forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetkowe zagadki

ryszardo - Sro 19 Mar, 2025
Temat postu: Lornetkowe zagadki
Co to za lornetka?
Przy okazji robienia wycinanek przyszedł mi do głowy pomysł zrobienia takiej właśnie zagadki.

Jak będzie chęć kontynuowania zabawy, to kto zgadnie wrzuci swoje zdjęcie i sam też będę zgadywał. Można zadawać pytania pomocnicze. W razie potrzeby będą podpowiedzi.

Dodatkowe pytanie poza konkursem: po co zrobiłem te kwiatki?

_Tomek_ - Sro 19 Mar, 2025

Jakaś 42 mm? Kratka na podkładce (krawiecka?) ma pewnie odstępy 5 mm :)

Nie 42 mm. Większa :wink:
Podkładka to mata samogojąca Olfy, a kratka na niej ma 1 cm, tylko perspektywa trochę psuje :razz:

Jan55 - Sro 19 Mar, 2025

Na moje oko to Delta Chase 10x50. :wink:

Jan55 napisał/a:
Na moje oko to Delta Chase 10x50. :wink:

Masz dobre oko, dokładnie Chase 10x50 :wink:

To jeszcze do zgadnięcia przeznaczenie 'kwiatków' :lol:

Jan55 - Sro 19 Mar, 2025

Kwiatki to może przebieranka karnawałowa :?: :mrgreen: :mrgreen: .
Binokularnik - Czw 20 Mar, 2025

ryszardo napisał/a:

Z kwiatkami dekle na obiektywy będą dobrze trzymać się tubusów i same nie opadną...
Ups...pomyłka! dekielki są wciskane do wnętrza tubusów... :sad:

Wojtas_B - Czw 20 Mar, 2025

ryszardo napisał/a:

Odrośniki?

Mechooptyk - Czw 20 Mar, 2025

ryszardo napisał/a:

Nooooo, wiosna jest, to i lornetka zakwitła. :mrgreen: Wprawdzie dzisiaj tylko astronomiczna, ale jutro już będzie kalendarzowa.

binocullection - Czw 20 Mar, 2025

Jakiś domorosły Bahtinov?

Dosyć silne refleksy mają te obiektywy, czy tylko tak mi się wydaje?

ryszardo - Czw 20 Mar, 2025

Na razie nikt z kwiatkami nie trafił.
Dla ułatwienia dodam, że przedstawione zdjęcie było przed ukończeniem moich wycinanek, które szykuję na przyszły tydzień ;)

binocullection, raczej kwestia zdjęcia. Przed chwilą porównałem z moim Nikonem M7 i w Delcie odblaski są podobne lub nawet trochę słabsze. Troszkę mniej zieleni i więcej fioletu. Znajdę chwilę, to napiszę o tej Delcie parę słów, bo całkiem fajna lornetka za nieduże pieniądze. Sprawia dużo lepsze wrażenie od wersji 8x42.

_Tomek_ - Czw 20 Mar, 2025

Mocowanie filtrów albo guma odłazi i trzeba zwinąć te kwiatki...
ryszardo - Czw 20 Mar, 2025

_Tomek_, zgadza się, mocowanie filtrów.
Dokładniej to filtrów słonecznych na zaćmienie pod koniec przyszłego tygodnia. Taki zestaw zmontowałem:

browar - Pią 21 Mar, 2025

Co to za folię użyłeś? A może szkła od okularów spawalniczych byłyby dobre?
widoczek - Pią 21 Mar, 2025

To jest folia Baadera do obserwacji Słońca https://deltaoptical.pl/folia-sloneczna-astrosolar-r-safety-film-od-5-0-20-5x29-cm
ryszardo - Pią 21 Mar, 2025

Dokładnie jak napisał widoczek, to dedykowana folia Baadera.
Używanie szkieł spawalniczych i tym podobnych wynalazków do obserwacji Słońca przez lornetkę lub teleskop to proszenie się o kłopoty i polecam tylko tym, którzy chcą wzrok stracić.

Jan55, masz jakąś zagadkę lornetkową do wrzucenia?

Jan55 - Pią 21 Mar, 2025

ryszardo...W kwestii wymyślania zagadek, to nie ma co na mnie liczyć :oops: ale rozwiązywać zagadki mogę :grin: .
ryszardo - Pią 21 Mar, 2025

_Tomek_, przejmiesz pałeczkę i wrzucisz zagadkę, czy kończymy?
_Tomek_ - Nie 23 Mar, 2025

Powiększenie, apertura i masa tych maluchów porro :)
Jan55 - Nie 23 Mar, 2025

_Tomek_...Ta z lewej strony to prawdopodobnie 6x24/370g a z prawej strony to 8x30/510-20g.
Ta z lewej to może być Comet, a z prawej to może być jakakolwiek, z milionów porro na rynku bino, wzorowanych na Carl Zeissach. Chyba, ze się mylę :wink: .

Parametry trafione :) . Masa niezupełnie. Obie są lżejsze (co było dla mnie trochę zaskakujące i stąd pomysł zagadki).

Z lewej to faktycznie Comet, a prawej wręcz Zeiss (zachodni) we własnej osobie.

Ale w sumie o markę nie pytałem, bo to trudne.

Jan55 - Nie 23 Mar, 2025

_Tomek_ napisał..."Parametry trafione :) . Masa niezupełnie"

Coś taki drobiazgowy w swojej ocenie :smile: . Waga Cometa w/g specyfikacji to 368g czyli 2g mniej niż podałem (zaokrągliłem na +) a Carlów to 520g i tak podałem :mrgreen: .
Tak w ogóle, to ten Comet, to "cienka" optycznie lornetka, przynajmniej tak wyszła w teście :cry: .

Może z paskami? Bo bez paskow Comet wazy 320 g i to jest zaskakujące. Zeiss 490 g. Waga w porządku.

Cienkie obie, musiałbym mocno zastanowić się, która bardziej... Comet jest syna, a Zeiss do wąchania ;)

PS. A gdzie znalazłeś specke tego Zeissa?

Jan55 - Nie 23 Mar, 2025

_Tomek_...Tyle ważą Deltrintem i Jenoptem 8x30. Natomiast wzorowane na nich, np BPC czy Levenhuk Atom i wiele innych ważą już około 610-630 g. Specyfikacje Carlów są w dziale lornetki pod nazwą Carl Zeiss Jena.
_Tomek_ - Pon 24 Mar, 2025

To nie Zeiss z Jeny, tylko z Oberkochen. Ale faktycznie są bardzo podobne, a już na pewno moje zdjęcie nie pomaga w odróżnieniu (bo w sumie to nie było moje pytanie...)
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13133&postdays=0&postorder=asc&start=775

Myślałem, że może znalazłeś oryginalną specyfikację. Ale i tak to co piszesz to dobry trop, bo w bazie Optyczne jest masa katalogowa 480 g:
https://www.optyczne.pl/1...a_lornetki.html

Jan55 - Pon 24 Mar, 2025

_Tomek_...W/g H.Merlitza to waga Oberkochena wynosi 540g, pole 8,5*/68*, ale to pewno czytałeś. Różne źródła podają różne wagi, ale generalnie mieszczą się, w granicach, do 540g.
widoczek - Wto 25 Mar, 2025

Ja mam pierdyliard japońskich lornetek szerokokatnych. Moge powysyłać fotki do zgadywania :mrgreen: