forum.optyczne.pl

Wolne tematy - ....nie dla ludzi o słabych nerwach :)

mavierk - Wto 10 Cze, 2008
Temat postu: ....nie dla ludzi o słabych nerwach :)
http://www.cyberfoto.pl/t...zaczac-cz-i.htm

ja zamarłem :]

jak nie można takich linków wysyłać (nie doczytałem w regulaminie, że nie można) to prosiłbym o kasacje wątku :)

MC - Wto 10 Cze, 2008

Widzialem. Ciekawe tylko przy jakiej okazji zrobiono taki pogrom.
mnich - Wto 10 Cze, 2008

Canon upadł

:mrgreen:

k1caj_ns - Wto 10 Cze, 2008

Prawdziwa masakra. Mi serce zaczeło szybciej bić jak zobaczyłem 2 zdjęcie i 5D na końcu . Chyba bym takiego 400mm f 2.8 zniszczonego nawet przygarną.

Nawet jak ten sprzęt jest wadliwy to nie powinni go tak niszczyć...A tym bardziej robić takich zdjęć. Fakt faktem to tylko przedmioty ale dla wielu z nas są to przedmioty naszych marzeń i sama możliwość podniesienia takiej L-ki 400 mm to już jest marzenie.

Jakbym tam wpadł to bym tymi młotkami pewnie zaczą prać tych wszystkich expertów co się nimi posługują :twisted:

edip - Wto 10 Cze, 2008

oby tego MM nie widzial...
krisv740 - Wto 10 Cze, 2008

inkwizytora bedziesz chronił :twisted: :mrgreen:

niech ma dla uciechy :!: :grin:

MC - Wto 10 Cze, 2008

MM juz zadbal, zeby tych, ktorzy rozwalili sprzet spotkal ten sam los :wink:
Paweł_G - Wto 10 Cze, 2008

Masakra - szczególnie ten 400/2,8 L IS. Serce się kraja, z drugiej strony co zrobić z takim wadliwym sprzętem? Ja bym chyba sprzedał na Żytniej :P

PS Jak myślicie - czy gdyby to zauwarzyli w fabryce to ten egzemplarz 35 L który Optyczni mieli na testach nie trafiłby do sprzedarzy?

mnich - Wto 10 Cze, 2008

Jakoś nie podzielam waszego żalu nad tym zniszczonym sprzętem. Wolelibyście aby to trafiło do sklepów? :roll: :mrgreen:
MC - Wto 10 Cze, 2008

mnich napisał/a:
Wolelibyście aby to trafiło do sklepów?

Jestem przekonany, ze pewna ich czesc jednak trafia do sklepow.

edip - Wto 10 Cze, 2008

krisv740 napisał/a:
inkwizytora bedziesz chronił

coz inkwizytor inkwizytorem ale na szkielkach sie zna!!przekonal mnie do sigmy 50-500 i jestem mu wdzieczny choc nie zawsze podzielam jego zdanie na temat alergicznej dla wielu firmy :mrgreen: dlatego bede go bronil ... chocby ta sigma :mrgreen:

k1caj_ns - Wto 10 Cze, 2008

mnich napisał/a:
Jakoś nie podzielam waszego żalu nad tym zniszczonym sprzętem. Wolelibyście aby to trafiło do sklepów? :roll: :mrgreen:

No to byłoby gorsze niż oglądanie tych zdjęć :razz: Chociaż mogliby raz do roku jakiś bazar zrobić z takim sprzętem z lekkim defektem . Klienci po cenie na pewno by się znaleźli. Albo niech zrobią promocje i rozdają co 10 klientowi za free. Myślę ,że nikt by się nie obraził chociaż konkurenci by na pewno głośno psioczyli :razz:

marekf - Wto 10 Cze, 2008

widzę że nikonowcy mają z czego się śmiać :)
jaad75 - Wto 10 Cze, 2008

Piękny widok... :twisted:
krisv740 - Sro 11 Cze, 2008

MC
ja tez już te zdjęcia widziałem i tylko "zachodzę w głowę " :grin: gdzie?
coś mi się kołacze o zatrzymaniu transportu przemycanego towaru, ale za to , to obiektywu nie dałbym sobie zbić :twisted: :mrgreen:

