forum.optyczne.pl

Lornetki - Fałszywa źrenica,jasny łuk w jednym okularze

Jan55 - Sob 03 Lip, 2021
Temat postu: Fałszywa źrenica,jasny łuk w jednym okularze
Mam pytanie do bardziej zaawansowanych lornetkowiczów. Czy jasny łuk w okolicy źrenicy wyjściowej jednego okularu, może się pojawić samoczynnie podczas użytkowania lornetki. Nowa lornetka-po zakupie w czasie ustawiania rozstawu okularów nie kojarzę tego efektu, wydaje mi się, że tego nie było, natomiast zauważyłem to po ponownym ustawianiu rozstawu / ustawiam to z miarką milimetrową pod światło/. Nie wiem czy to wada /usterka/, bo w innych lornetkach występują te zjawiska ale symetrycznie w obu okularach i czy można z tym żyć. Lornetka to Kowa BD II 10x42. Jestem amatorem lornetkowym :cry: i nie posiadam aż tak głębokiej wiedzy optycznej więc jeśli możecie to mi odpowiedzcie.
kot Sylvester - Sob 03 Lip, 2021
Temat postu: Re: Fałszywa źrenica,jasny łuk w jednym okularze
Jan55 napisał/a:
Nie wiem czy to wada /usterka/, bo w innych lornetkach występują te zjawiska ale symetrycznie w obu okularach i czy można z tym żyć.

Jan55 żyć z tym na pewno można. Czy to wada czy nie to moim zdaniem kwestia dyskusyjna.
Proponuję abyś porównał oba tory optyczne na przemiennie (nawet jednym okiem) czy nie różnią się od siebie pod względem dawanego obrazu. Wtedy będziesz mógł wyciągnąć jakiś wstępny wniosek.

Jan55 - Nie 04 Lip, 2021

kocie.Generalnie jakiegoś dyskomfortu w obrazowaniu nie widzę. Tak przez lewy jak i przez prawy okular obraz jest jednakowy.Po prostu sprawdziłem wszystkie testy lornetek na Optycznych i w żadnej z testowanych lornetek nie znalazłem takiego "zjawiska". We wszystkich występuje to symetrycznie w obu okularach i to mnie właśnie zastanowiło. Stąd moje zapytanie. Poczekam, może kol.Arek coś na ten temat napisze. Lornetka nowa na gwarancji, więc jak by coś to mam czas na ewentualną reklamację.
kot Sylvester - Nie 04 Lip, 2021

Jan55 napisał/a:
kocie.Generalnie jakiegoś dyskomfortu w obrazowaniu nie widzę. Tak przez lewy jak i przez prawy okular obraz jest jednakowy.

Lornetka nowa na gwarancji, więc jak by coś to mam czas na ewentualną reklamację.

Jeżeli w obu okularach obraz jest jednakowy i w porządku, to co i na jakiej podstawie będziesz reklamować?

Ps. Można snuć różne przypuszczenia na temat tego jak to "zjawisko" pojawiło się tylko w jednym okularze, np: coś się poluzowało i przesunęło bo było gorzej zamocowane albo pod wpływem używania, delikatne stuknięcie lornetką, itp.

Arek - Pon 05 Lip, 2021

Takie łuki widać w tańszym sprzęcie dość często, ale prawie zawsze są takie same w obu okularach.

Dziwne jest więc to, że w jednym masz, a w drugim nie. A jeszcze dziwniejsze, że łuku wcześniej nie było, a teraz się pojawił. Pierwszy raz spotykam się z takim przypadkiem.

Jan55 - Pon 05 Lip, 2021

Arku, co radzisz w tym układzie. Zostawić tak jak jest czy wysłać na reklamację. Jeśli możesz to doradź.
Arek - Pon 05 Lip, 2021

Jak się pojawiło i w jednym jest, a w drugim nie ma, to dla mnie jest bardzo konkretny powód do reklamacji.
Jan55 - Pon 05 Lip, 2021

Arku,dziękuję bardzo za doradę, lornetka pójdzie do reklamacji.
Wojtas_B - Wto 06 Lip, 2021

foto
Wojtas_B - Wto 06 Lip, 2021

Powyżej foto mojej Kowy. Widać w obu lufach te łuki. Ostrość ustawiłem na nie, więc można lepiej analizować anatomię lornetki.
Jan55 - Wto 06 Lip, 2021

Wojtas_B.Dzieki Ci za odpowiedż.Ty, jak widać, masz symetrycznie w obu okularach, nie jak ja, w jednym. Dzisiaj dostałem z BEA FOTO fotki innych egzemplarzy 10x42, aby mi pokazać, że to występuje we wszystkich, co najlepsze to na tych przysłanych fotkach te łuki występują po przekątnej, czego ja też nigdy nie spotkałem w innych lornetkach. No nic, poprosiłem o wysłanie mojej Kowy do serwisu i opinię na piśmie, że lornetka nie ma wady i jest sprawna optycznie. Chodzi mi głównie o to, że nie chcę mieć później kłopotów gdyby ta "wada" się pogłębiała, no i przy odsprzedaży kiedyś tam.
Załączam przysłane zdjęcia z BEA FOTO tych innych egzemplarzy :Tutaj widać,że łuki występują w lewym dole okularu a w prawym na górze okularu. Czy to jest prawidłowe. Nie spotkałem się z czymś takim, zawsze łuki czy fałszywe źrenice były w tych samych miejscach/symetrycznie/ w obu okularach,

Jan55 - Wto 06 Lip, 2021

Jednego tylko nie wiem, czy to są zdjęcia z jednej lornetki czy z dwóch Ale z tego co napisał mi Pan z BEA to wynika, że z jednej. Pod zdjęciami jest napisane lewy-prawy czyli wnioskuję że z jednej. Czy możliwy jest taki układ ? :shock:
Wiking69 - Wto 06 Lip, 2021

Janie ... gdybyś zobaczył ( nawet nie wiem jak to opisać ) to co widać od strony obiektywu w moim szarym Zeissie SF 10x42 . Przeżyłbyś chyba załamanie nerwowe i zwrócił lornetkę do sklepu :) . Ale wszystkie szare Zeissy SF mają tą anomalię i ich właściciele pogodzili się już z tym faktem :) . Być może w przypadku Twojej Kowy jest podobnie , taki jej urok . Kochać ... jak to łatwo powiedzieć :)
Jan55 - Wto 06 Lip, 2021

Wiking69.Tylko w moim przypadku to uwidoczniło się w czasie użytkowania w jednym okularze w lornetce, która ma miesiąc od zakupu i nawet kol.Arek dotąd nie widział takiego przypadku. Po za tym to co Ty masz w Zeissie nie ma wpływu na dalsze jego użytkowanie, a w przypadku mojej Kowy nie wiadomo co jest przyczyną, że to się "pojawiło" :shock: i czy się nie będzie pogarszało. Gdyby to było od początku w obu okularach, to nawet bym nie zawracał sobie i innym głowy,ale tak jak piszę ,zauważyłem to w momencie ponownego ustawiania rozstawu obiektywów i tylko w jednym okularze. Jak by to było od poczatku gdy ją kupiłem, to po prostu bym ja odesłał i poprosił o wymianę na inny egzemplarz. :sad:
Wojtas_B - Sro 07 Lip, 2021

Różne pozycje pryzmatów?
Jan55 - Sro 07 Lip, 2021

Wojtas...nie wiem bo się na tym nie znam. Może jak Arek to zobaczy, to coś więcej napisze i będziemy wtedy wiedzieli o co chodzi.
Wojtas_B - Sro 07 Lip, 2021

Arek albo inny ekspert od konstrukcji lornetek jest potrzebny.
Mnie wygląda to tak, jakby pryzmaty były ustawiane w obu tubusach raz w tym samym kierunku (jak w mojej lornetce), innym razem w przeciwnych kierunkach.
Może to są różne wersje zależne od daty produkcji?
Tylko po co i z czym to się wiąże? Głupi jestem w tym temacie.
Ale jeśli wszystkie lornetki dają dobry obraz, to czy jest powód do paniki?

Jan55 - Sro 07 Lip, 2021

Tylko, że u mnie pojawiło się to w trakcie użytkowania i tylko w jednym okularze. Stąd moja obawa czy coś nie poleci dalej.
Jan55 - Sro 07 Lip, 2021

Kolego Arku, czy możemy liczyć, że odniesiesz się do tego posta, w którym zamieściłem zdjęcia innego egzemplarza Kowy, a które to zdjęcia otrzymałem od Pana z BeaFoto. Trochę rozjaśniło by nam umysły w tej kwestii/ przeciwległych jasnych łuków w okolicach źrenic /. :roll:
pokorak_1 - Pią 09 Lip, 2021

Wiking69 napisał/a:
gdybyś zobaczył ( nawet nie wiem jak to opisać ) to co widać od strony obiektywu w moim szarym Zeissie SF 10x42 . Przeżyłbyś chyba załamanie nerwowe i zwrócił lornetkę do sklepu :) . Ale wszystkie szare Zeissy SF mają tą anomalię i ich właściciele pogodzili się już z tym faktem :) . )

Wikingu, co dokładnie jest nie tak w środku w tych szarych SF-ach z pierwszych serii bo juz któryś raz czytam że coś tam w środku nie gra. Kurz? Smugi na pryzmatach?

