forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - k20d vs alpha 700 + pytanko o obiektyw

Canoe - Pią 06 Cze, 2008
Temat postu: k20d vs alpha 700 + pytanko o obiektyw
Serdecznie witam i pozdrawiam wszystkich uzytkownikow forum.
Chcialbym prosic Was o rade. Zamierzam sobie wlasnie kupic lustrzanke cyfrowa (bedzie to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa), poprzednio uzywalem eosa 3000 n oraz s9600.
Po przeprowadzeniu szerszego rozpoznania moj wybor zaweza sie do nastepujacych modeli:
pentax k10d, pentax k20d, sony alpha 700, eos 40d.

Glownie fotografuje przyrode (ptaki, ssaki, makro). Ktory z tych aparatow najbardziej sie do tego wg Was nadaje?
Myslalem o Pentaxie, ale zastanawiam sie, czy problemem nie bedzie zbyt wolny autofokus (w lesie, pod drzewami nie jest zbyt jasno).

Budzet wynosi okolo 7-8 tysiecy (z tym, ze polowa z tego bedzie w ratach 0 %), a jakies 3-4 tysiecy gotowka.

Obiektyw "ptasi" kupie w usa (kumpela mi przywiezie), najprawdopodobniej bedzie to sigma 50-500, ewentualnie w polsce sigma 150-500.
Co myslicie o tym drugim obiektywie (na forach jakos malo bylo o nim). Jaki inny obiektyw moglibyscie mi polecic do robienia zdjec ptakom w granicach do 3 tysiace zlotych (plus minus 300zl).

Jesli kupilbym sony, to wowczas chcialbym jeszcze jakis uniwersalny obiektyw z lekko szerokim katem - moj wybor padl na sigma 17-70.

Natomiast jesli wezme pentaxa, to wezme go z dwoma kitami (18-55 i 50-200) - i tutaj bonus w postaci wiekszego, podrecznego zoomu. Moze dokupilbym sobie jeszcze tamrona 90 do makro.

Jesli natomiast wezme eosa, to wtedy skonczy sie juz tylko na 100-400 L i to bedzie wlasciwie jedyny obiektyw jaki bede posiadal przez pare lub parenascie miesiecy.

Bardzo prosze o pomoc, chcialbym ta kasa solidnie zainwestowac.

Serdecznie pozdrawiam, Canoe

fafniak - Pią 06 Cze, 2008

Canoe,
1 - nie kupuj pentaxa
2 - kup najlepsze szklo i slabsza puszke na poczatek

Canoe - Pią 06 Cze, 2008

A ktora wtedy z puszek bys radzil?
Eosy 400 w ogole mi w lapach nie leza.
Najbardziej pasuja mi alpha 700 albo eos 40d. Pentaxy ciut mniej.

Canoe, - na puszkach innych marek nie znam sie tak dobrze, ale czytajac troszke wypowiedzi to ja wybierajac nowy system zastanowil bym sie nad czyms zupelnie innym:
czyli nikonem
kupuje D80 (chyba jest jeszce dostepny) i najlepsze szklo dlugie na jakie mnie stac

Daimon - Pią 06 Cze, 2008

Do przyrody to poczciwy Canon 40d jest jak znalazł. Sam robię sporo takich zdjęć( miniatury niektórych z nich są w tej chwil na górze strony forum, reszta w galerii optycznych), mam Nikona i Canona i oba nadają się do tego celu. Tylko d80 w porównaniu do 40d szuuumii jak las, a chyba nie o to chodzi. Mnie to trochę denerwowało, szczególnie przy długich czasach naświetlania widać różnicę, choć nie tylko wtedy. Dokupiłem więc Canona a Nikona nadal używam. :smile:

