|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Rozdzielczość obiektywu a Mpix
novy - Pią 29 Sie, 2008 Temat postu: Rozdzielczość obiektywu a Mpix Mam pytanie na które nie bardzo mogę znaleźć odpowiedź, mianowicie:
Jaka jest mniej więcej rozdzielczości obiektywu (MTF50) przy której 10 Mpix matryca osiągnie kres swoich możliwości ?
Wiem że można to jakoś wyliczyć, ale pewnie szybciej będzie jak zapytam
Marian - Sob 30 Sie, 2008
Pytanie jest niejasne.
novy - Sob 30 Sie, 2008
Marian napisał/a: | Pytanie jest niejasne. |
Ok. mamy zestaw matryca (10Mpix) + obiektyw. Jak sobie to wyobrażam, sytuacja może być taka że obiektyw ma na tyle słabą rozdzielczość że możliwości matrycy jeśli chodzi o rozdzielczość są nie wykorzystane. Może być też sytuacja odwrotna to znaczy: obiektyw ma tak dużą rozdzielczość że przewyższa ona możliwości matrycy. Moje pytanie jest następujące:
Ile teoretycznie wynosi rozdzielczość obiektywu (MTF50) przy której matryca (10 Mpix) osiąga swoje maksymalne możliwości pod względem rozdzielczości obrazu ?
ender - Sob 30 Sie, 2008
canon 450d ma matryce 12,2 mpx i ok 1450 mtf-50 wiec sobie interpoluj
panasonic l10 ma 10mpx i ma cos kolo 1400 mtf-50
zobacz se tu:
http://www.dpreview.com/l...uration.xml%3F3
mnich - Sob 30 Sie, 2008
Przy okazji, przyznajcie że fajny sposób na przedstawienie jakości obiektywu ma dpreview, świetnie ilustruje wyniki testów.
novy - Sob 30 Sie, 2008
O ile rozumiem pojęcie MTF50 i jednostkę [LW/PH] to matryca 10 Mpix (3888 x 2592)
teoretycznie powinna mieć 2592/2 = 1296 [LW/PH] (linii na wysokość obrazu) i takiej wartości nie może w praktyce przekroczyć.
Dla obiektywów jednostką rozdzielczości jest [lpmm] (linii na mm). Jeśli matryca ma wysokość 14.8 mm to rozdzielczość takiej matrycy wynosi 1296/14.8 = 87 w jednostkach [lpmm]. Czy to przeliczenie jest poprawne z teoretycznego punktu widzenia ?
ender, fajna stronka, dzięki.
jaad75 - Sob 30 Sie, 2008
novy napisał/a: | Czy to przeliczenie jest poprawne z teoretycznego punktu widzenia ? |
Nie, bo nie bierze pod uwagę interpolacji, o filtrze AA nie wspominając...
ender - Sob 30 Sie, 2008
jaad75 napisał/a: | novy napisał/a: | Czy to przeliczenie jest poprawne z teoretycznego punktu widzenia ? |
Nie, bo nie bierze pod uwagę interpolacji, o filtrze AA nie wspominając... |
czyli by bylo mniejsze od tego wyliczonego?
novy - Sob 30 Sie, 2008
jaad75 napisał/a: | novy napisał/a: | Czy to przeliczenie jest poprawne z teoretycznego punktu widzenia ? |
Nie, bo nie bierze pod uwagę interpolacji, o filtrze AA nie wspominając... |
Jest nie poprawne, czy nie dokładne ? Czy prawdziwym jest stwierdzenie że taka matryca nie może na pewno przekroczyć wartości 87 [lpmm] ?
Bo jeśli wziął bym pod uwagę czynniki które opisujesz to dostał bym niższy wynik, na pewno nie wyższy.
jaad75 - Sob 30 Sie, 2008
Dokładnie tak. Nie ma szans, żeby na matrycy bayerowskiej rozróżnić parę lini przy pomocy dwóch pikseli.
specmisiek - Sob 30 Sie, 2008
Gdzieś czytałem że obiektywy średniej klasy spokojnie ,,wytrzymują" do 15, do 20 megapixeli na APS-C. Są tacy którzy twierdzą że nawet 30..W takim razie na jakie matryce wystarczałyby te najlepsze? Istnieją natomiast niekorzystne zjawiska optyczne przy przymykaniu przysłony takie jak dyfrakcja..
