forum.optyczne.pl

Lornetki - jaka lornetka

dolas - Pon 23 Cze, 2025
Temat postu: jaka lornetka
Witam wszystkich , mam dylemat , którą lornetke wybrać , Nikon prostaff P7 10x30 czy Vortex Diamondback hd 10x32 , a może coś innego w podobnej kasie, interesują mnie tylko lornetki o powiększeniu 10x i obiektywach do 42mm.Pozdrawiam.
Jan55 - Pon 23 Cze, 2025

dolas...Zdecydowanie, pod względem mechanicznym i obudowy, lepszy jest Vortex. Optycznie są porównywalne. Poniżej 1000 zł, nic lepszego od Vortexa nie kupisz. Jeżeli lornetka 10x42, to w takich pieniądzach (poniżej 1000 zl), tylko Delta Forest II. Lornetka warta swojej ceny. Wg mnie, powinieneś wybrać, tylko pomiędzy Vortexem a Deltą.
widoczek - Pon 23 Cze, 2025

Dolas, nie polecam Vortexa w wersji 10x32, jest naprawdę słaby.

Podaj budżet i powiedz do czego zamierzasz używać lornetki. Czy masa i wymiary są ważniejsze od jakości optyki?

Jan55 - Pon 23 Cze, 2025

widoczek...Jakie lornetki 10x30/32, w cenach P7 i Vortexa oraz DO 10x42, są lepsze od w/w wymienionych.
Co prawda kol dolas nie podał kwoty jaką chce wydać, ale po wymienionych przez niego lornetkach, można wysnuć, że interesują go lornetki w takim przedziale cenowym ( do 1000 zł), co też napisał. Chyba, że się mylę :wink: .

dolas - Pon 23 Cze, 2025

Chodzi mi o małą lekką lornetke z powiekszeniem 10x i do 1000 zł, zdecydowany byłem na nikona prostaff P7 , ale wpadł mi w oko też ten vortex.
dolas - Pon 23 Cze, 2025

Własności optyczne są bardzo ważne, a patrząc na własności optyczne to która lepsza nikon czy vortex
Jan55 - Pon 23 Cze, 2025

dolas...Wg mnie, są porównywalne optycznie, z lekkim wskazaniem na P7, różnią się niuansami, ale mechanicznie NIkon P7, to tragedia (plastik). Mój znajomy, już dwa razy w ciągu pół roku, reklamował (wymieniał) swój egzemplarz 8x30, na pokrętło dioptrii (pęka) i opadającą muszlę oczną. Więc warto się zastanowić nad Deltą 10x42, bo i optykę ma dobrą i mechanicznie też jest w porządku, co potwierdzają jej użytkownicy. Miałem 8/10x42 więc też wiem jak jest.

Napisałeś..."Własności optyczne są bardzo ważne, a patrząc na własności optyczne to która lepsza nikon czy vortex..."

Co z dobrych własności optycznych, jak mechanika zawodzi i trzeba z lornetką obchodzić się jak z jajkiem.
Optyka i mechanika stanowi całość i świadczy o jakości całej lornetki :grin: .

widoczek - Pon 23 Cze, 2025

Dolas, radziłbym ciut dołożyć i kupic znacznie lepszą optykę niz Vortex Diamondback 10x32 lub Nikon P7 10x30
Moje propozycje to:

Bresser Pirsch ED 10x42
https://www.morele.net/lo...jJvv8dGslk0VyX0
Tutaj masz test wersji 8x42: https://www.optyczne.pl/3...D_8x42_PhC.html
Bressery Pirsch ED to są bardzo dobre lornetki, jedynym minusem jest troszke mniejsze pole widzenia.

Delta Optical Chase ED 10x42
https://beafoto.pl/pl/p/Delta-Optical-Lornetka-Chase-10x42-ED-DO-1701/7404?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=4450a5b1-cb90-5a86-2e45-8ebd05d5c4a4

Test lornetki: https://www.optyczne.pl/3...e_10x42_ED.html

Alexander - Pią 27 Cze, 2025

Cześć, obczytywałem się która lornetkę kupić dla żony. Pierwsza lornetka w rodzinie. Żona niespodziewanie w tym roku z wypiekami na twarzy oglądała lęgi rybołowow i sokołów na streamingach. Lokalizacja lasy, pola, jeziora, bez długich wypraw. Doszedłem do parametrów 10:42. Potem wyszperałem, że na start do forest II jest idealna. Potem że jednak Vortex diamondback bije DO forest na głowę. A teraz mi rzucacie ww deltę chase i bresser jako znacznie lepsze. Proszę doradzcie jedna na zastosowanie jw. Dostawa kurierem, nie mam gdzie pomacac, z braku doświadczenia nie rozpoznam felernej optyki po rozpakowaniu.
Soniak10 - Sob 28 Cze, 2025

Alexander napisał/a:
Proszę doradzcie jedna na zastosowanie jw.

Uwaga 1: określ graniczną kwotę jaką byłbyś skłonny wydać,
Uwaga 2: 10x42 to najlepszy wybór do zastosowań, o których piszesz (pola, jeziora, lasy już nieco mniej)
Uwaga 3: Vortex Diamondback rzeczywiście wypada lepiej od DO Forest II, ale że "biję na głowę" to lekka przesada. Mam akurat DO Forest II 10x42 I korzystam naprzemiennie z Bushnellem Forge, również 10x42, który jest jeszcze klasę albo i półtora wyżej od tego Vortexa i spokojnie daje się używać obie lornetki. MZ jeżeli to ma być pierwsza lornetka, to DO Forest II w zupełności wystarczy a decydującym kryterium jest cena: jeżeli godzisz się wydać więcej, to dostaniesz lepszy sprzęt. Ale nie musisz się napinać, bo zaletą każdej DO jest także dobry, sprawnie działający serwis, co w przypadku innych marek niekoniecznie musi być takie oczywiste.
Powodzenia.

Alexander - Sob 28 Cze, 2025

No i super, dzięki za wyjątkowo szybka i rzeczowa odpowiedź. Myślałem o ok. tysiaku. Dokupie jakiś atlas ptaków i będzie świetny zestaw.
Co by nie było wątpliwości, mówimy o tym produkcie:
https://teleskopy.pl/@2208?gad_source=1&gad_campaignid=22146832300&gbraid=0AAAAA-rshMwOrRPcww3_cUdams0UBptkC&gclid=Cj0KCQjwgvnCBhCqARIsADBLZoJdJxpuu_PV3Qump32quQw9u91ojFfgzsJxCSLafHBHgz8M9men93AaAtO3EALw_wcB

Czy macie jakieś preferencje gdzie lepiej zamawiać/nie zamawiać. Na szybko przytoczony sklep miał najlepszą cenę.

Jan55 - Sob 28 Cze, 2025

Alexander...Dla osoby, nie mającej doświadczenia w kwestii lornetek, Delta Forest II 10x42 będzie najlepszym wyborem. Jest najlepszą lornetką 10x42, w cenie do 1000 zł.
Nie ma sensu kupowanie droższej lornetki, jeżeli nie wie się, czy ta lornetka spasuje początkującemu użytkownikowi czy użytkowniczce.
Co do Vortexa, to tak naprawdę, nie "bije" na głowę Delty, ale w pewnych aspektach jest lepszy (daje jaśniejszy, ostrzejszy obraz i jest trochę lepszy mechanicznie), ale z kolei, ma mniejsze pole widzenia, co w obserwacjach przyrody, ma duże znaczenie.
Przede wszystkim doradzam kupić lornetkę i sprawdzić fizycznie, czy będzie pasowała Żonie, pod kątem dopasowania muszli ocznych, wagi i gabarytów a także czy Żona będzie w stanie utrzymać w bezruchu, lornetkę 10x42, co nie każdemu się udaje (chodzi o widzenie obrazu bez drgań). Może się okazać, że trzeba kupić lornetkę mniejszą i lżejszą 8x32 lub, w ostateczności, 8x42.
Różnice optyczne, między Forestem, Vortexem, Bresserem czy Chase, dla laika lornetkowego, są praktycznie nie zauważalne :wink: .

Alexander napisał/a:
Czy macie jakieś preferencje gdzie lepiej zamawiać/nie zamawiać.
Ja kupowałem swojego Bushnella w Beafoto i jestem zadowolony, podobnie jak wielu innych na tym forum. Profesjonalna, sprawna obsługa, znają się na rzeczy i nie wciskają kitu. Myślę że z tej Delty oboje będziecie zadowoleni, to bdb sprzęt na początek przygód lornetkowych.
Jan55 napisał/a:
Różnice optyczne, między Forestem, Vortexem, Bresserem czy Chase, dla laika lornetkowego, są praktycznie nie zauważalne
Dzięki za potwierdzenie moich uwag. :idea: :!:

Ps: widzę że w Beafoto akurat ten model jest niedostępny, ale Teleskopy.pl rzeczywiście mają dobrą cenę. Powodzenia :idea:
Jan55 - Sob 28 Cze, 2025

W Teleskopach też nie ma, więc kupno DO Foresta poniżej 700 zł, w tej chwili, nie wchodzi w rachubę. Z tego co widać, to w dwóch -trzech sklepach mają jeszcze, jeżeli faktycznie mają, w cenie powyżej 700 zł. W tej cenie, ta lornetka, też jest jeszcze, warta zakupu.
Czyżby kończyły się zapasy starego Foresta II ?, bo nadchodzi (podobno), nowa wersja Foresta III ED, z udziwnionym wyglądem ale może z lepszą optyką :grin: .

krzykosz - Sob 28 Cze, 2025

Jan55 - myślę że to juz lada moment jak wejdzie seria Forest III, która ma już być ze szkłem ED i ponoć w cenie 900-1000pln (tak wybrzmiało to z rolki gdzie zapowiedzili).

Na początku deklarowali premierę na maj/czerwiec, potem na czerwiec/lipiec. Mają obsuwę, ale myślę że ogólnie w lato się pojawią.

Po cichu liczę ze może też będzie premiera następcy Titanium HD 10x42. Nie ma go już nigdzie ma stanie, a fajnie by wypełnił luke lornetek "lepszejszych" za ok. 2/2.5k

Jan55 - Sob 28 Cze, 2025

krzykosz...Jeżeli nie podają nic o "nowym" Titanium HDED to raczej nie będzie, ale to moje zdanie.
W Titanium 10x42, nie ma co za wiele zmieniać, poza transmisją, pociemnieniami brzegowymi i ostrością brzegów, bo reszta nie wymaga zmian. Mogliby też zmienić muszle oczne na mniejsze, takie 42mm i byłoby super. Po takich zmianach, seria Titanium EDHD, zyskałaby na jakości, w stosunku do lornetek z wyższej półki. Trzeba też zauważyć, że seria Titanium HDED, to lornetki o świetnej korekcji AC i ostrości, i na tym polu nie muszą się wstydzić lornetek uznanych marek.

Podobno DO Forest II 10x42 jest dostępna tutaj ale za "normalną" cenę. MZ nadal jest warta tych pieniążków.
BTW: jeżeli nawet ma się pojawić nowa wersja Forest III ED za wyższą cenę, to i tak Delta powinna utrzymać w ofercie obecną wersję w niezmienionej cenie, albo nawet ciupinkę niższej, tzn poniżej 700 PLN. Rzecz w tym że seria Forest II wypracowała sobie opinię sprzętu, od którego zaczyna się przestrzeń "prawdziwych lornetek" I od którego warto zaczynać przygodę z binoholizmem. Szkoda byłoby tracić tak rozpoznawany na rynku produkt.

Jan55 - Sob 28 Cze, 2025

Soniak10 napisał..." jeżeli nawet ma się pojawić nowa wersja Forest III ED za wyższą cenę, to i tak Delta powinna utrzymać w ofercie obecną wersję w niezmienionej cenie, albo nawet ciupinkę niższej, tzn poniżej 700 PLN."

Aby tak było jak piszesz to Forest II musiałaby kosztować max 550 zł, bo w przypadku wyższej ceny, zakup Foresta II byłby nieopłacalny. Chyba. że okaże się, że Forest III ED nie jest, aż tak, lepszy optycznie od Foresta II, to wtedy cena Foresta II (550 zł) będzie zachęcająca do zakupu. No i ten nowy projekt designu, na który, chyba, nawet Chińczyki by nie wpadli, chyba, że to oni wpadli, a Delta przyklepała.
Wg mnie, tylko bdb optyka F III ED i cena do max 1000 zł, może spowodować, że tą lornetką zainteresują się amatorzy binoholizmu :grin: . W cenie powyżej 1000 zł, zakup F III ED będzie już mało opłacalny, w stosunku np do Chase a nawet M7 czy Kow BD II, bo zakup Chase, w tej chwili, staje się nieopłacalny w stosunku do M7 i Kow BD II :wink: .
To takie moje przemyślenia i nie każdy musi się z nimi zgodzić :wink: .

krzykosz - Pon 30 Cze, 2025

Jan55 - nie podważam jakości czy braku potrzeby wymiany Titanium HD, lecz dedukuje potencjalne nadejście nowej "tej najlepszej serii DO" po dostępności serii Titanium HD. Jej praktycznie nie ma gdzie dorwać w większych sklepach.
Więc można sugerować że nadejdzie następca w bliższej czy dalszej przyszłości, albo DO nie jest zainteresowana tym sektorem.

Jan55 - Pon 30 Cze, 2025

krzykosz...Z DO Titanium HDED, to jest prawdopodobnie taka sprawa, że jest to najmniej popularna seria Delty a wpływ na to ma kilka czynników czyli, mało atrakcyjna cena, duże muszle oczne (44mm), które nie każdemu pasują, duże pociemnienia brzegowe i duża nieostrość brzegowa. To wszystko, na tle konkurencji np Viper HD czy Kowy BD II, które są w podobnych cenach powoduje, że klienci raczej wolą kupić te drugie niż Titanium. Ja sam to, swego czasu poczyniłem i kupiłem Kowę BD II 10x42, która jest trochę lepsza optycznie i mechanicznie.
Co do braków w sklepach to Delta często miewała takie "przerwy" w dostawach swoich lornetek, tak więc,mnie osobiście to nie dziwi. Powoduje to tylko niepotrzebne podwyżki cen tych egzemplarzy, które są, jeszcze w sklepach, co widać po DO Forestach II a za chwilę może to dotknie Chase :wink: .