MichalP - Sro 11 Cze, 2008

biedniątka moje małe. Przygarnąłbym jakiegoś kropka.
MM - Sro 11 Cze, 2008

Tak powinien kończyć towar przemycany przez cwaniaków i wysyłany przez te wszystkie "dziwne sklepy" - także do naszego kraju.
krisv740 - Sro 11 Cze, 2008

a nie mówiłem że inwizytor :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jaad75 - Czw 12 Cze, 2008

Raczej wierny pretorianin... :mrgreen:
mavierk - Czw 12 Cze, 2008

MM napisał/a:
Tak powinien kończyć towar przemycany przez cwaniaków i wysyłany przez te wszystkie "dziwne sklepy" - także do naszego kraju.
Śmiesznie by bylo, gdybyś omyłkowo posiadał coś podobnego :)
MC - Czw 12 Cze, 2008

MM, a nie lepiej by bylo, zeby przemycany towar przechodzil na rzecz Skarbu Panstwa? Potem np. Urzad Celny moglby urzadzic licytacje, a uzyskana kwota zasililaby jakis dom dziecka? Tak sobie tylko gdybam...
k1caj_ns - Czw 12 Cze, 2008

Było by o wiele lepiej ale łątwiej jest wziąść młotek i pozbyć się problemu bo na aukcjach charytatywnych politykom ciężko jest zarabiać :razz:

Dlatego mnie tak bolą te obrazki bo widzę 1000 lepszych rozwiązań takiej sytuacji niż bicie młotkiem po soczewkach i lustrach.

Ale skoro to są wadliwe egzemplarze, to bardzo dobrze, że są niszczone...
Jesienny - Czw 12 Cze, 2008

No jasne... zwłaszcza, że potem przy recyclingu taki niezniszczony egzemplarz mógłby się przez przypadek komuś przykleić do ręki :)

Przy przemycie, to moim zdaniem taki złapany sprzęt powinien wracać do producenta.

MC - Czw 12 Cze, 2008

Jesienny napisał/a:
Przy przemycie, to moim zdaniem taki złapany sprzęt powinien wracać do producenta.

Nie zgodze sie. Jesli to byl przemyt, to jedynym pokrzywdzonym jest Skarb Panstwa. Bo sprzet zostal nabyty zgodnie z prawem na terytorium panstwa trzeciego i tylko nielegalnie wwieziony na terytorium RP. Gdyby robic tak, jak sugerujesz, to producent dwukrotnie by zarobil.

komor - Czw 12 Cze, 2008

Coś było ostatnio w telewizorze o automatach do gier, które zarekwirowane przez służby były wystawiane na licytację, dzięki czemu wracały... z powrotem do nielegalnego obrotu. Dlatego ostatnio podjęto decyzję, żeby je zniszczyć zamiast wystawić na sprzedaż.
MC - Czw 12 Cze, 2008

komor, ale w tym przypadku chyba juz by nie bylo mowy o nielegalnym obrocie? Bo ja rozumiem - z automatami do gier to jest kwestia pozwolen czy jakis tam innych koncesji, dzialalnosci gospodarczej. Ale jak kupie ze skladu celnego czajnik czy obiektyw to raczej wszystko jedno :smile:
krisv740 - Czw 12 Cze, 2008

panowie
ale ja napisałem że nie jestem pewny czy to był przemyt :oops:

teraz jak sie tak zastanawiam nie wiem czy nie były to zdjęcia z uszkodzeń transportowych.
to było coś dwa lata temu , jak pierszy raz widziałem te zdjęcia i naprawdę nie pamiętam. trzeba by popyrać w necie "to be sure" :grin: :cool:
co by jednak nie było - straszny żal - tyle dobra się zmarnowało. ta "piąteczka" i "jedynka" - och! :shock:

krisv740 napisał/a:
co by jednak nie było - straszny żal - tyle dobra się zmarnowało. ta "piąteczka" i "jedynka" - och! :shock:

Phi, to tylko Canon... :mrgreen:

a było by ci przyjemnie gdyby tak pentax dostał w d.... :mrgreen:

trzeba to podesłać na forum nikon, niech chłopaki mają radochę :lol:

Paweł_G - Czw 12 Cze, 2008

Nawet jeżeli doszłoby do takiej licytacji to i tak pewnie byłaby ustawiona i sprzęt kupiłby jakiś szemrany sklep. Tak to jest u nas z licytacjami, przetargami itp.
komor - Czw 12 Cze, 2008

krisv740 napisał/a:
panowie
ale ja napisałem że nie jestem pewny czy to był przemyt

krisv740, przecież na stronie WWW, na której są te zdjęcia, wszystko jest opisane. To są uszkodzone towary.

