forum.optyczne.pl

Lornetki - lornetka co wybrac? kowa vortex fujinon ?

hvkk - Wto 09 Sty, 2024
Temat postu: lornetka co wybrac? kowa vortex fujinon ?
Witam wszystkich :0
postaram sie krotko opisac moje nocne dylematy... moze jakis spec mi pomoze.

Od 3 lat uztywam, ecotone wp2 kamakura, generalnie jestem z niej zadowolony jak za 600zl jest sweitna dla mnie.
Chcac wiecej kupilem niedawno lunete vortex diamondback hd 20-60x/85mm, fajnie wykonany sprzet ale jakosc optyki wydaje mi sie ze nie dorasta do ecotone, o ile 20x jest dobrze to na koncu 60x jakas tragedia. generalnie bede ja zwracac.. i jednak lornetke chce kupic.
troche poczytalem, glownie chce ogladac turystycznie, morze, wieksze odleglosci nie raz i niebo noca. wiec 8 odpada chyba, zostaje 10-12 o 15 nie mysle raaczej nie ma sensu, waga nie ma dla mnie znaczenia chce najlepsza jakosc w cenie 2500, ew moge dolozyc troche.

Kandydaci:

kowa prominar 10x56 lub 12x56 w granicach 2500
vortex viper 10 lub 12x50 hd

moge dolozyc do Fujinon 10x50 FMTR-SX-2
lub 10x70 z olx.

widze dobre opinie tez o Docter Nobilem 10x50 B/GA jednak nie podoba mi sie kompletnie..
ktos cos doradzi?

Wojtas_B - Wto 09 Sty, 2024

Docter Nobilem 10x50 B/GA to porro o pięknym przestrzennym obrazie i bezapelacyjnie najlepsza optycznie z ww lornetek do użytku w terenie, ponieważ Fuji 10x50 średnio się do tego nadaje (indywidualne ogniskowanie), mimo że optycznie jest lepiej skorygowana do samego brzegu pola.

Kupienie Nobilema w dobrym stanie obecnie jest dużym wyczynem, ale skoro wygląd lornetki jest problemem (???), to masz dylemat z głowy.

Fuji 10x70 może przyładować nieakceptowalną AC w warunkach dziennych, co jest typowe dla lornetek dedykowanych do astronomii o dużych aperturach.

Z lunetami zasadniczo jest tak, że żadna nie daje (przynajmniej w mojej opinii) zadowalającego obrazu przy maksymalnym powiększeniu, jeśli nie jest to luneta topowa w cenie od 15k w górę.
Poza tym patrzenie jednooczne jest mało komfortowe i tylko część elektoratu (przynajmniej z kręgów binoholicznych) w ogóle jest w stanie zaakceptować taki koncept.
Jakimś rozwiązaniem jest zakup lunety budżetowej o dobrym obiektywie i z możliwością stosowania okularów astronomicznych.

'

TRYTON7 - Wto 09 Sty, 2024

Docter N. 10x50 niczym nie ustępuje w obrazach dziennych Fuji 10x50 -sam to sprawdziłem i mam Fuji :)
dołożyłbym parę groszy i poszukał jedna jakieś Leicy - która bedzie chyba tym czego szukasz, ale ... używki dla mnie nie sa
właśnie otrzymałem fuji 16x70 - gdzie optyka miała być wyśmienita
tylko nowe albo używka na testy.

binocullection - Wto 09 Sty, 2024

To jest wew okularu?

w obu
hvkk - Wto 09 Sty, 2024

A co powiecie o Steiner 8x56 nighthunter, nie chciałem 8 ale w rankingach ten model wygrywa

hvkk napisał/a:
A co powiecie o Steiner 8x56 nighthunter, nie chciałem 8 ale w rankingach ten model wygrywa

fajna lornetka do polowań nocnych/potężna źrenica wyjściowa/ guma - niskiej jakości - często wymienia się gumki oczne.
Najnowsze technologie ,powłoki samoczyszczące :) , wysoka sprawności- chociaż nie tak jak D.N 8X56 B/GA.

hvkk - Wto 09 Sty, 2024

A geco 8x42 gold ?
binocullection - Wto 09 Sty, 2024

TRYTON7 napisał/a:
w obu

Czyli szczelność w tej lornetce to się skończyła.
Jeśli to staruszek, to nic specjalnie nadzwyczajnego, ale te opowiadania w ogłoszeniach są faktycznie deprymujące. Tak się psuje rynek.

