forum.optyczne.pl

Lornetki - Porównanie lornetek 10x42 i 10~32 do 1500 zł

Cichy - Sob 14 Mar, 2026
Temat postu: Porównanie lornetek 10x42 i 10~32 do 1500 zł
Hej. Jako, że ostatnio trochę zacząłem się interesować lornetkami (głównie prywatnie, bo szukałem dla siebie czegoś małego do kieszeni i czegoś lepszego na statyw ale też zawodowo, żeby mieć trochę większą wiedzę na ich temat) a mam trochę możliwości (i znajomości :P ) postanowiłem sobie trochę potestować te sprzęty. Miałem w rękach już trochę Delt, trochę Vortexów, Buschnellów, ale nie ma to, jak porównać je bezpośrednio.

Mam teraz na weekend trochę lornetek w rozmiarze 10x42 i trochę 10x30(32-34). Wytypowałem do porównania w mojej ocenie te najciekawsze, czyli:

Delta Forest Gen 3 10x42
Focus Optimum ED 10x42
Kowa BDIIXD 10x42
Focus Optimum VHG ED 10x42

oraz

Focus Observer ED 10x34
Kowa BDIIXD 10x32
Focus Optimum VHG ED 10x32
Nikon M7 10x30

I teraz tak - nie spodziewajcie się żadnego profesjonalnego testu :) W temacie lornetek jestem raczej amatorem, aczkolwiek zaczynam już zauważać różnice między poszczególnymi modelami. Jeśli macie jakieś podpowiedzi, na co zwrócić uwagę, albo jakieś pytania co do poszczególnych modeli, no to piszcie. Ja na pewno po weekendzie podzielę się opiniami na temat poszczególnych modeli. Sam szukam dla siebie złotego środka i trzeba przyznać, że nie jest łatwo :shock: Już teraz wiem, że niektórych z nich bym nie kupił, no ale to ze spokojem.

Kot72 - Sob 14 Mar, 2026

Znajomości w Focus Nordic ? Bo widzę że lwia część sprzętu od nich :wink: Testuj , testuj i napisz co wywnioskowałeś . Weekend to trochę krótko na sprawdzenie w różnych okolicznościach wielu lornetek . Z jedną wypada poobcować ze dwa tygodnie aby mieć wiedzę co dany model sobą prezentuje . Powodzenia :mrgreen:
Cichy - Sob 14 Mar, 2026

Tak, część sprzętu mam od nich , ale od razu uprzedzę, że nie robię tego na ich prośbę tylko dla własnej wiedzy i potrzeby :) Ale mam też lornetki od innych dostawców.
Jan55 - Sob 14 Mar, 2026

Cichy...Wg mnie, jeżeli masz dobre egzemplarze, to wśród 10x42 powinna wygrać Kowa a wśród 10x30/32, Nikon M7.
Zagadką są lornetki Fokus Optimum VHG ED, bo Focus Observer 10x34 ED to klon Bressera ED i optycznie, prawdopodobnie, jest na tym samym poziomie, czyli tylko dobrym, a optycznie obie są słabsze od M7.
Jestem ciekaw Twojej opinii :wink: .

Cichy - Sob 14 Mar, 2026

Jan55 napisał/a:
Cichy...Wg mnie, jeżeli masz dobre egzemplarze, to wśród 10x42 powinna wygrać Kowa a wśród 10x30/32, Nikon M7.
Zagadką są lornetki Fokus Optimum VHG ED, bo Focus Observer 10x34 ED to klon Bressera ED i optycznie, prawdopodobnie, jest na tym samym poziomie, czyli tylko dobrym, a optycznie obie są słabsze od M7.
Jestem ciekaw Twojej opinii :wink: .

Nie będę się kierował tymi sugestiami :P

Co do podobieństw między Bresserem a Focusem to rzeczywiście wyglądają na bliźniaki, ale mają inne wypełnienie i inne powłoki, więc możliwe, że różnią się delikatnie jakością.

