|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Dobra hybryda do 2tyś - proszę o pomoc.
messer - Nie 20 Lip, 2008 Temat postu: Dobra hybryda do 2tyś - proszę o pomoc. Witam,
Noszę się z zamiarem kupna lepszego aparatu niż ten który mam obecnie (Kodak 3,2pix).
Nie chcę na razie lustra, być może zdecyduje się na to kiedyś w przyszłości.
Chciałbym za to kupić jakiś lepszy kompakt. Ostatnio przeglądałem test chipa: http://rankingi.chip.pl/i...p?s=p&t=40&v=10
Dodatkowo czytuję testy na forach takich jak to. Mam totalny mętlik w głowie
To na czym mi zależy:
1. W miarę szerokie "widzenie" (obecnie ogniskowa w moim aparaciku zaczyna sie bodajże od 36mm). Chce fotografować krajobrazy, dużo podróżuje.
2. Dobre zdjęcia w nocy (aktualnie mój aparat robi tragiczne zdjęcia w nocy :/).
3. Stabilizacja obrazu (czytałem że naprawdę się przydaje ale nie wiem jak to jest).
Myślałem o Fuji S100fs ale czytałem kilka niepochlebnych opinii z kolej S 9600 nie ma stabilizacji... Sam już zgłupiałem
Proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam,
messer
mnich - Nie 20 Lip, 2008
messer napisał/a: | 2. Dobre zdjęcia w nocy (aktualnie mój aparat robi tragiczne zdjęcia w nocy :/). |
Do tego potrzebny jest statyw i manualne tryby ustawiania ekspozycj.
Może Canon PowerShot S5 IS? A może tania lustrzanka? Naprzykład Nikon D60 + ob. 18-55 VR
[ Dodano: Nie 20 Lip, 2008 20:49 ]
messer napisał/a: | Nie chcę na razie lustra | Dlaczego?
[ Dodano: Nie 20 Lip, 2008 20:52 ]
Zastanowił bym się także nad Canon PowerShot G9
Monastor - Nie 20 Lip, 2008
messer, skoro masz 2000 to warto się zastanowic nad lustrzanką, zwłaszcza w kwestii zdjęc nocnych. Co Ci przeszkadza w lustrach?
Dają większe możliwości, małe lustra nie są większe od zaawansowanych hybryd, do tego lustrzanki też mają tryby automatyczne, więc problemy z obsługą to raczej wymysł (co innego niepełne wykorzystywanie ich możliwości)
messer - Pon 21 Lip, 2008
No właśnie tej obsługi najbardziej się obawiam :/ Dodatkowo aparat mają obsługiwać moi rodzice czasami więc musi być to jakaś w miarę prosta obsługa.
Wezmę pod rozwagę zaproponowane lustra ale proszę jeszcze o jakieś pomysły z hybrydami.
Acha - zapomniałem powiedzieć - nie interesuje mnie jakiś specjalnie duży zoom.
No dobra przyznam się-trochę boje się lustra Poza tym ma to być aparat raczej imprezowo wakacyjny (wycieczkowy - bo często gdzieś jeżdżę).
Dzięki że mnie nie olewacie bo na gazetowym forum 0 jakiejkolwiek odpowiedzi.
Pozdrawiam,
messer
PS. Co sądzicie o tym Fuji S9600?? Warto to brać??
Porównałem sobie też Fuji S100FS i FZ18 (http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM) i... S100FS wypadła tragicznie słabiutko. Niestety w zestawieniu nie ma S9600. No i S9600 nie ma tej przeklętej stabilizacji :/
PS2. mnich ten Canon PowerShot S5 IS odpada. Zobacz na ogniskową...
rafalg - Pon 21 Lip, 2008
Monastor napisał/a: | messer, skoro masz 2000 to warto się zastanowic nad lustrzanką, zwłaszcza w kwestii zdjęc nocnych. Co Ci przeszkadza w lustrach?
Dają większe możliwości, małe lustra nie są większe od zaawansowanych hybryd, do tego lustrzanki też mają tryby automatyczne, więc problemy z obsługą to raczej wymysł (co innego niepełne wykorzystywanie ich możliwości) |
Dokładnie TAK. Po co iść w półśrodki i kolejne wydatki za jakiś czas. Lustro daje ogroooomne możliwości.
zsoi3 - Pon 21 Lip, 2008
majac okolo 2000 zl - lustro, jak pisza przedmowcy moze Olympus e-510/e-520?
No niby ok ale z tego co przeczytałem tu: http://www.forum.fotoexpert.pl/topics3/10864.htm
znowu mnie naszły wątpliwości. Kwestia wykorzystania tych możliwości...
No i niekiedy potrzebowałbym nagrać jakiś filmik a z tego co słyszałem to nie jst domena luster.
WIem że jak coś jest do wszystkiego to jest do d...y.
Pewnie mnie zechcecie zabić ale ja wciąż upieram sie przy tej hybrydzie. No i nie musi to być aż tak drogi aparat.
Ja jestem cienki fotograf i zamierzam sie tylko troszkę pobawić. Lustro chciałbym sobie zostawić na przyszłość...
Pzd
messer
zsoi3 - Pon 21 Lip, 2008
w takim razie polecam Ci - i pewnie wielu na tym forum Ci moze polecic z czystym sercem - Panasonica FZ18. sumujac jego zalety i wady wychodzi na to, ze to bardzo dobry aparat (do tego tani). poza tym - bardzo popularny - znajdziesz wiec na sasiednich watakch i w wielu miejscach w sieci duzo porad i zadwolonych uzytkownikow, ktorzy w razie czego moga pomoc
aparat ma sprawny tryb auto, a w razie postepow umozliwi Ci manualna kontrole nad fotografowaniem.
Tak ale on nie jest zbyt "szerokokątny"
Ogniskowa od 35mm :/
Mi sie marzy troszeczkę większe "widzenie".
Pzd
messer
zsoi3 - Pon 21 Lip, 2008
messer napisał/a: | Tak ale on nie jest zbyt "szerokokątny"
Ogniskowa od 35mm :/
|
nieprawda - jest 28mm. link: http://www.optyczne.pl/61...x_DMC-FZ18.html
Monastor - Pon 21 Lip, 2008
messer, co do zalinkowanego forum. Mówi co prawda mądrą rzecz, że przed kupnem aparatu dobrze jest dowiedziec się jak najwięcej o jego funkcjach, ale niektóre argumenty tyczą się zarówno kompaktów, jak i luster. W zaawansowanych hybrydach masz podobnie wiele ustawień jak w lustrzance. ISO, przysłona, czas naświetlania, kompensacja ekspozycji, kompensacja błysku, tryb pomiaru światła, tryb autofocusu, tryby stabilizacji, rozdzielczośc i format zdjęc itd. itp.
Poza tym facet ciągle robi sobie jaja, więc nie traktowałbym tego zbyt poważnie.
Jeśli naprawdę nie chcesz się mocniej zagłębiac w temat i faktycznie zależy Ci na filmikach, weź tego panasa FZ18. Jest uniwersalny, w swoim segmencie prezentuje się przyzwoicie pod względem jakości zdjęc, filmik nim nagrasz, a i wszystkie powyższe funkcje ma, więc jak się postarasz to sporo z niego wyciągniesz. Tylko, że na rewelacje w zdjęciach nocnych się nie nastawiaj. To bardzo trudna dziedzina dla kompaktów.
Moi drodzy konkretyzują mi sie właśnie wybory.
W polu moich zainteresowań mam aktualnie:
-Panasonic FZ18
-Fuji S9600
-Olympus sp 570 UZ
Może jeszcze jakieś propozycje??
Co wybrać?? Pole i tak sie już zawęziło:)
Pozdrawiem,
messer
PS. Wprawdzie w przytoczonym linku z forum koleś robił sobie jaja ale jakieś ziarenko prawdy tam jest...
mnich - Pon 21 Lip, 2008
A ja dalej obstawiałbym lustrzankę. 18-55 VR ( nikon) to dobry obiektyw na początek ( dobra stabilizacja). Natomiast lusterko w postaci D60, także może pracować jako kompakt w trybie Auto. Oprócz tego napewo szybciej będzie ostrzyć niż każdy inny kompaktowy aparat. A jakość zdjęć będzie napewno dużym skokiem dla Ciebie. Pozatym system Nikona daje świetne perspektywy w rozwoju. Rozważ moją propozycję.
messer - Sro 23 Lip, 2008
Wiem, że pewnie będę żałował rezygnacji z lustra ale jak już mówię-na razie chciałbym się zrealizować na stosunkowo niższym poziomie fotografii amatorskiej:)
Ludzie, dzisiaj przeczytałem super hiper zapowiedź działu PR Panasa na temat nowego modelu o nazwie DMC-FZ28K.
