|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Która 12x ?
Krzysztof:) - Pon 26 Wrz, 2022 Temat postu: Która 12x ? Witam Szanownych Użytkowników !
Ja tu nowy i ciekawy Waszego doświadczenia
Którą 12x w budżecie do ok 2000 polecacie (roof raczej) ? Do obserwacji ptaków, tudzież innej naziemnej zwierzyny o zmierzchu i świcie. Po przejrzeniu testów zacząłem zastanawiać się nad DO Chase ED 12x50, później trochę starszą Titanium ze szkłem 56. Chase nie przemawia do mnie stylistyką za bardzo, naklejkami. Wolałbym oczywiście jak najjaśniejszą i nie za ciężką Wiem, wiem - nie ma takich, a już na pewno nie w tym budżecie. Ale zawsze warto zapytać bo widzę po wpisach że wiedza na tym forum przeogromna w temacie
anton - Pon 26 Wrz, 2022
A może Nikon Monarh 5 12x42, kosztuje równe 2k. Nie pytaj bo nigdy w ręku nie miałem Rozważałem zakup tej lornetki ale wydałem duuużo więcej na lunetę więc kolejna lornetka musi poczekać, Może ktoś coś mądrego napisze ...
Soniak10 - Pon 26 Wrz, 2022
Krzysztof:) napisał/a: | zacząłem zastanawiać się nad DO Chase ED 12x50 |
Na Twoim miejscu i w tej granicy cenowej wybierałbym między tą właśnie DO CHASE a VORTEX DIAMONDBACK HD. Na ptaszki każda z nich będzie aż za dobra. Cokolwiek by nie mówić to pamiętaj, że akurat obserwacja ptaków i w ogóle zwierząt nie jest najbardziej wymagającą dziedziną zastosowań lornetek. Do tego Swarovski ani Zeiss nie są niezbędne.
Ergo : MZ którą z tych dwóch byś nie wybrał, będziesz zadowolony. I ptaszki też
Jan55 - Pon 26 Wrz, 2022
Krzysztof:), popieram kol.Soniaka, te dwie lornetki przez niego wymienione, są warte zainteresowania i wyboru. Vortex ma dodatkowo świetną ergonomię i jest troszkę lepsza mechanicznie i pod względem obudowy, optycznie są porównywalne, więc, MZ, wybór jest prosty. Co do Nikona M5 12x42 to optycznie (ostrość i kontrast) jest troszkę słabszy od Nikona M7 8x42 no i ma najmniejsze pole widzenia (5*), co np mnie powstrzymuje przed jego zakupem, a bardzo mi się podoba (waga i wielkość). Z kolei 12x50 są ciężkie jak dla mnie, no i duże. Jeżeli Tobie to nie przeszkadza to kup jedną z tych wymieniony przez kol.Soniaka, bo tak jak napisał..."będziesz zadowolony"
anton - Pon 26 Wrz, 2022
Vortexa DB 12x50 w ręku nie miałem ale Vortex DB 10x42 to porażka jeśli chodzi o obserwacje ptaków. Vipera 10x42 gorąco polecam a DB 10x42 zdecydowaie nie. Mam i używam Vortexa DB 8x32 jest to przeciętnie dobra lornetka. Wszystkie Vortexy przez jaki patrzyłem mają chłodne barwy i "zaniebieszczają" lekko obraz. Seria Viper jakby mniej. DB mają "wyciętą" transmisję w pewnym obszarze barw przez co barwy w upierzeniu w pewnych warunkach oświetlenia (mocne niskie światło z boku) potrafią być mocno przekłamane. DB 10x42 ma duży problem z dystorsją i ma wyraźnie gorszą rozdzielczość niż seria Viper 10x42. Dlatego z lornetką DB 12x50 byłbym mocno ostrożny.
Wojtas_B - Pon 26 Wrz, 2022
Soniak10, Która to dziedzina zastosowania lornetek jest tak wymagająca, że przy niej obserwacje żywej przyrody nie zasługują na wysokiej klasy optykę?
Jan55 - Pon 26 Wrz, 2022
anton, nie porównuj lornetki za 1200 zł do lornetki za 2500 zł , bo to, z reguły, różnica klasy, chociaż DB HD ma lepszą transmisję niż Viper HD, pozostałe aspekty optyczne, zgadza się , w DB HD są słabsze. Zdziwiłbyś się, ale DB HD 12x50 jest porównywalna optycznie z Chase, różnią się między sobą tylko niuansami. Natomiast tutaj piszemy o lornetkach 12x50 kosztujących do 2000 zł, które to lornetki niekoniecznie są słabsze optycznie od 10x42-50, co nie raz pokazały testy i odczucia właścicieli lornetek. Co do kolorystyki obrazu, to są to, indywidualne odczucia każdej osoby, niezależnie od marki i ceny posiadanej lornetki, więc tutaj zadecydować powinien kupujący daną lornetkę, bo to co podoba się w obrazie Tobie czy mnie, niekoniecznie musi podobać się innym np ja mając DB HD 8x32 i 10x42 nie widziałem jakiegoś nadzwyczajnego zaniebieszczenia obrazu jaki np widziałem w Olympusie PRO 8x42 (zdecydowanie zimny). Obraz w DBHD, dla mnie był w tonacji "chłodnawej", jak w wielu lornetkach innych producentów. W Viperach tej tonacji nie widziałem, była minimalnie cieplejsza. Mnie akurat takie tonacje obrazów nie przeszkadzają w przeciwieństwie do tonacji zimnych czy lekko żółtawych.
