forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon EF 200mm f/2.8L II USM, czy ktoś tego używał?

ophiuchus - Wto 22 Lip, 2008
Temat postu: Canon EF 200mm f/2.8L II USM, czy ktoś tego używał?
Witam wszystkich, no i nawiązując do tematu, czy może lepiej zainwestować w nieco ciemniejszy ale za to zoom 70-200 f/4? W tej chwili posiadam eos450d z kitem, docelowo obiektyw ma służyć do zdjęć różnego rodzaju robactwa na kwiatkach ;) lub rzadziej focenia na pokazach lotniczych (mam doświadczenie z jupiterem 21-m 200 mm, na przejściówce, bardzo pouczające :D ).
krisv740 - Wto 22 Lip, 2008

do tego to raczej 100 macro i 70-200 2.8 + ext. ew100-400L
200 bdzie zbyt wyspecjalizowana do tak szerokiego spectrum zainteresowan :mrgreen:

mavierk - Wto 22 Lip, 2008

Robactwo na kwiatkach - 100/2.8 Macro :)
Pokazy lotnicze - 100-400L

:)

słuszna uwaga, ale robactwo często się płoszy przy zbyt bliskim podchodzeniu albo jest po prostu niebezpieczne (szerszenie :P ) w dużo dalszej perspektywie mam jeszcze zakup 10-22 mm, oraz 17-85 (mimo niepochlebnych recenzji) lub 28-135 więc myślę, że podstawowy zakres ogniskowych dałoby radę pokryć ;) a wiadomo, co stałka to stałka ;) a miło by było przeczytać słowa kogoś, kto ma doświadczenie z tą dwusetką... ale sugestie dobre :] ino kosztowne ;)
krisv740 - Wto 22 Lip, 2008

kolego, temat już był pouszany. poczekaj aż wpadnie MM, on pewnie używał
ale w dalszym ciągu imho zapomnij o tym szkle jesli myslisz o uniwersalności :cool:

MM - Wto 22 Lip, 2008

Do robactwa to się kupuje szkło do macro. Nawet taki tele 600/4L na nic by się tutaj nie zdał pomimo dużej ogniskowej. Jak boisz się blisko podejść do kup Sigmę 150/2.8 lub Canona 180/3.5L. 200/2.8L na pokazy lotnicze też średnio się nadaje. Dobry wybór to już prędzej 300/4 IS L.

Zatem trzeba będzie zacisnąć pasa ;) Dzięki za wskazówki, bo już byłem gotów łykać obiektyw, o którym w pierwszym poście napisałem :D
Dax - Sob 26 Lip, 2008

Podepnę się pod wątek.
Zastanawia mnie ten 200/2.8 - cena podobna jak 70-200/4, z TC14 da mi prawie tyle co 300/4 będąc od niego sporo tańszym. Z TC20 to też nadal nie najgorsze światło...

Nie chcę tym robić makro ani samolotów - potrzebuję tele na średnie dystanse do lasu (tam nawet w słoneczne dni jest "ciemno"). Z doświadczenia wiem, że 95% zdjęć telezoomami zrobiłem na najdłuższej ogniskowej - po jakimś czasie wyszło, że lepiej jednak używać najdłuższej UŻYTECZNEJ :evil: ogniskowej więc z coraz większym zainteresowanie spoglądam na stałki...
Ponawiam więc tytułowe pytanie: czy ma ktoś własne/zasłyszane doświadczenia z tym szkłem?

ophiuchus - Wto 29 Lip, 2008

Szkoda, że nie ma testu.... :roll:
Dax - Wto 29 Lip, 2008

chyba za mało popularny - "nie dość, ze stałka to jeszcze tylko 200mm..."
ciekawe czy znajdzie się sklep, który ma to na stanie aby przypiąć i pooglądać :?:

ale cena atrakcyjna, zwłaszcza za wielką wodą - niecałe $700 w BHphotovideo.
Szkoda, że transport będę miał dopiero pod koniec roku.

mavierk - Wto 29 Lip, 2008

prawda jest taka, że jak mamy 70-200 to 95% zdjęć robimy właśnie na 200mm :)
k1caj_ns - Wto 29 Lip, 2008

Prawda prawdą ale to też zależy czy mamy jeszcze 100-400L + 85 /1.8 + 100/2.8 macro . Wtedy się ma dylematy w doborze obiektywu w okolicach 100mm :razz: Jak masz samo 70-200 pokrywające ten zakres to też w zależności od tego co głównie fotografujesz ale w większości przypadków tele się kupuje żeby mieć zbliżenie i to 200 mm jest najczęściej używane.
mavierk - Wto 29 Lip, 2008