Jan55 - Wczoraj 10:34

Cichy napisał..."Nie będę się kierował tymi sugestiami"

Nie musisz, a nawet nie powinieneś :smile: , tym bardziej, że napisałem na końcu... "Jestem ciekaw Twojej opinii", bo ona może różnić się od mojej :smile: .

widoczek - Wczoraj 10:43

Fajny zestaw zgromadziłeś! Ciekawi mnie pojedynek maluchów 30-34mm. Może zrobisz kolejnsc 1-4 w różnych kategoriach, np. Obudowa, mechanika, ostrość w centrum, nieostrości brzegowe, jasność, nasycenie kolorów/kontrast, praca pod światło, łatwośc patrzenia, poziom aberracji chromatycznej w centrum i na brzegu, ogólne podsumowanie
Jan55 - Wczoraj 11:22

widoczek...BDB propozycja, popieram :smile: .
Kot72 - Wczoraj 13:43

Mnie interesuje astygmatyzm czyli punktowość źródeł światła oraz jakość pryzmatów czyli spajki na silnych źródłach światła np. latarnie uliczne . Przy okazji spadek kontrastu pod światło . Ostrość pewnie będzie zbliżona .
Cichy - Dzisiaj 16:19

OK już w zasadzie mam. Nadmienię, że to nie żaden profesjonalny test, luźne odczucia.

Postanowiłem dać punktację od 1 do 5 w kategoriach:

Budowa, odblaski pod słońce, ostrość brzegowa, aberracja brzegowa, dystorsja, stosunek ceny do jakości, uwagi. W centrum kadru wszystkie w mojej ocenie mają bardzo dobrą ostrość i nie są podatne na aberracje. Więc można powiedzieć, że w najważniejszej kategorii - obraz na środku kadru - wszystkie są świetne. Wszystkie miały też idealną kolimację.

Kowa BDIIXR 10x32 (i 10x42) (identyczne odczucia)
Budowa: 4
Ostrość brzeg: 2
Aberracje brzeg: 3
Pod słońce: 2
Dystorsja: 4
Cena / jakość: 3
Uwagi: słabszy kontrast pod światło i spore nieostrości brzegowe. Spodziewałem się też lepszego komfortu patrzenia. Ma jednak najbardziej płaski obraz.

Focus Observer ED 10x34
Ostrość brzeg: 3
Aberracje brzeg: 3
Pod słońce: 3
Dystorsja: 2
Cena / jakość: 4
Uwagi: mało popularny model, lekka, tania, dobra jakość obrazu, przy zmianie kąta patrzenia najmocniej "ścina" obraz.

Focus Optimum ED VHG 10x32
Budowa: 3 (uwagi)
Ostrość brzeg: 5
Aberracje brzeg: 2
Dystorsja: 3
Cena / jakość: 3
Uwagi: egzemplarz testowy miał luz na pierścieniu ostrości i na jednej muszli. Bardzo dobra ostrość w całym kadrze. Dość ciężka jak na 32mm. Aberracje na brzegu.

Nikon M7 10x30
Budowa: 3
Ostrość brzeg: 4
Aberracje brzeg: 4
Uwagi: pierścień ostrości plastikowy, mała płynność utrudnia ustawienie ostrości, spadają dekle z muszli. Dobra ostrość w całym polu.

Delta Forest 10x42 gen3
Budowa: 5
Ostrość brzeg: 1
Pod słońce: 5
Dystorsja: 2
Cena / jakość: 5
Uwagi: gdyby nie słaba ostrość na brzegu to byłby to najlepszy model w teście. Wyraźnie najlepsza praca pod słońce. Super wykonana. Spora dystorsja.

Focus Optimum ED 10x42 (tańszy model)
Dystorsja: 3
Uwagi: Ma odrobinę słabszą ostrość brzegową niż wersja VHG, ale też mniejsze aberracje i chyba jest bardziej opłacalny.

