forum.optyczne.pl

Lornetki - Sky Rover

Basquiat - Wto 14 Kwi, 2026
Temat postu: Sky Rover
Widział ktoś,że już SRBC jest na zamówienie w teleskopach?
jutomi - Sro 15 Kwi, 2026

Na teleskopy.pl już od ponad miesiąca wisi pełna oferta wyrobów Sky Rover. Nowością jest to, że chyba dotarła pierwsza transza towaru od producenta i część asortymentu ma status "dostępne od ręki". Niestety są to okulary teleskopowe i część teleskopów. Lornetki w dalszym ciągu mają status "na zamówienie"
Binokularnik - Sro 15 Kwi, 2026

Mnie zainteresowały modele Sky Rover 2x42 i 2x54. Czy ktoś z Was używa podobnego sprzętu do obserwacji krajobrazu? Jeżeli tak to mam pytanie- jak się przez to patrzy bez okularów korekcyjnych? Z informacji wynika, że cyt. „Zastosowany pierścień ochronny wokół okularów zmniejsza ryzyko kontaktu okularów korekcyjnych ze szkłem soczewek i poprawia komfort obserwacji” – czyli w okularach jest ok, ale jak to jest przy patrzeniu bez nich? Na prezentowanych zdjęciach nie widać muszli ocznych i na liście wyposażenia też nie figurują.
jutomi - Sro 15 Kwi, 2026

Te lorneteczki wyglądają jak kolejne klony lornetek o powiększeniu 2x dostępnych u wielu producentów sprzędu optycznego. Dla mnie nowością jest możliwość obserwacji w okularach korekcyjnych.
W lornetkach 2x zaczynając od BGSHa, będących lunetami galileuszowymi ER był bardzo mały (poniżej 10mm) i oczy trzeba było wciskać w okulary lornetki i nie było mowy o objęciu pełnego pola widzenia w okularach korekcyjnych. Za to dawały obraz ostry bez regulacji od 2m do nieskończoności.
Sky Rover również nie podaje parametru ER i byłbym bardzo ostrożny co do zapewnienia o możliwości obserwacji przez okulary korekcyjne, nawet jeśli zastosowano w nich "pierścień ochronny do okularów korekcyjnych". :roll:

Binokularnik - Sro 15 Kwi, 2026

jutomi napisał/a:
W lornetkach 2x zaczynając od BGSHa, będących lunetami galileuszowymi ER był bardzo mały (poniżej 10mm) i oczy trzeba było wciskać w okulary lornetki i nie było mowy o objęciu pełnego pola widzenia w okularach korekcyjnych. Za to dawały obraz ostry bez regulacji od 2m do nieskończoności.
Sky Rover również nie podaje parametru ER i byłbym bardzo ostrożny co do zapewnienia o możliwości obserwacji przez okulary korekcyjne, nawet jeśli zastosowano w nich "pierścień ochronny do okularów korekcyjnych". :roll:

Ok, dziękuję :smile:

ryszardo - Sro 15 Kwi, 2026

jutomi napisał/a:
Te lorneteczki wyglądają jak kolejne klony lornetek o powiększeniu 2x dostępnych u wielu producentów sprzędu optycznego.

Klony, czy wypuszczone pod własną marką to, co produkują też dla innych?

jutomi - Czw 16 Kwi, 2026

Masz rację, użyłem skrótu myślowego.
W znacznej części przypadków to Sky Rover Optics a w zasadzie Kunming United Optics jest producentem a lornetki widoczne na rynku pod różnymi brandami to klony.
Chociaż widziałem również lornetki 2x o wyglądzie znacznie różnym od tych dwóch wyrobów. Czyli muszą być jeszcze inni producenci, korzystający z własnych projektów.

ryszardo - Nie 31 Maj, 2026

SRBC 10x42, 10x50 i 15x56 już są dostępne w Teleskopach od ręki :smile:
Szkoda, że nie 6x32, którą chcę kupić. Pisałem do nich maila z pytaniem, czy kupując u nich dostanę w zestawie adaptery do filtrów, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Jan55 - Nie 31 Maj, 2026

ryszardo napisał..."Pisałem do nich maila z pytaniem, czy kupując u nich dostanę w zestawie adaptery do filtrów, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi."

Nie pisz, tylko zadzwoń, dostaniesz odpowiedź od ręki :mrgreen: .

Kot72 - Nie 31 Maj, 2026

ryszardo, ale te adaptery są w komplecie fabrycznym . Gdzie byś nie kupił to powinny być . . Chyba dla Teleskopów zestawy są kastrowane , co jest mało prawdopodobne .
dexter77 - Nie 31 Maj, 2026

Kot72 napisał/a:
ryszardo, ale te adaptery są w komplecie fabrycznym . Gdzie byś nie kupił to powinny być . . Chyba dla Teleskopów zestawy są kastrowane , co jest mało prawdopodobne .

Wszystko zależy od dystrybucji, np. Tecnosky z Włoch nie dają tego w komplecie. Myślę, że podobnie jest w teleskopach.

Kot72 - Nie 31 Maj, 2026

dexter77, nie wiedziałem , dzięki za informację . Tym samym lepiej chyba kupować w Chinach .

Następnym razem, jak będę w Warszawie zajdę do Teleskopów i zapytam.
Pytanie do posiadaczy: jaki jest gwint w samej lornetce? Zastanawiam się, czy nie wydając majątku da się kupić adaptery z innego źródła :roll:

Wojtas_B - Nie 31 Maj, 2026

SRBC 6x32 to wymiatacz. Od tygodnia jestem posiadaczem, a w naszej grupie optycznie wymagających są już cztery sztuki i z żadną nie ma problemów poza jakimiś kosmetycznymi różnicami, jakby rozrzut jakościowy w tym modelu Sky Rovera był najmniejszy.
Wspaniała krajobrazowa, ostra, kontrastowa, wciągająca, relaksująca, nietrzęsąca się optyka z dużą GO. I ma jeszcze tę zaletę, że nie trzeba jej porównywać do alf, bo nie ma do których.

_Tomek_ - Nie 31 Maj, 2026

ryszardo napisał/a:
Pytanie do posiadaczy: jaki jest gwint w samej lornetce?

M48

_Tomek_ napisał/a:
ryszardo napisał/a:
Pytanie do posiadaczy: jaki jest gwint w samej lornetce?

M48

W lornetce? M48x0.75 to standardowy, astronomiczny gwint filtrowy 2" i zakładam, że taki jest gwint żeński w adapterze. Pytanie, jaki jest męski, bo chyba nie taki sam.

dexter77 - Wczoraj 10:49

ryszardo napisał/a:
Następnym razem, jak będę w Warszawie zajdę do Teleskopów i zapytam.
Pytanie do posiadaczy: jaki jest gwint w samej lornetce? Zastanawiam się, czy nie wydając majątku da się kupić adaptery z innego źródła :roll:

Klasyczny gwint (pasował każdy adapter jaki miałem), ale dość płytki, musiałem dodać nakładkę gumową, bo cała śruba nie wchodzi :)
Do tego baaardzo mało miejsca między tubusami (zdjęcie chyba z modelu 12x50, już nie pamiętam, ale wszędzie było podobnie):

ryszardo - Wczoraj 12:03

dexter77 napisał/a:

Klasyczny gwint (pasował każdy adapter jaki miałem), ale dość płytki, musiałem dodać nakładkę gumową, bo cała śruba nie wchodzi :)
Do tego baaardzo mało miejsca między tubusami (zdjęcie chyba z modelu 12x50, już nie pamiętam, ale wszędzie było podobnie):

Nie o ten gwint chodzi. Ja pisałem o gwincie wokół obiektywów, który występuje wyłącznie w modelach 32mm. Gwincie, w który wkręca się adapter do filtrów astronomicznych 2".

dexter77 - Wczoraj 13:05

ryszardo napisał/a:
dexter77 napisał/a:

Nie o ten gwint chodzi. Ja pisałem o gwincie wokół obiektywów, który występuje wyłącznie w modelach 32mm. Gwincie, w który wkręca się adapter do filtrów astronomicznych 2".

No tak, źle zrozumiałem ;)
Tam jest M48 z tego co wiem.

ryszardo - Wczoraj 15:53

dexter77 napisał/a:
No tak, źle zrozumiałem ;)
Tam jest M48 z tego co wiem.

Jak pisałem wcześniej: M48 to jest żeński gwint w adapterze. Pytanie, jaki jest męski? Chyba nie taki sam. M48 o innym skoku?