70-tki Fujinona niestety nie są równe jakościowo, na pewnym etapie QC w Fujinonie zszedł na psy. Te nowe, ogumowane wypusty gdzieniegdzie dostepne w kraju to już w ogóle dramat - parę trzymałem w rękach. Mnie udało się dostać fajny egzemplarz z 2019, zresztą chyba opowiadałem Wam któregoś razu w Nero.

Jan55 - Wto 09 Sty, 2024

hvkk, GPO HD/GECO Gold to poziom, co najmniej, optyczny i mechaniczny Conquestów, Trinovid HD i Monarchów HG. Świetna optyka i mechanika. Poczytaj sobie o niej na Birdforum i Bestbinocularsreviews.
hvkk - Wto 09 Sty, 2024

Cytat:
ale jak się ma do tych sprzętów co wcześniej pisałem? Jak wypada przy Steinar 8x56 nighthunter ?

no ale to inna źrenica /średnica etc.to jak by dobrą osobówkę porównywać do dobrego dostaw czaka :)

binocullection napisał/a:
TRYTON7 napisał/a:
w obu

Czyli szczelność w tej lornetce to się skończyła.
Jeśli to staruszek, to nic specjalnie nadzwyczajnego, ale te opowiadania w ogłoszeniach są faktycznie deprymujące. Tak się psuje rynek.

70-tki Fujinona niestety nie są równe jakościowo, na pewnym etapie QC w Fujinonie zszedł na psy. Te nowe, ogumowane wypusty gdzieniegdzie dostepne w kraju to już w ogóle dramat - parę trzymałem w rękach. Mnie udało się dostać fajny egzemplarz z 2019, zresztą chyba opowiadałem Wam któregoś razu w Nero.

to fmtr-sx a wiec z nowszych, ogólnie to dobra optyka/czytam Eda na CN/ tylko ktoś wycierał okulary koszula albo papierem.
Docter-y Nobilem maja b.slabe chemicznie naniesione warstwy a Fuji ma EBC- a wiec trzeba niezwykłych umiejętności by je zetrzeć :cool:

CeCyl_PL - Wto 09 Sty, 2024

W XXI wieku kupuje się lornetki z AI - http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=67171

Te bez AI są do kitu! ;)

hvkk - Wto 09 Sty, 2024

Wracając do tematu,

Geco 8x42 gold
Steiner 8x56

Boję się że zabraknie mi zbliżenia ale mam już 10… ecotona
Geco za 2900 to dobra cena ? Nada się w nocy ?

Jan55 - Wto 09 Sty, 2024

hvkk, GPO/Geco Gold, za takie pieniądze (2900), to świetna cena. Wolałbym ją niż tą GPO 8x56, o której piszesz w innym temacie, czy od tego Steinera. GPO/Geco Gold optycznie, to klasa wyżej od Passion ED, nie aż tak bardzo, ale wyżej. Wszystko zależy od tego, co kto woli i potrzebuje :mrgreen: .
hvkk - Sro 10 Sty, 2024