Dlatego Krzysztof:), powinien najpierw kupić jedną i drugą lornetkę i sprawdzić, która mu spasuje, bo do tego dochodzi jeszcze, najważniejszy, aspekt muszli ocznych, czyli , czy mu będą pasowały do oczodołów. Bez tego, to jest zakup w ciemno, albo będzie dobrze albo nie i z zadowolenia z zakupu lornetki, mogą być nici.
_Tomek_ - Wto 27 Wrz, 2022
Nie znam Monarcha 5, może być świetny za tą cenę, ale w dzień. Skoro ma być na świt i zmierzch, to odradzam. Źrenica wyjściowa 3.5 mm będzie oznaczała ciemniejszy obraz. W większości sytuacji da się z tym żyć, ale czasem, np. podczas wypatrywania zwierzyny w krzakach, część detali po prostu będzie niewidoczna. Jednolita, ciemna plama i tyle.
W zasadzie na te warunki powstały lornetki 12x56, ale wybór w tej klasie jest skromny delikatnie mówiąc, więc chyba jednak 12x50.
Krzysztof:), bardzo polecam, żeby lornetka miała spore pole, nawet kosztem jakości na brzegu (nieostrość, AC). Chodzi o to, że łatwiej będzie odszukać i utrzymać w polu widzenia na przykład lecącego ptaka. Ile ma być? Każdy pewnie ma inny próg tolerancji. Dla mnie pole 4.6* jakie ma np. Olympus EXPS I 12x50 było zdecydowanie za małe, teraz mam w Kowie 12x56 pole 5.3* i jest okej.
Soniak10 - Wto 27 Wrz, 2022
anton napisał/a: | Vortex DB 10x42 to porażka jeśli chodzi o obserwacje ptaków |
Tak dla ciekawości: mógłbyś rozwinąć temat? Konkretnie: jakie wady Twoim zdaniem najbardziej rzucają się w oczy i są przyczyną tak niskiej oceny tej lornetki? Na Optyczne użytkownik Jan-Ka zamieścił w sumie bardzo pozytywną ocenę , więc być może miałeś albo wadliwy egzemplarz, albo w dużej mierze jest to kwestia subiektywnego odczucia? Wykres transmisji w teście też raczej nie sugeruje wyraźnej niebieskiej dominanty barwnej obrazu w tej lornetce. Używam akurat Vipera 12x50 HD i czego-jak-czego, ale niebieskiej dominanty nie zauważyłem.
Wojtas_B napisał/a: | Która to dziedzina zastosowania lornetek jest tak wymagająca, że przy niej obserwacje żywej przyrody nie zasługują na wysokiej klasy optykę? |
Dobre pytanie! Ale po pierwsze: uważam że sprzęt taki jak Bushnell Forge czy Vortex Viper jest właśnie sprzętem o wysokiej klasy optyce, pomijając, rzecz jasna takie cudeńka jak Swarki czy Zeissy Victory. Pozwolę sobie w tym miejscu przypomnieć moją klasyfikację lornetek w oparciu o najbardziej wymierne kryterium, jakim jest cena (zaktualizowana o inflację):
1) zabawki: do ok. 300 zł
2) klasa podstawowa: od 300 do 1000 zł
3) klasa średnia: od 1000 do 3000 zł
4) klasa wyższa: od 3000 do 5000 zł
5) biżuteria lornetkowa: powyżej 5000 zł
oczywiście z pewnym marginesem tolerancji no i w odniesieniu do sprzętu najbardziej popularnego, czyli dachówek o powiększeniu mniej-więcej 8-10x i średnicy obiektywu 40-50mm.