Focus Optimum ED VHG 10x42
Budowa: 3 (uwagi)
Aberracje brzeg: 2
Cena / jakość: 2
Uwagi: Pierścień ostrości luźny w egzemplarzu testowym. Po przekręceniu do skrajnej pozycji przestał ostrzyć w ogóle. Na szczęście udało się do tego czasu dokonać obserwacji.

Test nie był sponsorowany, uzgadniany z kimkolwiek itp :) Ale ponieważ współpracuję z niektórymi dystrybutorami muszę to oznaczyć jako materiał promocyjny :) :razz:

Cichy - Dzisiaj 16:39

PS. żeby było ciekawiej, nie ma wśród tych lornetek idealnego kandydata dla mnie :) Najbliżej mi do Delty, ale szkoda, że nie ma wersji 10x32. Ostrość na jej brzegu też mogłaby być ciut lepsza.

Testowałem też wcześniej SVBony 10x42 gen2, Vortexa DB 10x32 i 10x28, Nikona P7 10x30, Pentaxa 10x32 ED , Deltę Chase 10x42, ale w każdej mi coś nie do końca pasowało, więc jeśli chodzi o lornetkę dla mnie to chyba jeszcze nie mam faworyta. Focus 10x32 VHG jest całkiem spoko, ale chyba nie za cenę +- 1600. Chociaż może trzeba tyle zapłacić, bo poniżej same kompromisy...

Kot72 - Dzisiaj 16:59

W tej klasie cenowej , te lub inne kompromisy są nieuniknione . Chyba musisz uderzyć w klasę średnią - wyższą . Może coś za 5-6 tys spełni większość wymagań :wink:
carrygun - Dzisiaj 17:06

Czyli potwierdzasz, to co czułem patrząc przez Foresta 10x42 gen 3. Świetna lornetka za 750-800 zł, za ile można ją dostać. U mnie to wykonanie jednak trochę kulało, bo jak wziąłem do ręki Chase, to była lepiej wykonana i stwarzała solidniejsze wrażenie, a można ją było dostać za 750 zł. Niestety optycznie Chase już nie domaga i Forest go zjada.

Jak kiedyś wydadzą lornetkę o optyce Foresta, a obudowie Chase i cenę 1200 zł, to polecę do sklepu w podskokach :D

fred4u - Dzisiaj 17:21

Tak, ta nieostrość brzegowa Foresta powoduje dziwne wrażenie, moje oko "męczyło się" przy obserwacji próbując akomodować w poszukiwaniu ostrości poza centrum w kadrze gdzie akurat "dużo się działo".
Optycznie chyba M7 wypadł najlepiej, gdyby nie słaba mechanika?

Cichy - Dzisiaj 18:06

fred4u napisał/a:

Optycznie chyba M7 wypadł najlepiej, gdyby nie słaba mechanika?

Dla mnie zbyt mocną flarę dawał w dolnej części kadru przy obserwacji pod słońce. Zresztą, gdyby nie to, idealny byłby dla mnie już P7 10x30. Tylko dopasować gumowe zatyczki od innej lornetki i byłoby w sam raz.

carrygun napisał/a:
Czyli potwierdzasz, to co czułem patrząc przez Foresta 10x42 gen 3. Świetna lornetka za 750-800 zł, za ile można ją dostać. U mnie to wykonanie jednak trochę kulało (...)

Kurczę, Forest jest idealnie wykonany. Metalowy, płynnie chodzący pierścień ostrości, dobrze wykonany muszle z "metalicznym" przeskokiem podczas obracania, sztywność konstrukcji. Nie mówię o designie, bo nie każdemy się podoba, dla mnie jest bardzo ok. Tylko mogłaby być o te 50-100 g lżejsza. No i ostrość już nawet nie brzegowa, ale w połowie drogi między środkiem a brzegiem już się zaczynała nieostrość, jak w SVBony.

ryszardo - Dzisiaj 18:17

Ciekawe, jak różni ludzie dochodzą do różnych wniosków mając ten sam sprzęt w rękach.
Ja testowałem co prawda 8x42, ale M7 wygrał u mnie z Kową BDII-XD dużo lepszą pracą pokrętła ostrości. Wykonanie go z plastiku nigdy mi nie przeszkadzało.

Zaskakuje mnie to, że nie zauważyłeś żadnych istotnych różnic w ostrości centralnej między tymi lornetkami. Jeszcze bardziej dziwi brak widocznej AC w centrum, bo w Kowie i Nikonie dla mnie jest wyraźna. Może kwestia oczekiwań, a może doświadczenia. Trudno ocenić.

W każdym razie dzięki za ciekawe porównanie.

Cichy - Dzisiaj 18:20

ryszardo napisał/a:
Ciekawe, jak różni ludzie dochodzą do różnych wniosków mając ten sam sprzęt w rękach.
Ja testowałem co prawda 8x42, ale M7 wygrał u mnie z Kową BDII-XD dużo lepszą pracą pokrętła ostrości. Wykonanie go z plastiku nigdy mi nie przeszkadzało.

Zaskakuje mnie to, że nie zauważyłeś żadnych istotnych różnic w ostrości centralnej między tymi lornetkami. Jeszcze bardziej dziwi brak widocznej AC w centrum, bo w Kowie i Nikonie dla mnie jest wyraźna. Może kwestia oczekiwań, a może doświadczenia. Trudno ocenić.

W każdym razie dzięki za ciekawe porównanie.

Jutro ma wyjść słońce, pochylę się nad tym jeszcze raz :) Może to być też kwestia egzemplarzy ? Miałem 2 modele Focus z wyraźnie słabszą ostrością (z innego modelu), oraz Pentaxa również na środku była słabsza. Akurat ostrość na środku sprawdzam sobie w ten sposób, że wyglądając przez okno mam w odległości ok. 25m skrzynkę z prądem i na niej różne naklejki z napisami, mniejszymi i większymi. Na lornetkach tańszych często nie jestem w stanie odczytać mniejszych napisów, niektóre też nie miały idealnej kolimacji.

ryszardo - Dzisiaj 18:30

Mechanika może być kwestią egzemplarzy, ale i preferencji. Ja na przykład nie cierpię pokręteł ostrości chodzących z dużym oporem. Nawet, jeśli pracują super płynnie. Są ludzie , którzy nie lubią pokręteł, które za łatwo przestawić. Czasem to kwestia gustu.

Jeśli chodzi o optykę, to jeśli nie jest skopana, to powinno być powtarzalnie. Słońce dużo zmienia. Ogólnie warunki oświetleniowe potrafią uwypuklić część zalet lub wad, a inne trochę schować. Czasem nawet pora roku ma znaczenie. Na przykład ciemne, pozbawione liści gałęzie na tle pokrytego cienką warstwą chmur nieba to najbardziej brutalny test na AC, jaki widziałem.

Kot72 - Dzisiaj 18:37

Jednak szkoda że skopali tego nowego Foresta ... Tak myślałem że jednak niska cena nie bierze się znikąd . MK II już miała pewien potencjał . Jednak szkoda . W tym tempie MKIV pewnie nie wcześniej niż za 10 lat . A wystarczyło dać lepsze ( droższe ) okulary i byłby fajny produkt .
carrygun - Dzisiaj 18:46

ryszardo napisał/a:
Mechanika może być kwestią egzemplarzy, ale i preferencji. Ja na przykład nie cierpię pokręteł ostrości chodzących z dużym oporem.

Miałem w ręku M7 10x30 z 2 różnych sklepów. Obie zamawiane jako nowe z magazynu. W jednej pokrętło chodziło lekko, a w drugiej stawiało bardzo wyczuwalny opór. Także powtarzalność w tych lornetkach raczej jest średnia.

jarbarek - Dzisiaj 20:24

Dobrze,że pokusiłem się na gpo 10x32 ed , a miałem na oku tego nikona włąśnie.
Wojtas_B - Dzisiaj 21:21

Jeśli ktoś nie lubi lekko chodzących pokręteł, to pewnie ptaków nie obserwuje.