forum.optyczne.pl

Lornetki - Vortex Razor UHD 8x32 i 10x32

Arek - Pią 21 Cze, 2024
Temat postu: Vortex Razor UHD 8x32 i 10x32
Nowe modele klasy 32 mm z najwyższej serii Vorteksa:
https://www.optyczne.pl/2..._Razor_UHD.html

Ładny i ewidentny atak na NL Pure i Victory SF.

Razor UHD 8x32 z polem 9 stopni, odstępem źrenicy 19 mm i minimalnym dystansem ustawiania ostrości 1.8 metra wydaje się koncertowo grać na nosie droższym konkurentom. Bardzo jestem ciekaw jak wypadnie bezpośrednie porównanie.

W Kolba.pl już są dostępne w cenach 6999 zł i 7259 zł. Czyli jakieś 5000 zł mniej niż Swarki i Zeissy.

Soniak10 - Pią 21 Cze, 2024

Arek napisał/a:
Czyli jakieś 5000 zł mniej niż Swarki i Zeissy.
I to jest istotna różnica w cenie, a nie jakieś symboliczne 5-10%.
Co nie zmienia faktu, niestety, że jak dla mnie to cena na poziomie 7kPLN za lornetkę, choćby nawet z pozłacanym wnętrzem zamiast wyczernienia i z brylantami na obudowie, to abstrakcja. Ale życzę Vortexowi sukcesu.
Oby to był początek poważniejszej konkurencji jakościowo-cenowej także w niższych segmentach rynku. :roll:

Arek - Pią 21 Cze, 2024

Otóż to. Jeśli Razory UHD klasy 32 mm okażą się udane, będzie to znak dla Zeissa i Swarka, że trochę za mocno szaleją z cenami na poziomie 12 tysięcy złotych.

Choć doceniam optykę najwyższej klasy i nie należę do osób zarabiających najniższa krajową, też nie wydałbym na lornetkę 32-50 mm więcej niż 10 tysięcy złotych. Ale jeśli na rynku pojawi się sprzęt za 6-7 tys zł, który będzie podgryzał najlepsze modele (a parametrami już to robi), to takie coś znajduje się w kręgu moich zainteresowań.

Abs - Pią 21 Cze, 2024

Zeiss, Swar czyLleica to prestiż. Nie każdy go potrzebuje ale chętnych nie brakuje. Lubię Vortexa choć jest mocno "pochylony w chińska stronę" (sporo tańszych produktów made in China). Nowy Razor na pierwszy rzut oka nie wygląda na oferowany pułap cenowy - wizualnie bliżej mu do budżetowego Triumpha niż do klasy premium. Mam nadzieję (nie maiłem go w rękach), że pozory mylą a firma wróci kiedyś do odsłony Vipera w wersji 32 mm. To z kolei mój oczekiwany poziom jakiegoś tam rozsądku konsumenckiego choć lubię i cenię optykę wysokich lotów.
binocullection - Pią 21 Cze, 2024

Bardzo bym chcial, aby ten Razor byl bardziej prestizowy, jesli dzieki prestizowi doznalbym tego, co ostatnio przy NL52 lub Noctividzie.
Jan55 - Pią 21 Cze, 2024

Moje pytanie jest takie, dlaczego akurat w Polsce, te Razory są takie" tanie" :shock: . Chyba, że dla zachęty :mrgreen: .
Jan55 - Pią 21 Cze, 2024

Moje pytanie jest takie, dlaczego akurat w Polsce, te Razory są takie" tanie" :shock: . Chyba, że dla zachęty :mrgreen: .
mzksiak - Sob 22 Cze, 2024

Pole świetne, ale by był efekt wow, musi być ostra także na brzegach. A coś czuje, że tego zabraknie. No i czy obraz będzie tak ,,crystal clear" jak w swarach? Czekamy na testy na portalu 👍
Abs - Sob 22 Cze, 2024

Choć to czyste spekulacje po Razorze spodziewam się wiele. Miałem kiedyś Vortexa Fury (poziom wyżej od Vipera ale niżej od Razora ) - to była świetna optyka a skoro Razor jest wyżej plasowany przez firmę... Nie sądzę jednak aby dorównał EL czy NL.
Jan55 - Sob 22 Cze, 2024

mzksiak...Jeden z uczestników BF, który miał w rękach tego Razora, ocenił jego ostrość na 60% od środka, a dalej szybko spadająca ostrość do brzegu, co wpływa na odbiór całościowy obrazu, nawet przy tych 9*. Sam środek ocenił na ostry i kontrastowy. Pytanie, czy trafił na felerny egzemplarz, czy po prostu, ten Razor będzie tak miał (wielkość ostrego pola). Ciekawe co wyjdzie na teście i jakie będą dalsze opinie na forach :wink: .
Jan55 - Sob 22 Cze, 2024

Abs...NL i EL, UVHD+ a nawet CLCB, może nie dorównać, będzie dobrze, jak dorówna do Conquesta HD, Kowy G i MHG, tyle, że wtedy jego jakość nie będzie adekwatna do ceny, nawet polskiej. Zobaczymy po testach.
binocullection - Sob 22 Cze, 2024

Przy tej cenie lornetka powinna aspirowac do poziomu Zeissa SFL, nie SF czy tym bardziej EL/NL. Jesli ma pole "ostre" do 60% zakresu (czyli pewnie w dzien, w terenie, akceptowalna ostrosc do 80%), to nie jest to poziom SFL, a bardziej MHG. To by z kolei oznaczalo, ze jest o 50% za droga.

Niemniej czas pokaze, chetnie przez nia spojrze. Faktem jest, ze rynek ewidentnie ruszyl, teraz premiere zapowiada amerykanski Maven. APM z poczatkiem lipca testuje nowego EXa. Oba oczywiscie beda kolejnymi inkarnacjami Banner Clouda, o ktorym w Europie caly czas cicho. Ale tez nie ma sie czemu dziwic.

Wojtas_B - Sob 22 Cze, 2024

Nie szedłbym w zbyt szerokie propagowanie jednej opinii jakiegoś gościa z forum, wolę sam się przekonać, co to za lornetki. Człowiekowi z odrobiną rozumu trudno byłoby zrozumieć decyzję producenta o wypuszczeniu na rynek nieostrej lornetki (szybki spadek od 60% pola to jest nieostra lornetka, żeby nie wiem jaką teorię dorabiać) w ramach topowej serii za 7000 zł, co jest wciąż dużą kasą nawet dla nieźle zarabiającego Polaka.

A rozważania o możliwym gorszym egzemplarzu, jak w przypadku gówna z Chin, gdy mówimy o najwyższej półce Vortexa, irytują mnie szczególnie.

Jan55 - Sob 22 Cze, 2024

Wojtas_B...Nie wiadomo gdzie produkują teraz Razory, podobno jasnej odpowiedzi Vortexa na ten temat, jeszcze nie ma, a pytanie zostało zadane, czy to Japonia, Filipiny czy Chiny :mrgreen: . Z czasem wszystko się wyjaśni, więc nie ma się co irytować :grin: .
MacYaro - Sob 22 Cze, 2024

Bardzo jestem ciekawy jakości optycznej UHD 8x32, leży w moim kręgu zainteresowań :cool:

Będzie test?

Arek - Sro 03 Lip, 2024

Będzie.

A w międzyczasie pierwsze wrażenia:

https://www.optyczne.pl/9...%C5%BCenia.html

Binokularnik - Sro 03 Lip, 2024

Koneser chyba nie kupi, pragmatyk raczej też nie, więc kto?
Wojtas_B - Sro 03 Lip, 2024

Tysiak więcej i jest świetny Zeiss SFL 8x40.
Arek - Sro 03 Lip, 2024

Trzy tysiaki mniej i Conquest HD ;)
Jan55 - Sro 03 Lip, 2024

Wojtas_B...SFL-a 8x40 można kupić za takie same pieniądze czyli 7000 zl.
Pomijając wielkość pola, które w SFL i tak jest duże, wybór powinien być jasny, tym bardziej, że wielkość i waga takie same, ale za to 8x40 i lornetka, podobno jest świetna optycznie.

