forum.optyczne.pl

Lornetki - Nowe SRBC 12x42, 15x50 i 18x56

deep - Czw 03 Wrz, 2026

Odnośnie SRBC, szykują się nowości w ym miesiącu:

Marek Marecki - Czw 03 Wrz, 2026

Utrzymanie powiększenia 18x w rękach to czyste mistrzostwo, ale dla ludzi kierujących się w pierwszej kolejności powiększeniem będzie to lornetka must to have.
deep - Czw 03 Wrz, 2026

Przecież chyba nikt normalny nie zakłada, że będzie trzymać stabilnie powiekszenie x15 i więcej. SRBC 18x56 to będzie czystko astronomiczne zastosowanie i ze statywu.
ryszardo - Czw 03 Wrz, 2026

Pozwoliłem sobie wydzielić początek dyskusji o nowych SRBC do nowego tematu.

Moim zdaniem największym powodzeniem ma szanse się cieszyć 12x42.
15x50 dużo lżejsza od obecnej 15x56 nie będzie, więc kupujących zachęcić może chyba głównie odpowiednio niższą ceną.
18x56 mnie zastanawia. Powiększenie na granicy użyteczności z monopodu moim zdaniem. Mimo wszystko chyba bym wolał 15x56, ale będę musiał porównać.

Swoją drogą to wzbudziło moje nadzieje, że seria będzie rozszerzana i może kiedyś pojawi się SRBC z obiektywami 70 mm. Chciałbym.

kuńwyścigowy - Czw 03 Wrz, 2026

ryszardo - mówisz i masz https://agenaastro.com/sky-rover-70mm-45-deg-giant-binoculars.html :)

a swoją drogą mają rozmach - srbc ma już modeli bodaj 12 ..a Ultravid całe 2 i mają już 10 lat (no dobra ostatnio wyszły dwie miniaturki)

ryszardo - Czw 03 Wrz, 2026

kuńwyścigowy, no ja jednak wolałbym SRBC 70 mm, a nie Gianta, który jest zupełnie innym sprzętem.
Niestety właśnie uświadomiłem sobie, że ten model nie powstanie, a przynajmniej nie w wersji dachowej. Mogliby zrobić porro, bo inaczej okulary będą za szeroko dla większości ludzi.

_Tomek_ - Czw 03 Wrz, 2026

Czyli zrobili trzeci okular o najkrótszej do tej pory ogniskowej... Ciekawe jak będzie pracował.
binocullection - Czw 03 Wrz, 2026

Co by o Sky Roverze nie mówić, to rozmach i inicjatywne mają niespotykaną.
Kazda z tych lornetek może mieć ten sam, nowy model okularów.

Gdybym miał obstawiać, to 12x42 będzie miało pole większe niż 6,5 st, aby dogrzac Swarovskiemu.

15x50 nie ma sensu.

18x56 to ciekawy pomysl, przypomina mi koncepcje swietnej APM 20x70, czyli niby przepowerowanej apertury, ale bardzo dobrze wchodzącej w niebo i wzorowo punktującej gwiazdy, szczególnie astygmatykom.

kuńwyścigowy - Pią 04 Wrz, 2026

18x56 kusi na statyw zamiast lunety... choć w moim przypadku to raczej zbytek.
Za to sr robi lunety bodaj 82 i 100 ze stałym polem 78 * !!! na binomania.it są nawet recenzje.
Mam meoptę s2 30-60 82, al jest i SR 20-40 56 APO. - w góry i na dalekie podróże by się przydał - cena 2,500 pln.

Arek - Wczoraj 14:29

Swoją drogą jeśli chodzi o futerały, to widać gdzie się wzorują ;)
kuńwyścigowy - Wczoraj 15:49

Arek - dobrze, że się nie wzorują na polityce biznesowej Leici ... bo mielibyśmy optykę z czasów gdy chiny były trzecim światem w nowej obudowie za jakieś 20 tys Juanów :mrgreen:

a tak poważnie to dodatki do SRBC znośne - torebka przyzwoita choć w środku jakaś dziwna wykładzina, szlufka za wąska i za nisko do paska to się nie nadaje. Paski wyglądają tanio. Ale mechanika dla mnie zaskakująco dobra choć zobaczymy za jakieś 3 lata..

Wojtas_B - Wczoraj 16:03

Zwróćcie uwagę na lepiej zaprojektowaną pokrywkę torby u Chińczyka. Leica ma zwykłą klapkę - to żart.
kuńwyścigowy - Wczoraj 17:09

Wojtas - no fakt - pada deszczyk lub się kurzy i wszystko ląduje na lornetce.
_Tomek_ - Wczoraj 20:51

Jak wiszą na pasku od lornetki to zaleta futerału Bannera znika, bo ten okap i tak się ściąga.
Można oczywiście doczepić osobny pasek do futerału i wtedy Banner faktycznie szczelniejszy.
Główna przewaga futerału Sky Rovera - jest grubszy i lepiej chroni przed uderzeniami.

A w ogóle Leiki się nie wyciąga jest deszcz i kurz, o!

Jan55 - Wczoraj 22:53

Wojtas_B napisa..."Zwróćcie uwagę na lepiej zaprojektowaną pokrywkę torby u Chińczyka. Leica ma zwykłą klapkę - to żart."

Chińczyk skopiował formę torby, od Zeissa Conquesta a Leica poszła , jak wiele firm, po "taniości" :sad: .

binocullection - Wczoraj 23:31

Czy dysponujemy informacjami z Shenzhen na temat nowych Bannerów?
Arek - Dzisiaj 9:16

Obiecali mi podesłać parametry jak będą mieli.

Ale chyba zachowują się średnio poważnie, bo skoro fizycznie je pokazali na tych targach, to przecież wiedzą jakie są tam parametry. Mogliby więc już je podać.

Arek - Dzisiaj 9:28

_Tomek_ napisał/a:
A w ogóle Leiki się nie wyciąga jest deszcz i kurz, o!

Święte słowa ;)

binocullection - Dzisiaj 9:57

Nie ma ani sensacyjnych doniesień z konferencji ani wyciekających zdjęć przez anonimowych uzytkowników CN czy BF, co mogłoby świadczyć, że coś poszło nie tak. Może odbiór nie był wystarczająco pozytywny?
Arek - Dzisiaj 10:17

binocullection, ale to były targi w Chinach. Nie wiem czy był tam ktoś z CN czy BF...