Wiking69 - Pią 09 Lip, 2021

Problem z szarymi Zeissami SF 10x42 i 8x42 z początku produkcji polega na tym , że pod pewnym kątem patrząc od strony obiektywu . Widać jedną z powierzchni pryzmatu w której odbija się druga powierzchnia pryzmatu . A tam możemy zaobserwować smugi i krople kleju którym pryzmat jest przyklejony do wewnętrznego szkieletu lornetki . Wygląda to mało estetycznie :( . Natomiast SF 8x42 miał jakąś wadę fabryczną wieku dziecięcego , dlatego dużo użytkowników odsyłało lornetki do serwisu . Z dziesiątkami nie było takich kłopotów .
Arek - Pią 09 Lip, 2021

Jan55, nie wiem jak się odnieść. Dla mnie sprawa jest o tyle jasna, że źrenice i ich okolice w obu torach jednej i tej samej lornetki powinny wyglądać tak samo, albo prawie tak samo. Jeśli u Ciebie tak nie jest, to coś jest ewidentnie nie tak i jest to podstawa do reklamacji.
Jan55 - Pią 09 Lip, 2021

Ok. Dzięki za odpowiedż. Lornetkę poleciłem wysłać do serwisu, żeby serwis określił się na piśmie jeżeli uzna, że to nie usterka albo niech usunie usterkę. Po prostu chcę się zabezpieczyć na wypadek gdybym chciał kiedyś ją sprzedać i żeby kupujący nie zarzucił mi, że lornetka jest uszkodzona.
Jan55 - Sro 21 Lip, 2021

Jest. Moja Kowa BDII XD 10x42 wróciła z reklamacji. Nowa sztuka, wymieniona ponoć przez dystrybutora w Szwecji, bo tam wysłali moją z sewisu w Polsce. Nie ma na to żadnego papieru, który by to potwierdził, no ale jest nowa. Układ odblasków / łuków / jest o wiele mniejszy a łuki delikatniejsze ale są w obydwóch okularach. Prawy okular prawa góra, lewy okular lewy dół. Podobnie jak na zdjęciach 5 postów wyżej, a te przecinające się kreski po przeciwnych stronach tych łuków są ledwo widoczne. Przedtem jak było to tylko w jednym okularze i bardzo widoczne to bardzo drażniło ale teraz jest dużo mniej widoczne więc nie rzuca się tak w oczy. Reszta jest w porządku, czyli obraz czysty, ostry, mechanizmy działają idealnie. Chyba tak zostawię, może ta seria akurat tak ma ? Ponieważ nie mogę tego stwierdzić i porównać z innymi egzemplarzami to muszę to przyjąć za pewnik :roll: i cieszyć się pięknymi widokami.
Wojtas_B - Czw 22 Lip, 2021

Jan55 napisał/a:
Jest. Moja Kowa BDII XD 10x42 wróciła z reklamacji. Nowa sztuka, wymieniona ponoć przez dystrybutora w Szwecji, bo tam wysłali moją z sewisu w Polsce. Nie ma na to żadnego papieru, który by to potwierdził, no ale jest nowa. Układ odblasków / łuków / jest o wiele mniejszy a łuki delikatniejsze ale są w obydwóch okularach. Prawy okular prawa góra, lewy okular lewy dół. Podobnie jak na zdjęciach 5 postów wyżej, a te przecinające się kreski po przeciwnych stronach tych łuków są ledwo widoczne. Przedtem jak było to tylko w jednym okularze i bardzo widoczne to bardzo drażniło ale teraz jest dużo mniej widoczne więc nie rzuca się tak w oczy. Reszta jest w porządku, czyli obraz czysty, ostry, mechanizmy działają idealnie. Chyba tak zostawię, może ta seria akurat tak ma ? Ponieważ nie mogę tego stwierdzić i porównać z innymi egzemplarzami to muszę to przyjąć za pewnik :roll: i cieszyć się pięknymi widokami.

Ciekaw jestem, co w Twoim nowym egzemplarzu zostało poprawione pod względem kontroli odblasków / wyczernienia. Chętnie bym go porównał z moim. Może kiedyś się spotkamy, gdy będę w Krakowie.

Jan55 - Czw 22 Lip, 2021

Teraz to wygląda tak jak na załączonych zdjęciach.W starej było to bardzo widoczne w jednym okularze a teraz jez delikatniejsze w obu tyle, że nie symetrycznie.
Jan55 - Czw 22 Lip, 2021

Tak wygląda prawy okular teraz / powyższy post/. Lewy był czysty a teraz wygląda tak.
Jak widać jest niesymetrycznie.

Jan55 - Czw 22 Lip, 2021

Tak jak pisałem wcześniej, nie mam dowodu na to, że lornetka była w serwisie w Szwecji a patrząc na zdjęcia przysłane przez sprzedającego, które zamieściłem we wcześniejszych postach, to można by myśleć, że dostałem lornetkę, której zdjęcia on przysłał do mnie wcześniej, żeby pokazać, że inne lornetki też tak mają. :???: No i czas rozpatrzenia reklamacji był bardzo szybki :shock: jak na wysyłkę za granicę i powrót do mnie/14 dni/. Ostatnio na inną lornetkę, którą reklamowałem w innym sklepie i poszła do producenta do Niemiec i wróciła do mnie nowa, czekałem 2 miesiące :cry: . A tutaj super expres, zgodnie z przepisami. :smile: