|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - A-Data SecureDigital High Capacity 16GB Class 6- opinie??
macioo - Sro 02 Lip, 2008 Temat postu: A-Data SecureDigital High Capacity 16GB Class 6- opinie?? Na dniach kupuje Panasonica FZ18 ma ktoś może tą kartę, prosiłbym o opinie cena zachecająca ale jaka jakość ??
Link do ceneo:
http://www.ceneo.pl/1167932
edmun - Sro 02 Lip, 2008
nie wiem czy lumix pociagnie 16GB :/ sam używam 4GB, miałem też przyjemność korzystać z 8GB (wszystkie te same klasy) i nie było żadnych problemów. radziłbym przymierzyć czy będzie działać przed zakupem
MichalP - Sro 02 Lip, 2008
No nie wiem czy akurat taka duża jest potrzebna - zamiast 16GB kupiłbym np 2X8GB. Po pierwsze - mniej więcej ta sama cena. dwa - masz większą pewność że aparat to obsłuży. trzy - w razie co jakby jedna z kart się, odpukać, popsuła na wycieczce z dala od sklepów - to masz jeszcze drugą.
macioo - Sro 02 Lip, 2008
Dzięki Panowie za odpowiedź tez sie zastanawiałem nad 8 GB ale nad Kingstonem
a możecie powiedzieć coś o firmie A- data bo niby standard (odczyt/ zapis)ten sam a cena 50 % mniejsza
Kusi mnie ta A-Data zadowoleni jestescie z tych kart??
Kingston: http://www.komputronik.pl...pelny,id,38565/
A-data:
http://www.ceneo.pl/765129
edmun - Sro 02 Lip, 2008
ja stawiam zawsze na kingstona. sprawdzona firma i większe bezpieczeństwo.
przynajmniej jestem pewien że karta nie padnie po 200-tnym zdjęciu.
i także polecam kupić 2 x 2gb niż raz 16gb
A ja na Sandiska - bo mam i nie narzekam (ale to akurat CF), mam także dwie SD do nawigacji - Toshiba class 4 i Goodram class 6 - obie nie sprawiły mi żadnych problemów.
Jeszcze pozostała kwestia pojemności. Nie wiem jak duże zdjęcia wypluwa FZ18. Jeśli o podobnej wielkości co SONY DSC-H5 to ja bym góra 2x2GB kupił. Rzadko kiedy spotka Cię sytuacja, że zapełnisz 2GB, chyba że strzelasz seriami i same RAWy. Dla pewności kup 2x4GB i styknie. Po co niepotrzebnie wydawac pieniądze. Przecież nie będziesz oglądał na Panasie filmów Inna sprawa gdy wyjeżdżasz na bardzo długie wakacje i strzelasz tysiące fotek. wtedy nawet 16GB nie pomoże i przydałoby się wziąć ze sobą lapka albo jakiś DataBank.
Z A-Data nie miałem do czynienia więc się nie wypowiem. Jednak bym troszkę dopłacił i kupił produkt bardziej znanej firmy jak GoodRam (to akurat polska firma ale sprawdzona), Kingstona, Toshibę bądź Sandisk
edmun - Sro 02 Lip, 2008
sam używam 2x2g + 1x4gb. w fotografii sportowej wystarcza z zapasem
jaad75 - Sro 02 Lip, 2008
A-Data to firma klasy Kingston, czy Goodram, dość znana w Stanach...
Jeśli tak jest to możesz śmiało A-data brać. Tylko zastanów się czy naprawdę 16GB jest Ci potrzebne.
No wyjezdzam na wakacje dlatego myslalem nad 16 GB ale doszedlem do wniosku ze jak cos to kupie 2 x 8 GB jakby niedajboze ktorasby padla wiesz ostatnim razem w dwa dni nacykalismy wraz z narzeczona ponad 300 fotek wiec wole sie zabezpieczyc przed wyjazdem
Też mam 16GB... Od paru miesięcy... Może w przyszłym roku zrzucę zawartość na dysk...
Wujek_Pstrykacz - Sro 02 Lip, 2008
16Gb to dużo, ale 12Gb to zapełniam na jednym posiedzeniu.
Pstrykacz napisał/a: | 16Gb to dużo, ale 12Gb to zapełniam na jednym posiedzeniu. |
Ale wiesz, ja mam tylko trzy klatki na sekundę...
Swoja droga dzis juz trzymalem fz 18 w rekach niestety nie kupilem bo cena w fotojokerze 1088 a w ich sklepie internetowym 1033 na pytnie czemu jest roznica to sprzedawca wylecial z tekstem ze sklep internetowy rzadzi sie swoimi prawami. To polecialem do domu zamowic przez internet wszystko ladnie pieknie tylko rozwalila mnie ich doplata za odbior w sklepie pierwszy raz takie cos widze ale przebolalem te 30 zl w sumie wyszlo 1062,5 zl wiec i tak 25 zl taniej niz w sklepie. Ale doplata za odbior wlasny w sklepie to dla mnie porazka
Mam pytanie czy jak w sklepie maja aparacik na stanie to szybko dadza status do odioru?? Kupowal ktos tak z odbiorem w sklepie ?? sorki ze nie na temat ale szykowalem sie dzis na zakup a tu male rozczarowanie... przed weekedem chcailbym juz go miec
edmun - Czw 03 Lip, 2008
macioo, jeśli zamówiłeś przez neta, a odbierasz w sklepie, to i tak czekasz aż centrala przyśle FZ18 do sklepu.
wiem że to poronione, ale tak samo miałem z Empikiem i grą Wiedźmin, którą zamówiłem w ofercie specjalnej kilka dni po premierze, aby mieć taniej (różnica 20zł).
Pomimo tego że w Empiku stało ponad 1000 kompletów Wiedźmina, to póki nie przyszła moja paczka, mogłem odchodzić z pustymi rękoma.
Dopiero jak przyszła paczka, to przy mnie rozpakowali i wręczyli mi tego samego Witchera co na półce
Tak samo jest pewnie w Fotojokerze.
Nawet jeśli mają 10 Lumixów na półce, to póki im z centrali nie przyjdzie - to go nie otrzymasz. Nawet nie możesz się o to kłócić w większości przypadków
[ Dodano: Czw 03 Lip, 2008 07:13 ]
macioo napisał/a: | 2 x 8 GB jakby niedajboze ktorasby padla wiesz ostatnim razem w dwa dni nacykalismy wraz z narzeczona ponad 300 fotek wiec wole sie zabezpieczyc przed wyjazdem |
Kup lepiej 2x8GB i najwyżej jedną 4GB.
Na jednej 4GB w maks rozdzielczości cykniesz 1000 zdjęć.
Posiadanie 8GB kart już jest lekkim ryzykiem. Sam załamałem się kiedy w hotelu w Barcelonie dostałem informację "Błąd karty". Dobrze że miałem jeszcze zapasowe 2x2GB.
Ceny są przystępne, więc można spokojnie kupić na zapas
Sam nie wiem czy zaraz nie kupię w sklepie jakiejś 4GB przez czytanie tego wątku
MichalP - Czw 03 Lip, 2008
macioo napisał/a: | Swoja droga dzis juz trzymalem fz 18 w rekach niestety nie kupilem bo cena w fotojokerze 1088 a w ich sklepie internetowym 1033 na pytnie czemu jest roznica to sprzedawca wylecial z tekstem ze sklep internetowy rzadzi sie swoimi prawami. To polecialem do domu zamowic przez internet wszystko ladnie pieknie tylko rozwalila mnie ich doplata za odbior w sklepie pierwszy raz takie cos widze ale przebolalem te 30 zl w sumie wyszlo 1062,5 zl wiec i tak 25 zl taniej niz w sklepie. Ale doplata za odbior wlasny w sklepie to dla mnie porazka
Mam pytanie czy jak w sklepie maja aparacik na stanie to szybko dadza status do odioru?? Kupowal ktos tak z odbiorem w sklepie ?? sorki ze nie na temat ale szykowalem sie dzis na zakup a tu male rozczarowanie... przed weekedem chcailbym juz go miec |
Tak po prawdzi to w fotojokerze za 999 kupisz srebrny (taniej i mniej się nagrzewa na słońcu) A różnic w cenie pomiędzy zamówieniem internetowym a cenami w sklepie nie powinno być bo kupowałem u nich obiektyw Nikkor 50 1.8 (w obydwu przypadkach ta sama cena 444 zł)
MC - Czw 03 Lip, 2008
MichalP napisał/a: | A różnic w cenie pomiędzy zamówieniem internetowym a cenami w sklepie nie powinno być |
A to jest akurat roznie. Niektore aparaty sa troche tansze w e-fotojoker.
macioo - Czw 03 Lip, 2008
Hmm to moze jeszcze przejade sie do korony (Wrocław), a jakbym tam kupil to bym z internetowego zamowienia zrezygnowal moze tam beda mieli inne ceny
Hmm a mi powiedzieli w fotojokerze że jak maja na stanie to jak bedzie do odbioru to mi wydadza a im wysla ten co zamawialem nie wiem na ile to jest prawda
MC wczoraj patrzylem na srebrny to tez stal 1088 wiec 90 zł wiecej a to juz cena kart 8 GB przy 1000 zł jest to troche ale patrzac na to z innej strony to juz duzo bo masz za to karte albo torbe do aparatu
MichalP - Czw 03 Lip, 2008
MC napisał/a: | MichalP napisał/a: | A różnic w cenie pomiędzy zamówieniem internetowym a cenami w sklepie nie powinno być |
A to jest akurat roznie. Niektore aparaty sa troche tansze w e-fotojoker. |
To tak jak w RTV Euro AGD
pawel23 - Czw 03 Lip, 2008
Ale obiektywy są wyraźnie droższe, np. C 50 1.8 w foto jokerze kosztuje 377 a w internecie można kupić nawet za 300 złoty
|
|