|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 70-300 mm f/4-5.6 DG MACRO - NIKON
anuleczkam - Czw 04 Wrz, 2008 Temat postu: Sigma 70-300 mm f/4-5.6 DG MACRO - NIKON Witam serdecznie,
zacznę od tego, iż mam aparat Nikon D60 z obiektywem 18-55 mm 1:3.5-5.6 G II ED. Chciałabym kupić obiektyw, który jest w temacie, czyli Sigma 70-300 mm f/4-5.6 DG MACRO - NIKON. Ma mi służyć głównie do robienia portretów oraz Makr, itp.
Co sądzicie o tym obiektywie, czy warto go kupić czy lepiej zaoszczędzić na coś innego, lepszego I co
Dodam, iż jestem zapalonym amatorem
MC - Czw 04 Wrz, 2008
Tego obiektywu nie warto kupowac. Co innego 70-300 APO macro...
Jesienny - Czw 04 Wrz, 2008
Generalnie w jakimś tam stopniu i jedno i drugie na tym się da zrobić. Makro z odwzorowaniem 1:2.
Zależy ile możesz wydać. Dobrym pomysłem, który spełniłby świetnie wymagania co do jednego i drugiego byłby Tamron 90mm F/2.8 Di Macro 1:1. Ma teraz na czasie wyjść wersja z silniczkiem dla bezśrubokrętowych Nikonów. Cena pewnie dwa razy większa niż tej sigmy, ale i portret i Macro z niego lepsze wyjdą, więc moim zdaniem warto w coś takiego zainwestować.
MC - Czw 04 Wrz, 2008
W sumie ten Tamron i do portretow sie nada. Tylko nie wszyscy moga z nich byc zadowoleni jak wyjdzie taki ostry...
anuleczkam - Czw 04 Wrz, 2008
Dzięki za odpowiedź.
Co w takim razie warto kupić
Myślę też o obiektywie Nikkor 18-200 VR, ale musiałabym trochę poczekać, żeby zaoszczędzić pieniądze.
MC - Czw 04 Wrz, 2008
Najlepszy obiektyw 18-200 jaki istnieje
anuleczkam - Czw 04 Wrz, 2008
No to oszczędzam i nie napalam się na nic innego.
A 70-300VR Nikkor Co sądzicie o tym obiektywie
MC - Czw 04 Wrz, 2008
Jeszcze lepszy
Jesienny - Czw 04 Wrz, 2008
To sobie można ustawić w aparacie "sofcik" i będzie miękki
18-200 Nikkona najlepszy z wszystkich jakie są dostępne na rynku, tak jak mówi MC, ale makra to nim bym nie zrobił - przynajmniej ja .
Tak, ciężko radzić. Ale zdania nie zmieniam - poczekać na tego Tamrona z silniczkiem, w tym czasie trochę na niego przyoszczędzić, a potem cieszyć się z naprawdę świetnych makr i portretów.
Moje makra z Sigmy 70-300 APO można znaleźć w temacie o makrach, ale od razu zaznaczam, że wszystkie są robione z pierścieniami pośrednimi. W każdym razie ten Tami, bądź też Tokina 100 Makro są w tej chwili pierwsze na mojej liście zakupów.
mavierk - Czw 04 Wrz, 2008
opyla sie, 70-300VR... teraz pomyśl nad 80-200/2.8 Dwupierścieniowym
Motylop - Pią 05 Wrz, 2008
Witam
Pozwole sobie dopisać się do tematu.
Czy w przypadku Sigmy 70-300 różnica między wersją APO a nie-APO jest tak duża żeby było warto dokładać drugie tyle?
BO niestety w wersji APO obiektyw ten przestaje być kwintesencją zdania "tanie obiektywy są dobre bo są dobre i tanie"
Pozdrawiam
Motylop
MC - Pią 05 Wrz, 2008
Sek w tym, ze Sigma 70-300 APO jest bardzo tanim teleobiektywem.
Nie przecze, że nie jest... jednak te 850 zł to nie to samo co 550 (mówię o werscjach HSM)
Żona może nie zrozumieć dlaczego te 3 literki są warte tyle co jej potencjalne nowe buty i torebka
Pozdrawiam
MC - Pią 05 Wrz, 2008
Motylop, uswiadom zonie, ze to jest troche ponad 700PLN (to po pierwsze). Potem pokaz jej ceny innych tele. W cenie uzywanego samochodu na przyklad.
RB - Pią 05 Wrz, 2008
Motylop napisał/a: | Nie przecze, że nie jest... jednak te 850 zł to nie to samo co 550 (mówię o werscjach HSM)
Żona może nie zrozumieć dlaczego te 3 literki są warte tyle co jej potencjalne nowe buty i torebka
|
Buty i torebka razem? Cóż... moja żona jednak po długoletnich próbach doszła wreszcie do wniosku ze buty ze 300 stówy same kosztowac muszą....
Przy czym umiała ową konstatacje przenieść równiez na inne dziedziny rzeczywistości...
Wujek_Pstrykacz - Pią 05 Wrz, 2008
Sigma 70-300 w obydwu wersjach niestety nie posiada HSM.
Nie rozumiemy się Nie chodzi o to czy 300 zł to dużo czy mało.. Chodzi o to że decydując się na ten "dodatkowy" wydatek dobrze było by wiedzieć co otrzymuje się w zamian. Po prostu chciałbym wiedzieć czy to wydatek uzasadniony - czy faktycznie odczuję różnice i nie będzie to tylko bajer zauważalny przez "profesjonalistów" (tak, wiem że to sprzęt typowo amatorski)
Decydując się na body wybrałem z pełną premedytacją tańsze zakładając, że i tak przy moich umiejętnościach nie wykorzystam nawet połowy jego możliwości. Decyzji swojej nie żałuje a przynajmniej te kilka setek zostało w kieszeni. Teraz też chciałbym wiedzieć "co biorę"
Wujek_Pstrykacz: HSM, czy nie HSM, chodziło mi o wersję z własnym motorkiem
Pozdrawiam
Motylop
Wujek_Pstrykacz - Pią 05 Wrz, 2008
Na malych powiekszeniach roznicy moze nie byc widac.
nazgul - Pią 05 Wrz, 2008
MC napisał/a: | W sumie ten Tamron i do portretow sie nada. Tylko nie wszyscy moga z nich byc zadowoleni jak wyjdzie taki ostry... |
Zawsze można dyfuzor założyć
Ja mam Sigme 105 i co racja to racja - wszystkie dzioby po krostach widać
|
|