[ Dodano: Sob 30 Sie, 2008 23:20 ]
A co myśleć o ,,małpkach" z 14 megapikselami i matrycami wielkości małego paznokcia?
ender - Nie 31 Sie, 2008
novy napisał/a: | O ile rozumiem pojęcie MTF50 i jednostkę [LW/PH] to matryca 10 Mpix (3888 x 2592)
teoretycznie powinna mieć 2592/2 = 1296 [LW/PH] (linii na wysokość obrazu) i takiej wartości nie może w praktyce przekroczyć.
Dla obiektywów jednostką rozdzielczości jest [lpmm] (linii na mm). Jeśli matryca ma wysokość 14.8 mm to rozdzielczość takiej matrycy wynosi 1296/14.8 = 87 w jednostkach [lpmm]. Czy to przeliczenie jest poprawne z teoretycznego punktu widzenia ?
ender, fajna stronka, dzięki. |
ten wzor ma sens bo przeciez jest dzielone na 2 czyli uwzglednai bayera
novy - Nie 31 Sie, 2008
Cytat: | ten wzor ma sens bo przeciez jest dzielone na 2 czyli uwzglednai bayera |
No właśnie z tą 2-jką to jest tak, że na początku wstawiłem ją ze względu na bayera, ale potem doczytałem na temat definicji LW/PH i okazało się że definicja brzmi: par linii na wysokość obrazu (nawiasem mówiąc ta definicja chyba jest nie poprawna: http://www.optyczne.pl/13...nik-LW_PH.html) wiec teraz ta 2-jka wynika z definicji LW/PH. Jeżeli chodzi o bayera to jak bym to załatwił zwykłym podzieleniem przez dwa to mógł bym dostać wynik za mały ponieważ jest jeszcze interpolacja, a tu raczej chodzi żeby znaleźć wartość której rzeczywista matryca na pewno nie przekroczy.
ender - Nie 31 Sie, 2008
novy napisał/a: | Cytat: | ten wzor ma sens bo przeciez jest dzielone na 2 czyli uwzglednai bayera |
No właśnie z tą 2-jką to jest tak, że na początku wstawiłem ją ze względu na bayera, ale potem doczytałem na temat definicji LW/PH i okazało się że definicja brzmi: par linii na wysokość obrazu (nawiasem mówiąc ta definicja chyba jest nie poprawna: http://www.optyczne.pl/13...nik-LW_PH.html) wiec teraz ta 2-jka wynika z definicji LW/PH. Jeżeli chodzi o bayera to jak bym to załatwił zwykłym podzieleniem przez dwa to mógł bym dostać wynik za mały ponieważ jest jeszcze interpolacja, a tu raczej chodzi żeby znaleźć wartość której rzeczywista matryca na pewno nie przekroczy. |
mi sie zdaje ze dobrze przeliczyles a roznica miedzy toba a dpreview moze byc taka ze przeciez jest cos takiego jak efektywna liczba pixeli i ta ktora ma matryca to tak samo jak dzilisz przez rozmiar matrycy to jest roznica czy dzielisz ten rozmiar rzeczywisty (tak jak rzeczywista rozdzielczosc) czy przez rozmiar fizyczny
novy - Nie 31 Sie, 2008
hmmm, przeliczenia przeliczeniami; chyba za dużo teorii . Dalej w sumie nie znam odpowiedzi na pytanie czy np jak bym miał obiektyw który ma rozdzielczość 60 [lpmm] to czy jestem w stanie wykorzystać jego możliwości na 400D (10 Mpix)
Marian - Pon 01 Wrz, 2008
novy napisał/a: | zy np jak bym miał obiektyw który ma rozdzielczość 60 [lpmm] to czy jestem w stanie wykorzystać jego możliwości na 400D (10 Mpix) | Nie.
novy - Pon 01 Wrz, 2008
Marian napisał/a: | novy napisał/a: | zy np jak bym miał obiektyw który ma rozdzielczość 60 [lpmm] to czy jestem w stanie wykorzystać jego możliwości na 400D (10 Mpix) | Nie. |
A 40 [lpmm]
wulf - Pon 01 Wrz, 2008
Na prawdę wciągająca dyskusja więc pozwolę sobie włączyć się na chwilę.
