|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetkowe zagadki
ryszardo - Sro 19 Mar, 2025 Temat postu: Lornetkowe zagadki Co to za lornetka?
Przy okazji robienia wycinanek przyszedł mi do głowy pomysł zrobienia takiej właśnie zagadki.
Jak będzie chęć kontynuowania zabawy, to kto zgadnie wrzuci swoje zdjęcie i sam też będę zgadywał. Można zadawać pytania pomocnicze. W razie potrzeby będą podpowiedzi.
Dodatkowe pytanie poza konkursem: po co zrobiłem te kwiatki?
_Tomek_ - Sro 19 Mar, 2025
Jakaś 42 mm? Kratka na podkładce (krawiecka?) ma pewnie odstępy 5 mm
ryszardo - Sro 19 Mar, 2025
Nie 42 mm. Większa
Podkładka to mata samogojąca Olfy, a kratka na niej ma 1 cm, tylko perspektywa trochę psuje
Jan55 - Sro 19 Mar, 2025
Na moje oko to Delta Chase 10x50.
ryszardo - Sro 19 Mar, 2025
Jan55 napisał/a: | Na moje oko to Delta Chase 10x50. |
Masz dobre oko, dokładnie Chase 10x50
To jeszcze do zgadnięcia przeznaczenie 'kwiatków'
Jan55 - Sro 19 Mar, 2025
Kwiatki to może przebieranka karnawałowa .
Binokularnik - Czw 20 Mar, 2025
ryszardo napisał/a: | To jeszcze do zgadnięcia przeznaczenie 'kwiatków' |
Z kwiatkami dekle na obiektywy będą dobrze trzymać się tubusów i same nie opadną...
Ups...pomyłka! dekielki są wciskane do wnętrza tubusów...
Wojtas_B - Czw 20 Mar, 2025
ryszardo napisał/a: |
To jeszcze do zgadnięcia przeznaczenie 'kwiatków' |
Odrośniki?
Mechooptyk - Czw 20 Mar, 2025
ryszardo napisał/a: | To jeszcze do zgadnięcia przeznaczenie 'kwiatków' |
Nooooo, wiosna jest, to i lornetka zakwitła. Wprawdzie dzisiaj tylko astronomiczna, ale jutro już będzie kalendarzowa.
binocullection - Czw 20 Mar, 2025
Jakiś domorosły Bahtinov?
Dosyć silne refleksy mają te obiektywy, czy tylko tak mi się wydaje?
ryszardo - Czw 20 Mar, 2025
Na razie nikt z kwiatkami nie trafił.
Dla ułatwienia dodam, że przedstawione zdjęcie było przed ukończeniem moich wycinanek, które szykuję na przyszły tydzień
binocullection, raczej kwestia zdjęcia. Przed chwilą porównałem z moim Nikonem M7 i w Delcie odblaski są podobne lub nawet trochę słabsze. Troszkę mniej zieleni i więcej fioletu. Znajdę chwilę, to napiszę o tej Delcie parę słów, bo całkiem fajna lornetka za nieduże pieniądze. Sprawia dużo lepsze wrażenie od wersji 8x42.
_Tomek_ - Czw 20 Mar, 2025
Mocowanie filtrów albo guma odłazi i trzeba zwinąć te kwiatki...
ryszardo - Czw 20 Mar, 2025
_Tomek_, zgadza się, mocowanie filtrów.
Dokładniej to filtrów słonecznych na zaćmienie pod koniec przyszłego tygodnia. Taki zestaw zmontowałem:
browar - Pią 21 Mar, 2025
Co to za folię użyłeś? A może szkła od okularów spawalniczych byłyby dobre?
widoczek - Pią 21 Mar, 2025
To jest folia Baadera do obserwacji Słońca https://deltaoptical.pl/folia-sloneczna-astrosolar-r-safety-film-od-5-0-20-5x29-cm
ryszardo - Pią 21 Mar, 2025
Dokładnie jak napisał widoczek, to dedykowana folia Baadera.
Używanie szkieł spawalniczych i tym podobnych wynalazków do obserwacji Słońca przez lornetkę lub teleskop to proszenie się o kłopoty i polecam tylko tym, którzy chcą wzrok stracić.
Jan55, masz jakąś zagadkę lornetkową do wrzucenia?
Jan55 - Pią 21 Mar, 2025
ryszardo...W kwestii wymyślania zagadek, to nie ma co na mnie liczyć ale rozwiązywać zagadki mogę .
ryszardo - Pią 21 Mar, 2025
_Tomek_, przejmiesz pałeczkę i wrzucisz zagadkę, czy kończymy?
_Tomek_ - Nie 23 Mar, 2025
Powiększenie, apertura i masa tych maluchów porro
Jan55 - Nie 23 Mar, 2025
_Tomek_...Ta z lewej strony to prawdopodobnie 6x24/370g a z prawej strony to 8x30/510-20g.
Ta z lewej to może być Comet, a z prawej to może być jakakolwiek, z milionów porro na rynku bino, wzorowanych na Carl Zeissach. Chyba, ze się mylę .
Parametry trafione . Masa niezupełnie. Obie są lżejsze (co było dla mnie trochę zaskakujące i stąd pomysł zagadki).
Z lewej to faktycznie Comet, a prawej wręcz Zeiss (zachodni) we własnej osobie.
Ale w sumie o markę nie pytałem, bo to trudne.
Jan55 - Nie 23 Mar, 2025
_Tomek_ napisał..."Parametry trafione . Masa niezupełnie"
Coś taki drobiazgowy w swojej ocenie . Waga Cometa w/g specyfikacji to 368g czyli 2g mniej niż podałem (zaokrągliłem na +) a Carlów to 520g i tak podałem .
Tak w ogóle, to ten Comet, to "cienka" optycznie lornetka, przynajmniej tak wyszła w teście .
Może z paskami? Bo bez paskow Comet wazy 320 g i to jest zaskakujące. Zeiss 490 g. Waga w porządku.
Cienkie obie, musiałbym mocno zastanowić się, która bardziej... Comet jest syna, a Zeiss do wąchania
PS. A gdzie znalazłeś specke tego Zeissa?
Jan55 - Nie 23 Mar, 2025
_Tomek_...Tyle ważą Deltrintem i Jenoptem 8x30. Natomiast wzorowane na nich, np BPC czy Levenhuk Atom i wiele innych ważą już około 610-630 g. Specyfikacje Carlów są w dziale lornetki pod nazwą Carl Zeiss Jena.
_Tomek_ - Pon 24 Mar, 2025
To nie Zeiss z Jeny, tylko z Oberkochen. Ale faktycznie są bardzo podobne, a już na pewno moje zdjęcie nie pomaga w odróżnieniu (bo w sumie to nie było moje pytanie...)
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13133&postdays=0&postorder=asc&start=775
Myślałem, że może znalazłeś oryginalną specyfikację. Ale i tak to co piszesz to dobry trop, bo w bazie Optyczne jest masa katalogowa 480 g:
https://www.optyczne.pl/1...a_lornetki.html
Jan55 - Pon 24 Mar, 2025
_Tomek_...W/g H.Merlitza to waga Oberkochena wynosi 540g, pole 8,5*/68*, ale to pewno czytałeś. Różne źródła podają różne wagi, ale generalnie mieszczą się, w granicach, do 540g.
widoczek - Wto 25 Mar, 2025
Ja mam pierdyliard japońskich lornetek szerokokatnych. Moge powysyłać fotki do zgadywania
|
|