Jan55 - Sro 03 Lip, 2024

Binokularnik napisał..." Koneser chyba nie kupi, pragmatyk raczej też nie, więc kto?"

Prawdopodobnie, tylko zagorzały fan firmy Vortex i to po głębszym zastanowieniu się nad ceną :mrgreen: .

Wojtas_B - Czw 04 Lip, 2024

Vortex ma chyba 6 albo 7 półek w swojej ofercie, pierwszą od dołu nadającą się do użytku wg wielu opinii (w tym mojej) jest poziom Diamondback. Idziemy przez te wszystkie półki do góry, na sam szczyt aż do UHD i co się tu wydarza? Ano mamy lornetkę zbyt daleką od ideału, żeby można ją było zaliczyć do grona topowej optyki.
Cena? Ok, jest niższa dramatycznie od S, Z, L, ale tu nie o to chodzi. Niech te lornetki będą droższe, np. w połowie drogi do cen Swarovskiego, ale skorygowane jak przystało na najwyższą półkę firmy.
Ten wypust Vortexa UHD 32 mm może więc okazać się błędem wizerunkowym.

Wojtas_B - Czw 04 Lip, 2024

Odnośnie AC, dodam, że na osi jest ona obecna nawet we flagowej lornetce Leica Noctivid, zauważalna w scenach, w których trudno się jej doszukać u Zeissa czy Swarowskiego. Tyle że ta AC w Leice nie degraduje ostrości absolutnie, a obraz jest fenomenalny.
Arek - Pon 08 Lip, 2024

Wojtas_B napisał/a:
Tyle że ta AC w Leice nie degraduje ostrości absolutnie, a obraz jest fenomenalny.

LoCa z definicji degraduje ostrość ;)

Można się tylko zastanawiać jaka ta ostrość by była, gdyby tej CA nie było.

Wojtas_B - Pon 08 Lip, 2024

Arek napisał/a:
Wojtas_B napisał/a:
Tyle że ta AC w Leice nie degraduje ostrości absolutnie, a obraz jest fenomenalny.

LoCa z definicji degraduje ostrość ;)

Można się tylko zastanawiać jaka ta ostrość by była, gdyby tej CA nie było.

Obraz byłby fenomenalniejszy?

Bardzo uboga jest wiedza wielu z nas, nawet mocno zapalonych binoholików, na temat technologii i związanych z nią sztuczek stosowanych przez producentów najlepszych lornetek. Widzę tu jakąś konsekwentną dyscyplinę w pilnowaniu tajemnic produkcji.
Albo nie umiem szukać.

Nieuzbrojony więc w stosowną wiedzę, mogę jedynie zgadywać, że mała AC zostawiona w Noctividzie jest ceną za uzyskanie pozostałych znakomitych walorów tego sprzętu.

Droga firmo Leica, zrób lornetkę z ogromnym polem, a lojalni klienci Swarovskiego ustawią się w kolejce po Twoje lornetki.

Arek - Pon 08 Lip, 2024

Wojtas_B napisał/a:
Nieuzbrojony więc w stosowną wiedzę, mogę jedynie zgadywać, że mała AC zostawiona w Noctividzie jest ceną za uzyskanie pozostałych znakomitych walorów tego sprzętu.

To tak właśnie zwykle się odbywa. Konstruktor optyki ma ograniczoną liczbę stopni swobody i często musi odpuścić w jednym miejscu, żeby zyskać więcej w innych.

Binokularnik - Pon 08 Lip, 2024

Arek napisał/a:
Konstruktor optyki ma ograniczoną liczbę stopni swobody i często musi odpuścić w jednym miejscu, żeby zyskać więcej w innych.

Przy podejmowaniu decyzji, "którą lornetkę wybrać?", mam tak samo :wink: