forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - D300 Firmware Update 1.03

AQQ - Czw 03 Lip, 2008
Temat postu: D300 Firmware Update 1.03
http://nikoneurope-pl.cus...li=&p_topview=1
MichalP - Czw 03 Lip, 2008

już sobie "poprawiłem" nie widzę różnicy w działaniu. Dziwię się, że zostały poprawione części A i B do takiej pierdółki. No chyba że jakieś ukryte cosie tam są.
mnich - Czw 03 Lip, 2008

Własnie dziś spotkałem się z błędem który poprawia ta wersja oprogramowania.
Byłem we Wrocławskim Zoo, fociłem D300 z 70-200VR i kilka raza zablokował mi sie na chwilę aparat, mrygała bateria w wizjerze i na górnym LCD. Pierwszy raz się coś takiego zdarzyło. Nie wiem czy to nie z gorąca? Zaraz zrobie update. I jak zdołam jakoś wywołac nefy ( nie na swoim kompie) to wrzuce kilka zdjęć/ próbek z 70-200 VR na pełnej dziurce :)

veenee - Czw 03 Lip, 2008

na kilku forach spotkalem sie z narzekaniami na ten blad, choc osobiscie nie mialem "przyjemnosci"...
miejmy nadzieje, ze ten update zalatwia sprawe skutecznie i na dobre.

BTW - calkiem niezly ten orzel ;-)

Winston - Czw 03 Lip, 2008

mi się raz tak zdażyło.. naładowana bateria nagle pokazała jedną kreskę i zaraz znowu była full..

ci którzy zrobili update.. możecie sprawdzić czy nadal można zrobić tricka z 8kl/s bez gripa?

MM - Czw 03 Lip, 2008

Winston napisał/a:

ci którzy zrobili update.. możecie sprawdzić czy nadal można zrobić tricka z 8kl/s bez gripa?

:?: Możesz opisać jak się robiło tego "tricka" przed aktualizacją... :mrgreen:

Winston - Czw 03 Lip, 2008

http://www.youtube.com/watch?v=sG5UKwgGRJI voila :D u mnie działa.

tylko seria ma max 9 klatek

[ Dodano: Czw 03 Lip, 2008 23:24 ]
I couldn't get this to work with the newest firmware, didn't try with the old one. ;/

MichalP - Pią 04 Lip, 2008

Winston napisał/a:
mi się raz tak zdażyło.. naładowana bateria nagle pokazała jedną kreskę i zaraz znowu była full..

Z tego co patrzałem :mrgreen: to wg mła te 8kl/s bez gripa to tylko i wyłącznie trick i ściema. Szybkość może i 8kl/sek ale nieużyteczne bo bracketing. :razz: czyli zmianna jasność zdjęcia, więc po co to komu.

AQQ - Pią 04 Lip, 2008

MichalP napisał/a:
już sobie "poprawiłem" nie widzę różnicy w działaniu. Dziwię się, że zostały poprawione części A i B do takiej pierdółki. No chyba że jakieś ukryte cosie tam są.

Nie wierzę, żeby do zlikwidowania

"problemu, który w rzadkich przypadkach powoduje podczas fotografowania miganie wskaźnika poziomu naładowania baterii/akumulatorów niezależnie od faktycznego stanu naładowania baterii/akumulatorów"

potrzebowali aż 7MB.

MC - Pią 04 Lip, 2008

AQQ, bo to pewnie caly soft jest wgrywany od nowa a nie tylko jakas mala latka...
Co nie zmienia faktu, ze pewnie i jeszcze cos zmienili.

AQQ - Pią 04 Lip, 2008

MC napisał/a:
pewnie i jeszcze cos zmienili

Nie przypuszczam, żeby byli na tyle mili, żeby nas o tym poinformować :)

mnich - Pią 04 Lip, 2008

AQQ, Chyba nigdy nie będziemy znali całej prawdy. Ale może to lepiej ;) Im mniej wiem tym spokojniej śpie :D
Winston - Pią 04 Lip, 2008

MichalP napisał/a:
Winston napisał/a:

Z tego co patrzałem :mrgreen: to wg mła te 8kl/s bez gripa to tylko i wyłącznie trick i ściema. Szybkość może i 8kl/sek ale nieużyteczne bo bracketing. :razz: czyli zmianna jasność zdjęcia, więc po co to komu.

nic się nie zmienia. można ustawic bkt na 0

MichalP - Pią 04 Lip, 2008

No nawet działa :mrgreen: po prostu wcześniej nie zrozumiałem tesktu i zasugerowałem się ustawianiem bracketingu 9F oraz odstępu 1EV.

Czyli tworzymy sobie nowy bank ustawień osobistych i nazywamy 8fps. Ustawiamy e5 i e6 na "Tylko Błysk" oraz w f4 górne pole "Tylko Braketing", dolne "Autobraketing"

Potem wciskamy przycisk FUNC i ustawiamy za pomocą tylnego pokrętła sposób braketingu 9F a przednim odstęp 1.0 i ustawiamy sposób cykania "S" jak single.

Gdy wciśniemy FUNC i następnie będziemy trzymać spust mamy 8fps bez przesunięć. Nie zauważyłem różnicy w histogramie. Najpierw miałem ustawione na braketingu 0.3 i zauważyłem różnicę, ale czas się nie zmieniał, więc może coś przypadkiem na histogram wpłynęło (nie wiem co) ale przy 1.0 stoi w miejscu. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Dopisek - nie możemy mieć ustawionego BKT na "0" bo wtedy będzie strzelał pojedynczo a w serii 6fps. Konieczne jest ustawienie jakiegokolwiek braketingu np 3F (trzy zdjęcia) 5F (pięć zdjęć) itd. Strzelać wyłącznie w trybie "S" i będzie 8fps??? nie liczyłem - może 7fps??? ale jest szybciej niż standardowo bez gripa :mrgreen:

AQQ - Sob 05 Lip, 2008

mnich napisał/a:
Chyba nigdy nie będziemy znali całej prawdy

oczywiście, wystarczy porównać z listą aktualizacji D3
http://nikoneurope-pl.cus...4316810&p_sid=W*DuRE7j&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX3Jvd19jbnQ9MzUmcF9wcm9kcz0xOSZwX2NhdHM9NjQ4JnBfcHY9MS4xOSZwX2N2PTEuNjQ4JnBfc2VhcmNoX3R5cGU9YW5zd2Vycy5zZWFyY2hfbmwmcF9wYWdlPTE*&p_li=&p_topview=1
nie uwierzę, że wypuścili D3 jako złom, który wymaga kilkudziesięciu poprawek
a D300 to szczytowe osiągnięcie wymagające tylko jednej

minimum przyzwoitości wymaga poważniejszego potraktowania klientów

heding - Pon 07 Lip, 2008

Czy aparaty sprzedawane po wyjściu tego update będą już miały uaktualniony Firmware?? czy trzeba będzie samodzielnie to zrobić?
MichalP - Pon 07 Lip, 2008

bywa różnie - mogą być aktualizowane jeżeli zostały wyprodukowane po wejściu aktualizacji. ja miałem część A w wersji 1.02 a B - 1.00

zresztą aktualizacja to pikuś i zrobisz to w sekund pięć, byle bateria była na full naładowana bo inaczej nie chce współpracować.

heding - Pon 07 Lip, 2008

dzięki Michał, myślę że zapasów trochę jest zalegających sklepy, więc dłuto i młotek i do roboty :mrgreen:
MichalP - Pią 11 Lip, 2008

Pamiętaj tylko aby postępować zgodnie z instrukcją

Nagrywasz część A na kartę (do katalogu głównego) wrzucasz kartę do aparatu i opcją aktualizuj (nie pamiętam dokładnie nazwy) aktualizujesz

potem kasujesz na komputerze plik A kopiujesz plik B i tak samo postępujesz

voila.