Cytat:
zamówiłem Gpo 8x56 bez ed za 2k spoko cena, Gpo i geco to jedno podobno a szkła ed niby nie są wskazane na nocne Lornetki więc zobaczymy najwyżej zwrócę a zawsze cos w kieszeni 🙃
Jan55 - Sro 10 Sty, 2024

hvkk, tak, te 8x56 są bez ED. Z tego co piszą na BF, to jest to klon Kite Cervus HD, tyle że z pryzmatami AK, pozostałe parametry są praktycznie identyczne.
TRYTON7 - Sro 10 Sty, 2024

ciekawe ,ze tam są pryzmaty Abbe-Koenig. :grin:
tak z czystej ciekawości - gdzie optyka jest robiona i składana :???:

hvkk - Sro 10 Sty, 2024

Wszytko jest zlecane przez Niemcy, składane w Chinach potem kontrola w Niemcach .. zeiss też robi w Chinach optykę
Jan55 - Sro 10 Sty, 2024

TRYTON7, dlaczego jesteś zdziwiony, że w takiej lornetce jak GPO/GECO są pryzmaty AK?
Przecież to świetne lornetki, a że mało znanej firmy w Polsce, to o niczym nie świadczy. GPO/GECO serii HD są produkowane w Japonii a seria ED, tak jak napisał kol hvkk, w poście powyżej.

TRYTON7 - Czw 11 Sty, 2024

to ze Zeiss robi optyk w chinach tak jak i Fujinon to wiem- cena tych lornetek naprowadza wybitnie. :lol: te najlepsze robione są na szczęście w Japonii i Niemczech.

Pryzmaty AK to patent Zeiss-a i o ile mogę sobie wyobrazić je w takich lornetkach jak stary Docter, Zeiss /robione w Niemczech/to w chiński nie mieści mi się to w p... :cool:

wszystko schodzi na koty/psy/ .

Jan55 - Czw 11 Sty, 2024

TRYTON7, z pewnymi rzeczami trzeba się pogodzić.
GPO to firma która jest własnością jednego z byłych prezesów Swarovskiego i jednego z byłych dyrektorów Zeissa. Ten z Swarka, kieruje firmą w USA a ten z Zeissa w Niemczech. Lornetki są projektem niemieckim, zleconym do produkcji w Japonii i Chinach, co robią prawie wszystkie znane firmy optyczne na świecie, poza, może Swarkiem?, bo tego na 100% też nie wiadomo.
W związku z tym, projekt lornetek GPO z pryzmatami AK nie powinien dziwić. Jeżeli już, to wtedy jak Chińczycy "wypuszczą" pod swoją marką, np SVBony czy jakąś inną, klon takiej lornetki. Prawda jest taka, Chińczyków na to stać, tylko "mają problem" z kontrolą jakości i zagwarantowaniem serwisów, jak to jest np z SvBony czy wieloma ich rodzimymi produktami optycznymi. Chociaż przy ich kosztach produkcji, bardziej opłaca się im produkować 10 dobrych na 100 lornetek, niż utrzymywać serwisy i serwisować te pozostałe 90 złych. Dlatego ceny ich produktów optycznych są tak "śmieszne", co widać po ich portalach sprzedażowych.

zdecydowanie tak jest, tylko chyba Swarek na chwile obecną się ostał jako nie chiński- żaden produkt...
Ja po prostu ,żyje starym przyzwyczajeniami ,ze jak biorę lornetkę z pryzmatami AK to stawiam na wybitną niemiecką optykę w klasie cenowej 7 tys. zl + .

nic , trzeba się z tego leczyć ... :grin:

_Tomek_ - Czw 11 Sty, 2024

TRYTON7 napisał/a:
chyba Swarek na chwile obecną się ostał jako nie chiński- żaden produkt...

Jeszcze Meopta (Czechy) i Leica (Portugalia, Niemcy)...

hvkk napisał/a:
a szkła ed niby nie są wskazane na nocne

A co to za dziwna teoria i kto tak twierdzi? Szkło ED jest po to, by pomóc w walce z aberracją chromatyczną. Nadmierny jej poziom będzie psuć ostrość na nocnym niebie i chyba tylko w nocnym lesie AC nie ma żadnego znaczenia :) Nie dziwne więc, że w typowo nocnej lornetce na tym przyoszczędzili (przy obiektywach 56 mm to jest duży koszt), zwłaszcza że powiększenie małe 8x, więc mniej wyciąga AC wprowadzoną przez obiektyw.