Daimon, bez przesady z tymi szumami - na odbitkach do 800 ASA nei bedzie tego widac
D80 - jako aparat posredni - zeby kupic jak najlepsze szklo - docelowo D300
Nie wiem ale jak dla mnei to co oferuje canon w kwestii wizjera to jest dyskwalifikacja - lubie widziec co fotografuje

palindrom - Pią 06 Cze, 2008

Canoe,
k10d może być trudno kupić, resztki są w większości wyprzedane.
Gdybym miał wybierać pomiędzy Sony a Canonem, postawiłbym na 40d. W prawdzie nie jest tak uszczelniony jak alfa ale lepiej wyglądają (z mojego punktu widzenia) zdjęcia. Poza tym można poczytać, że AF i szybkość 40d są chwalone a to się może przydać gdy przyjdzie łapać uciekającą przyrodę :mrgreen:
K20D przegrywa chyba tylko szybkostrzelnością ale obawiam się, że na tym Ci zależy, nieprawdaż?
Ja jestem z niego zadowolony ale jeszcze nie testowałem go na obiektywach dłuższych niż 135mm (za to robiłem makro z pierścieniami i jestem pod wrażeniem).

Chyba pozostanie Ci tylko czytać, czytać, oglądać zdjęcia i jeszcze raz macać te aparaty :mrgreen:

Canoe, - acha gdyby jednak przyszlo ci do glowy kupic K20D - to do neigo dobralbym DA 300mm f4
tu masz jpgi :
http://www.pbase.com/fafniak/da_300mm_f40
foty z ptakami sa dla pokazania co "potrafi" glupie ustawienie fine przy wyostrzaniu w aparacie - tego nalezy sie wystrzegac.
obok masz fote z tej 300tki na pelnej klatce - (film zeskanowany)
http://www.pbase.com/fafniak/image/96975848

Canoe - Pią 06 Cze, 2008

Dzieki:-).
Tak w ogole to fajna galeria masz Fafniak.

Tak, zalezy mi na szybkosci autofokusa, nie chcialbym zeby sie gubil jak bedzie troche ciemniej (wiadomo jak jest w lesie, niby jasno, ale tak naprawde wcale nie az tak) i na uszczelnieniach. Czesto podchodze zwierzyne, a w trakcie takiego czolgania sie w trawach masa syfu wlazi w rozne zakamarki aparatu.

Kurcze, mowie, mam wahanko, canon jest fajny, ale te jego uszczelnienia mi sie niezbyt podobaja. Soniacz nie jest az taki zly, ale tez sporo kosztuje w porownaniu do canona. Z drugiej strony, wkurza mnie polityka C w stylu, albo obiektyw IS albo F2.8 w jako tako rozsandej cenie, o stabilizacji matrycy tez mozna pomarzyc.

Canoe, pamietaj ze gubienei sie AF w takich "normalnych" warunkach to nie jest juz problem - bardziej bym sie zastanawial na ile korpus ma dobre AF-C tu pentax jest chyba gorszy :???: choc swaj droga to moja znajomosc focenia zwierzakow jest bardzo slaba wiec moja opinia nie jest miarodajna.
Natomiast czlowiek z naszego forum pentaxa Cobretti - przesiadl sie na d300 - to oczyms swiadczy... :roll:

[ Dodano: Pią 06 Cze, 2008 20:12 ]
Canoe napisał/a:
- dzieki
RB - Pią 06 Cze, 2008

Canoe napisał/a:
Dzieki:-).

Tak, zalezy mi na szybkosci autofokusa, nie chcialbym zeby sie gubil jak bedzie troche ciemniej (wiadomo jak jest w lesie, niby jasno, ale tak naprawde wcale nie az tak) i na uszczelnieniach. Czesto podchodze zwierzyne, a w trakcie takiego czolgania sie w trawach masa syfu wlazi w rozne zakamarki aparatu.

Kurcze, mowie, mam wahanko, canon jest fajny, ale te jego uszczelnienia mi sie niezbyt podobaja. Soniacz nie jest az taki zly, ale tez sporo kosztuje w porownaniu do canona. Z drugiej strony, wkurza mnie polityka C w stylu, albo obiektyw IS albo F2.8 w jako tako rozsandej cenie, o stabilizacji matrycy tez mozna pomarzyc.

Wszystkie te korpusy sa bardzo dobre i jako korpusy podobnie spełnia Twoje oczekiwania. Jeśli chodzi o Sony to pamietaj tylko, że dzisiaj praktycznie nie masz firmowego szkła na ptaki w rozsądej cenie (bo mozliwości zakupu 300/2.8 +TCx2 bardzo Ci co prawda zyczę, ale o nią nie podejrzewam...), jeżeli więc z jakichkolwiek powodów te Twoje Sigmy przestaną Ci odpowiadać to zostaje tylko ... Sigma 100-300 +TCx1,4. Jeśli chcesz Sony z Sigma to tez jest do zdecydowania - ponoc 50-500 optycznie lepsza, ale z drugiej strony 150-500 będzie HSM więc może troche choc szybsza i cichsza...

Canoe - Pią 06 Cze, 2008

Dzieki za wszystkie wypowiedzi. Na 90 % biore tego eosa 40d i ta 100-400 L. Chociaz ws obiektywu, co myslicie tym zoomie? Moze jakas stalka? Zaznaczam, ze chce focic ptaki, ssaki i wydaje mi sie, ze czasem trzeba bedzie zjechac ogniskowa w dol (czasem naprawde cos mi baardzo blisko podchodzi). Nie mam doswiadczenia z fotografowaniem na cropach i ogniskowych rzedu >400 mm. Moglibyscie cos poradzic i tutaj?

[ Dodano: Pią 06 Cze, 2008 22:14 ]
Aha. Jeszcze co mi sie nasunelo, to chcialby Was zapytac jak ma sie stabilizacja matrycy w soniaczu i w pentaxie do stabilizacji w obiektywach canona. Bo ten 100-400 ma stabilizacje, ale chyba 1szej generacji. Na tele z lepszymi is mnie nie stac (chyba, ze sie przeniose do szpitala w holandii).
Ktora jest bardziej wydajna? Czy ma ona duze znaczenie podczas robienia zdjec?

Canoe napisał/a:
Aha. Jeszcze co mi sie nasunelo, to chcialby Was zapytac jak ma sie stabilizacja matrycy w soniaczu i w pentaxie do stabilizacji w obiektywach canona
- zaraz pojawi sie jakis wyznawca testow optycznych i powie ze w pentaxie stabilizacja pozwala zejsc jakies 1EV - co jest wierutna bzdura - spokojnie 2-3 EV schodzisz w sytuacjach gdzie masz jakies podparcie dla lokcia itp. mozesz zejsc wiecej...
Co do sony - nie wiem
to co w obiektywach jest zamontowane - zwykle trzyma sie tego co producent podaje (podobno)

krewzszafy - Pią 06 Cze, 2008

Canoe napisał/a:
Budzet wynosi okolo 7-8 tysiecy

to może olympus e3 i zuiko 50-200/2.8-3.5 swd? uszczelniony, af podobno błyskawica, wizjer dosyć duży i taki zestaw w cenie poniżej 8tyś.

[ Dodano: Pią 06 Cze, 2008 23:22 ]
a i stabilizacja wg testów najlepsza spośród dostępnych w korpusie w korpusie

Daimon - Sob 07 Cze, 2008

fafniak napisał/a:
Daimon, bez przesady z tymi szumami - na odbitkach do 800 ASA nei bedzie tego widac
D80 - jako aparat posredni - zeby kupic jak najlepsze szklo - docelowo D300
Nie wiem ale jak dla mnei to co oferuje canon w kwestii wizjera to jest dyskwalifikacja - lubie widziec co fotografuje

Fafniak, sam wiesz jak jest z tymi szumami, a ja mam porównanie na bieżąco. :wink:
D300 jako aparat docelowy- proszę bardzo, znakomita puszka. A jeśli chodzi o wizjer, to w Canonie nie jest tak źle, choć tu znowu d300 bierze górę. Małe porównanie.

Marian - Sob 07 Cze, 2008

Musisz już teraz kupić cyfrową lustrzankę, czy nie? Jeśli nie musisz, to radzę ci jeszcze nie kupować.
krewzszafy - Sob 07 Cze, 2008

olympus dorzuca do e3 gratis bezprzewodową lampę błyskową FL-50R :grin:
Canoe - Sob 07 Cze, 2008

Nie musze jej jeszcze kupowac. Na poczatku kusil mnie eos, bo zdjec troche robie,a s9600 to jednak na ptak niezbyt sie nadaje. A tu byl cashback, plus siostra aparat nafakture na firme by wziela.
A do kiedy radzisz poczekac??

A, no i kumpela akurat jedzie w te wakacje do usa, wiec korzystajac z niskiego dolara, chcialem stamtad obiektyw.

fafniak - Sob 07 Cze, 2008

Canoe, - to jak ci sie tak zebralo to kupuj teraz - potem moze dolar podskoczyc (naprzyklad :roll: )
a ile zdjec stracisz - takie rady "czekaj" to sa o kant d. potluc :razz:

RB - Sob 07 Cze, 2008

Canoe napisał/a:
Nie musze jej jeszcze kupowac. Na poczatku kusil mnie eos, bo zdjec troche robie,a s9600 to jednak na ptak niezbyt sie nadaje. A tu byl cashback, plus siostra aparat nafakture na firme by wziela.

A, no i kumpela akurat jedzie w te wakacje do usa, wiec korzystajac z niskiego dolara, chcialem stamtad obiektyw.

Kupuj, ciesz się że masz i ciesz się tym co kupisz.

Marian - Nie 08 Cze, 2008

Canoe napisał/a:
Co najmniej do jesieni. Zobaczysz co się pojawi na Photokinie, a ma się kilka rzeczy pojawić.
A tak naprawdę to radzę czekać z cyfrą aż się pojawią lustrzanki bez filtrów AA. To będzie sygnał, że zaczynają dorównywać rozdzielczością najlepszym obiektywom. Na razie tak nie jest. No i ich ceny są chore, zatem będą musiały zacząć spadać.

Dlatego teraz lepiej wydać kasę na książkę Petersona "Ekspozycja bez tajemnic", aby pracując nadal na filmach, nie marnować klatek filmowych, a za resztę pieniędzy kupić najlepszy obiektyw na jaki cię stać. Żadna małoobrazkowa cyfra nie będzie w stanie wykorzystać rozdzielczości takiego obiektywu, a przy okazji jak będzie trzeba zrobisz z filmu większe powiększenie z tonalnością, o której małoobrazkowa amatorska cyfra może tylko pomarzyć.

jaad75 - Nie 08 Cze, 2008

Marian napisał/a:
A tak naprawdę to radzę czekać z cyfrą aż się pojawią lustrzanki bez filtrów AA.

Takie lustrzanki istniały już dawno temu - np. Kodaki DCS 14n i DCS Pro SLR, a z nie lustrzanek, masz choćby Leicę M8... Większość średnioformatowców jest również pozbawiona filtra AA...

MM - Nie 08 Cze, 2008

Za 8000 zł do takich celów i z takimi wymaganiami to zestaw 40D plus 100-400L nie będzie miał rozsądnej konkurencji. Zostaje jeszcze opcja tego korpusu z Sigmą 100-300/4 plus TC 1,4 na specjalne okazje lub stałka 300/4 IS L. Na mojego nosa to w Canonie niedługo pojawi się 400/.5,6 L z IS-em, ale to tylko moje gdybanie i nie można się tym sugerować.
Marian - Pon 09 Cze, 2008

jaad75 napisał/a:

Takie lustrzanki istniały już dawno temu - np. Kodaki DCS 14n i DCS Pro SLR, a z nie lustrzanek, masz choćby Leicę M8... Większość średnioformatowców jest również pozbawiona filtra AA...
O tym że takie są wiedziałem. Do twojej wyliczanki dodam jeszcze Sigmę. Leici nie wymieniłem bo to nie lustrzanka i cena dwa razy większa od podanego limitu cenowego. Średnioformatowych tym bardziej nie było sensu wymieniać. Mogłaby być Sigma, ale z oczywistych chyba powodów, o których już pisał Arek, nie było sensu jej wymieniać, zwłaszcza że na Photokinie ma być nowa (dlatego, i z powodu nowego Sony m.in., wspomniałem o czekaniu do jesieni).
kasza - Pon 09 Cze, 2008

Marian napisał/a:
Canoe napisał/a:
Co najmniej do jesieni. Zobaczysz co się pojawi na Photokinie, a ma się kilka rzeczy pojawić.
A tak naprawdę to radzę czekać z cyfrą aż się pojawią lustrzanki bez filtrów AA. To będzie sygnał, że zaczynają dorównywać rozdzielczością najlepszym obiektywom. Na razie tak nie jest.
A wszyscy dookoła mówią, że wyścig na megapiksele jest głupi i niepotrzebny :) To jak to w koncu jest?

ksz

kasza napisał/a:
A wszyscy dookoła mówią, że wyścig na megapiksele jest głupi i niepotrzebny :) To jak to w koncu jest?
Wyścig na megapiksele jest głupi wtedy, gdy prowadzi do pogorszenia jakości.

Na tej samej powierzchni pakują większą ilości pikseli zmniejszając ich wielkość. Nawet w lustrzankach zeszli już poniżej 6 mikronów np. Alfa 350 i spodziewana Alfa 900.

W tej chwili wygląda na to, że zejście poniżej sześciu mikronów pogarsza jakość, a najlepszą dają te, które mają 8-10 mikronów.

kasza - Pon 09 Cze, 2008

Marian napisał/a:
kasza napisał/a:
Wyścig na megapiksele jest głupi wtedy, gdy prowadzi do pogorszenia jakości.

Na tej samej powierzchni pakują większą ilości pikseli zmniejszając ich wielkość. Nawet w lustrzankach zeszli już poniżej 6 mikronów np. Alfa 350 i spodziewana Alfa 900.

W tej chwili wygląda na to, że zejście poniżej sześciu mikronów pogarsza jakość, a najlepszą dają te, które mają 8-10 mikronów.
No wszystko super, tylko proponujesz czekac z cyfrą do momentu w którym korpusy beda mialy rozdzielczosc jak najlepsze obiektywy. Czyli jaką?

ksz

kasza napisał/a:
Czyli jaką?
Dla różnych mocowań może ona być różna. Myślę że dla Leici i Zeissa będzie nie mniejsza niż dla innych. Mam obiektyw Leici, który ma conajmniej 65 par linii na mm.

Najprostszym kryterium niewystarczającej rozdzielczości wydaje mi się obecność filtru AA.

kasza - Pon 09 Cze, 2008

Marian napisał/a:
kasza napisał/a:
Czyli jaką?
Dla różnych mocowań może ona być różna. Myślę że dla Leici i Zeissa będzie nie mniejsza niż dla innych. Mam obiektyw Leici, który ma conajmniej 65 par linii na mm.

Najprostszym kryterium niewystarczającej rozdzielczości wydaje mi się obecność filtru AA.
Z jednej strony masz racje - filtry AA sa stosowane miedzy innymi dlatego, ze rozdzielczosc obiektywów jest wieksza niz rozdzielczosc matryc. Ale z drugiej dojscie do takiej rozdzielczosci, zeby to obiektry byl swoistym filtrem AA jest niczym innym jak wlasnie wyscigiem na megapiksele.

Zauwaz, jaką rozdzielczosc podaje sie dla obiektywu Zeissa 50/1.4 ZF. I jaką musialby miec rozdzielczosc korpus, zeby bez AA ją strawic.

ksz

kasza napisał/a:
Zauwaz, jaką rozdzielczosc podaje sie dla obiektywu Zeissa 50/1.4 ZF.
A jaka to jest rozdzielczość? Pytam bo tego nie wiem.

Wydaje mi się, że w praktyce wystarczyło by powyżej 65 par linii na mm. Zauważ, że Foveon teoretycznie już daje 63 pary linii na mm. Bayer'y po prostu sobie nie radzą, i to one są winne temu co się wyprawia z pikselami. Na razie, jeśli nie nastąpi jakiś przełom w ich technologii, nie potrafią rozdzielczością dorównać najlepszym obiektywom małoobrazkowym.

kasza - Pon 09 Cze, 2008

Marian napisał/a:
kasza napisał/a:
Zauwaz, jaką rozdzielczosc podaje sie dla obiektywu Zeissa 50/1.4 ZF.
A jaka to jest rozdzielczość? Pytam bo tego nie wiem.

250~320 lp/mm

ksz