Ale akuratnie 70-200/2.8 w ogóle mi się nie podoba. Wolałbym 300/4IS :) Wiadoma sprawa - inne preferencje.
ophiuchus - Nie 03 Sie, 2008

Dax, pozwolę sobie zacytować wypowiedź kolegi astrodziadka z dyskusji przy okazji testu osiemdziesiątkipiątki ;)

"[...]Dzisiaj zrobiliśmy z kolegą test na antenach L-ek 70-200/4 i 200/2.8.[...] Na ogniskowych 135 i 200 L-ka 70-200/4 jest porównywalna z L-ką stałoogniskową 200/2.8.
Jedyną przewagą 200/2.8 nad 70-200/4 jest światło. Robiliśmy też testy z extenderem 1.4x Canona. Ten ekstender jest naprawdę świetny, super spisuje się z obiema L-kami i trudno poza większą jasnością stałki 200/2.8 znaleźć w niej cokolwiek lepszego od 70-200. L-ka 70-200/4 to jest naprawdę świetne i niedrogie szkło. [...] "

no to chyba wiem już na co zwrócić większą uwagę.

ov_Darkness - Pon 04 Sie, 2008

A ja bym wybrał sigmę 100-300/4. Szkło bez wad :)
MM - Pon 04 Sie, 2008

ov_Darkness napisał/a:
A ja bym wybrał sigmę 100-300/4. Szkło bez wad :)

Każde szkło ma jakieś wady. Ta Sigma jest ciężka i jest pozbawiona światła 2.8. Czasami ta ostatnia sprawa może być wielką wadą. Nie ma też ogranicznika AF-u o stabilizacji nie wspomnę :razz:

ov_Darkness - Pon 04 Sie, 2008

Ae jest świetnie wykonana i bardzo dobra optycznie. Bawiłem się nią w bardzo złych warunkach (klub w trakcie koncertu) i radziła sobie super w sensie prędkości i pewności AF. do słoika była puszka a700 z gripem. Ergonomicznie - rewelacja, aczkolwiek mnie z pewnych powodów a700 nie leży za specjalnie w łapie. Wolał bym mieć tam wtedy D7D ;)
Szkło waży jakieś 1400gram, wiec nie jest specjalnie duże, a stabilizacja byłą w korpusie :)
Przy tak duzym szkle wolę zey było cięższe niż lżejsze. Jakoś mi się je wygodniej trzyma... Może jakbym poużywał takiego 3kg zestawu to bym zmienił zdanie :D
Canonierzy są w o tyle dobrej sytuacji że mają świetne firmowe szkło 70-200/4 IS USM. W systemie nikona już tak wesoło nie jest.

Dax - Pon 25 Sie, 2008

wyciągnę znowu ten wątek...

Strasznie mi łazi po głowie ten 200/2.8, ale ponieważ jest mocno specjalizowany to musiałbym go dobrze potestować przed zakupem, ponieważ w tym roku stać mnie na ściągnięcie z US tylko jednego szkła, a 300/4 też kusi.
Jak już wcześniej pisałem chciałbym używać go w lesie, bardziej "z buta" niż z czatowni. Pomyślałem, ze spróbuje zabrać takie szkło do lasu i sprawdzić, ale chyba nikt nie wypożycza szkieł canona.
Dlatego mam pytanie: czy dobrze myślę, że w takim razie warto wypożyczyć sigme 70-200/2.8? Sprawdziłbym na własnych zdjęciach co daje 200/2.8 w lesie. Jeżeli wyniki byłyby zadowalające to miałbym jeszcze nadzieję, że L-ka stałoogniskowa będzie dawała jeszcze lepszą rozdzielczość. A może się okazać, że mimo dobrego światła i HSM nadal na cropach będzie dominować ciemna plątanina gałęzi to będę wiedział, że po prostu jestem za cienki na robienie zdjęć w takich warunkach i żadne szkło na razie nie pomoże.

