy na jednym wyjsciu robia po pare tysiecy zdjec, to mam wrazenie ze to jak na tasmie - ustawiana scena i potem 20 prob az ktores bedzie niezle
MC - Sro 04 Cze, 2008
brodziu napisał/a: | dobre szklo decydyje chyba o zdjeciu. |
Przede wszystkim fotograf
to jasne, chodzi mi o mozliwosci Mialem po prostu na mysli ze dobra puszka ze slabym obiektywem bedzie gorsza zawsze niz cienka pucha ale dobrym szklem. Wy to juz zapewne wiecie , ale ja do tego dopiero dochodze
MC - Sro 04 Cze, 2008
brodziu, do slusznych wnioskow dochodzisz. Niestety, bardzo szybko okazuje sie, ze puszka to dopiero poczatek duzych wydatkow.
mnich - Sro 04 Cze, 2008
brodziu-
Zerknij tu:↓
poradniki
tym bardziej chyba dobrze zrobilem przy moich finansach , ze wybralem puche z przyzwoitymi kitami.
dzieki za linka, wlasnie sie zaczytuje
powiedzcie tylko co warto do e510 z takich tanszych gadzetow kupic? Jakies filtry, oslonki itd?
MC - Sro 04 Cze, 2008
Mi sie bardzo polar przydaje, ale to bynajmniej nie jest tanszy gadzet
takie pytanko mi przyslo do glowy,
czy matryca w lsrzankach z liveview bedzi emiala krotsza zywotnosc niz bez? Bo skoro jest podglad, to chyba swiatlo wciaz pada na matryce, prawda? W kompakcie to chyba migawka jest elektroniczna i to po prostu czas reestracji obrazu, a matryca caly czas pracuje.
Czy sie myle?
wieslaw - Sro 04 Cze, 2008
a ja dodam takie pytanie?
mając E-510 z dual kitem co najpierw kupić polar i statyw-niecałe 500zł
czy obiektyw 35 makro no i czy do tego szkła w wielu przypadkach statyw będzie koniecznością-tu cena 700zł
prawdą jest ze apetyt szbko rośnie ale jest jeszcze proza życie i trzeba dokonywać wyborów oby zawsze słusznych
Wujek_Pstrykacz - Sro 04 Cze, 2008
do makro niestety statyw konieczny.
czyli makro na potem,dzięki.
masz juz jakis statyw wybrany? chetnie bym sie podparl czyjas wiedza
tutaj fachowcy polecali velbon sherpa 600,zaleta to skrajne wysokości położenia.Ogólnie to musi być w miare solidny
a cosik troche tanszego?
rozumiem ze on fajny bo mozna nim tez makro robic, czy nie bardzo?
ja zliczam wszystko to mi sie rownowartosc fz50 niedlugo na same dodatki zrobi
mavierk - Sro 04 Cze, 2008
ja nie rozumiem macro z statywu... jak to w ogóle wygląda?
k1caj_ns - Sro 04 Cze, 2008
Ja myślę ,że statyw to do kwiatków lub jakiś bardzo mało ruchliwych robaczków itp. Bo np za takim motylem ganiać ze statywem po łące to chyba nie za bardzo.
Przy tych lepszych statywach to można fotki czaskać z wysokości 10 cm a to czasami może być za wysoko tak mi się wydaje.
Ja nie korzystam ze statywu do zdjęć makro więc może lepiej ktoś kto tak robi się wypowie bo też mnie to zastanawia
ja tez jeszcze nie wim jak to sie robi, ale wole zapytac przed kupnem statywu
ja robiłem zdjęcia nocne na statywie od kolegi który kosztował 100 zł z hakiem kilka lat temu w auchan i ten statyw też jest dobry,ale po obejrzeniu statywów w saturnie w tym sherpe 600 po pierwszym kontakcie ze statywem od razu widać dlaczego jest różnica w cenie.Na zdjęciach chciałem uchwycić ruch samochodów i co ciekawe niektórzy kierowcy widząc w oddali statyw i dwie sylwetki zawracali.To było na większej drodze osiedlowej.Nie wydaje się wam to dziwne?
Wujek_Pstrykacz - Sro 04 Cze, 2008
k1caj_ns napisał/a: | Ja myślę ,że statyw to do kwiatków lub jakiś bardzo mało ruchliwych robaczków itp. Bo np za takim motylem ganiać ze statywem po łące to chyba nie za bardzo.
Przy tych lepszych statywach to można fotki czaskać z wysokości 10 cm a to czasami może być za wysoko tak mi się wydaje.
Ja nie korzystam ze statywu do zdjęć makro więc może lepiej ktoś kto tak robi się wypowie bo też mnie to zastanawia |
Bo motyle się fotografuje wcześnie rano gdy nie trzeba za nimi latać. A z ręki to można sobie fotografować ciocię przy stole biesiadnym.
mavierk - Czw 05 Cze, 2008
piszesz, jakbyś był leniwy :] Ja motyle jak foce to w południe i często sprintem za nimi gonię :]
k1caj_ns - Czw 05 Cze, 2008
Pstrykacz to fakt ,że tak jest o wiele prościej . Moje ostatnie próby skończyły się nie ciekawie bo w południe w górskim lesie na stromym urwisku łapanie motylków ze statywem to masakra była .
Dzięki za radę bo następnym razem wybiorę się na motylki ranną porą i statyw napewno wtedy sie przyda
Mavierk to preferuje opcję bardziej jogingową
mavierk - Czw 05 Cze, 2008
k1caj_ns napisał/a: | Mavierk to preferuje opcję bardziej jogingową | przy okazji pare kilo się zrzuci :] Problem polega też na tym, że wiem, jak podchodzić takie zwierzęta, żeby mi nie uciekały (w młodości nie bawiłem się klockami, samochodzikami tylko 4-6 godzin dziennie chodziłem na łąkę a przez reszte czasu siedziałem na ogródku łapiąc koniki polne i motyle.
brodziu - Czw 05 Cze, 2008
co do wagi, to proponuje statyw pro w plecaku w polaczeniu z metoda Mavierka. Nie dosc ze biegamy, to jeszcze z obciazeniem A na statywie gotujemy potem zupke regeneracyjna
Wujek_Pstrykacz - Czw 05 Cze, 2008
Ale wcześnie rano można złapac motylka a w tle fajną rosę i do tego światełko jest łądniejsze.
brodziu - Pon 09 Cze, 2008
prosze o ocene elementow uzpelniajacych i ewentualne wskazanie alternatyw:
pamięć: CompactFlash SanDisk 4GB Extreme III za 133 zlote
torba: Lowepro EX 140 czarny za 74 zlote
dodatkowa bateria: Akumulator Hahnel zamiennik Olympus BLM-1 za 86 zlotych
jako ze wykrwawie sie na caly zestaw i dla mnie to ogromna kwota, prosze uprzejmie o ocene zestawu. Nie stac mnie na bledy
Prosilbym takze o wskazanie taniej mozliwosci rozbudowy zestawu do makro.
Bede Wam bardzo wdzieczny za szybka pomoc.
Piotr z Poznania
[ Dodano: Sob 14 Cze, 2008 18:00 ]
ello,
chcialem tylo poinfomowac, ze nabylem olka double kit z karta extreme 3 4gb. teraz wlasnie szukam torby i bede wdzieczny za podpowiedz. Mysle o Lowepro Nova 1 Aw uzywanej lub ex 160 (140 chyba na styk jest).
Moze ktos ma taki zestaw i moze polecic torbe?
|
|