|
forum.optyczne.pl
|
 |
Sklepy i promocje - 5d - okazja stulecia?
mszczyrek - Wto 02 Wrz, 2008 Temat postu: 5d - okazja stulecia? Przyjrzalem sie ostatnio cenom uzywanych 5d, juz teraz moza kupic w okolicach 3,5K. Po premierze Mk2 beda musialy jeszcze spasc... Powiem szczerze, ze pokusa jest duza:)
mavierk - Wto 02 Wrz, 2008
A za ile Ty byś chciał trzyletni aparat?
WENTYL - Wto 02 Wrz, 2008 Temat postu: Re: 5d - okazja stulecia?
mszczyrek napisał/a: | Po premierze Mk2 beda musialy jeszcze spasc... Powiem szczerze, ze pokusa jest duza:) |
Pytanie tylko kiedy ta premiera bedzie miała miejsce? Wszyscy wyczekiwaliśmy w sierpniu, po premnierze C50D jakoś ucichło że następca 5D ma sie pojawić.
Wróżko powiedz przecie kiedy nowy model 5D (następca) pojawi się na świecie
MC - Wto 02 Wrz, 2008
Pewnie pod koniec miesiaca (tylko ktorego )
k1caj_ns - Wto 02 Wrz, 2008
MC napisał/a: | Pewnie pod koniec miesiaca (tylko ktorego ) |
Myślę ,że na 90% będzie to na photokinie czyli od 23 września można wypatrywać ,a przecieki powinny być co najmniej tydzień wcześniej Tak żeby zrobić szum i zamieszanie.
007areka - Wto 02 Wrz, 2008
...taki gwózdz do przybicia nikona
komar_kzy - Wto 02 Wrz, 2008
Tak, tak zgadza sie. Ja tez czekam na premiere nastepcy 5d i odczekam jeszcze ze 2-3 miechy od premiery w wszystko po to, zeby wyrwac 5d do studia za smiesznie male pieniadze ;p Nie przewiduje zeby bylo mnie stac - przynajmniej na poczatku na nowego 5d ;]
mszczyrek - Wto 02 Wrz, 2008
5D + C35/2, + Sigma 50/1.4, + Sigma 150/2.28 + jakis szeroki zoom (tylko jaki?) moglbym kupic po sprzedazy swoich klamotow apsc....
Kuszace.
Tfu, Michale opamietaj sie:)
[ Dodano: Wto 02 Wrz, 2008 15:34 ]
Ten 5d rzeczywiscie taki tragiczny w obsludze jest jak mowia?
mavierk - Wto 02 Wrz, 2008
mszczyrek napisał/a: | Ten 5d rzeczywiscie taki tragiczny w obsludze jest jak mowia? | Do wszystkiego się przyzwyczaisz
mszczyrek napisał/a: | jakis szeroki zoom (tylko jaki?) | Canon 17-40/4L jak tanio, 16-35/2.8 jak drożej
koraf - Wto 02 Wrz, 2008
Ten 5d rzeczywiscie taki tragiczny w obsludze jest jak mowia?[/quote]
Wg mnie jest dużo łatwiejszy w obsłudze niż 1-ki
A szum wokół następcy 5d jest i to spory , wystarczy powiedzieć ,że wg zapowiedzi ma to być nokaut dla N z 21mpx matrycą i bajerami z 1-ek , pożyjemy ... zobaczymy
mszczyrek - Wto 02 Wrz, 2008
Canon dajac 15mpix w 50D posrednio powiedzial nam cos na temat 5d mk2. Piatka miala 12mpix w czasach gdy 2 cyfrowe doby mialy 8mpix... Sytuacja prawdopodobnie sie powtorzy. Mam nadzieje:)
MM - Wto 02 Wrz, 2008
Nie bardzo rozumiem w czym 5D jest taki tragiczny w obsłudze. Dużo bardziej skomplikowany jest D300 bo ma więcej bajerów. Wszystko jest kwestią gustu i przyzwyczajenia, ale ja oba aparaty mam dość długo i jednak jakoś większość rzeczy szybciej i sprawniej zrobię na 5D.
Marki są faktycznie bardziej upierdliwe w obsłudze, ale jak do wszystkiego i do nich można się przyzwyczaić. Mnie to przyszło błyskawicznie.
k1caj_ns - Wto 02 Wrz, 2008
Tym bardziej chyba to ,że 5d jest bogatszy o kilka funkcji od braci z niższych segmentów to chyba nie powinno dziwić. Powinno raczej cieszyć bo mimo że w Canonach nie które opcje są tak sprytnie ukryte w menu to i tak uważam ,że lepiej jak tam są niż jakby miało ich nie być .
Xan - Wto 02 Wrz, 2008
mszczyrek napisał/a: |
Ten 5d rzeczywiscie taki tragiczny w obsludze jest jak mowia? |
Jako innosystemowiec powiem że jest całkiem dobrze. Jeden z niewielu aparatów który leży mi dobrze w dłoni bez gripa.
Wujek_Pstrykacz - Wto 02 Wrz, 2008
Xan do D7D to chyba pasuje VC7D, a nie VC9D którego nie wyprodukowano do dziś. Sorki za odejście od tematu.
wulf - Sro 03 Wrz, 2008 Temat postu: Re: 5d - okazja stulecia?
mszczyrek napisał/a: | Przyjrzalem sie ostatnio cenom uzywanych 5d, juz teraz moza kupic w okolicach 3,5K. Po premierze Mk2 beda musialy jeszcze spasc... Powiem szczerze, ze pokusa jest duza:) |
Po premierze wymienionego czy tam innego kolejnego pełnoklatkowca, również od innych producentów, ceny nowych 5D powinny spadać dużo szybciej niż się nam wydaje, jak kto może czekać niech czeka a kasę na lokatę i liczyć zyski jest prawdopodobne, że na gwiazdkę będzie sobie można sprawić nówkę za ekwiwalent 4000PLN (biorąc pod uwagę możliwe promocje)
Mimo jego ograniczeń, jakość uzyskiwanych obrazów jeszcze wiele lat będzie nie do pobicia przez inne modele. Pewnie i za 5 lat lub lepiej będzie nadal służył w niejednym studio.
krzysiek29 - Sro 03 Wrz, 2008
[quote="korafA szum wokół następcy 5d jest i to spory , wystarczy powiedzieć ,że wg zapowiedzi ma to być nokaut dla N z 21mpx matrycą i bajerami z 1-ek , pożyjemy ... zobaczymy [/quote]
Obawiam się, że ten nokaut będzie mial AF z 5D
k1caj_ns - Sro 03 Wrz, 2008
krzysiek29 napisał/a: | Obawiam się, że ten nokaut będzie mial AF z 5D |
Nawet nie strasz chociaż pewnie i tak go kupię.
mszczyrek - Sro 03 Wrz, 2008
Mnie ciagle gnebi 5D. Bardzo chcialem miec ten aparat gdy byl nowy, i jeszcze mi nie przeszlo widocznie:) Zaczynam sie tez zastanawiac czy nie jest to wszystko czego mi potrzeba do szczescia fotograficznego (FF 12mpix). W dodatku za pol ceny D700, a ja sportowych zdjec nie robie...
koraf - Czw 04 Wrz, 2008
krzysiek29 napisał/a: | [quote="korafA szum wokół następcy 5d jest i to spory , wystarczy powiedzieć ,że wg zapowiedzi ma to być nokaut dla N z 21mpx matrycą i bajerami z 1-ek , pożyjemy ... zobaczymy |
Obawiam się, że ten nokaut będzie mial AF z 5D [/quote]
Jak napisałem pożyjemy ... zobaczymy kto będzie miał nokaut
|
|