krisv740 - Pon 25 Sie, 2008

Dax, a co nim w lesie chcesz robić? łosie, jelenie, niedźwiedzie?
Dax - Pon 25 Sie, 2008

eee... miałem nadzieję że nikt wprost o to nie zapyta :wink:
Od dłuższego czasu staram się "pstryknąć" jastrzębia i rysia. obydwa od czasu do czasu pojawiają mi się w lornetce podczas pieszych wycieczek po kampinosie, ale wszelkie próby sfotografowania jastrzębia/krogulca (ciężko mi jednoznacznie stwierdzić - chciałbym mieć fotkę!) były nieudane. Nie używam czatowni, ani długich zasiadek bo na chodzenie po lesie nie mogę poświęcić tyle czasu ile bym chciał, a ponieważ nie zwiedziłem nawet większej części tej puszczy to szkoda mi marnować czas na przesiadywanie w jednym miejscu.
Próbowałem w lesie minolty 75-300, sigm 70-300 oraz 135-400 i pomijając problematyczną jakość fotek to na długim końcu często pojawiały się czasy 1/30 lub nawet 1/10...
Nie chodzi mi o zdjęcia gdzie ptak będzie zajmował 50% matrycy, ani nawet 25% - po prostu chciałbym po przyjściu do domu stwierdzić, że to był jastrząb, a nie krogulec czy pustułka. Na otwartej przestrzeni wystarcza mi do tego tami55-200, ale w lesie jest ciemniej i mniej czasu aby się przyłożyć więc USM/HSM dają "przewagę dzięki technice". Za to tamron (wyraźnie krótszy niż inne długie szkła którymi pstrykałem) pokazał mi inny plus 200tki w porównaniu do 300-400 - otóż dużo większe prawdopodobieństwo trafienie obiektywem w akcję, która trwa kilka sekund dają szersze szkła z tego prostego powodu, że kryją większy kąt i może akcja będzie zajmowała w kadrze mniej miejsca niż przy 400mm ale będzie wogóle.
Dlatego zastanawia mnie 200/2.8.

[ Dodano: Pon 25 Sie, 2008 21:54 ]
hmm... jeszcze problem z GO. przy f2,8 czy nawet f4 będzie chyba b.płytka nawet na obiekcie oddalonym o 20m...

Przeglądałem jeszcze dokładnie testy tej sigmy 70-200/2.8 i dochodzę do wniosku, że może nie być właściwym punktem odniesienia bo długi koniec na pełnej dziurze ma kiepski. Może mnie zmylić i zniechęcić.

Szkoda, że nie ma testu tej eL-ki :cry:
Szkoda, że nie ma "Canon ProCentrum" :razz: a może jest tylko ja o nim nie wiem :?:

krisv740 - Wto 26 Sie, 2008

Dax, jeżeli tak , to tamron 70-200 2.8. ale z efektów i tak nie bedziesz zadowolony. sigma 100-300 f4. zacznij od tego szkła!
Dax - Wto 26 Sie, 2008

A w którym miejscu te szkła są lepsze od canonów 200/2.8 i 300/4 IS?

Poza zoomem oczywiście, który jak pisałem wcześniej ma dla mnie ważność minimalną. Do tego zarówno 100-300/4 i 300/4IS jak i tamron 70-200/2.8 i 200/2.8 kosztują w US tyle samo.

Monastor - Wto 26 Sie, 2008

Dax, rysia i jastrzębia z podchodu... jeśli bardzo chcesz... ale może Ci życia nie starczyc. No i nie z 200 mm. No, to zależy jeszcze w co mierzysz. Jakieś zdjęcie w stylu 'dowód na istnienie yeti' może ustrzelisz.

Cytat:
hmm... jeszcze problem z GO. przy f2,8 czy nawet f4 będzie chyba b.płytka nawet na obiekcie oddalonym o 20m...

Spokojnie z metr na 2.8 i 200 mm

Dax - Wto 26 Sie, 2008

wiem, że to właściwie niemożliwe, dlatego z oporami o tym pisałem. ale jeśli chodzi o jastrzębia to dwa razy byłem blisko (i to przypadkiem), tylko mój kompakt sony s85 zdecydowanie nie nadawał się do tego rodzaju zadań. między innymi to właśnie zmobilizowało mnie do inwestycji w dslr.
I jak to ładnie ująłeś chodzi mi też o "dowód(y) na istnienie yeti". :grin:

W zasadzie rozum mi podpowiada, że lepszy będzie 300/4IS, a wszyscy inni mówią, że 100-400L, ale mam wrażenie, że z tymi dwoma warto poczekać bo, a nuż wyjdą wkrótce następcy... (a stare stanieją i będzie dodatkowy wybór).

Chyba na przyszły weekend wypożyczę jednak sigme 70-200/2.8 - mam nadzieję, że odpowie na kilka moich pytań :cool: