|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Torba na spacery lornetkowe
Binokularnik - Czw 10 Mar, 2022 Temat postu: Torba na spacery lornetkowe Witam,
poszukuję wygodnej, naramiennej torby na spacery krajoznawczo-obserwacyjne - nie za dużej, ale też nie za małej z miękką wyściółką i możliwością aranżacji wnętrza. Może jakiś model przeznaczony do sprzętu foto?
Do torby ma się zmieścić:
kowa bdiixd x32 (124 x 116 x 51 mm) z paskiem
terra ed x25 (111 x 115 mm)
telefon ( 117x 50 x 17 mm)
apteczka (120 x 70 x 30 mm)
200 ml whisky w oryginalnej butelce
0,3 l mineralnej wody
mała paczka żelków
paczka chusteczek higienicznych
pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualne sugestie
Binokularnik - Czw 10 Mar, 2022 Temat postu: Re: Torba na spacery lornetkowe przepraszam, coś nie poszlo tak jak powinno
Binokularnik - Czw 10 Mar, 2022 Temat postu: Re: Torba na spacery lornetkowe jeszcze raz b. przepraszam
NoVik - Czw 10 Mar, 2022
...i listek papieru toaletowego
Binokularnik - Czw 10 Mar, 2022
NoVik napisał/a: | ...i listek papieru toaletowego |
Hmm.. w moim przypadku to raczej nie jest potrzebne…
Przez lata spędzane na rowerze (często cały dzień od rana do wieczora) tak „ustawiłem” organizm, że grubszą potrzebę załatwiam rano przed wyjściem z domu i przez resztę dnia mam z tym święty spokój.
PS. W razie czego to jest paczka chusteczek i.... podkoszulek
Wojtas_B - Czw 10 Mar, 2022
Gdy mam przy sobie NL i EII, nie sram. Nie wypada przy tak zacnych cudach techniki.
Binokularnik - Pią 11 Mar, 2022
Wojtas_B napisał/a: | Gdy mam przy sobie NL i EII |
Jaki masz patent na transport obu lornetek podczas spaceru? W reklamówce tak zacnego sprzętu chyba nie nosisz.
Chomsky - Pią 11 Mar, 2022
Wszystko noszę w plecaku. Lornetkę osobno, w torbie Lowepro. Każda lornetka ma własną torbę. Mniej więcej pod siebie. Terra 8x25 małą a np. Meopta większą. Aparatów już nie dźwigam. Tylko RX100 Sonego. Nie zawsze. W torbie na optykę muszę mieć czysto, żadnych chusteczek, paprochów i żarcia.
Jakby się alkohol wylał. Skandal! Tragedia! Rowerem nie jeżdżę. Trochę chodzę. Stawiam auto i robię 3-5 kilometrów. Starość.
Pozdr. Ch.
Binokularnik - Sob 12 Mar, 2022
Chomsky napisał/a: | Jakby się alkohol wylał. Skandal! Tragedia! |
To prawda, zwłaszcza na odludziu...
Wojtas_B - Sob 12 Mar, 2022
Binokularnik napisał/a: | Wojtas_B napisał/a: | Gdy mam przy sobie NL i EII |
Jaki masz patent na transport obu lornetek podczas spaceru? W reklamówce tak zacnego sprzętu chyba nie nosisz. |
Kupiłem w zeszłym roku w BEA na promocji mały plecak foto Lowepro. Bardzo zgrabny, ma dwie komory, jedną od zewnątrz, drugą od strony pleców. W każdą mieści się albo jedna albo druga lornetka razem z futerałem.
Widzę, że obecnie znów jest promocja na ten plecak:
https://beafoto.pl/plecak-fotograficzny-lowepro-hatchback-bp-150-aw-ii-blackgrey.html
Binokularnik - Nie 13 Mar, 2022
Właśnie wróciłem ze spaceru ornitologicznego z naszym osiedlowym przewodnikiem.
Na spacerze towarzyszyła mi, wczoraj zakupiona, torba Lowepro Apex 140 AW
Wszystkie wymienione przeze mnie rzeczy elegancko mieszczą się w torbie...
no prawie... mineralna, tym razem, się nie załapała...
Lornetki mają swoje oddzielne przegródki, łatwo po nie sięgnąć, a to jest przecież najważniejsze,
polecam.
mariuszi - Nie 13 Mar, 2022
https://youtu.be/xzgQEDdA-VE
Ja nosze wszystko w takiej jak powyżej , dostępne są różne kolory …
Jak widać na filmiku jest tez miejsce na toporek …
Binokularnik - Pon 14 Mar, 2022
mariuszi napisał/a: | https://youtu.be/xzgQEDdA-VE
Ja nosze wszystko w takiej jak powyżej |
torba fajna, taka konkretna...
ale ja bym się trochę obawiał włożyć do niej lornetkę (lornetki) bez futerału.
Do mojej wkładam "gołe" lornetki, każdą do oddzielnej komory i dzięki temu są w miarę szybko gotowe do użycia.
Torba jest mała, ale na spacery (2-3 h) wydaje się być akurat.
Dłuższe, piesze wędrówki to raczej z plecakiem.
mariuszi - Pon 14 Mar, 2022
Binokularnik napisał/a: | mariuszi napisał/a: | https://youtu.be/xzgQEDdA-VE
Ja nosze wszystko w takiej jak powyżej |
Do mojej wkładam "gołe" …. |
„Gołą” na szyi nosze , wielkość torby wystarcza na całodniowy wypad z termosem i ogniskiem …
Binokularnik - Wto 15 Mar, 2022
mariuszi napisał/a: | „Gołą” na szyi nosze |
W pięknych okolicznościach przyrody, podstawową lornetkę- czyli kowę 6.5x, wyjmuję z torby i też noszę na szyi. Z terry 10x rzadko korzystam, a jeżeli już, to przez chwilę.
krzys13k - Pią 03 Lut, 2023
Chciałbym się podzielić takim drobiazgiem dla minimalistów Kupiłem w nieco innym celu taką kieszeń do plecaka i okazuje się, że idealnie pasuje ona do niektórych lornetek 8x32.
Kieszeń nie posiada pełnego usztywnienia, jedynie tylna strona takowe posiada, za to jest idealnie dopasowana do lornetek i nie zajmuje dużo miejsca. Można ją przypiąć do plecaka z odpowiednim systemem, do paska od spodni. Pasuje wręcz idealnie na przykład do Opticrona 8x32 SRGA albo SvBony 8x32. Ale uwaga: lornetki odrobinę większe już nie wejdą. Lornetka z paskiem też prawdopodobnie nie. Ja mam akurat taki odpinany pasek, więc mi to nie przeszkadza.
Na poniższym zdjęciu dla porównania rozmiarów torba Lowepro, w której do tej pory nosiłem Opticrona.
Jan55 - Pią 03 Lut, 2023
Zdecydowanie bezpieczniejszą torbą (futerałem), jest to Lowepro, a to dlatego, że ma pogrubione miękkie ścianki, chroniące w razie upadku na ziemię, przed uszkodzeniem lornetki .
Sam nie używam oryginalnych futerałów dodawanych, w dzisiejszych czasach do lornetek np Kowy, Nikona itp, właśnie z powodu ich marnych właściwości ochronnych (cienkie ścianki). Nawet tych twardych nie używam, bo też nic nie chronią, może gdyby były wyłożone gąbką, to wtedy tak. Dokupiłem futerały WN Swarowskiego na 8-10x42 i na małe 8-10x32 inne ale też pogrubione.
Teraz wiem, że po przypadkowym upadku na ziemię, z lornetką nic się nie stanie. Ewentualnie, na dłuższych wyjazdach, dla wygody, jak biorę 3 różne lornetki ze sobą to mam odpowiednią, nie dużą, torbę foto, która rozwiązuje wygodę i bezpieczeństwo noszenia .
|
|