Po drugie: fakt że nie jestem ekspertem ze wszystkich dziedzin lornetkologii, ale akurat obserwacje przyrody, zwłaszcza ptaków, są moimi ulubionymi i z własnego doświadczenia twierdzę, że ptak lub sarna obserwowane przez np. mojego Bushnella Forge 10x42 jest tak samo dobrze widoczny jak przez Swarovskiego EL Swarovision 10x42 za 11 000 zł (oglądałem!). Poza wyraźnie bardziej "neutralnym" zabarwieniem w Swarku to inne elementy obrazu w Forge nie były w jakimkolwiek stopniu utrudnieniem czy dyskomfortem. Podobnie też przy obserwacjach przez Vipera HD 12x50. Jestem głęboko przekonany, że ten "legendarny komfort" przy korzystaniu z superdrogich lornetek wynika w 90-ciu procentach z osobistego nastawienia właściciela lornetki, niż z faktycznej (aż tak dużej) różnicy w jakości obrazu i będę się upierał, że gdyby (hipotetycznie) kilka lornetek (w tym takiego Swarka) wrzucić do całkowicie identycznych obudów i kazać przez nie patrzeć, to nawet dobrze doświadczeni użytkownicy mieliby problem z określeniem, przez którą aktualnie patrzą. No, może w przypadku Swarka rzeczywiście te "neutralne zabarwienie" (czytaj: poszarzałe kolory ) pozwoliłyby bardziej doświadczonym lornetkowcom odróżnić go od pozostałych.
Natomiast która dziedzina jest bardziej wymagająca? MZ szczególnie obserwacje astronomiczne.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
Krzysztof:) - Wto 27 Wrz, 2022
Dzięki Panowie za odp i komentarze.
O wspominanym Vortex też myślałem - ale znalazłem testy tylko na Crossfire i Vipera; pierwszy za słaby, drugi za drogi. BTW, anton - wspominasz o transmisji Diamondbacka, skąd masz dane, możesz podrzucić linka ? DB odpowiadałby poziomowi DO Chase, nie miałem możliwości porównać. Viper - słyszałem już wielokrotnie pozytywne opinie, tyle że to już następna półka cenowa...
W testach Vipera trochę mnie zaniepokoiła abberacja - gorzej wypada niż np w DO Chase z niższej półki teoretycznie. Ale za to transmisja lepsza w Viperze - zależy mi na dobrym odwzorowaniu kolorów, a z drugiej strony ostry czysty obraz też potrzebuję - zwłaszcza przy obserwacji ptaszków w locie gdzie występują duże kontrasty (tak, tak kolego Soniak10 - nie ptaków, nie gwiazdek i planetek, tylko ptaszków )
Ten Viper nie dawał mi spać wczoraj. Hmm, a może by tak zamontować jaką gumkę do budżetu ?? Znalazłem jeszcze cenę 2690: https://fotozakupy.pl/product-pol-39973-Vortex-Viper-HD-12x50.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping) Miał ktoś styczność z tym sprzedawcą ? Dobry towar, kontakt ? Czy omijać z daleka ?
Santre - Wto 27 Wrz, 2022
Miałem ten model. Szybko sprzedałem. Słaba ostrość oraz kontrast zdyskwalifikowały sprzęt. Lornetka tania jednak jakość wykonania zdecydowanie słabsza niż starsze Vipery produkowane w Japonii. Obecnie ten model produkowany na Filipinach jest jakościowo po prostu słaby.
Jan55 - Wto 27 Wrz, 2022
Santre, do jakiej innej lornetki porównujesz ostrość i kontrast Vipera 12x50. Pytam z ciekawości.
Co do jakości wykonania, to w jakimś stopniu masz rację, tak stare HD były trochę lepiej zrobione, ale z kolei te nowe HD wcale nie są takie złe w porównaniu do innych lornetek 12x50, w przedziale do 3000 zł. Jeszcze jedno, nowy HD 12x50 ma prawie o 1* większe pole, co przy takim dużym powiększeniu ma bardzo duże znaczenie, więc i skorygowanie dużego pola jest trudniejsze pod każdym względem. MZ, ten Viper nie jest wcale złą lornetką, po prostu, w swojej starej cenie, jest dobry. Nowa cena +3000 zł, jest już zbyt wygórowana.
To co napisałem powyżej, jest moją opinią, i nie musisz się z nią zgadzać.
Jan55 - Wto 27 Wrz, 2022
Krzysztof:), sklep o który piszesz jest normalnym sklepem, więc można u nich kupować. Zawsze mieli niższe ceny na lornetki, więc tu nie ma haczyka.
Soniak10 - Wto 27 Wrz, 2022
Santre napisał/a: | Miałem ten model. Szybko sprzedałem. |
I na jaki go zamieniłeś?
@Krzysztof:) przy takim rozrzucie opinii nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko zamówić ze dwie-trzy wybrane w sklepie internetowym i osobiście się przekonać a na koniec zostawić tą naj.
anton - Wto 27 Wrz, 2022
Soniak10 napisał/a: | ak dla ciekawości: mógłbyś rozwinąć temat? Konkretnie: jakie wady Twoim zdaniem najbardziej rzucają się w oczy i są przyczyną tak niskiej oceny tej lornetki? |
Napisałem już wcześniej
1. Dystorsja, wyraźnie widoczne zakrzywienia prostych poziomych linii i związany z tym efekt "rolling bar" przy panoramowaniu lub śledzeniu lecącego ptaka.
2. Transmisja i chłodny niebieskawy odcień obrazu.
3. Dodam że słaba mechanicznie. Lornetka którą miałem w ręku miała obluzowane pokrętło nastawiania ostrości, trzymało się na słowo honoru.
Krzysztof:) napisał/a: | TW, anton - wspominasz o transmisji Diamondbacka, skąd masz dane, możesz podrzucić linka ? DB odpowiadałby poziomowi DO Chase, nie miałem możliwości porównać. Viper - słyszałem już wielokrotnie pozytywne opinie, tyle że to już następna półka cenowa... |
Miałem okazję porównać bezpośrednio w terenie.
1 moja Kowę BDII 10x42
2. Vortexa DB 10x42
3. Vortexa Vipera 10x42
Obserwowałem te same ptaki w tych samych warunkach oświetlenia w różnych porach dnie i przy zmieniającym się stopniu zachmurzenia. p. 1 i 2. równorzędnie z lekkim wskazaniem na Vipera za lepszą rozdzielczość obrazu (widać więcej szczegółów}, minusem Vipera jest waga. Potem jest duży dystans i gdzieś z tyłu pojawia się DB. Nie podam żadnych linków i cyferek bo to są wnioski z tego co miałem przed oczami. I ja to popieram i z tym w 100% się zgadzam.
P.S. i jest mi z tym dobrze
Pytanie do @Krzysztof:), jaką lub jakie posiadasz lornetkę/lornetki że nabrałeś ochoty na 12x50 ?
Santre - Wto 27 Wrz, 2022
Soniak Mam bardzo dobrą 10x Swarovski oraz 8x Leica dlatego 12 Vortexa zamieniłem na canona stabilizowanego 15x50 który do moich potrzeb sprawdza się idealnie. Jeśli koniecznie miałbym kupić ponownie 12x mój wybór to Meopta albo Leica.
Jan55 - Wto 27 Wrz, 2022
anton, to co napisałeś powyżej dowodzi tego co ja już kiedyś pisałem w którymś z tematów. Nie ma powtarzalności jakościowej w danej aperturze lornetek z tej samej firmy i nie ma znaczenia jakiej, czy tej najlepszej czy tej średniej. Ja w swoim DB HD 10x42 nie miałem nic z tego o czym Ty piszesz, wręcz przeciwnie, jedyną jej wadą była większa AC i mniejsze pole niż w Kowie BD II 10x42 oraz niższa ostrość, mechanicznie była beż zarzutu. Ale Kowa i Viper to lornetki 2x droższe więc to jest zrozumiałe, że są lepsze. MZ, Kowa jest lepsza od Vipera, tak optycznie jak i mechanicznie. Natomiast porównując DB HD z Chase 10x42, stwierdziłem ze różnica optyczna między nimi jest tak minimalna, na + Chase, poza jasnością i kontrastem na + dla DBHD, że wolałem kupić DB HD, ze względu na wagę i ergonomię.
Dodatkowo opierasz się na jednym, prawdopodobnie wadliwym, egzemplarzu Vortexa 10x42, która ma się nijak do 12x50 z tej samej serii. Czy np w DB HD 8x32, którego masz, spotkałeś się z tymi samymi wadami co w 10x42 ?, chyba nie, bo ja miałem oba i oba były w należytym porządku optyczno-mechanicznym, idealnie zgodnym z testami Arka. Tutaj akurat kol. Krzysztof chce kupić 12x50 a nie 10x42, więc lornetkę o innej aperturze i ta 12x50 może być nawet lepsza od 10x42, ale to sam musi sprawdzić, a nie opierać się tylko na tym co mu napiszemy.
Nie napisałem tego aby się z Tobą sprzeczać, ale po to aby pokazać, że nie można na podstawie jednego, źle trafionego egzemplarza, deprecjonować całej serii, tym bardziej, że lornetki Vortexa, wszystkie serie, cieszą się na świecie ogólnie dobrą opinią i są chwalone, za swoją jakość w stosunku do ceny.
PS. to co pisałem też nie raz... co i jak widzi jedna osoba przez daną lornetkę, niekoniecznie inna osoba, musi widzieć tak samo, dotyczy to głównie ostrości, kontrastu i kolorów.
Soniak10 - Sro 28 Wrz, 2022
Santre napisał/a: | Jeśli koniecznie miałbym kupić ponownie 12x mój wybór to Meopta albo Leica |
Domyślam się, że to całkiem inna półka cenowa niż Viper, zgadza się?
anton - Sro 28 Wrz, 2022
Jan55 napisał/a: | Ja w swoim DB HD 10x42 nie miałem nic z tego o czym Ty piszesz, wręcz przeciwnie, jedyną jej wadą była większa AC |
Nie chce mi się pisać elaboratów o jakiejś niszowej lornetce, dlatego wymieniłem 3 najważniejsze wady jakie w pierwszej kolejność podsunęła mi pamięć. Czwartą jest zauważalne AC.