MC - Czw 12 Cze, 2008

komor napisał/a:
To są uszkodzone towary.

Zdjecia dobitnie to ilustruja :lol:
Co nie zmienia faktu, ze troche jednak szkoda. Uszkodzone w transporcie?

MC napisał/a:
Uszkodzone w transporcie?

Uszkodzone w fabryce... :mrgreen:

MC - Czw 12 Cze, 2008

Moze jakas V Kolumna Nikona?

komor
nie bardzo
osoba która to zamieścila podaje dwa powody, dlatego nie sugeruje się jej opinią
widziałem już kiedyś te zdjęcia , tylko za chiny nie mogę sobie przypomnieć o co chodziło :twisted:
odnośnik do strony rosyjskiej działa dziwnie, dodatkowo ja nie bardzo już pamiętam bukwy :???: , może ktoś przetłumaczy?

[ Dodano: Czw 12 Cze, 2008 13:20 ]
jaad75,
jesteś dzisiaj "jadowity" :mrgreen:

arietiss - Czw 12 Cze, 2008

A może to jakieś chińskie podróbki (oni wszystko potrafią podrobić :wink: ), likwidowane, żeby nie było jaj :?: Podrobic zewnętrznie łatwo, gorzej z właściwościami. :mrgreen:
Na pewno nie przemyt, bo z pewnością to by wróciło na rynek!

mavierk - Czw 12 Cze, 2008

kurde, z pewnością Pentax, Sony i Nikon, czy nawet nokia robią to samo <- to raz :]

dwa - dobrze, czy źle, my tego nie zmienimy, możemy tylko opłakiwać tego 400/2.8 w którym pewnie były za duże aberracje :)

mavierk napisał/a:
kurde, z pewnością Pentax, Sony i Nikon, czy nawet nokia robią to samo

Pentax z pewnością wysyła takie egzemplarze do Polski, żeby mogły zostać przetestowane na Optyczne... :razz:

MC - Czw 12 Cze, 2008

jaad75, to i tak dobrze, bo Sony przeciez specjalnie wybralo sobie najlepszego w swiecie CZ "grubego", zeby optyczni mogli go pochwalic :roll:

No, to Sony, to wyjątkowo perfidne jest... Ale czego się spodziewać po japończykach... :mrgreen:
Paweł_G - Czw 12 Cze, 2008

No dobra - zakładając że są to jednak uszkodzone towary a nie przemyt to nie chcę mi się wierzyć, że części z nich nie możnaby wykożystać jako części zamiennych w serwisach Canona. Czy montaż podzespołów szkł uniemożliwia późniejszy demontaż bez straty właściwiści części? Ta 400/2,8 IS wygląda, że ma walniętą przednią soczewkę - czyli pewnie jeden z droższych elementów ale jak z resztą? Aż mi się wierzyć nie chce, że nie można tego wykożystać.

Dlatego przemawia to za tym, że to podróby!
komor - Czw 12 Cze, 2008

Chłopaki, skoro to jest taki high-tech towar, to po uszkodzeniu nikt nie będzie już ryzykował demontażu części do odzysku, bo kto wie co one są przedstawiają? Badanie czy aby ta soczewka jest w porządku, a tamten kawałek obudowy nie odkształcony - to bez sensu.
Poza tym realia masowej czy prawie-masowej produkcji mają swoje prawa, pewnie ciężko jest to wprowadzić z powrotem w „workflow” produkcyjny, łatwiej jest zniszczyć. Niekoniecznie taniej, ale w dużych firmach jak jest do wyboru łatwiej czy taniej, to zawsze wybierają: łatwiej. :)

Może i racja Komor. Sądząc po cenach, to i tak koszty tego wliczają sobie w sprzedawany towar... :???: