forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D40VR, Nikon D60, Canon EOS400D, Olympus 510DUKIT

Bllu-Man - Wto 24 Cze, 2008
Temat postu: Nikon D40VR, Nikon D60, Canon EOS400D, Olympus 510DUKIT
Nikon D40VR, Nikon D60, Canon EOS400D, Olympus 510DuKIT, i nie wiem co wybrać !!!

Dajcie jakąś radę !!

MC - Wto 24 Cze, 2008

A czytales wczesniejsze tematy?
k1caj_ns - Wto 24 Cze, 2008

Na podstawie czego mamy Ci doradzić? Napisz co chcesz fotografować chociaż albo jaki masz budżet i tak jak pisze MC poczytaj trochę bo podobnych wątków było już kilka.
mavierk - Wto 24 Cze, 2008

wybierz jednego z nich!!!
Ostegolectric - Wto 24 Cze, 2008

Wszystko tylko nie D40. A co do pozostałych to popieram k1caja

Raczej nie będe się zajmował profesjonalnie fotografowaniem, jednak chciałbym mieć już coś na lata, i uzyskac bdb jakość zdjęć :)

Fotografować będę pewnie wszystko i wszedzie jak tylko będe miał troche wolnego czasu.

Wiem że Canon ma teraz promocje -215 zł , i to mnie skusiło oplmpus troszke za drogi ale jeżeli będzie lepszy to czemu nie, no i alternatywa D40VR i D60, sam nie wiem.

Teraz możecie pomóc ?

MC - Wto 24 Cze, 2008

Bllu-Man napisał/a:
Teraz możecie pomóc ?

Jeszcze nie. Ile maksymalnie chcesz wydac na sprzet? Czy zamierzasz sie rozwijac, czy poprzestac na tym co kupisz teraz?

Jak narazie chciałbym się zamknąć w jakiś 2000 zł , w zależności od konfiguracji, kupić teraz z jakimś obiektywem np. D40, lub kupić canona i za pół roku jakiś obiektyw, jak wyglądają ceny akcesoriów do tych modeli , mam na myśli obiektywy i jak to jest z tymi obiektywami sigmy można w to spokojnie inwestować ?
MC - Wto 24 Cze, 2008

D40 sobie podaruj. Lepszy bedzie A200.
Jesli chcesz zostac przy tym co kupisz, to najlepszy bedzie moim zdaniem E-510 z dualkitem. Jesli chcesz sie rozwinac, to bierz 400D, ale tutaj jest problem z kitem oraz z obiektywami Sigma.

MC napisał/a:
Jesli chcesz zostac przy tym co kupisz, to najlepszy bedzie moim zdaniem E-510 z dualkitem. Jesli chcesz sie rozwinac, to bierz 400D, ale tutaj jest problem z kitem oraz z obiektywami Sigma.

Czyli mam skreślić Nikona D40 i Nikona D60 ?

A coś więcej na temat Alpha 200? dalaczego akurat on ?

No niestety ten E-510 kosztuje już 2200zł ..

Canon- Co rozumiesz pod pojęciem problemy ? :)

MC - Wto 24 Cze, 2008

1. Ja bym Nikona D40 i D60 skreslil. Nie maja wbudowanego silnika AF, a co za tym idzie, na wielu obiektywach autofocus nie bedzie chodzil.
2. A200 - bo dla osoby poczatkujacej jest niezly i przede wszystkim tani. Ja oczywiscie wiem, ze system Alfa ma braki, ale to w sumie kwestia czasu, a poza tym amator ograniczony funduszami i tak nie potrzebuje profesjonalnych obiektywow za kilka tysiecy. Poczytaj jego recenzje i wez pod uwage, ze sam korpus kupisz juz za niecale 1200zl.
3. E-510 w dualu kupisz za mniej niz 2000zl. Jego polecam bo w kicie ma najbardziej przyzwoite obiektywy.
4. Canon i Sigma = czesto problemy z ustawieniem ostrosci. Co prawda serwis Sigma reguluje obiektyw pod konkretny korpus za darmo w ramach gwarancji, ale wiaze sie to z wysylka do nich i czekaniem na wykonanie uslugi.

MichalP - Wto 24 Cze, 2008

Bllu-Man napisał/a:
MC napisał/a:

Czyli mam skreślić Nikona D40 i Nikona D60 ?

A coś więcej na temat Alpha 200? dalaczego akurat on ?

No niestety ten E-510 kosztuje już 2200zł ..

Canon- Co rozumiesz pod pojęciem problemy ? :)

No gościu jakbyś dokładnie polookał tobyś znalazł http://www.fotoceny.pl/tow/13015_a.html

Canon problemy - zresztą nie tylko Canon i nie koniecznie Canon + Sigma. Chodzi o bardzo często występującą wadę na poziomie body-obiektyw, czyli ostrzenie przed lub za obiektem, przez co zdjęcie wydaje się zamazane, bo ostrość jest ustawiona nie tam gdzie chcemy. Jest to co prawda dość łatwe do skorygowania - albo w serwisie albo w niektórych body np d300 czy bodajże któryś z Pentaxów coś takiego ma.

Bllu-Man - Sro 25 Cze, 2008

No a coś więcej na temat tego oplympus bo skłania się w jego stronę, jako alternatywę alphe 200..
MC - Sro 25 Cze, 2008

Oba maja stabilizacje w body, co czesto jest istotne dla amatora. Sa dosyc latwe w obsludze. Jesli nie bedziesz robil zdjec w trudnych warunkach (ciemno), to oba aparaty dadza Ci duzo radosci.
Bllu-Man - Czw 26 Cze, 2008

Zdecydowałem się na Olympusa E-510 DuKIT w zestawie z kartą Extreme III 4GB za 2100 pln , to dobra cena ?
MC - Czw 26 Cze, 2008

Normalna :razz:
MichalP - Czw 26 Cze, 2008

A jak dla mnie to jeszcze 150 zł można uciąć.

Dual kita masz za 1850 a pamięć za 110 czyli 1960.