Jan55 napisał/a: | MZ, Kowa jest lepsza od Vipera, tak optycznie jak i mechanicznie. |
Moim zdaniem Kowa jest lepsza tylko mechanicznie. O wadach tego modelu napisano dużo, zainteresowani znajdą bez problemu. Sam również produkowałem się z recenzjami na tym forum więc nie będę powtarzał.
Jan55 napisał/a: | Nie napisałem tego aby się z Tobą sprzeczać, ale po to aby pokazać, że nie można na podstawie jednego, źle trafionego egzemplarza, deprecjonować całej serii, tym bardziej, że lornetki Vortexa, wszystkie serie, cieszą się na świecie ogólnie dobrą opinią i są chwalone, za swoją jakość w stosunku do ceny. |
Pisałem już o tym wcześniej że DB 8x32 źle oddaje kolory. W pewnych warunkach przy mocnym świetle z boku "nie składa" światła w barwy. Wychodzą ciemne plamy. W moim przypadku miałem przez chwilę zagadkę z dość prostym do identyfikacji gatunkiem jakim jest łęczak (brodziec leśny). Wnioskuję że takie same szkła i powłoki zastosowano w innych aperturach w serii DB. Takie zjawiska skłaniają mnie do określenia takiej lornetki mianem "gówniana". Nie sprzedałem tylko dlatego że jest mała i łatwo ją zabrać na rower - mogę ją poniewierać i jest mi jej nie szkoda oraz ma duże pole widzenia i żonie jest łatwiej posługiwać się tym wyrobem.
Jan55 - Sro 28 Wrz, 2022
No cóż, za "nie gównianą" lornetkę trzeba dać, co najmniej, 5-6x więcej, a też będzie miała swoje wady, co zostało nie raz udowodnione na kilku forach. Kwestią pozostaje, co komu przeszkadza w mniejszym czy większym stopniu, w lornetce tańszej i droższej.
Wojtas_B - Czw 29 Wrz, 2022
Myślałem ostatnio o doposażeniu się w 10x50, bo to najbardziej uniwersalny format: na dzień, na słabe światło i do astro. Fujinonów i im podobnych cegieł nie rozważam, bo są mało wygodne.
Testowałem w Bea wszystko, co niedawno mieli w tej klasie. Niestety, przy EL 10x50 wszystko inne wydaje się wyraźnie słabsze. Delta Chase rzeczywiście jest przyzwoita przy swojej cenie, ale kolorystyka mi nie odpowiada - jakaś zbyt szarokremowa. Najlepszy wydał mi się Viper HD, ale prawie 3k nie wydam dla fanaberii posiadania takiego formatu jako lornetki niepodstawowej.
O Razorach HD nie piszę, bo to już drogie lornetki, których nawet nie sprawdzałem. Zastanawiam się, kto kupuje Razory UHD za prawie 11k, gdy za te pieniądze można mieć europejskie alfy od Z, S, L.
Zatem, może Kolega powinien sprawdzić Vipera HD 12x50. Jeśli trafi się dobry egzemplarz, który podpasuje do gęby, to może warto trochę powiększyć budżet.
Jan55 - Czw 29 Wrz, 2022
Niestety, ale w tej chwili nie jest okres na kupowanie lornetki, bo ceny poszybowały w Polsce, lepiej niż inflacja. Co niektórzy popodnosili ceny, nawet o 50-100% , co jest chore, ale to jest właśnie Polska, bo na zachodzie w sklepach, ceny są takie jak rok czy pół roku temu, mimo, że tam inflacja też dotarła .
Co do Razorów Vortexa, to jest pytanie, czy w ogóle ktoś je kupuje za takie pieniądze.
Soniak10 - Czw 29 Wrz, 2022
Wojtas_B napisał/a: | Zastanawiam się, kto kupuje Razory UHD za prawie 11k, gdy za te pieniądze można mieć europejskie alfy od Z, S, L. |
Fakt, Razory są drogie, ale nie aż po 11 000! Np wersja HD: porównanie to jednak jest spora różnica, prawda? Aczkolwiek zgadzam się, że to wciąż jest drogo i też stawiam sobie pytanie, jaka jest skala sprzedaży modeli z tej linii i kto to kupuje? Myślę że służą one pokazaniu światu, że "my też potrafimy" bez względu na faktyczne rezultaty sprzedaży. To po prostu element prestiżu i strategii marketingowej firmy.
Tym niemniej gdybym rozważał alternatywę: Swarek za 11k czy Razor za 6k, to na 99% zdecydowałbym się na Razora, a część zaoszczędzonej kwoty przelałbym na najbliższy dom dziecka albo inny cel charytatywny.
Jan55 napisał/a: | na zachodzie w sklepach, ceny są takie jak rok czy pół roku temu, mimo, że tam inflacja też dotarła. | Owszem, dotarła, ale nadal jest ok. 2x niższa niż u nas. Mam na myśli Niemcy czy Francję. Kiedy u nas była poniżej 10%, to ABSOLUTNIE NIKT, na czele z Premierem, MinFin i Prezesem NBP, się nią nie przejmował. A jestem więcej niż pewien, że u nas faktyczna inflacja przekracza 20% a nie te deklarowane 16%.
Wojtas_B - Czw 29 Wrz, 2022
Soniak10, Nie przeczytałeś uważnie. Pisałem o Razor UHD. Zobacz sobie, ile to kosztuje np. w Bea.
Z kolei Razor HD kosztuje też już dużo, a popatrz na tym filmie jak potrafi walnąć chromatyką (min. 2:45):
https://www.youtube.com/watch?v=7KSLrDuI-9g
_Tomek_ - Czw 29 Wrz, 2022
Krzysztof:) napisał/a: | W testach Vipera trochę mnie zaniepokoiła abberacja - gorzej wypada niż np w DO Chase z niższej półki teoretycznie. Ale za to transmisja lepsza w Viperze - zależy mi na dobrym odwzorowaniu kolorów, a z drugiej strony ostry czysty obraz też potrzebuję - zwłaszcza przy obserwacji ptaszków w locie gdzie występują duże kontrasty |
Krzysztof:), Patrzyłeś już przez tego Vipera? Moim zdaniem to jedyna sposób, zebyś stwierdził czy AC będzie dla Ciebie do przełknięcia. Chyba, że patrzyłeś przez kilka innych testowanych na Optyczne lornetek (niekoniecznie 12x50) i umiesz sobie wyobrazić wynik z testu. Moja Kowa też ma średnią AC i czasem mnie to denerwuje, ale na pewno nie przekreśla użyteczności lornetki.
A jak chcesz mieć gwarancję, że kupujesz lornetkę ładnie oddającą kolory i bez AC, to zerknij na pierwszą w rankingu Wszystkie niżej mają jak widać mniejsze lub większe problemy z AC lub kolorami. Inne rozwiązanie: gdybyś był skłonny zejść z wymaganiami odnośnie powiększenia, a guma w budżecie pozwoliła na dwukrotne rozciągnięcia, to Kowa Genesis 10.5x44 da Ci obraz bez AC i neutralny kolorystycznie, do tego ostry, kontrastowy, z dużym polem - tak ją zapamiętałem na zawsze chyba
Krzysztof:) - Pią 30 Wrz, 2022
anton napisał/a: |
Pytanie do @Krzysztof:), jaką lub jakie posiadasz lornetkę/lornetki że nabrałeś ochoty na 12x50 ? |
10x42 Solognac - no name Decathlona i jakąś małą Bushnella, nawet nie pamiętam parametrów - dzieciaki ją przejęły.
Tylko proszę darujcie Panowie komentarze typu że z takiego poziomu to obojętnie co wybiorę będę zadowolony. Bo wiem to sam
A to, że w ostatnim czasie psułem tym trochę oczy, nie znaczy że nie mam większych wymagań, tak po prostu czasami w życiu bywa. W sumie to aż taki tragiczny ten soloniak to nie jest - w pewnych warunkach zachowuje się jak lornetka )
Przyszedł więc czas na wyostrzenie zmysłów i szukam czegoś lepszego. A dlaczego 12x ? potrzebuję większego przybliżenia - rozlewiska wodne, otwarte przestrzenie, obserwacja sokoła wędrownego - odległości często kilkuset metrowe. A poza tym lubię duże powiększenie.
_Tomek_, wczoraj zamówiłem 4 szt do stacjonarnego sklepu:
- DO Chase ED 12x50
- DO Titanium ROH 12x56
- Vortex DB HD 12x50
- Vortex Viper HD 12x50
Żadnej z nich nie miałem wcześniej przy oku. Będę miał możliwość porównać, potestować - i wybrać jakąś lub nie, sklep oświadczył że mogę zostawić im wszystkie jeżeli się nie zdecyduję.
Mam nadzieję, że różnica w jakości w stosunku do tego co mam pozwoli mi przełknąć AC każdej z tych czterech
Jan55 - Pią 30 Wrz, 2022
Krzysztof:), zależy jak bardzo uczulony jesteś na AC, ale jeżeli masz tylko w tej chwili Solognaka, który w/g mnie jest słabą lornetką, to na pewno wszystkie wymienione przez Ciebie lornetki będą zdecydowanie lepsze, pod każdym względem. zwłaszcza Chase i Vortexy. Ciekawe jak odbierzesz obraz w Chase vs Vortex DB HD, bo to ta sama pólka cenowa i jakościowa.
Binokularnik - Pią 30 Wrz, 2022
Jan55 napisał/a: | [ ale jeżeli masz tylko w tej chwili Solognaka, który w/g mnie jest słabą lornetką, to na pewno wszystkie wymienione przez Ciebie lornetki będą zdecydowanie lepsze, pod każdym względem. zwłaszcza Chase i Vortexy. Ciekawe jak odbierzesz obraz w Chase vs Vortex DB HD, bo to ta sama pólka cenowa i jakościowa. |
jest jeszcze Celestron LandScout 12x50 za...450 zł
...może też jest taki fajny jak wersja 7x35?
Jan55 - Pią 30 Wrz, 2022
Jest ,ale to cegła porro i 2x większy niż dachówki, a kol.Krzysztof chce bdb dachówkę, czemu, osobiście, się nie dziwię.
anton - Pią 30 Wrz, 2022
Krzysztof:) napisał/a: |
anton napisał/a:
Pytanie do @Krzysztof:), jaką lub jakie posiadasz lornetkę/lornetki że nabrałeś ochoty na 12x50 ?
10x42 Solognac - no name Decathlona |
czyli krytykowany przeze mnie Vortex DB 10x42 staje się "porządną" lornetką w porównaniu z tym czymś.
Krzysztof:) napisał/a: | _Tomek_, wczoraj zamówiłem 4 szt do stacjonarnego sklepu:
- DO Chase ED 12x50
- DO Titanium ROH 12x56
- Vortex DB HD 12x50
- Vortex Viper HD 12x50 |
Diagnoza jest taka że nie miałeś i mieć nie będziesz podstawowej i wygodnej lornetki na ptaki. Za taką uważam lornetkę 8-10x42. Kupisz lornetkę do pewnych szczególnych sytuacji, raczej rzadkich. W parku, ogrodzie i w lesie będzie niewygodna. Na dużych stawach, nad Wisłą dalej będziesz miał problem z dokładnym przyjrzeniem się sieweczce albo biegusowi. Lornetka 12x nie spowoduje że wejdziesz na wyższy poziom wrażeń względem 10x. Wyższy poziom zapewni dopiero luneta. Lornetka 12x będzie cięższa, większa, będzie miała większe drgania, mniejsze pole widzenia. Kup porządną 10x42 a jak się więcej otrzaskasz w ptakach to kup lunetę.
Jan55 - Pią 30 Wrz, 2022
anton, masz rację, że 12x50 jako podstawowa lornetka nie sprawdzi się do wszystkiego i w takim przypadku lepszym zakupem byłaby bdb 10x42, do tego z dużym polem np Kowa BD II (7*), a do ptactwa, które ma być przewodnim pkt obserwacji lepsza będzie luneta, tak jak proponujesz i co popieram, mimo, że wcześniej tego nie proponowałem . ale tylko dlatego, że myślałem o tym, że jak kol. Krzysztof ma tego Solognaca 10x42, do "zwykłego" patrzenia, i to mu wystarczy, to bdb 12x50 będzie wystarczające do ptaków, ale ja nie mam zacięcia ornitologicznego, a ptaki obserwuję typowo amatorsko, więc dla mnie 12x50 byłoby wystarczające, ale na razie używam do tego celu, właśnie Kowę 10x42 ( waga i wielkość), ze względu na duże pole widzenia, które daje mi duży komfort patrzenia, czego 12x50 raczej nie daje (większe drgania i małe pole)
mrówa - Wto 18 Paź, 2022
@Krzysztof - czy mógłbyś podzielić się wrażeniami z porównania lornetek ?
Krzysztof:) - Czw 03 Lis, 2022
Jestem "już" - żeby podzielić się wrażeniami (lepiej późno niż wcale
Jak wspominałem - zamówiłem i potestowałem 4 szt:
- DO Chase ED 12x50
- DO Titanium ROH 12x56
- Vortex DB HD 12x50
- Vortex Viper HD 12x50
Wszystkie nówki, pachnące, bez żadnych śladów używania - tak jak często słyszy się o dziwnych egzemplarzach ze zwrotów.
DO Titanium ROH:
Porażka jeśli chodzi o ergonomię, nie mogłem nawet dobrze do oczu przyłożyć - po całkowitym wysunięciu muszli pokrętło ostrości wbijało się w nasadę nosa. Nie mam ani specjalnie głębokich oczodołów ani dużego nosa - więc ciężko było nawet ocenić optykę.
Tak się skusiłem na ten model tylko ze względu na największe szkło - 56, myślę że nowa seria Titanium jest warta uwagi, ale nie ma 12x w ofercie więc nawet nie podchodziłem.
DO Chase:
Druga porażka - tu jeśli chodzi o optykę akurat. Za żadne skarby nie mogłem ustawić korekcji i okularów do normalnego patrzenia - cały czas występowała jakby "zezowatośćĺ, po chwili dopiero oczy akomodowały się do jako-takiego widzenia. Po odłożeniu lornetki - oczy zpowrotem musiały akomodować się przez krótką chwilę do normalnego patrzenia bez lornetki. I tak za każdym razem, poprosiłem też inne osoby żeby to sprawdziły bo już zwątpiłem czy być może mój wzrok jest tak zwichrowany - ale każdy stwierdził trudności w ustawieniu obrazu.
A poza tym - co mnie bardzo zdziwiło - powiększenie w tym modelu było zauważalnie mniejsze niż w Vortexach, na pewno nie były to szkła 12x, nawet przez chwilę zwątpiłem czy przypadkiem nie była pomylona sztuka i przysłano przez pomyłkę 10x, ale opisy wszędzie 12.
Ze wszystkich 4 testowanych w tej była też najmniej naturalna barwa światła -takie "zaniebieszczenie" jakby porównać patrzenie w mega sztucznym świetle.
Bardzo negatywnie zaskoczony tą lornetką - po dosyć dobrych opiniach myślałem że to coś innego będzie. Co prawda stylistyka wykonania nie przemawiała do mnie od początku ale miałem nadzieję że optyka to wynagrodzi - a okazało się że pogrzebała na dobre. Myślę że trafił mi się mega wybrakowany jakościowo egzemplarz - normalnie nadający się do reklamacji, ale nie chciałem już nawet próbować z innym - po tym jak zabrałem do rąk:
Vortexy:
Ergonomia, stylistyka, kolor nawet - coś co na dzień dobry się uśmiecha do człowieka
DB i Viper - najbardziej zauważalne różnice nieoptyczne: inaczej wykończone muszle - te w DB bardziej pasują do mojej fizjonomii, mają delikatny rant na samym brzegu który lepiej osłania z boku zwłaszcza w słoneczny dzień. Druga rzecz to pokętło ostrości - w Viperze działa baardzo ciężko, nie wiem czy to się z czasem wyrobi, ale do bardziej dynamicznych obserwacji przyrody stanowi to pewne mechaniczne utrudnienie, zwłaszcza w 12x gdzie głebia ostrości mniejsza.
Optycznie - no wiadomo, nie ma co dywagować, Viper ma tą przewagę nad DB - ale czy aż taką żeby usprawiedliwiać dwukrotnie wyższą cenę ? nie jestem przekonany, przynajmniej na tym etapie przejścia z dużo gorszej lornetki. Jest zauważalna większa jakby krystaliczność/wyrazistość - ale dostrzegalna przy bardzo dużych oddaleniach. Jest większe pole widzenia w Viperze - i to jest zauważalne, w ciemniejszych warunkach zwłaszcza. W barwie światła nie widzę diametralnych różnic - obie, DB i Viper mają stosunkowo naturalne widzenie, nie ma różnicy w zaniebieszczeniu w DB tak jak podawał Anton chyba, być może w 8x to widać - tutaj nie ma tego. Różnicę w tej sztucznej barwie widziałem tylko w DO Chase, jak wspominałem.
Podsumowując to wszystko zdecydowałem się na Vortexa DB - ergonomicznie muszle i pokrętło ostrości lepiej pasują do moich wymagań, optycznie - nie uważam żeby dwukrotnie wyższa cena rekompensowała różnicę między DB i Viperem. Być może zmienię zdanie za niedługi czas - a wtedy zmienię i lornetkę na półkę wyżej.
Dziękuję wszystkim za porady i pozdrawiam !
Jan55 - Czw 03 Lis, 2022
Krzysztof:), gratuluję wyboru.
Co do problemów z Chase, to faktycznie trafiłeś na lemona, zwłaszcza po tym jak opisujesz problem widzenia, a to dowodzi, że była rozjechana kolimacja i może ustawianie dioptrii, a może cała lornetka była felerna .
Vortexy, no cóż, to już inna klasa produkcji, mimo, że też Chiny. Mają świetną ergonomię i do tego bdb optykę. Zawsze twierdziłem, że są jaśniejsze od innych w swojej klasie cenowej, czy to DB HD czy Vipery. To, że Viper jest troszkę lepszy optycznie od DB, to wynika z zastosowanych powłok i szkła ED a pokrętła ostrości pracują ciężko we wszystkich aperturach Viperów, tak mają, ale po jakimś czasie zaczynają pracować lżej. Trzeba pamiętać, że w obecnej chwili, we wszystkich markach lornetek, nawet alfach, występuje dużo mankamentów jakościowych, pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami, o czym można poczytać na forach zagranicznych. Księgowi rządzą, tnąc koszty i oszczędzając na kontroli jakości .
Co do cen, to szkoda, że zwariowały w ostatnim czasie i mam obawy, że tak zostaną już na zawsze, nawet jak złotówka "pójdzie" w górę.
|
|