|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Oczywiście jakie szklo??
jurektc - Pią 22 Sie, 2008 Temat postu: Oczywiście jakie szklo?? Posiadam D80 z kitowym obiektywem 18-55 ale gdy patrze na zdjecia robione Nikkorem AF 50
f1,4D to szczeka mi opadła.Ostrosc ostrosc i jeszcze raz ostrosc poprostu idał.Czy sie myle?czy sa lepsze w podobnej cenie? Teraz widze ile warte sa szkła kitowe.A moje pytanie to
jaki zestaw szkieł powinien zawierac ktos kto nie chce dwa razy wydawac pieniązków.
MC - Pią 22 Sie, 2008
A jakie ogniskowe Cie interesuja?
jurektc - Pią 22 Sie, 2008
Zebym to wiedział? Człowiek nie zajmujacy sie zawodowo chcialby robic dobre ostre zdjęcia po troche portretu krajobrazu i jeszcze nie wiem czego.Nie jestem sprecyzowany bo dopiero zaczynam ta przygode a mysle ze z czasem to wyjdzie,dlatego moja prosba jaki i do czego to prosze wy mi wytłumaczcie bo ja nie mam pojecia.
Jesienny - Pią 22 Sie, 2008
Najpierw sam musisz wiedzieć co chcesz uzyskać, a potem do tego dobierać obiektywy - a nie odwrotnie
Zapewne masz racje i do tego wiem ze moje pytanie jest nie sprecyzowane. Ale tak jak pisałem poprostu nie wiem co mnie wciagnie.Myslalem ze zadajac takie pytanie dla znajacych sie w temacie miłośników foto to wy mnie pokierujecie co do dobrej jakosci sprzetu wykorzystywanego w danej kategori.
Jesienny - Pią 22 Sie, 2008
Do tego możesz przeczytać byłe i nadal ciągnięte wątki - masz lekturę na parę wieczorów
To nie złośliwość. Obiektywy to droga rzecz. Za jakiś czas będziesz wiedział czego Ci brakuje. Poza tym sytuacja na rynku obiektywów też się zmienia, za jakiś czas będą inne, pewnie lepsze.
Własnie dla tego ze tak duzo jest szkieł i w ogromnej rozbieznosci cenowej oczekiwalem od was pomocy.Wiec moze zatrzymamy sie na portrecie.Czy szko które zachwalałem wczesniej sie do tego nadaje.Czy polecicie cos innego?
minimalguy - Pią 22 Sie, 2008
jurektc napisał/a: | Własnie dla tego ze tak duzo jest szkieł i w ogromnej rozbieznosci cenowej oczekiwalem od was pomocy.Wiec moze zatrzymamy sie na portrecie.Czy szko które zachwalałem wczesniej sie do tego nadaje.Czy polecicie cos innego? |
Nadaje się, ale lepsze jest 85mm 1.8. Obydwoma powinieneś uzyskać podobne odwzorowanie bo 85-ka ostrzy dopiero z 85cm ale za to przy foceniu czegoś co jest dalej masz większe przybliżenie. O jakości bokehu to już w ogóle nie wspominam, bo pod tym względem 85-ka bije na głowe 50mm 1.8 nie wiem jak werje 50mm 1.4 bo nie mam. Szkła powinieneś kupować jak najjaśniejsze, najlepiej stałoogniskowe. Będzie ich trochę więcej niż jak byś wziął ciężkiego jasnego zooma, ale za to są lekkie i masz zawsze zapas światła, 50-ke niekoniecznie ze światłem 1.4 Wersja 1.8 kosztuje śmieszną kase około 400 zł i od 2.8 jest już zaje..... ostro i nadal masz spsory zapas 1 i 1/3 EV. Moim zdaniem najlepiej kupować szkła systemowe, ale to tylko moja opinia.
jurektc - Sob 23 Sie, 2008
Dobra, jakis obraz pomalu nabiera kształtu co do portretu choc przydałoby sie więcej opini.A co proponujecie do krajobrazu? bo makro zostawiam w spokoju.
MC - Sob 23 Sie, 2008
Od biedy jakis zoom standardowy. Fajne efekty mozna uzyskac Sigma 10-20 lub pewnie nowa Tokina.
To ja myslałem ze do krajobrazów trzeba szerokokątny.Ale to nic z czasem i przyjdzie wiedza
MC - Sob 23 Sie, 2008
A Sigma 10-20 i Tokina to niby co? Tele?
Monastor - Sob 23 Sie, 2008
jurektc, Sigma 10-20 i Tokina 11-16, o których wspomniał MC to właśnie szkła szerokokątne. Portretów nimi nie porobisz, chyba że chcesz uzyskac charakterystyczne przerysowania wynikające z plastyki obrazu przy tak krótkiej ogniskowej.
Zoomy standardowe zaczynają się (dla APS-C) w okolicach 17 mm, a więc tam, gdzie zakres tych szkieł się kończy. Takim obiektywem jest kitowe szkiełko Nikona, które już masz.
Możesz rozszerzyc sobie ten zakres kupując coś typowo do krajobrazów (szkło superszerokokątne) lub coś do portretu, może 50-tkę F/1.4, a może 85 F/1.8
Obydwa wyjścia to dopełnienie zestawu, w którego skład wchodziłby obiektyw kitowy.
Możesz też zrobic inaczej i zrezygnowac na razie z kupna bardziej specjalistycznych szkieł i wymienic kit na porządniejszy obiektyw standardowy.
A jaki to jest porzadny obiektyw standartowy,prosze o szczegoły.
MC - Sob 23 Sie, 2008
Porzadny to jest np. Tamron 17-50/2.8
Oczywiscie lepszy bedzie ten:
http://www.cyfrowe.pl/apa...s-dx-if-ed.html
henk - Sob 23 Sie, 2008
Jak ktoś szuka obiektywu do Nikona a nie ma sprecyzowanych celów to zawsze proponuję Nikkora 18 - 200 VR
Niech bardziej doświadczeni pstrykacze ocenią tę propozycję
MM za taką cenę jak ten http://www.cyfrowe.pl/apa...s-dx-if-ed.html to powinni dorzucac do niego jakiś kitowy aparat
Mam pytanko do przedmówcy,czy jakis komis foto w szczecinie jest i ewentualnie gzie/
Jesienny - Sob 23 Sie, 2008
Ale zoom standardowy 17(18)-50(55) lub podobne jest szerokokątny
BTW może i ja nie robię za wiele krajobrazów, ale tak naprawdę ta sigma 10-20 czy Tokina 11-16 bardziej byłaby mi przydatna do architektury, a nie do krajobrazu. Oczywiście ja nie robię panoram gór, ale zauważyłem, że krajobrazy jeśli już nakręcam kita (żeby mieć coś mniej niż 28mm) robię najczęściej na ogniskowych 20-25. Co innego właśnie architektura w mieście gdzie jest się mocno ograniczonym przez inne budynki.
Może ja po prostu lubię "wąskie" krajobrazy
Przed zapytaniem was o rade i obejzeniu wielu zdjec na necie taki obiektyw chciałem kupic,ale teraz mysle ze jak cos do wszystkiego to do niczego jak w życiu.Dlatego myśle ze nikkor AF 50 f 1,4D to napewno to i to beda zakupy na wrzesien,a póżniej cos w następnym zakresie focenia.Może w trakcie dyskusji cos sie narodzi.Napewno wielka pomocą byłaby możliwośc porównywania zdjec tego samego przedmiotu na różnych obiektywach
[ Dodano: Sob 23 Sie, 2008 22:24 ]
Prezesem firmy to ja nie jestem.:-) szukam czegos w przyziemnych cenach
|
|