Czy mógłbym uzyskać odpowiedź na pytanie: po co właściwie dyskutować na ten temat?
Są dużo ważniejsze cechy obiektywu niż ilość linii na milimetr matrycy możliwa do uzyskania.
A jeśli już to np: jaka powinna być dopuszczalna, przyzwoita różnica w ilości linii na mm matrycy dla środka i naroża kadru przy przysłonie 1,8 dla obiektywu?
Takie pytanie powinno zadać sobie wielu miłośników APS-C i DX nie wspominając już o FF.
ender - Pon 01 Wrz, 2008
novy napisał/a: | hmmm, przeliczenia przeliczeniami; chyba za dużo teorii . Dalej w sumie nie znam odpowiedzi na pytanie czy np jak bym miał obiektyw który ma rozdzielczość 60 [lpmm] to czy jestem w stanie wykorzystać jego możliwości na 400D (10 Mpix) |
no przeciez ci wyszlo 87 lpmm dla body wiec zakladajac obiektyw 60 lpmm nie wykorzystujesz swojego body
novy - Pon 01 Wrz, 2008
ender napisał/a: | no przeciez ci wyszlo 87 lpmm dla body wiec zakladajac obiektyw 60 lpmm nie wykorzystujesz swojego body |
Obawiam się że ten wynik 87 jest dużo zawyżony.
Marian - Pon 01 Wrz, 2008
Dla Bayerowskich matryc nie da się właściwie "wyliczyć". Jakimś oszacowaniem może być podzielenie ilości linii na wysokość matrycy przez wysokość matrycy w mm i to przez 4.
Na dodatek liczenie czarno-białych linii maskuje słabe strony tych matryc. Można sobie wyobrazić taki rozkład kolorów (np kolorowo-czarnych linii) dla których Bayerowskie matryce wykazywałyby wręcz zerową rozdzielczość.
ender - Wto 02 Wrz, 2008
Marian napisał/a: | Dla Bayerowskich matryc nie da się właściwie "wyliczyć". Jakimś oszacowaniem może być podzielenie ilości linii na wysokość matrycy przez wysokość matrycy w mm i to przez 4.
Na dodatek liczenie czarno-białych linii maskuje słabe strony tych matryc. Można sobie wyobrazić taki rozkład kolorów (np kolorowo-czarnych linii) dla których Bayerowskie matryce wykazywałyby wręcz zerową rozdzielczość. |
to dlaczego wynik obliczen jest prawie taki sam jak czestotliwosc nquista na dp rewiev? a nawet mniejsz troszke (jakby prawdziwszy)
mszczyrek - Wto 02 Wrz, 2008
Dla zainteresowanych:
http://www.luminous-lands...esolution.shtml
novy - Sro 03 Wrz, 2008
wulf napisał/a: | Czy mógłbym uzyskać odpowiedź na pytanie: po co właściwie dyskutować na ten temat?
Są dużo ważniejsze cechy obiektywu niż ilość linii na milimetr matrycy możliwa do uzyskania.
A jeśli już to np: jaka powinna być dopuszczalna, przyzwoita różnica w ilości linii na mm matrycy dla środka i naroża kadru przy przysłonie 1,8 dla obiektywu? |
Masz racje, znaczna spadek rozdzielczości na brzegach jest dość ważną sprawą, ale to osobny temat. Poza tym tu kryteria są dosyć proste, im mniejsza spadek tym lepiej, natomiast w przypadku rozdzielczości obiektywu, sprawa już nie jest taka prosta, bo co z tego że będę się kierował zasadą: im ostrzejszy obiektyw tym lepiej, skoro matryca 10 Mpix i tak nawet w połowie nie wykorzysta tej rozdzielczości.
[ Dodano: Sro 03 Wrz, 2008 00:06 ]
Dzięki, w wolnej chwili na pewno przeczytam.
[ Dodano: Sro 03 Wrz, 2008 00:07 ]
Cytat: | to dlaczego wynik obliczen jest prawie taki sam jak czestotliwosc nquista na dp rewiev? a nawet mniejsz troszke (jakby prawdziwszy) |
Trzeba by było przeliczyć jeszcze dla innych przypadków, bo może to zbieg okoliczności
|
|