|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - UCHWYĆ CHWILĘ
heding - Pon 23 Cze, 2008 Temat postu: UCHWYĆ CHWILĘ W numerze czerwcowym National Geographic jest to ogłoszenie o konkursie w 5 kategoriach:
* Zwierzęta
* Krajobraz
* Ludzie
* Adventure
* Fotoreportaż.
Termin nadsyłania prac 31.08.2008
Najciekawsza jest nagroda Grand Prix : D3 + SB-800 + N 24-70 f/2.8 ED AF-S
Po więcej info odysłam tu
Jesienny - Pon 23 Cze, 2008
Zaczynam nosić aparat przy sobie 24h/dobę nawet będę się do niego przytulał spiąc :}
MichalP - Pon 23 Cze, 2008
Hmmm, niezła ta nagroda, nie ukrywam...
k1caj_ns - Pon 23 Cze, 2008
No bez porównania z tymi marnymi nagrodami w konkursie canona o którym wzmianka pojawiła się też ostatnio na forum Canon powinien się wstydzić , żeby nawet 5D nie wrzucić jako nagrodę ... to tak od biedy 5D .
krzysiek - Pon 23 Cze, 2008
Faktycznie pod tym względem o Nikonie głośno. Ostatnio był konkurs BigStara i główną nagrodą był D300+lampa+obiektyw, a za drugie miejsce ze 3x D80 z obiektywami, a za trzecie miejsce wiadro kompaktów S700.
heding - Pon 23 Cze, 2008
NatGeo dorzuca jeszcze D80-tki i D40-tki, nie wspominając o innych szpejach
mavierk - Pon 23 Cze, 2008
stawiają na taki rodzaj marketingu - bierzcie puchy, oddacie nam w obiektywach
mavierk napisał/a: | taki rodzaj marketingu | ja myślę, że to żaden marketing tylko wyzbywanie się zapasów i staroci
D3 tylko jeden a D80 i D40 po 5...
Cytat: | stawiają na taki rodzaj marketingu - bierzcie puchy, oddacie nam w obiektywach | Trochę prawdy w tym jest ale fakt faktem dorzucają całkiem nie złe szkiełko N 24-70 f/2.8 ED AF-S i do tego jeszcze SB 800 i już się miło robi Nawet przy takim zestawie można by zaprzestać wydatków jeśli komuś tele nie jest super pilne . Co innego gdyby dawali samo body d3 to wtedy bym się zgodził
no ale taka prawda - do d3 raczej nie podepniesz 70-300G oczywistą sprawą znowu, że oni dają jeden zestaw na cały świat - a co to w sumie jest
mavierk napisał/a: | oczywistą sprawą znowu, że oni dają jeden zestaw na cały świat - a co to w sumie jest |
No fakt nie wiele ale dają też 5x d80 z obiektywem i drukarką i d 40 z kitem i drukarką też dają 5 x. Wiadomo ,że nie jest to dużo w porównaniu z kupą kasy jaką zarabiają na sprzęcie ale i tak to o wiele więcej niż 450D z kitem w konkursie canona albo miejsce na stadionie wśród fotografów sportu nie sądzisz?
Nie wierzę, że tylko jedna pucha D3 na cały świat .... to w końcu tylko jakieś 13k... a oni za to nie płacą tylko dostają od Nikona w zamian za reklamę, nawet jeśli NatGeo jest zarejestrowane w 100 krajach to co to jest 100 puch
MM - Pon 23 Cze, 2008
Zamiast gadać trzeba brać się do roboty. Nagroda jest tego warta
No ja się biorę cały czas już mam milion pomysłów i świetne warunki na focenie dzisiaj miałem . Wszystko normalnie super jeszcze wyjazd do Hiszpanii .Tylko jest jeden problem ... aparatu jeszcze nie mam
Gdybym jakimś cudem wygrał takiego D3 z tym obiektywem i lampą to i tak bym go sprzedał i kupił C 300 /2.8 L EF IS USM i poczekałbym na premierę 5D mk II z resztą kasy
MichalP - Pon 23 Cze, 2008
A ja myslę, że byś jednak został przy D3. D3 zabija jakością szczegółów przy wysokim ISO 5D a myślę sobie że i 5D mk II zostawi w tyle na tym polu.
