|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Wszechstronny aparat z obiektywem do 7.000 zł
Jardel - Pon 09 Cze, 2025 Temat postu: Wszechstronny aparat z obiektywem do 7.000 zł Witam szanowne grono!
Proszę o pomoc w wyborze wszechstronnego aparatu dla początkującej osoby. Aparat będzie miał za zadanie tworzenie filmów promocyjnych (FB, TikTok), zdjęć produktów, ale także zdjęć plenerowych osób, imprez, natury. Budżet 7.000 zł.
Zastanawiam się na tymi zestawami:
- Nikon D750 + 18-140, f/3,5-56 + Nikkor AF-S DX 35 f/1.8
- Sony A6700 + 16-50, f/3,5-5,0
- Sony A6700 + 18-135, f/3,5-5,6 (trochę ponad budżet).
Założenie jest takie, że szybko tego nie rozbuduję.
ryszardo - Pon 09 Cze, 2025
Jeśli ma być wszechstronny, dla osoby początkującej i będą nim kręcone filmy, to zapomnij o lustrzankach i wykreśl D750 z listy. Do tego podałeś obiektywy DX do aparatu z matrycą FX - to nie zadziała dobrze.
A6700 to dobry aparat i w tych zastosowaniach sprawdzi się dobrze, ale obiektywy takie średnie do niego i będą mocno ograniczały.
Jak jeden obiektyw, to idealny byłby Tamron 17-70/2.8, ale taki zestaw nie zmieści się w budżecie.
Możesz pomyśleć o A6600 + wspomniany wyżej obiektyw i będzie dobry, uniwersalny zestaw o dużych możliwościach.
Alternatywnie możesz pomyśleć o jakimś korpusie Fuji. X-S20 powinien się nieźle wpisać w te zastosowania. Wspomniany wyżej Tamron też dostępny, ale ponownie z tym korpusem trochę za drogi zestaw się robi.
Jak zawsze polecam też przejść się do jakiegoś sklepu i chwycić rozważane aparaty w ręce. Ergonomia potrafi być sprawą mocno indywidualną i warto ją sprawdzić przed zakupem.
Jardel - Wto 10 Cze, 2025
Serdecznie dziękuję za pomoc. Rzeczywiście byłby to bardzo praktyczny zestaw.
Zastanawiam się jeszcze nad tym:
- Sony A6700 + 16-50, f/3,5-5,0 + FE 50mm f/1,8.
ryszardo - Wto 10 Cze, 2025
Ja bym tego 16-50 nie kupił. Może mały i lekki, ale ciemny, kiepski optycznie i z elektrycznym zoomem, czego nie cierpię. I ten obiektyw ma na długim końcu jasność f/5.6, a nie f/5.0 jak napisałeś.
Z wartych rozważenia obiektywów w systemie Sony E są jeszcze Sigma C 18-50/2.8, Sony Zeiss 16-70/4.0 i 16-55 f/2.8 G.
W Fuji X jest nowy XF 16-50 f/2.8-4.8, wspomniane wcześniej Sigma 18-50 i Tamron 17-70, 2 wersje 16-55/2.8, a jak zależy Ci na niskiej cenie, to jest stary i niezły 18-55/2.8-4.
Kupowanie najtańszego obiektywu do drogiego korpusu mija się z celem, bo to obiektyw ma większy wpływ na jakość powstających zdjęć.
CeCyl_PL - Pią 03 Paź, 2025
Przy 7k, tylko używany sprzęt!
CeCyl_PL - Pią 03 Paź, 2025
Sony A6700 jest super, ale jak masz tylko 7k (to bardzo mało!) to celowałbym co najwyżej w nowe A6100 lub używany A6300 / A6400 / A6500. Zostanie trochę na szkła, które są w sumie ważniejsze.
WS26 - Sro 08 Paź, 2025 Temat postu: Mam ten sam dylemat Mam ten sam "dylemat" i podobny budżet, mój wybór padł na OM-5 Mark II z kitowym 14-150.
Myślę, że do moich potrzeb (wycieczki, góry, przyroda) będzie to odpowiedni zakres ogniskowych.
System Olympusa znam, miałem 2 lustrzanki, przestałem fotografować nimi lata temu, później smartfon... rozczarowanie smartfonem i chciałoby się wrócić trochę do bardziej zaawansowanego pstrykania, ale już bez tego całego majdanu w torbie: zawodowcem nie jestem i nie mam takich aspiracji.
W przyszłości dokupię jakiś obiektyw makro, bo takie fotki też lubiłem robić i fajnie to wychodziło.
Co myślicie o takim wyborze pod takie potrzeby?
Zostać "przy swoim" czy rozważać coś jeszcze innego...?
CeCyl_PL - Sro 08 Paź, 2025
Mikro 4/3 to świetne aparaty z dość małym sensorem. Jak robisz zdjęcia w dobrych warunkach oświetleniowych to OK, ale w gorszych (słabsza pogoda) to już bym szedł w co najmniej APS-C.
Za 12k (nowy) lub za 7k (używany) można kupić niezłe Fuji z szkłem kitowym, które jako aparat do wszystkiego jest super i nie trzeba się bawić w RAW, tylko od razu dostajesz świetnej jakości JPEG. Za podobne pieniądze kupi się niezłe FF np. od Nikona - Z6II.
W mojej ocenie, jak masz niewielki budżet (do 10-13k) to najlepiej iść w używane, jest sporo sprzętu jeszcze na gwarancji.
CeCyl_PL - Sro 08 Paź, 2025
Te Fudżik jest ciekawy:
https://www.fotojoker.pl/...mm-(czarny)--22
Dla siebie wolałbym tego:
https://www.fotojoker.pl/...mm-(czarny)--22
Jar - Czw 09 Paź, 2025 Temat postu: Re: Mam ten sam dylemat
WS26 napisał/a: | Mam ten sam "dylemat" i podobny budżet, mój wybór padł na OM-5 Mark II z kitowym 14-150.
Myślę, że do moich potrzeb (wycieczki, góry, przyroda) będzie to odpowiedni zakres ogniskowych.
System Olympusa znam, miałem 2 lustrzanki, przestałem fotografować nimi lata temu, później smartfon... rozczarowanie smartfonem i chciałoby się wrócić trochę do bardziej zaawansowanego pstrykania, ale już bez tego całego majdanu w torbie: zawodowcem nie jestem i nie mam takich aspiracji.
W przyszłości dokupię jakiś obiektyw makro, bo takie fotki też lubiłem robić i fajnie to wychodziło.
Co myślicie o takim wyborze pod takie potrzeby?
Zostać "przy swoim" czy rozważać coś jeszcze innego...? |
Ja mam nieco podobny zestaw (starsze/gorsze body) i podobny profil użytkownika (góry, wędrówki, podróże z plecakiem):
Oly EM 10 II + 14-150; do tego małe szerokokątne jasne stałki jako uzupełnienie: 17/1.8, 12/2.0 Bardzo dobry zestaw podróżny, lekki, mała objętość i waga. Ma swoje ograniczenia, ale w podróży/ w terenie znakomity, duża wygoda użytkowania.
Obiektyw zmieniam tylko wchodząc do budynków lub wieczorem, no i b. sporadycznie gdy brak mi tych 12 mm w krajobrazie. Poza tym na zewnątrz za dnia mam bardzo uniwersalny zakres ogniskowych na prawie wszystkie sytuacje. Prawie, bo do ptaków i małych zwierzątek 150 mm to za mało. Tylko w przypadkowych spotkaniach z fauną i tak nie ma czasu na wymianę szkieł na dłuższe tele, więc...
