| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 450D na Canon EOS 7D ?
cruze - Sro 26 Lis, 2025 Temat postu: Canon EOS 450D na Canon EOS 7D ? Witam.
Posiadam zestaw EOS 450D z obiektywem sigma 17-70DC f/2.8-4.0.
Trochę aparat już ma czasu i pomyślałem aby sobie poprawić przede wszystkim wizjer i ogólną funkcjonalność. Wykonuję zdjęcia typowo amatorskie, głównie rodzinne, trochę pleneru, wycieczki itp. Pomyślałem o modelu 7D ze względu na to, że portfela nie rujnuje a przeskok z 450D będzie dość znaczny. Co o tym myślicie?
Pozdrawiam Marcin.
ophiuchus - Sro 26 Lis, 2025
No to jest słuszna droga, aby tylko trafić niezajechany egzemplarz. Widzę, że parę stówek więcej i można próbować rozglądać się za MK II, o ile byłbyś zainteresowany takim sprzętem.
cruze - Sro 26 Lis, 2025
Dzięki za utwierdzenie. Eos 7D w cenie 1350 zł ( nowy ) do Eos MkII za 2250 zł - też nowy . Nie wiem czy po prostu do mojej amatorszczyzny dopłata 900 zł jest zasadna.
ryszardo - Sro 26 Lis, 2025
7D na pewno nie można kupić już nowego, bo to aparat nieprodukowany od ponad dekady. Nie ufałbym takim ofertom.
Ja bym rozważył też 70D. W porównaniu z 7D:
- Trochę mniejszy i lżejszy.
- Matryca lepsza.
- Wizjer odrobinę gorszy, ale i tak dużo lepszy, niż w 450D.
- AF identyczny.
- AF w live-view nieporównywalnie lepszy
cruze - Sro 26 Lis, 2025
@ryszardo dostałem taką odpowiedź oficjalnie ze sklepu. W pierwszej myśli też podszedłem do tego, że nie mogą być nowe:
| Cytat: | Dzień dobry,
wracam z odpowiedzią od sprzedającego w sprawie produktów:
Lustrzanka Canon EOS 80D korpus Lustrzanka Canon EOS 80D korpus - Canon | Sklep EMPIK.COM
Lustrzanka CANON EOS 7D, body Lustrzanka CANON EOS 7D, body - Canon | Sklep EMPIK.COM
Wszystkie aparaty są ze standardowym wyposażeniem. Zawiera akcesoria: akumulator, ładowarkę, pasek na ramię
itp. Wszystkie produkty są oryginalne i nieużywane.
Życzę miłego dnia.
Pozdrawiam |
ryszardo - Sro 26 Lis, 2025
Moim zdaniem nie można mówić tu mówić o nowym sprzęcie, bo nie ma on już nawet wsparcia serwisowego u producenta i to od lat. Może jest to nieużywany leżak magazynowy, ale z nowym sprzętem ma to niewiele wspólnego.
cruze - Czw 27 Lis, 2025
Przeanalizowałem sobie jeszcze raz wszystkie za i przeciw odnośnie wyżej wymienianych body.
Stwierdzam, że nie potrzebuje na teraz inwestować aż takich pieniędzy w przypadku modeli D7 MK2 czy 70D jako "nowe". W dodatku jak czytam oferty tych modeli z drugich rąk od zaawansowanych mocno użytkowników i nie ma podanego przebiegu migawki - to trochę słabo i za duże ryzyko - dodatkowo lubię zadbany sprzęt. Ogólnie zaryzykowałem w tzw. "leżaka" za 1300 zł - mowa o 7D. Przesiadka z modelu 450D to i tak będzie inny wymiar a ma wszystko na czym mi zależy. Mam maila z Empiku i jeśli okaże się coś nie tak - będzie zwrot. Przyjdzie puszka to napisze jak się ona ma. Póki co dziękuję za odzew w temacie. Pozdrawiam serdecznie.
ryszardo - Czw 27 Lis, 2025
Nic złego ze sprzętem nie powinno być. Jedynie bateria może być w gorszym stanie i ewentualnie rozładowana może być bateryjka podtrzymująca pamięć i zegar. Obie rzeczy mało istotne.
Ja bym dokładnie obejrzał sprzęt, upewnił się, że niczego nie brakuje i sprawdził przebieg migawki. Żeby przypadkiem nie okazało się, że to aparat po zwrocie lub co gorsza powystawowy z natłuczonymi tysiącami zdjęć.
Ale trochę demonizuję i mam nadzieję, że będzie dobrze.
Udanych zdjęć życzę
cruze - Sob 06 Gru, 2025
Witam. Aparat przyszedł - stan zewnętrzny - NOWY.
Mogę prosić Was o zerknięcie na RAWy ( badanie matrycy i kurzu ) - trochę jestem zaniepokojony. Bardzo zależy mi na Waszym zdaniu.
https://photos.app.goo.gl/6Ha14BM2MJMmJinCA
Pozdrawiam.
ryszardo - Sob 06 Gru, 2025
Google przy pobieraniu automatycznie konwertuje na jpg, co utrudnia ocenę.
Na ciemnej klatce widać jeden gorący piksel. Moim zdaniem do zmapowania (przy użyciu funkcji ręcznego czyszczenia matrycy) i nie przejmowania się.
Kurz na matrycy jest. Spróbowałbym wydmuchać (też przy 'ręcznym czyszczeniu matrycy') i nie robił nic więcej.
Jak pisałem wcześniej warto sprawdzić przebieg migawki. Szczególnie, że matryca jest zakurzona. Aparat wcale nie musi być nowy.
Jeśli aparat ma wyraźnie niezerowy przebieg i pyłki na matrycy nie znikną od dmuchania, to trochę oszustwo, a nie nowy sprzęt.
Inna sprawa czy sprzęt w takim stanie i cenie jest dla Ciebie czymś, co chciałbyś zwrócić.
cruze - Sob 06 Gru, 2025
Obecnie przebieg migawki to 53 ( pewnie ja nastukałem - bawiłem się trybem serii zdjęć )
Wyślę jeszcze raz spakowany rar.
https://drive.google.com/file/d/1b7xvIo6BFHsj3bb0qbPGepK6PeiFyS0s/view?usp=drive_link
ryszardo - Sob 06 Gru, 2025
Musisz jeszcze nadać uprawnienia do odczytu innym, bo na razie nie ma dostępu.
cruze - Sob 06 Gru, 2025
| ryszardo napisał/a: |
Musisz jeszcze nadać uprawnienia do odczytu innym, bo na razie nie ma dostępu. |
Chyba dobrze teraz będzie
ryszardo - Wczoraj 0:28
Obejrzałem, nie widzę powodów do paniki. Nie podoba mi się banding w kratkę widoczny po podbiciu cieni na czarnym zdjęciu, ale chyba ten typ tak ma. Do tego podbijać trzeba tak mocno, że na normalnych zdjęciach nie powinno to mieć najmniejszego znaczenia.
Jak pisałem wcześniej: ja bym zrobił manualne czyszczenie matrycy i przedmuchał gruszką. Można też spojrzeć, czy na filtrze przed matrycą nie widać jakichś śladów.
Potem powtórzyć zdjęcia testowe.
cruze - Wczoraj 8:42
Witaj @ryszardo. Dziękuję za zaangażowanie. Czyli ogólnie jest okej. Moja fotografia jest bardzo amatorska, więc określenia typu "banding" nie wiele mi mówi. Piszesz o czyszczeniu manualnym ... Gruszkę mam - jeszcze należy zakupić zestaw do czyszczenia matrycy za 60 zł. ? Jesteś w stanie mi podlinkować jakoś sprytny tutorial jak to wykonać dobrze i bezpiecznie. Głównie chodzi mi o siłę nacisku szpatułki. Jeszcze jest druga sprawa - sprawa baterii. Bateria jest oryginalna i chyba uległa degradacji. Po wykonaniu ok. 90 kliknięć bateria padła. Proces ładowania wyglądał następująco w ładowarce: 30 min dioda mrugała na pomarańczowo, kolejne 10 min świeciła się na pomarańczowo, później zapaliła się na zielono. Moim zdaniem ogniwo straciło pojemność.
cruze - Wczoraj 10:59
Jeszcze zrobiłem takie zdjęcia dla porównania obrazów: 7D vs 450D
Jeśli możesz zająć stanowisko w tej kwestii będzie mi miło:
7Dvs450D
ryszardo - Wczoraj 11:45
Ja bym na początek nie bawił się w czyszczenie mechaniczne - zobaczyć co da sama gruszka i później decydować.
Co do akumulatora, to jego kiepski stan po takim czasie leżenia nie szokuje.
Na szczęście LP-E6 są używane do dziś (po lekkich modyfikacjach, ale w pełni kompatybilne) i bez problemu dostępne zarówno oryginały, jak i zamienniki <100 zł.
cruze - Wczoraj 14:57
Dziękuję. Tak ją wcześniej pisałeś... Bateria podtrzymania też jest do wymiany. Zastanawiam się czy zostawić czy odesłać. Na spokojnie sobie to przemyśle.
ryszardo - Wczoraj 18:44
To upewnij się tylko, że bateria podtrzymująca nie wylała. Jeśli się tylko rozładowała, to nie ma problemu. Jak wylała i poszła korozja, to ja bym bez zastanowienia odsyłał.
cruze - Wczoraj 19:21
Slot i sama bateria CR1616 są czyste. Na baterii był nadruk "20" obstawiam to na datę przydatności.
Czy udało Ci się spojrzeć może na te zdjęcia porównawcze z Canonem 450D? Dla mnie "laika" różnica owszem w detalach jest - jednak jest ona bardzo niewielka. Jednak podkreślam - bawię się typowo amatorsko, więc moje zdanie może być mylne w oczach doświadczonego fotografa - zawodowca - pasjonata.
ryszardo - Wczoraj 19:48
Ja też zwykły amator jestem, z zawodowstwem nie mam nic wspólnego.
Porównując zdjęcia widać minimalną różnicę rozdzielczości na korzyść 7D i to jest zgodne z oczekiwaniami. Więcej byłoby zaskoczeniem. Jakość w cieniach bardzo podobna ze wskazaniem na 7D.
Na wysokich czułościach 7D może mieć przewagę w szumach, ale cudów bym się nie spodziewał.
Największą różnicę na pewno zrobi wizjer, AF, jakość wykonania i tryb seryjny. Na niekorzyść większe rozmiary i masa, ale to już pewnie zauważyłeś.
ophiuchus - Wczoraj 22:23
Swego czasu przesiadłem się z 450D na 60D, który miał tę samą matrycę co 7D. Różnica była od razu zauważalna w tym, że pod względem celności do dalszej obróbki nadawało się 70% zdjęć zamiast 30% z 450D (głównie fotki z pokazów lotniczych).
Matryca 7D już w momencie premiery nie miała oszałamiających osiągów, więc trzeba uważnie dobierać ekspozycję, bo zakres tonalny to nie jest najmocniejsza strona tego modelu, ale w porównaniu do Twojego poprzedniego aparatu uważam, że różnica będzie na duży plus.
Jak radzi ryszardo, wymień baterie na nowe i będzie git. Jak chcesz sprawdzić paprochy na matrycy, to zrób zdjęcie czystego nieba na mocno przymkniętym obiektywie.
|
|