forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - 430EX II czy ktoś sprawdził tę lampę?

Jasper - Nie 10 Sie, 2008
Temat postu: 430EX II czy ktoś sprawdził tę lampę?
Pojawiła się już w sprzedaży jako następca 430 i według opisów ma ulepszenia w stosunku do poprzedniczki. Oczywiście nie chodzi mi o stwierdzenia typu - 580 i tak jest lepsza. To oczywiste ale zależne od zapotrzebowania. Ciekaw zatem jestem czy ta nowa warta jest uwagi no i dopłaty.
mons - Nie 24 Sie, 2008

....szybkie mocowanie..... chyba jest coś warte..... :grin:
Jasper - Nie 24 Sie, 2008

Parę nawet dość istotnych zmian jest http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7401
ale czy to uzasadnia różnicę ceny o ok,. 200 zł. ( przynajmniej na razie) to już mam wątpliwości. Chyba jednak na razie nikt jej nie popróbował.

mons - Nie 24 Sie, 2008

..ja dopiero kupuję , napiszę coś na jej temat .......
....ale koledzy używają i nie mają zastrzeżeń ...... :lol:

mons napisał/a:
a dopiero kupuję , napiszę coś na jej temat .......
....ale koledzy używają i nie mają zastrzeżeń ..

To fajnie, ciekaw jestem spostrzeżeń. Właściwie to bardziej zależy mi na porównaniu z 430 bo jakby różnice były minimalne to zawsze lepiej te 200 stówki schować do skarbonki ( na jakiś obiektyw lepszy), i nawet jak po pierwszym pokazaniu ceny zawsze spadają to jednocześnie cena 430 też musi polecieć. Ot taki normalny dylemacik.

mons - Nie 24 Sie, 2008

....ceny lamp niewiele się zmieniają ....dopiero jak wszedł 430ex II , cena poprzedniego modelu spadła....... :razz:
....szybsze ładowanie , mniejszy chałas, szybkie mocowanie ....to zalety.....
...ale czy warte 200 zł ..... ???? ....sam musisz sobie odpowiedzieć ..... :razz: :roll:

Właśnie w tym problem, że sam sobie nie jestem w stanie odpowiedzieć. Dlatego czekam cierpliwie, aż przetestuje tę lampę ktoś, kto miał bliski kontakt z 430 i ustosunkuje się praktycznie do tych różnic. Z porównaniami " papierowymi" to różnie bywa...
mons - Nie 24 Sie, 2008

...koleżanka ma 580 ex , kolega starszy model 430 ex .... oboje są bardzo zadowoleni , a fotki robią całkiem niezłe...... :lol:

[ Dodano: Nie 24 Sie, 2008 19:22 ]
....z 580 ex było mi wygodniej w świetle odbitym / od sufitu / w poniemieckim mieszkaniu . 3, 80 wysokości..... :lol: :lol: :lol:

jaad75 - Nie 24 Sie, 2008

mons napisał/a:
....z 580 ex było mi wygodniej w świetle odbitym / od sufitu / w poniemieckim mieszkaniu . 3, 80 wysokości.....

No właśnie dlatego nie ma sensu kupno słabszej lampy... Wcześniej, czy później trafią się warunki w których pożałujesz oszczędności...

MM - Nie 24 Sie, 2008

Nawet portretując sylwetkę latem pod niekorzystne światło czasami tej silniejszej lampie zabraknie mocy (a bo mocno domkniesz, a bo polar założony) a co dopiero jest przy słabszej... ZAWSZE warto kupić mocniejszą.
komor - Pon 25 Sie, 2008

W opisie nowej 430 EX II (na Fotopolis) znalazłem zapis: Kabel OC-E3 jest standardowym elementem kompletu dostawy. Czy do 580 EX (lub do wersji II) też dają taki kabel?
Jasper - Wto 16 Wrz, 2008

komor napisał/a:
W opisie nowej 430 EX II (na Fotopolis) znalazłem zapis: Kabel OC-E3 jest standardowym elementem kompletu dostawy. Czy do 580 EX (lub do wersji II) też dają taki kabel?

Cytat z opisu na fotopolis:
"Akcesoria
Dla lampy błyskowej Speedlite 430EX II przygotowano następujące akcesoria:
kabel Canon OC-E3, pozwalający korzystać z lampy bez mocowania jej na aparacie,"

Według mnie są to akcesoria możliwe do dokupienia osobno. ( niestety).

Arius74 - Sro 01 Paź, 2008

Jestem szczęśliwym posiadaczem tej lampy, na wyposażeniu jest pokrowiec instrukcja (bardzo uboga) stopka i to wszystko, ogólnie jestem zadowolony.
Jasper - Sro 01 Paź, 2008

To fajnie. A czy miałes wcześniej styczność z innymi lampami ( oczywiscie celem porównania)
Arius74 - Czw 02 Paź, 2008

Na wypożyczeniu miałem 430 ex. Dwie podstawowe różnice (jak dla mnie) 430EX II dużo szybciej się ładuje i solidniej jest wykonana stopka.
Jasper - Czw 02 Paź, 2008

To przy obecnych cenach ( już spadających) i różnicy gabarytów ( ewidentnej) oraz oczywiście w stosunku do potrzeb może być warte uwagi. Chociaż nie sposób nie zgodzic się z MM w uwadze o przewadze mocniejszej. Takie coś za coś.
Arius74 - Czw 02 Paź, 2008

Do moich potrzeb w zupełności wystarcza. Jestem zadowolony z tej lampy. Pozdrawiam.
Jasper - Czw 02 Paź, 2008

Arius74 napisał/a:
Do moich potrzeb w zupełności wystarcza. Jestem zadowolony z tej lampy. Pozdrawiam.

Ja myślę podobnie. Częstotliwość użytkowania + umiejetności = wystarczający zakup.
Pozdrawiam także.

Jasiek32 - Pon 27 Paź, 2008

Piszecie , że lampa 430EX II jest droższa od 430EX ,hmmm... Nie wiem o co chodzi w tym sklepie :
Kod:
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1,a1.bhtml

Czyżby jednak staniały ?

Jasper - Pon 27 Paź, 2008

Najwyraźniej "lider rynku" ma jakieś dziwne ceny ponieważ w innych ( chyba wszystkich) sklepach 430 jest wyraźnie tańsza od 430II. Może zapomnieli przecenić.
430 mozna dostać już za ok. 600, widziałem też II za ok. 700. Cóż .... polityka cenowa.