|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - wizjer D80 a inne
MichalP - Sob 12 Lip, 2008 Temat postu: wizjer D80 a inne Kłaniam.
D80 mimo swoich niezaprzeczalnych zalet ma jedną słabość (no chyba że się mylę)
Dzisiaj będąc w jednym z molochów sprzedawniczych a konkretnie Media Expert i Saturn brałem do łapki różne lustra, między innymi D80. Piersze co mnie uderzyło to widok przez wizjer. Ciemny i granulkowaty (jakby z Zenita). Pozostałe, nawet słabszy D60 miały wizjer zdecydowanie jaśniejszy i "gładszy". Czy Państwo również to zauważyli i czy na przykład po włączeniu zasilania widok ulega zmiane?
mavierk - Sob 12 Lip, 2008
MichalP napisał/a: | czy na przykład po włączeniu zasilania widok ulega zmiane? | U mnie z bateryjką matówka dopiero zaczyna dobrze wyglądać i nie jest to dla mnie nic dziwnego
mnich - Sob 12 Lip, 2008
W D80 i W D300 jest tak samo jak w D70 mavierk'a, bez bateri ciemnica.
Proponuje sprawdzić.
[ Dodano: Sob 12 Lip, 2008 16:59 ]
MichalP napisał/a: | Państwo również to zauważyli i czy na przykład po włączeniu zasilania widok ulega zmiane? |
Nic takiego nie ma miejsca. Jedyna zmiana jest po wyjęciu/włożeniu baterii
mszczyrek - Sob 12 Lip, 2008
Swoja droga zastanawialem sie nieraz z czego to wynika?
MichalP - Sob 12 Lip, 2008
fakt faktem d80 była bez zasilania, ale i pozostałe również, biorąc pod uwagę chętkę na sprawdzanie wszystkich body. Stąd zaskoczenie przy porównaniu, że pozostałe były wyraźniej jaśniejsze. no nic widocznie ten typ tak ma.
jaad75 - Sob 12 Lip, 2008
Przypuszczam, że w domyślnym położeniu, przy wyłączonym aparacie przysłona jest domknięta.
BTW, "granulkowata" faktura matówki, to cecha pozytywna, przydatna zwłaszcza przy ostrzeniu manualnym - matówka ma lepszy tzw. focus snap...
Winston - Sob 12 Lip, 2008
jaad75 napisał/a: | Przypuszczam, że w domyślnym położeniu, przy wyłączonym aparacie przysłona jest domknięta.
|
jeżeli mówisz o przysłonie obiektywu, to nie.
właśnie sprawdziłem.
dawid_ - Nie 13 Lip, 2008
Wyciąg baterie w swoim D300, to też będzie "proszek" w wizjerze. W D80 z baterią mamy duży, jasny wizjer. Na mój gust większy nawet niż w 40D.
jaad75 - Nie 13 Lip, 2008
dawid_ napisał/a: | Na mój gust większy nawet niż w 40D. |
Z całą pewnością większy i to znacznie. Ale jeśli przysłona miałaby być otwarta, to nie rozumiem powodu ciemności w wizjerze. U siebie mam jasno niezależnie od tego, czy aparat jest włączony, czy nie...
MichalP - Nie 13 Lip, 2008
dawid_ napisał/a: | Wyciąg baterie w swoim D300, to też będzie "proszek" w wizjerze. W D80 z baterią mamy duży, jasny wizjer. Na mój gust większy nawet niż w 40D. |
No faktycznie, masz rację. Wyciągnąłem baterie i rzeczywiście, obraz zmienił się na ciemniejszy/z granulkami. Dzięki. Odwołuję to co napisałem o wizjerze d80, Niemniej dziwne było zachowanie pozostałych aparatów sprawdzanych przeze mnie w któych zasilanie również nie "chodziło".
kamfil06 - Nie 13 Lip, 2008
jaad75 napisał/a: | matówka ma lepszy tzw. focus snap... |
to zdradź jeszcze Jaad co to znaczy ?
Lepiej pokazuje różnice między ostrością, a nieostrością, dzięki temu widać jak przedmioty "wskakują" na płaszczyznę ostrości. Można powiedzieć, że typowa, gładka matówka AF, ma "dużą GO", a ziarniste matówki do MF mają małą i dzięki temu dobrze można na nich ocenić właściwą GO, jaka pojawi się na zdjęciu...
007areka - Nie 13 Lip, 2008
jaad75 napisał/a: | dawid_ napisał/a: | Na mój gust większy nawet niż w 40D. |
Z całą pewnością większy i to znacznie. Ale jeśli przysłona miałaby być otwarta, to nie rozumiem powodu ciemności w wizjerze. U siebie mam jasno niezależnie od tego, czy aparat jest włączony, czy nie... |
...hmmm, czy az tak wiekszy ????
007areka napisał/a: | ...hmmm, czy az tak wiekszy ???? |
Na tyle, że da się zauważyć/odczuć różnicę - przy naprawdę małych różnicach, jak np. w przypadku D80/D200 i K10D tego nie ma...
Chociaż, od czasu jak używam muszli powiększającej, każdy wizjer APS-C wydaje mi się za mały, nawet ten w D300...
dawid_ - Nie 13 Lip, 2008
W Nikonach jest elektronicznie podświetlana matówka. Efekt jest taki, że kiedy wyjmiemy baterię, to matówka traci zasilanie, a przez to poświetlenie. Takie rozwiązanie ma wady i zalety. Mogę włączać sobie ostrzeganie w wizjerze np. o słabej baterii, lub linie kadrowania itp. Inną cechą takiego rozwiązania jest to, że Nikon nigdy się nie wyłącza. Bez względu na pozycję przełącznika ON/OFF, zawsze podświetla matówkę i pokazuję liczbę pozostałych zdjęć do wykonania, a co za tym idzie, zawsze zużywa baterię.
veenee - Pon 14 Lip, 2008
ale trzeba przyznac, ze jest to zuzycie baterii na poziomie nie wyzszym niz 2mA(w pozycji ON ok. 3mA), wiec przy codziennym uzytkowaniu nie ma to praktycznie zadnego znaczenia.
|
|