Jan55 - Czw 11 Sty, 2024

TRYTON7, jak odliczysz za znaczek firmowy, z ceny z tej wybitnej 1/3, to zostaje Ci cena GPO (5200) bo taka była jej pierwotna cena, bez obniżek i promocji :mrgreen: :mrgreen: . Teraz zeszli z ceną do 600-800 euro :wink: . GECO to likwidacja marki i wyprzedaż, więc i cena taka "śmieszna" (460 eu)
Co do leczenia, to wszyscy musimy się, z czegoś zacząć leczyć, takie czasy :lol: .

Jan55 - Czw 11 Sty, 2024

_Tomek_... kol hvkk nie dopisał, że chodzi o szkła ED w lornetkach, z pryzmatami AK, o czym ja też, na którymś forum, czytałem. Czy to jest prawda czy fałsz, to muszą się wypowiedzieć naukowcy :mrgreen: .
_Tomek_ - Czw 11 Sty, 2024

Pamiętasz może gdzie to pisali?
Nawet jeśli pryzmaty A-K, to brzmi to dziwnie. Nikony WX, Zeiss Victory HT 8x54 to typowo nocne lornetki, które mają pryzmaty A-K i szkło ED w obiektywach.

_Tomek_ napisał/a:
TRYTON7 napisał/a:
chyba Swarek na chwile obecną się ostał jako nie chiński- żaden produkt...

Jeszcze Meopta (Czechy) i Leica (Portugalia, Niemcy)...

hvkk napisał/a:
a szkła ed niby nie są wskazane na nocne

A co to za dziwna teoria i kto tak twierdzi? Szkło ED jest po to, by pomóc w walce z aberracją chromatyczną. Nadmierny jej poziom będzie psuć ostrość na nocnym niebie i chyba tylko w nocnym lesie AC nie ma żadnego znaczenia :) Nie dziwne więc, że w typowo nocnej lornetce na tym przyoszczędzili (przy obiektywach 56 mm to jest duży koszt), zwłaszcza że powiększenie małe 8x, więc mniej wyciąga AC wprowadzoną przez obiektyw.

oj narazisz się firmie APM, która robi nocne lornetki ED od 30-120mm jak się nie mylę :mrgreen:

Jan55 - Pią 12 Sty, 2024

Szkła ED nie są panaceum na zmniejszenie AC, co nie raz było udowodniane, i widać po niektórych lornetkach, które nie mają szkieł ED a AC mają lepiej skorygowaną niż te z ED. Do bdb korekcji, oprócz szkieł ED, potrzeba jeszcze kilka czynników, jak choćby bdb powłoki na szkłach i pryzmatach i o tym też już było pisane na forach :wink: .
TRYTON7 - Pią 12 Sty, 2024

https://beafoto.pl/szklo-ed :wink:
_Tomek_ - Pią 12 Sty, 2024

Jan55, Jeśli jeden producent w niższych seriach nie daje ED, a w wyższych tak (np. Vortex, Nikon, Kowa, Delta - nie wszyscy, bo niektórzy nie schodzą w ogóle na półkę bez ED), to zawsze podkreśla w materiałach reklamowych i specyfikacjach, że ED pozwala ograniczyć AC i testy potwierdzają te zapewnienia. A to że lornetka innego producenta bez ED ma niższą aberrację chromatyczną to się może zdarzyć, bo faktycznie nie tylko to się liczy. Skoro jednak GPO odpuściło ED w jakiejś linii lornetek 8x, a do innych daje, to jest raczej oczywiste, że potraktowało korekcję AC jako mniej priorytetową.
TRYTON7 - Pią 12 Sty, 2024

Swarowski to tylko chyba w bino Habicht ma zwykle achromaty ? NL ,EL to fluorkowe szkło szkła o superniskiej dyspersji :)
To samo tyczy się górnej polki świętej trójcy i nie tylko, dlatego tak jesteśmy porażeni jakością optyki .
Kowa High Lander 80mm ma juz stały fluoryt/nie szkło z domieszką fluorytowa/ ale ponoć AC i tak wystepuje...
Pełna korekcje AC uzyskujemy przy min.3 soczewkach ED,SD.

Jan55 - Pią 12 Sty, 2024

_Tomek_, cytat z opinii GPO 8x56..."Czytelnik może być zaskoczony, gdy dowie się, że w przeciwieństwie do mniejszych modeli ED, większe modele 8x i 10 x 56 nie zawierają szkła ED. GPO uważa, że ​​nie było konieczne stosowanie w tych modelach szkła o bardzo niskiej dyspersji, ponieważ ich główne zastosowanie będzie miało miejsce w warunkach słabego oświetlenia, kiedy dostrzeżenie jakiegokolwiek koloru na danym obiekcie staje się trudne, więc zastosowanie elementu ED nie byłoby korzystne co znacznie podniosłoby koszty jego produkcji. Po wielu godzinach testowania instrumentu zarówno przy słabym oświetleniu, jak i nocą pod gwiazdami, mogę się jedynie zgodzić z filozofią ich projektowania, o czym napiszę nieco później. Podsumowując, jakość wykonania i ergonomia tego 8 x 56 są wzorowe i całkowicie zgodne z innymi modelami , które w przeszłości recenzowałem, zarówno z linii ED , jak i HD ". Neil English.
_Tomek_ - Pią 12 Sty, 2024

TRYTON7 napisał/a:
Pełna korekcje AC uzyskujemy przy min.3 soczewkach ED,SD.

Tak, np. Kowa w serii Genesis 44 podaje układ obiektywu: 3 soczewki (z tego 2 ED) + 1 ogniskująca, w odróżnieniu od BD II w układzie 2+1. Komplikacja... I tak jest w wielu najlepszych pod względem korekcji AC lornetkach.

Ale nie wszystkich: Zeiss dał w SF układ 2+1! Za to prawdopodobnie większa jest ogniskowa obiektywów (bardzo długie tubusy), więc gorsza jest światłosiła, a to pomaga w walce z AC. Kosztem gabarytów... ale niekoniecznie masy, bo mniej soczewek.

Jan55, no ale to mniej więcej wyżej napisałem nie mając tej lornetki w rękach i nie czytając tej opinii. Wynika to z parametrów i podejścia producenta do kwestii AC i nie trzeba "wielu godzin testowania". Z nocnym lasem zgadzam się w 100%, a nocnym niebem - musiałbym zobaczyć. Nadmierna AC będzie na nocnym niebie przeszkadzać i nie chodzi tylko o obwódki wokół Księżyca czy niektórych planet - chodzi o degradację ostrości i rozmycie gwiazd tym spowodowane.

W każdym razie osobiście nie ryzykowałbym kupna tej lornetki do czegoś innego niż nocne polowania, bo na nocne niebo są inne uznane lornetki w zbliżonym budżecie (np. Fujinony lub ich klony WO, TS).

Jan55 - Sob 13 Sty, 2024

_Tomek_, ta lornetka, za obraz na nocnym niebie, została, w dalszej części tej opinii, bdb oceniona, mimo braku ED. Wiadomo, że 8x56, nie jest lornetką turystyczną czy do astro, tylko raczej do innych zastosowań (nocne obserwacje zwierzyny czy nocne polowania) :wink: .
TRYTON7 - Pon 15 Sty, 2024

AC w nocy zacznie być dokuczliwa przy dużym powiększeniu i na jasnych obiektach...
są Fujinony 150 ed i bez ed, lornetka z założenia służy do czegoś innego niż teleskop wiec jeśli nie będziemy tego miksować to bedzie ok.

natomiast z tego co pamiętam Docter 8x56 i 58 były robione w 2ch wersjach z ED i bez, zdania były podzielone ale jak pamiętam ED miało jakieś problemy z ogarnięciem odblasków patrząc pod Słonce.