Przydałby się też fazowy AF i poziomica na ekranie, których mój aparat nie ma, jak to w starszej generacji Podobny zestaw szkieł z nowszym body jak OM5 i niewiele do szczęścia już potrzeba.
Pozdrawiam
-J.
WS26 - Czw 09 Paź, 2025 Temat postu: Re: Mam ten sam dylemat
Jar napisał/a: | odobny zestaw szkieł z nowszym body jak OM5 i niewiele do szczęścia już potrzeba.
-J. |
Dziękuję za Twój wpis, przyda mi się szczególnie sugestia co do obiektywów.
Szeroka stałą ogniskowa faktycznie mogłaby mi się przydać na sytuacje, o których piszesz: wieczór, szersze perspektywy itp. Ale u mnie "pierwszym drugim" będzie Makro, nie dam rady kupić tylu sprzętów na raz finansowo.
Ale może to i dobrze, bo zamierzam porządnie nauczyć się tego OM-5 a chwilę mi to na pewno zajmie, po to kupuję zaawansowany (jak na mnie) aparat, żeby się nie spieszyć
CeCyl_PL - Czw 09 Paź, 2025
Crop 2x w Olku to dobra rzecz.
Soniak10 - Pią 10 Paź, 2025
CeCyl_PL napisał/a: | Mikro 4/3 to świetne aparaty z dość małym sensorem. | Potwierdzam. Na amatorskie potrzeby, nawet te bardziej zaawansowane, niczego więcej nie potrzeba.
CeCyl_PL napisał/a: | Jak robisz zdjęcia w dobrych warunkach oświetleniowych to OK, ale w gorszych (słabsza pogoda) to już bym szedł w co najmniej APS-C. | To prawda tylko częściowa, bo "słabsza pogoda" w dzień to jeszcze nie są "gorsze warunki oświetleniowe", które by skutkowały istotnym pogorszeniem jakości obrazka i format m43 miałby sobie z tym nie poradzić. Te gorsze warunki to MZ np fotografowanie w niezbyt dobrze oświetlonych pomieszczeniach. TUTAJ masz przykłady zdjęć robionych OM-1 mk2 w różnych warunkach oświetlenia i daj Panie Boże, żeby każdy użytkownik potrafił ze sprzętu m43 wyciągnąć tyle, co ten autor.
Poza tym m43 ma jeden z najbardziej rozbudowanych zestawów obiektywów w systemie, o zróżnicowanym zakresie cen i jakości, a to jest czynnik znacznie ważniejszy niż sam korpus aparatu.
Jar napisał/a: | Obiektyw zmieniam tylko wchodząc do budynków lub wieczorem, no i b. sporadycznie gdy brak mi tych 12 mm w krajobrazie. | Słusznie! Ja mam 14-140 Panasonica i tego szerszego kąta (co najmniej 12mm) w krajobrazie lub w pomieszczeniach mi bardzo często brakuje, dlatego sprawiłem sobie Olympusa 8-25 a dodatkowo zbieram się, żeby kupić jasną stałkę Panasonica 12/1,4 głównie właśnie do zdjęć w pomieszczeniach i ew. astro, jak przyjdzie mi ochota.
WS26 napisał/a: | u mnie "pierwszym drugim" będzie Makro, nie dam rady kupić tylu sprzętów na raz finansowo. | Ja do makra używam swojego 14-140 z podpiętym pierścieniem pośrednim, zwykle 12 lub 16 mm, działa bez zarzutu a jest nieporównanie tańszy niż specjalizowany obiektyw makro no i bardziej elastyczny ze względu na zakres zooma: nie jestem ograniczony tylko do jednej ogniskowej. Szczerze radzę spróbować.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam!
CeCyl_PL - Sob 11 Paź, 2025
Soniak10 - zgadzam się z Tobą, jeszcze warto dodać, że ekosystem Olympusa jest jednym z droższych, szkła są raczej droższe niż u konkurencji. Plus jest taki, ze są dobrej jakości i cały zestaw jest mniejszy i lżejszy, łatwiej się go nosi.
CeCyl_PL - Sob 11 Paź, 2025
Soniak10 napisał/a: | CeCyl_PL napisał/a: | Mikro 4/3 to świetne aparaty z dość małym sensorem. | Potwierdzam. Na amatorskie potrzeby, nawet te bardziej zaawansowane, niczego więcej nie potrzeba.
|
Nie pisz tak! Zaraz przyjdą ci od smarkfonów i powiedzą, że telefon wystarczy niemal każdemu do foto
ryszardo - Sob 11 Paź, 2025
Soniak10 napisał/a: | Potwierdzam. Na amatorskie potrzeby, nawet te bardziej zaawansowane, niczego więcej nie potrzeba. |
Z tym się zgodzić nie mogę.
Mam zarówno µ4/3 i 'pełnoklatkowego' Canona. To zupełnie różne sprzęty do różnych zastosowań. W niektórych preferuję Olka, a w innych nie wyobrażam sobie jego używania. Na przykład w astrofoto używanie µ4/3 byłoby masochizmem. Da się, ale przewaga większych matryc jest oczywista.
Co nie zmienia faktu, że w zastosowaniach podróżniczo-dokumentalnych, makro, przyrodniczych i nie tylko jest to bardzo praktyczny format.
Soniak10 - Sob 11 Paź, 2025
ryszardo napisał/a: | Na przykład w astrofoto używanie µ4/3 byłoby masochizmem | Chcesz mnie przekonać do zakupu Panasonica 12/1,4 i przetestowania go w astro? Kurrdeee, prawie już Ci się to udało!
WS26 - Sob 11 Paź, 2025
Soniak10 napisał/a: | Ja do makra używam swojego 14-140 z podpiętym pierścieniem pośrednim, zwykle 12 lub 16 mm, działa bez zarzutu a jest nieporównanie tańszy niż specjalizowany obiektyw makro no i bardziej elastyczn |
Dzieki wszystkim za porady, OM-5 Mark II z kitowym 14-150 wylądował u mnie
Od wczoraj poznaję i nie mogę się nacieszyć, jak dużo się zmieniło od czasu, gdy fociłem Lustrzankami E3, E-30 i E-510.
Widzę też, że sporo nauki przede mną.
Body jest genialne w trzymaniu, jak dla mnie świetny wizjer - taki większy kompakt można powiedzieć, bardzo poręczny.
Co do pierścieni pośrednich: zupełnie zapomniałem o możliwościach, jakie dają.
Czy polecisz jakiegoś producenta, żeby to nie było coś "byle jakiego" co uszkodzi mi gwinty w body lub obiektywie?
Nie da się ukryć, że Panas 12/1.4 to jeden z lepszych obiektywów do astro w systemie. Szczególnie, że winietowanie jest już zupełnie akceptowalne po przymknięciu o 1 EV.
Tani niestety nie jest i inne systemy wypadają dużo ciekawiej.
Uwierz mi, próbowałem. Nawet mam zdjęcie komety Tsuchinshan–ATLAS zrobione Olkiem rok temu. Problem w tym, że z Canona mam zdjęcia nieporównywalnie lepsze i dające dużo większe możliwości w obróbce, która w astro jest kluczowa.
Ale tak, da się. Jeśli jednak dla kogoś astro jest istotne, to µ4/3 jest mocno nieoptymalnym wyborem.
Soniak10 - Sob 11 Paź, 2025
WS26 napisał/a: | Czy polecisz jakiegoś producenta, żeby to nie było coś "byle jakiego" co uszkodzi mi gwinty w body lub obiektywie? | Bez przesady: to jest w sumie tak proste urządzenie, że nie wiem kto musiałby je produkować, żeby groziło uszkodzeniem mocowania?! Ale skoro pytasz: ja mam zestaw Viltroxa 10 i 16 mm (a nie jak pisałem w poprzednim poście 12mm, właśnie sprawdziłem), przy czym najczęściej do motyli, kwiatów itp używam 10 mm. Dokładnie rzecz biorąc to jest ten zestaw. ryszardo napisał/a: | Problem w tym, że z Canona mam zdjęcia nieporównywalnie lepsze | Wierzę, ale tak dla ciekawości: czy mógłbyś zamieścić tutaj zdjęcie tego samego obiektu, robione m43 i FF? Najlepiej Andromedy, Plejad albo po prostu MilkyWay czy coś równie znanego? Bo jak to mówią: jeden obraz wart jest tysiąca słów. Plijzzz... Oczywiście robione przez porównywalnej jakości obiektywy.
Soniak10 napisał/a: | Wierzę, ale tak dla ciekawości: czy mógłbyś zamieścić tutaj zdjęcie tego samego obiektu, robione m43 i FF? Najlepiej Andromedy, Plejad albo po prostu MilkyWay czy coś równie znanego? Bo jak to mówią: jeden obraz wart jest tysiąca słów. Plijzzz... Oczywiście robione przez porównywalnej jakości obiektywy.
|
Aktualnie nic nie mam, ale jak tylko będzie pogoda, to jadę polować na komety, więc mogę wziąć oba zestawy. Co prawda porównania 1:1 nie będzie, bo do µ4/3 mam głównie stałki, a do Canona zoomy, ale coś spróbuję.
Soniak10 - Wczoraj 21:24
ryszardo napisał/a: | Nie da się ukryć, że Panas 12/1.4 to jeden z lepszych obiektywów do astro w systemie. | A jak oceniasz Panasonic Leica DG Summilux 9 mm f/1.7 ASPH? Miałeś okazję nim popracować? Różnica w cenie między nim a 12/1,4 jest spora i się zastanawiam czy różnica w jakości jest aż taka, że uzasadniałaby wydanie tych prawie 3kPLN więcej? Tym bardziej, że wyniki testu tej 9-ki są całkiem niezłe, a w dodatku ja rozglądam się za stałką głównie do zdjęć w pomieszczeniach, astro byłaby sporadycznie.
Powiem tak: gdybym trafił na jakąś promocję Panasonica 12/1,4 (np na Black Friday) i mógł go kupić w cenie istotnie poniżej 5kPLN, to mogłoby mi to ułatwić podjęcie decyzji, ale 5000 i więcej - to już się poważnie zastanawiam, czy taki drogi sprzęt jest mi naprawdę potrzebny? Zawodowcem nie jestem, a do laurów w Sony Photo Award raczej też nie aspiruję.
Cytując klasyka:
"Powiedz Lisie Witalisie
Jakie jest Twe widzimisię?"
Ps: pytam poważnie.
ryszardo - Wczoraj 22:45
9/1.7 to bardzo fajne szkiełko. Testowałem parę godzin i obrazek bardzo mi się podobał.
Z wad zauważyłem jedynie pojawiające się czasami intensywne odblaski. Da się ich uniknąć, ale mogą denerwować.
Niestety nie sprawdzałem tego szkła w nocy. Ze względu na winietowanie przymykałbym do 2-2.8 lub kadrował. Wyciąganie ciemnych rogów na matrycach µ4/3 przy astro bardzo boli. Przy czym ja ogólnie preferuję równomiernie naświetlony kadr.
Soniak10 - Wczoraj 22:57
ryszardo napisał/a: | Testowałem parę godzin i obrazek bardzo mi się podobał. | Dzięki, trochę mi pomogłeś 👍
ryszardo - Wczoraj 23:52
Jeśli dopuszczasz sprzęt używany, to warto rozważyć też Olka 12/2.0, którego czasami da się kupić w okolicach 1000 zł
(ceny nowych są absurdalne)
|
|