W USA aparat jest już dostępny i mam możliwość jego zakupu za oceanem. Nie wiem czy warto. Teoretycznie cena będzie niższa. Nie wiem czy sobie poradzę z obsługą. Znam angielski ale zawsze co polski to polski.
Nie wiem także jak ten aparat wyjdzie "w praniu" tzn jaka jest jakość zdjęć wykonywana przez niego. Nie wiem czy warto ryzykować.
W zapowiedziach wygląda na cud miód i orzeszki
Pozdrawiam,
messer
komor - Sro 23 Lip, 2008
Nie wiem czy DMC-FZ28K to jest to samo co DMC-FZ28, ale tutaj na forum, w dziale Cyfrowe kompakty, masz już wątek Panasonic DMC FZ-28, więc możesz poczytać co tam nowego „zepsuli” w tym aparacie...
goltar - Sro 23 Lip, 2008
komor napisał/a: | Nie wiem czy DMC-FZ28K to jest to samo co DMC-FZ28 | DMC-FZ28K to czarny DMC-FZ28...
MichalP - Pią 25 Lip, 2008
Dobra hybryda do 2 tysięcy - używany Sony R1. Niewymienna optyka, duża matryca CMOS. A tak poza tym jak ogólnie w temacie czyli Panas FZ18.
Erais - Pią 25 Lip, 2008
Używam Nikona P80, łatwy w użyciu to on może i nie jest, ale zdjęcia da się z niego dobre wycisnąć- przejrzyj forum Po za Nikonem, z kompaktów tylko jeszcze jeden jest tak szeroko chwalony, mianowicie FZ18
mavierk - Sob 26 Lip, 2008
MichalP napisał/a: | Dobra hybryda do 2 tysięcy - używany Sony R1. Niewymienna optyka, duża matryca CMOS. A tak poza tym jak ogólnie w temacie czyli Panas FZ18. | Wczoraj znowu tym fociłem - ustawiam na P, dodaje do tego lampke - automatyka idealnie dobiera ustawienia - ci ludzie, to mówili, że ten aparat ma auto do niczego, musieli się nie znać
Ja definitywnie sony R1 polecić mogę, uwielbiam ten aparat, pod względem:
ergonomii,
jakości zdjęć,
ergonomii,
iso 400,
ergonomii,
super wygodnego wyświetlacza (który jest elementem ergonomii, ale wspomnieć o nim muszę),
ergonomii,
super uchwytu (jak z wyświetlaczem),
dobremu szkle
no i ergonomii
mnich - Sob 26 Lip, 2008
zapomniałeś o wygodzie i ergonomi mavierk,
qadest1 - Nie 27 Lip, 2008
mnich napisał/a: | zapomniałeś o wygodzie i ergonomi mavierk, |
Ja bym do tego jeszcze koniecznie dorzucił: ergonomię!!!
messer - Pon 25 Sie, 2008
No i pojawił się długo oczekiwany FZ28:)
Czy możecie mi teraz polecić jakiś dobry i porządny sklep internetowy gdzie mógłbym nabyć ów aparat w rozsądnej cenie?? Jest jeszcze allegro, nie wiem co o tym myśleć...
Chciałem dokupić do niego jeszcze kartę pamięci 8 lub 16 GB.
Erais - Wto 26 Sie, 2008
http://www.mp3palmtopy.pl/index.php - brałem u nich mojego Nikona, szybko, bezproblemowo Polecam
messer - Sro 27 Sie, 2008
No tak tylko, że mnie interesuje czarny.
A tak w ogóle to nie wiem jak to jest. Aparaty niby są w ofertach wszystkich sklepów ale jak dzwonię i pytam o dostępność to odpowiadają, że właśnie skończyła im się dostawa
Sprzedają coś czego nie mają??
Erais - Sro 27 Sie, 2008
Często tak bywa niestety- ja tak sobie zamówiłem Nikona na e-cyfrowe, a potem dostałem meila, że mnie powiadomią, jak go będą mieli, o tyle dobry sklep, że bez problemowo wycofałem się z zamówienia (sami mi to nawet zaproponowali, gdy napisali potwierdzenie zamówienia i że mam czekać, bo nie wiadomo kiedy będzie). Od znajomych słyszałem o sklepach, gdzie nie ma możliwości wycofania się z transakcji.
|
|