forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - D700 i co dalej...

cq - Pią 22 Sie, 2008
Temat postu: D700 i co dalej...
cena D700 spada, zainteresowanie rosnie, wiec nasuwaja sie pytania....

czy decydujac sie na zakup D700, powinno sie inwestowac w szkla z podobnie wyokiej polki cenowej?

jaki bylby przykladowy zestaw obiektywow, aby wypelnic zakres np 10-300
szerokokątny / uniwersalny / teleobiektyw

koraf - Pią 22 Sie, 2008

Moim zadniem najlepsze : 14-24 , 24-70, 70-200VR :mrgreen:
jaad75 - Pią 22 Sie, 2008

10mm na D700? Chyba, że będziesz używał go w trybie cropa... Na pełnej klatce nawet 12-24 Sigmy to jest mega ekstremalnie szeroko... 16-17mm, to na FF kąty do jakich jesteś przyzwyczajony w ultraszerokich szkłach APS-C typu 10-12mm...
mnich - Pią 22 Sie, 2008

cq napisał/a:
czy decydujac sie na zakup D700, powinno sie inwestowac w szkla z podobnie wyokiej polki cenowej?
Oczywiście że tak!
koraf napisał/a:
Moim zadniem najlepsze : 14-24 , 24-70, 70-200VR
Popieram!
minimalguy - Pią 22 Sie, 2008

cq
Jeśli używasz polarów to nie masz wyjścia, od dołu musisz brać 17-35 f2.8 a nie 14-24

muad - Pią 22 Sie, 2008

Jeżeli ktoś kupuje sprzęt klasy N D700 to wie jakie powinien do niego kupić obiektywy, a jak nie wie to powinien sobie kupić d80.
minimalguy - Pią 22 Sie, 2008

muad

Nie idzie się z Tobą nie zgodzić. Może post CQ to prowokacja :D Na zasadzie ile dostanie wpisów.

krisv740 - Pią 22 Sie, 2008

muad, ja bym zaryzykowal d40 bez X :twisted:
i czy ja nie mam racji, że niektóre posty to tylko w kosmos? :twisted:

cq - Sob 23 Sie, 2008

no tak , najlepiej kosgos wysmiac jak sie nie zna....
a jak ktos chce sie czegos nauczyc - zadaje pytanie......
lecz czasem trafia sie na krag "wtajemniczonych", dla ktorych
kazdy inny to prowokator albo niegodzien dostapic info na temat D700
... rozumiem iz gdybym zadal pytanie dotyczace D40 to nie wzbudziloby to zadnych emocji
sory za zamieszanie

krisv740 - Sob 23 Sie, 2008

cq, na pewno mniejsze niż przy d700 :mrgreen: lub wcale :cool:
jeśli decydujesz się na półprofesjonalne body i nie wiesz w jakim zakresie chcesz fotografować to znaczy, że w ogóle nie wiesz o co chodzi.
wniosek-kupujesz coś bez przygotowania.
pytanie - po co ci d700?
bo masz kasę? i co myslisz że posiadanie tego body zapewni ci profesjonalne zdjęcia? bzdura :twisted:
chcesz wydawać kasę to kup nastepcę d80 (wyjście optymalne) i szkła do tego.a jak masz bardzo duzo to nawet d3-góra przyjemności - jaki drogi :evil: :mrgreen: :mrgreen:
czy byłeś łaskaw zauważyć, poczytać,że podstawą jednak jest optyka?
popatrzyłeś ile kosztuję dobre szkła do aparatu?
a może małpka lub hybryda to najlepszy wybór dla ciebie? :neutral:
zastanów sie o co CI chodzi :cool:
EOT!

[ Dodano: Sob 23 Sie, 2008 07:49 ]
no i kurna nabiłem posta :twisted:

mavierk - Sob 23 Sie, 2008

krisv740 napisał/a:
bo masz kasę? i co myslisz że posiadanie tego body zapewni ci profesjonalne zdjęcia? bzdura :twisted:
Z pewnością zapewni mu mniejszy % ostrych i nie poruszonych zdjęć, dzięki uzytecznemu iso 3200.

Jak Cię stać, to gratuluję, ale ostrzegam, kupno d700 to dopiero początek wydatków...

Moim zdaniem póki co masz dwie możliwości, pójść ekonomicznie (24-120VR + 70-300VR + komplecik stałek, żeby jakoś tą jakość ratować - Sigma 20/1.8 + Nikkor/Sigma 50/1.4 + Nikkor 85/1.8 )

albo od razu z grubej rury: na początek uniwersalny zoom w postaci Nikkora 24-70/2.8, chyba że chcesz ekonomicznie - Sigma 24-70/2.8 i płacz bo mydło :D . Następnie, jak uzbierasz kasę, to w zależności od preferencji, jakie pewnie się w czasie używania zoomu standardowego ustalą, albo Nikkora 14-24 (bądź 17-35) albo Nikkora 70-200VR, może Sigmę 100-300/4 :)

Wiadoma sprawa, że potoczyć się może inaczej to wszystko, ale ja bym tak sobie to zaplanował :)

No i co do wielkości i ciężaru... kupując d700 już jesteś skazany na siłownię, żeby to unieść, 70-200VR też jest nie za małe, ale nie masz wyjścia :D

Rizzo - Sob 23 Sie, 2008

Koraf odpowiedział na Twoje pytanie, podając Ci szkła godne podpięcia pod Nikona D700, więc temat do zamknięcia.

Ja widzę, że was tu strasznie bulwersuje, jak ktoś chce kupić sobie dobry aparat a się na tym nie specjalnie zna. Masz pieniądze, kupuj D700, bo jakby tym nie pstrykać jakość zdjęć w sensie technicznym będzie wyśmienita. Oczywiście ich kompozycja będzie zależeć już od Ciebie. Jednak upewnij się czy ten aparat ma tryb auto, bo nie jestem przekonany. No i oczywiście zdaj sobie sprawę, że to duży ciężki aparat i żeby wykorzystać jego możliwości musisz przynajmniej dokupić wspomniany obiektyw Nikkor 24-70 mm, bo do takiego sprzętu szkoda podpinać coś słabego.

mavierk napisał/a:
Z pewnością zapewni mu mniejszy % ostrych i nie poruszonych zdjęć, dzięki uzytecznemu iso 3200

i tylko to jest wyznacznikiem profesjonalnego zdjęcia :???: :evil:

[ Dodano: Sob 23 Sie, 2008 12:37 ]
Rizzo, ja nikomu w kieszeń nie zaglądam, ale jesli ktoś kupuje cos na czym się nie zna, i podaje gorna półke jakopoczatek , to sam stawia sie na przegranej/dziwnej pozycji!
nie uważasz? :cool:

Rizzo - Sob 23 Sie, 2008

W sumie ja jakoś przywykłem, że ludzie mając pieniądze, nie dokonują świadomych zakupów a wchodzą do sklepu i biorą to co najlepsze, a to, że nie wykorzystają tego nawet w małym % nie ma znaczenia. Ale z wielkim Nikonem czy Canonem w ręku jak się za to wygląda :twisted:
Ja notorycznie spotykam na imprezach wujków, kuzynów itp z bardzo drogimi aparatami robiącymi zdjęcia na małpie i z dumą obnoszącymi się ze swoim sprzętem o którym naprawdę nic nie wiedzą.
Ale masz rację to co toleruje się normalnie w życiu , nie będzie tolerowane na tym forum, bo my tu uczymy SWIADOMOŚCI !
Tak więc autorze wątku, zacznij interesować się fotografią i zwiększ poziom swej świadomości :twisted:

krisv740 napisał/a:
i tylko to jest wyznacznikiem profesjonalnego zdjęcia :???: :evil:
to jest argumentem za kupnem d700 :) Profi zdjęcia same przychodzą :)

mavierk napisał/a:
Profi zdjęcia same przychodzą
- mogę to do stopki? mogę mogę??? :?: :mrgreen: :?:
i tylko dopisze , że to o d700 - co???? :lol:

jeśli uważasz, że poprawiając swój warsztat robisz tylko gorsze zdjęcia... bez urazy :P
cq - Sob 23 Sie, 2008

niestety nie stac mnie na D700, nawet z kupnem D300 byloby nieciekawie....
po prostu bylem ciekaw waszych opinii na ten temat, a mysle ze to dobry pomysl posluchac ludzi z doswiadczeniem - kazdy ma swoje przemyslenia, czesto sa one rozne - i przez to ciekawe a zarazem pewnie rozwijajace -i to mnie wlasnie ciekawilo gdy zakladalem temat.
Mialem nadzieje ze wywiaze sie miedzy wami dyskusja: dlaczego konkretny obiektyw jest lepszy/gorszy - niestety zostalem sprowadzony do roli nowobogackiego, a dyskusja potoczyla sie w innym kierunku.
To jest wlasnie ten moment kiedy moge ZWIEKSZAC POZIOM SWOJEJ SWIADOMOŚCI (mam nadzieje ze inni tez), ale czasami nie jest to latwe...

no ale z nikonem to masz jedną możliwość: 14-24-70-200/2.8 ;)
Rizzo - Sob 23 Sie, 2008

Trzeba było założyć konto na forum z żeńskim nickiem to byłoby inaczej :mrgreen:
jaad75 - Sob 23 Sie, 2008

mavierk napisał/a:
No i co do wielkości i ciężaru... kupując d700 już jesteś skazany na siłownię, żeby to unieść, 70-200VR też jest nie za małe, ale nie masz wyjścia :D

Jeśli potrzebujesz aż siłowni, żeby unieść kilogramowe body z półtora kilogramowym obiektywem, to szczerze Ci współczuję... :twisted:

muad - Sob 23 Sie, 2008

cq,
cq napisał/a:
Mialem nadzieje ze wywiaze sie miedzy wami dyskusja: dlaczego konkretny obiektyw jest lepszy/gorszy

W takim wypadku polecam poczytać sobie wcześniejsze tematy, naprawdę można tam znaleźć wiele ciekawych opini i interesujących infromacji.
PS. Mam nadzieje, że kiedyś będzie Cię stać na D700 :wink:

mavierk - Nie 24 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:
Jeśli potrzebujesz aż siłowni, żeby unieść kilogramowe body z półtora kilogramowym obiektywem, to szczerze Ci współczuję... :twisted:
dzięki stary, na szczęście byłem 3tygodnie na ćwiczenie bicka na budowie ^^ z drugiej strony trzymanie takiego 100-400 na 30d przez 3-5 godzin może zmęczyć.
MM - Nie 24 Sie, 2008

Ja trzymam taki zestaw po 10 godzin i bez problemu sobie z tym radzę. Coś słabowitą mamy teraz młodzież :lol:
k1caj_ns - Pon 25 Sie, 2008

Bo jak coś dużo waży to podświadomie wydaje nam się ,że jest solidniejsze i porządniejsze. Dlatego z żalem czasami oglądam i bawię się dobrymi starymi szkłami ,które pamiętają czasy analogów. Takie fajne solidne :razz: