forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Gwarancja Canona

Pavel - Wto 15 Lip, 2008
Temat postu: Gwarancja Canona
Czy nie wie może ktoś czy Canon respektuje gwarancje amerykańska w europie ?
MM - Wto 15 Lip, 2008

Nie respektuje.
piotrmkg - Nie 31 Sie, 2008

MM napisał/a:
Nie respektuje.

To ja się zapytam dlaczego tak jest skoro np kupilem w bh photo video ef 135 f2 wersje USA (nie Imported bo wtedy faktycznie trzeba wysylac do usa na naprawy) i jest tam wyraznie napisane INTERNATIONAL WARRANTY. Zresztą na stronie www.canonusa.com w FAQ jest napisane:
Q. What is Canon's EOS camera warranty?
A. All models distributed by Canon USA have a 1 year parts & labor warranty which is valid worldwide.

Zwracam uwagę na słowa valid worldwide, o ile jezyk nie zmienil sie ostatnimi czasy, to zwrot ten znaczy ze gwarancja jest respetkowana na CALYM swiecie. No chyba ze Polska to taki twor pozaziemski. :wink:

MM - Nie 31 Sie, 2008

Wyślij sobie ten obiektyw do Canona z taką gwarancją to zobaczysz co zrobią. Gwarancje amerykańskie można wywalić do kosza, choć na Żytniej mają taki bałagan, że.... :cool:
novy - Nie 31 Sie, 2008

piotrmkg napisał/a:
To ja się zapytam dlaczego tak jest skoro np kupilem w bh photo video ef 135 f2 wersje USA (nie Imported bo wtedy faktycznie trzeba wysylac do usa na naprawy) i jest tam wyraznie napisane INTERNATIONAL WARRANTY

Sam czekam właśnie na obiektywy które ma mi kumpel przywieść ze Stanów, kupuje je właśnie w bh photo. Nie rozumiem dlaczego Canon Polska miał by nie uznawać takiej gwarancji, rozumiem że Polska to dziwny kraj ale bez przesady

MC - Pon 01 Wrz, 2008

Pewnie nie tylko w Polsce nie bedzie ona uznawana. Takze w Niemczech, Francji itp itd etc.
piotrmkg - Pon 01 Wrz, 2008

MC napisał/a:
Pewnie nie tylko w Polsce nie bedzie ona uznawana. Takze w Niemczech, Francji itp itd etc.

Ale chodzi o sam fakt dlaczego nie jest ona uznawana.
Gwarantem przeciez nie jest ani Canon Polska ani zaden inny lokalny przedstawiciel tej marki, tylko Canon Inc z siedziba w Japonii, i jezeli oni daja na swoj wyrob gwarancje i do tego jest w niej napisane International Warranty to ja nie widze innej mozliwosci jak mozliwosc naprawy sprzetu w ramach gwarancji w serwisie canona w dowolnym zakadku swiata. Ludzie podrozuja, sprzet sie lubi zepsuc wiec po to jest ta gwarancja zeby moc naprawic sobie sprzet w dowolnym miejscu na swiecie.

MC - Pon 01 Wrz, 2008

piotrmkg, nie ja to wymyslilem. Dla mnie takie postepowanie duzych koncernow jest zenujace wlasnie z powodu ktory opisales.
kijos - Pon 01 Wrz, 2008

Dokładnie nie wiem jak jest z tym Canonem bo nigdy nie próbowałem sprzętu z USA oddać do serwisu w UE ale jeżeli tak jest to mają politykę podobną do wielu innych producentów sprzętu elektronicznego.
MM - Pon 01 Wrz, 2008

Ludzie kupują tanio w necie sprzęt zza Wielkiej Wody, dają się oszukać różnym naciągaczom nie piszącym prawdy o tej gwarancji a potem jest WIELKIE ZDZIWIENIE. Ja już pomijam nie płacenie podatku i cła za te towary. Taka niska cena ma swoje złe strony i to jest jedna z nich.
MC - Pon 01 Wrz, 2008

A ja powiem, ze bardzo uczciwie Sigma to rozwiazala. Gwarancja obowiazuje pod warunkiem przedstawienia dowodu zaplaty cla i podatku. Fair.
jaad75 - Wto 02 Wrz, 2008

To nie jest tak, że ta gwarancja zupełnie nie działa (może w PL, bo to faktycznie kosmiczny przypadek :twisted: ). W normalnych krajach, tego typu gwarancja działa w ten sposób, że jeśli jesteś rezydentem/obywatelem amerykańskim, to możesz, będąc tymczasowo na terytorium innego kraju, oddać tam sprzęt do naprawy. Nie wiem, czy odbywa się to tak samo w przypadku każdej firmy, ale tak to zwykle działa.

[ Dodano: Wto 02 Wrz, 2008 07:41 ]
MC napisał/a:
A ja powiem, ze bardzo uczciwie Sigma to rozwiazala. Gwarancja obowiazuje pod warunkiem przedstawienia dowodu zaplaty cla i podatku. Fair.

To samo zrobił bodajże Samsung... A Pentax po staremu uznaje gwarancję bez zastrzeżeń... :smile:

novy - Wto 02 Wrz, 2008

jaad75 napisał/a:
To nie jest tak, że ta gwarancja zupełnie nie działa (może w PL, bo to faktycznie kosmiczny przypadek :twisted: ). W normalnych krajach, tego typu gwarancja działa w ten sposób, że jeśli jesteś rezydentem/obywatelem amerykańskim, to możesz, będąc tymczasowo na terytorium innego kraju, oddać tam sprzęt do naprawy. Nie wiem, czy odbywa się to tak samo w przypadku każdej firmy, ale tak to zwykle działa.

Ok, czy jak pójdę do serwisu w Polsce lub ewentualnie w Niemczech to wystarczy że będę mówił po angielsku i udawał Amerykanina, czy będą może chcieli sprawdzać moje obywatelstwo :?: :razz: Może w takiej sytuacji najlepiej było by znaleźć jakiegoś Amerykanina i poprosić go żeby oddał sprzęt do serwisu :lol:

Birgit - Wto 09 Wrz, 2008

Witam
Kupilem w media markt w Krakowie lampe 580 EX II.Dostalem 2-letna gwarancje europejska.
Przy podbijaniu tejze , upewnilem sie ,cz na pewno jest 2 lata gwarancji.Powiedziano w sklepie ,ze na 100%.Ostatnio dzwonilem do serwisu na ul.Zytniej w Warszawie i tam powiedziano ,ze respektowana jest gwarancja tylko do jednego roku.
Wiec jak to wlasciwie jest ?

piotrmkg - Wto 09 Wrz, 2008

Birgit napisał/a:
Witam
Kupilem w media markt w Krakowie lampe 580 EX II.Dostalem 2-letna gwarancje europejska.
Przy podbijaniu tejze , upewnilem sie ,cz na pewno jest 2 lata gwarancji.Powiedziano w sklepie ,ze na 100%.Ostatnio dzwonilem do serwisu na ul.Zytniej w Warszawie i tam powiedziano ,ze respektowana jest gwarancja tylko do jednego roku.
Wiec jak to wlasciwie jest ?

Jak widac serwis na zytniej zyje jeszcze w PRLu, odkad jestemy w UE cala elektronika konsumenca (consumer electronics) jest obieta min 2 letnia gwarancja zgodnie z obowiazujacymi przepisami UE, co najwyzej dane panstwo moze ten okres jeszcze wydluzyc, ale nie zmniejszyc.

MM - Wto 09 Wrz, 2008

Serwis z Żytniej uznaje, że gwarancja ma 1 rok. Jak chcesz im coś innego wytłumaczyć to oddaj sprawę do sądu. Taki to serwis beznadziejny. Podwójnie beznadziejny bo z łatwością można ich robić w konia, ale że to już oni na tym cierpią to im nie współczuję :lol:
R.Roobs - Pią 12 Wrz, 2008

...lekko poza tematem "foto" jednak przestroga zawsze jest uzasadniona...gwarancja z za oceanu nie obowiązuje w EU równiez w przypadku większości pojazdów. W tym nowych.
Renia - Pią 19 Wrz, 2008
Temat postu: europejska gwarancja canon
Witam wszystkich! To mój pierwszy post na tym forum, ale już od jakiegoś czasu tu przesiaduje i czasem przez to spać nie mogę :wink:

Moje pytanie czy ktoś już korzystał z 2 letniej gwarancji europejskiej w naszym pięknym kraju? Czy daje się wyegzekwować gwarancję EU w PL? chce kupić canona 40D i zastanawiam się jak z tą gwarancją...
w większości sklepów w PL gwarancja jest roczna, na allegro znalazłam aukcje na której jest 2 letnia ale z zaznaczeniem że pierwszy rok w polskim serwisie a kolejny w niemieckim :roll:

R.Roobs - Sob 20 Wrz, 2008
Temat postu: Re: europejska gwarancja canon
Powiem Ci z praktyki, ponieważ teoria fajna jest ale na papierze :roll:
Jeśli dostaniesz przy zakupie euro-gwarancję to obowiązuje ona we wszystkich krajach EU tak samo .Ważne, nie zawsze jest ona na 24 miesiące np. baterie.
Największy minus to taki że w Polsce autoryzowane serwisy prawie nie istnieją. Nawet gdyby ktoś miał szczere chęci coś ci naprawić to i tak czeka cie "kolejka przyjęć" .
Można się sądzić za np.długi okres naprawy ale ...
Dlatego bardzo ważne jest miejsce zakupu a nie cena!!!!!
Często szybciej pomogą ci w sklepie o ile nie targowałaś się do bólu :D
np. wymienią zepsutą część z innego sprzętu ;)
Najważniejsze !!! Taką prawdziwą euro-gwarancję wystawia tylko i jedynie autoryzowany sprzedawca !!!! Reszta to ściema przy zakupie!!!

Renia napisał/a:
Witam wszystkich! To mój pierwszy post na tym forum, ale już od jakiegoś czasu tu przesiaduje i czasem przez to spać nie mogę :wink:

Moje pytanie czy ktoś już korzystał z 2 letniej gwarancji europejskiej w naszym pięknym kraju? Czy daje się wyegzekwować gwarancję EU w PL? chce kupić canona 40D i zastanawiam się jak z tą gwarancją...
w większości sklepów w PL gwarancja jest roczna, na allegro znalazłam aukcje na której jest 2 letnia ale z zaznaczeniem że pierwszy rok w polskim serwisie a kolejny w niemieckim :roll:

rafalg - Sob 20 Wrz, 2008

Jak się weżmie pod uwagę jakość/szybkość/profesjonalizm (który jest do d...) serwisu Canona na Żytniej, to powiem szczerze że zakup obiektywu bez gwarancji EU jakoś wielkiej różnicy by mi nie zrobił. Najprawdopodobniej w okresie trwania w/w się nie zepsuje a jak już go szlag tarfi to przeważnie na skutek np. upadku a tego żaden serwis nie uzna.