No pewnie tak tylko ja zakładam ,że będę miał w przyszłym tygodniu 40D + 16-35 L USM II + 100-400L i filtry do tego. W takim wypadku pozostałbym przy systemie bo na sprzedaży bym już sporo stracił a fajną szklarnie bym już miał . Na chwilę obecną to mi tylko jakiegoś macro trzeba i C85 /1.8 lub 1.2 jeśli bym przypadkiem wygrał . Tak btw. może pokusiłbym się o 1ds mark III
ehhh rozmarzyłem się już
Ostegolectric - Pon 23 Cze, 2008
Cytat: | może pokusiłbym się o 1ds mark III |
Tak skromnie tylko dlatego że wyżej się juz nie da w tym systemie?
Jak mierzyć to najwyżej Bez sensu sobie głowę zawracać jakimś 5D jak się ma około 20 K Z całym szacunkiem dla 5D bo tak bardziej realnie to myślę o jego następcy za jakiś rok może dwa
tylko kto ma te 20k na sprzęt foto...
No teraz ja nie mam i na body nie będę miał ale gdybym taki konkursik wygrał i sprzedał D3 z tym obiektywem i lampką to bym koło 20K miał ,a wtedy cała kasa na sprzęt foto Nie miałbym żadnych skrupułów bo całkiem inaczej wydaje się wygrane pieniądze niż ciężko zarobione
gdybanie... ja za te 20k kupiłbym sobie canonowy zestaw elowych stałek: 35/1.4 + 50/1.2 + 85/1.2 + 135/2 + 300/4 i puszke, na jaką by mi zostało jakby zostało
Cytat: | No teraz ja nie mam i na body nie będę miał ale gdybym taki konkursik wygrał i sprzedał D3 z tym obiektywem i lampką to bym koło 20K miał ,a wtedy cała kasa na sprzęt foto Nie miałbym żadnych skrupułów bo całkiem inaczej wydaje się wygrane pieniądze niż ciężko zarobione |
Dokładnie. Z tym że ja nie sprzedawałbym D3. Takie cacko żal z rąk wypuszczać
mavierk napisał/a: | i puszke, na jaką by mi zostało jakby zostało |
mavierk, specjalnie dla Ciebie zrobiłem obliczenia i na ten zestawik wyszłoby Ci około 23 K Jak sobie odpuścisz 300 /4 to starczy Ci na 1000D którego tak bardzo chciałeś
a pomyśleliście o tym że można wygrać Gp i poza tym I miejsce w jakiejś kategorii????
moze wszystkie kategorie? i nosić w plener D3 + 5 backup'owych D80
Powiem szczerze heding, ,że jakbym wygrał GP to d80 oddałbym jakiemuś potrzebującemu ,a tak poważnie to rzadko zdarza mi się coś wygrać i d40 z kitem nawet bardzo by mnie ucieszył
Ostegolectric, musiałbyś bardzo posmarować jurorom
[ Dodano: Pon 23 Cze, 2008 23:36 ]
Ostegolectric napisał/a: | nosić w plener D3 + 5 backup'owych D80 |
Jakbyś miał D3 to wątpię że kiedykolwiek wypuszczałbyś go z ręki dla jakiegoś back-upa
heding napisał/a: | Ostegolectric, musiałbyś bardzo posmarować jurorom |
Trzeba to przemyśleć Wiadomo kto jest najlepszym doradcą Dobranoc
heding - Pią 27 Cze, 2008
W roku ubiegłym konkurs trwał od 1 czerwca do 31 sierpnia. Nagrodami były m.in. zestawy fotograficzne oparte na korpusach Nikon D2Xs, D80 i D40. Widać, że NatGeo umie zachęcać nagrodami do fotografowania...
|
|