forum.optyczne.pl

Sklepy i promocje - 5d - okazja stulecia?

mszczyrek - Wto 02 Wrz, 2008
Temat postu: 5d - okazja stulecia?
Przyjrzalem sie ostatnio cenom uzywanych 5d, juz teraz moza kupic w okolicach 3,5K. Po premierze Mk2 beda musialy jeszcze spasc... Powiem szczerze, ze pokusa jest duza:)
mavierk - Wto 02 Wrz, 2008

A za ile Ty byś chciał trzyletni aparat? :)
WENTYL - Wto 02 Wrz, 2008
Temat postu: Re: 5d - okazja stulecia?
mszczyrek napisał/a:
Po premierze Mk2 beda musialy jeszcze spasc... Powiem szczerze, ze pokusa jest duza:)

Pytanie tylko kiedy ta premiera bedzie miała miejsce? Wszyscy wyczekiwaliśmy w sierpniu, po premnierze C50D jakoś ucichło że następca 5D ma sie pojawić.
Wróżko powiedz przecie kiedy nowy model 5D (następca) pojawi się na świecie :wink:

MC - Wto 02 Wrz, 2008

Pewnie pod koniec miesiaca (tylko ktorego :mrgreen: )
k1caj_ns - Wto 02 Wrz, 2008

MC napisał/a:
Pewnie pod koniec miesiaca (tylko ktorego :mrgreen: )

Myślę ,że na 90% będzie to na photokinie czyli od 23 września można wypatrywać ,a przecieki powinny być co najmniej tydzień wcześniej :razz: Tak żeby zrobić szum i zamieszanie.

007areka - Wto 02 Wrz, 2008

...taki gwózdz do przybicia nikona :wink:
komar_kzy - Wto 02 Wrz, 2008

Tak, tak zgadza sie. Ja tez czekam na premiere nastepcy 5d i odczekam jeszcze ze 2-3 miechy od premiery w wszystko po to, zeby wyrwac 5d do studia za smiesznie male pieniadze ;p Nie przewiduje zeby bylo mnie stac - przynajmniej na poczatku na nowego 5d ;]

5D + C35/2, + Sigma 50/1.4, + Sigma 150/2.28 + jakis szeroki zoom (tylko jaki?) moglbym kupic po sprzedazy swoich klamotow apsc....

Kuszace.

Tfu, Michale opamietaj sie:)

[ Dodano: Wto 02 Wrz, 2008 15:34 ]
Ten 5d rzeczywiscie taki tragiczny w obsludze jest jak mowia?

mavierk - Wto 02 Wrz, 2008

mszczyrek napisał/a:
Do wszystkiego się przyzwyczaisz :)
mszczyrek napisał/a:
jakis szeroki zoom (tylko jaki?)
Canon 17-40/4L jak tanio, 16-35/2.8 jak drożej :)
koraf - Wto 02 Wrz, 2008

Ten 5d rzeczywiscie taki tragiczny w obsludze jest jak mowia?[/quote]

Wg mnie jest dużo łatwiejszy w obsłudze niż 1-ki :mrgreen:

A szum wokół następcy 5d jest i to spory , wystarczy powiedzieć ,że wg zapowiedzi ma to być nokaut dla N z 21mpx matrycą i bajerami z 1-ek , pożyjemy ... zobaczymy :wink:

Canon dajac 15mpix w 50D posrednio powiedzial nam cos na temat 5d mk2. Piatka miala 12mpix w czasach gdy 2 cyfrowe doby mialy 8mpix... Sytuacja prawdopodobnie sie powtorzy. Mam nadzieje:)
MM - Wto 02 Wrz, 2008

Nie bardzo rozumiem w czym 5D jest taki tragiczny w obsłudze. Dużo bardziej skomplikowany jest D300 bo ma więcej bajerów. Wszystko jest kwestią gustu i przyzwyczajenia, ale ja oba aparaty mam dość długo i jednak jakoś większość rzeczy szybciej i sprawniej zrobię na 5D.
Marki są faktycznie bardziej upierdliwe w obsłudze, ale jak do wszystkiego i do nich można się przyzwyczaić. Mnie to przyszło błyskawicznie.

k1caj_ns - Wto 02 Wrz, 2008

Tym bardziej chyba to ,że 5d jest bogatszy o kilka funkcji od braci z niższych segmentów to chyba nie powinno dziwić. Powinno raczej cieszyć bo mimo że w Canonach nie które opcje są tak sprytnie ukryte w menu to i tak uważam ,że lepiej jak tam są niż jakby miało ich nie być .
Xan - Wto 02 Wrz, 2008

mszczyrek napisał/a:

Jako innosystemowiec powiem że jest całkiem dobrze. Jeden z niewielu aparatów który leży mi dobrze w dłoni bez gripa.

Wujek_Pstrykacz - Wto 02 Wrz, 2008

Xan do D7D to chyba pasuje VC7D, a nie VC9D którego nie wyprodukowano do dziś. Sorki za odejście od tematu.
wulf - Sro 03 Wrz, 2008
Temat postu: Re: 5d - okazja stulecia?
mszczyrek napisał/a:
Przyjrzalem sie ostatnio cenom uzywanych 5d, juz teraz moza kupic w okolicach 3,5K. Po premierze Mk2 beda musialy jeszcze spasc... Powiem szczerze, ze pokusa jest duza:)

Po premierze wymienionego czy tam innego kolejnego pełnoklatkowca, również od innych producentów, ceny nowych 5D powinny spadać dużo szybciej niż się nam wydaje, jak kto może czekać niech czeka a kasę na lokatę i liczyć zyski :smile: jest prawdopodobne, że na gwiazdkę będzie sobie można sprawić nówkę za ekwiwalent 4000PLN :shock: (biorąc pod uwagę możliwe promocje)
Mimo jego ograniczeń, jakość uzyskiwanych obrazów jeszcze wiele lat będzie nie do pobicia przez inne modele. Pewnie i za 5 lat lub lepiej będzie nadal służył w niejednym studio.

krzysiek29 - Sro 03 Wrz, 2008

[quote="korafA szum wokół następcy 5d jest i to spory , wystarczy powiedzieć ,że wg zapowiedzi ma to być nokaut dla N z 21mpx matrycą i bajerami z 1-ek , pożyjemy ... zobaczymy :wink: [/quote]

Obawiam się, że ten nokaut będzie mial AF z 5D :mrgreen: :evil:

k1caj_ns - Sro 03 Wrz, 2008

krzysiek29 napisał/a:
Obawiam się, że ten nokaut będzie mial AF z 5D :mrgreen: :evil:

Nawet nie strasz :razz: chociaż pewnie i tak go kupię.

mszczyrek - Sro 03 Wrz, 2008

Mnie ciagle gnebi 5D. Bardzo chcialem miec ten aparat gdy byl nowy, i jeszcze mi nie przeszlo widocznie:) Zaczynam sie tez zastanawiac czy nie jest to wszystko czego mi potrzeba do szczescia fotograficznego (FF 12mpix). W dodatku za pol ceny D700, a ja sportowych zdjec nie robie...
koraf - Czw 04 Wrz, 2008

krzysiek29 napisał/a:
[quote="korafA szum wokół następcy 5d jest i to spory , wystarczy powiedzieć ,że wg zapowiedzi ma to być nokaut dla N z 21mpx matrycą i bajerami z 1-ek , pożyjemy ... zobaczymy :wink:

Obawiam się, że ten nokaut będzie mial AF z 5D :mrgreen: :evil: [/quote]

Jak napisałem pożyjemy ... zobaczymy :razz: kto będzie miał nokaut :shock: