forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - 40D też kręci filmy

piotrart - Czw 25 Wrz, 2008
Temat postu: 40D też kręci filmy
Poddaję do dyskusji
http://gizmodo.com/505400...0d-record-video
Pozdrawiam

jaad75 - Czw 25 Wrz, 2008

Owszem, ale ten hack jeszcze nie jest gotowy, a poza tym nie jest to alternatywny firmware, tylko software uruchamiany z poziomu karty...
goltar - Czw 25 Wrz, 2008

Może Canon udostępni kiedyś taką funkcjonalność ... ale znając Canona pewnie nie :(
novy - Czw 25 Wrz, 2008

goltar napisał/a:
Może Canon udostępni kiedyś taką funkcjonalność ... ale znając Canona pewnie nie :(

Myślę że nie ma szans. Firmy z reguły jeśli wypuszczają nowy firmware to tylko po to żeby poprawić błędy, lub żeby zapewnić kompatybilność z nowymi produktami. Krótko mówiąc dodają tyko to co muszą. Dla nich projekt 40D jest jest sprawą zamkniętą. Polityka jest prosta - chcesz nowej funkcjonalności kup sobie nowszy produkt.

0xDEADBEEF - Pią 26 Wrz, 2008

Prawdopodobnie wiekszosc lustrzanek ktore maja Live View potrafila by robic z tego filmy.
Moj K20D ma fajny tryb burst ktory potrafi zrobic 115 zdjec w 5 sekund, 21fps na 1.6MP w jpegu. Mozna z tego poskladac fajne filmiki. Mysle ze to glownie kwestia udostepnienia trybu filmow jest zmiana firmware.
I zeby to dostac w firmware trzeba bedzie kupic nastepny model aparatu. Na tym sie ten business opiera.

novy - Pią 26 Wrz, 2008

0xDEADBEEF napisał/a:
Prawdopodobnie wiekszosc lustrzanek ktore maja Live View potrafila by robic z tego filmy.

Poszedł bym nawet dalej, myślę że każdy aparat posiadający matrycę :-) jest w stanie robić filmy. Wszystkie te bajery typu live view, kręcenie filmów to rozwiązanie software'owe.

jaad75 - Pią 26 Wrz, 2008

novy napisał/a:
Poszedł bym nawet dalej, myślę że każdy aparat posiadający matrycę :-) jest w stanie robić filmy. Wszystkie te bajery typu live view, kręcenie filmów to rozwiązanie software'owe.

Absolutnie nie. Aparat musi posiadać mnóstwo rozwiązań hardware'owych by móc zacząć myśleć o LV, czy filmach. Można jedynie stwierdzić, że każdy aparat, który ma LV, można prawdopodobnie zmusić softwarem do rejestracji video na karcie. Oczywiście jakość tego video może być znacząco różna dla modeli posiadających możliwość podglądu przez wyjście HDMI i tych mających jedynie podgląd QVGA na monitorku z tyłu...

novy - Pią 26 Wrz, 2008

jaad75 napisał/a:
Absolutnie nie. Aparat musi posiadać mnóstwo rozwiązań hardware'owych by móc zacząć myśleć o LV, czy filmach.

Na przykład jakich? Czym pod względem hardware'owym aparat z Live View różni się od aparatu bez tej funkcjonalności?

komor - Pią 26 Wrz, 2008

Oczywiście. Po pierwsze musi mieć procesor który po zczytaniu i obrobieniu sygnału z matrycy będzie w stanie zająć się jeszcze kompresją klatki do postaci wymaganej przez format zapisu. Po drugie, pewnie sam proces ciągłej rejestracji obrazu z matrycy (czyli Live-View) też wymaga jakichś tam rozwiązań sprzętowych.
novy - Pią 26 Wrz, 2008

Nie zaprzeczam, ale jakoś mnie to nie przekonuje :wink:
Weźmy takiego zwykłego kompakta: Canon PowerShot A710 - procesor chyba taki sam jak w 400D, DIGIC II i kręci filmy. RAM'u 400D pewnie ma wcale nie mało (może ktoś wie ile?)

komor napisał/a:
Po drugie, pewnie sam proces ciągłej rejestracji obrazu z matrycy (czyli Live-View) też wymaga jakichś tam rozwiązań sprzętowych.

No właśnie jakich? matryca jest, lustro podnieść można, procesor, pamięć, co jeszcze do szczęścia potrzeba ?? :razz:

lcf - Pią 26 Wrz, 2008

Układu potrafiącego kodować video w czasie rzeczywistym.
jaad75 - Pią 26 Wrz, 2008

novy napisał/a:
Na przykład jakich? Czym pod względem hardware'owym aparat z Live View różni się od aparatu bez tej funkcjonalności?

Musi mieć chociażby układ elektronicznej migawki - aparatowi bez tej funkcji wystarczy mechaniczna...

novy - Pią 26 Wrz, 2008

lcf napisał/a:
Układu potrafiącego kodować video w czasie rzeczywistym.

procesor + system operacyjny czasu rzeczywistego, działa to chyba na VxWorks załatwi sprawę, można to załatwić software'owo. Cały czas podkreślam że nie zaprzeczam temu co mówicie ale na razie nie jestem przekonany że to jest rozwiązane hardware'owo.

0xDEADBEEF - Pią 26 Wrz, 2008

novy napisał/a:

Prawie, ale nie do konca. Sensory zwykle maja specjalny tryb pracy do nagrywania filmow/live view. Sensory do lustrzanek tradycyjnie tego trybu pracy nie maja.
Zwykle dziala to jak podwojne buforowanie albo co druga linia jest uzywana co druga klatke, kiedy jedna linia jest czytana druga jest naswietlana. No i oczywiscie sensor musi miec elektroniczna migawke.
Bez tych bajerow pewnie dalo by sie filmy robic ale z bardzo niskim odswiezaniem no i szybko by sie migawke wykonczylo.
Aparaty ktore maja LV maja juz te bajery do tego zeby LV chodzilo. Wiec pozostaje tylko kwestia kompresji video. Mysle ze mozna by do tego wykorzystac procesor JPEG ktory juz jest w aparacie i uzywac MJPEG.
Jestem pewien ze nastepna generacja lustrzanek od kazdego producenta bedzie robila filmy. Tak samo jak wszyscy zaczynaja miec wbudowane adjustowanie AF czy oczyscczanie sensora z kurzu.
Niestety nikt tego nie udostepni w postaci poprawki oprogramowania, kiedy mozna to sprzedac z nowym aparatem. Takie zycie.

novy - Sob 27 Wrz, 2008

No to już coś bardziej konkretnego :razz: dzieki 0xDEADBEEF

0xDEADBEEF napisał/a:
No i oczywiscie sensor musi miec elektroniczna migawke.

Zakładałem że przy rejestrowaniu obrazu matryca może być po prostu cały czas odsłonięta, ale chyba jest tak jak mówisz, że dla każdej klatki filmowej jest otwierana i zamykana elektroniczna migawka. Z tego co wyczytałem np. 5DMII ma dwie migawki elektroniczną i mechaniczną. Zastanawiam się dlaczego nie zrezygnują z migawki mechanicznej.

0xDEADBEEF napisał/a:
Jestem pewien ze nastepna generacja lustrzanek od kazdego producenta bedzie robila filmy.

Też tak myślę.

ziemowy - Sob 27 Wrz, 2008

0xDEADBEEF napisał/a:
Jestem pewien ze nastepna generacja lustrzanek od kazdego producenta bedzie robila filmy.

A potem pojawi się Bluetooth, Wi-Fi, wbudowana przęglądarka internetowa i radio :mrgreen:

kazik - Sob 27 Wrz, 2008

Trafiłeś w samo sedno sprawy, lustrzanka powinna być tylko do robienia zdjęć - jest takie powiedzenie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.Producenci robią wszystko aby zwiększyć sprzedaż lustrzanek i dlatego dodają różne "bajery" które są do niczego niepotrzebne i które maja tłumaczyć dlaczego wypuszcza się nowy model bo tak naprawdę w budowie lustrzanki nie da sie już nic nowego wymyslić. Obawiam się że za rok pojawi się lustrzanka canon D60 z telefonem komórkowym, następnie D70 z miożliwością odbioru TV, D80 odtwarzaczem dvd itd. :sad:
jaad75 - Sob 27 Wrz, 2008

kazik napisał/a:
Trafiłeś w samo sedno sprawy, lustrzanka powinna być tylko do robienia zdjęć - jest takie powiedzenie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Bzdura. Osobiście bardzo się cieszę z wprowadzenia funkcji filmowania w DSLR-ach, zwłaszcza, że jakość jest fantastyczna.

Według mnie to filmowanie jest tak samo przydatne w lustrzankach tej klasy co LV.
Po prostu gadżet.

novy napisał/a:
Zastanawiam się dlaczego nie zrezygnują z migawki mechanicznej.

Bo elektroniczna ma swoje wady - patrz D70...

[ Dodano: Sob 27 Wrz, 2008 18:52 ]
ziemowy napisał/a:
Według mnie to filmowanie jest tak samo przydatne w lustrzankach tej klasy co LV.
Po prostu gadżet.

Widziałeś efekty jakie można uzyskać dzięki temu "gadżetowi"?
A co do przydatności LV - nie zastanawia Cię, dlaczego jest również implementowany w MF? Przecież nie dla miłośników fotografowania "na zombie"... :twisted:

Obraz jest rejstrowany w HD więc jest dobrej jakości. Jednak większość dzisiejszych kamer potrafi z taką rozdzierczością nagrywać. Należy pamiętać, że aby nagrywać dużą ilość materiału HD potrzeba dużej pojemności. Kamery mają wbudowane dyski twarde nawet o pojemności 200 GB. A np. 5D Mark II pozwala na nagranie maksymalnie 12 minut filmu jakości Full HD. Więc trudno tu mówic o czymś innym niż gadżecie.

ziemowy napisał/a:
5D Mark II pozwala na nagranie maksymalnie 12 minut filmu jakości Full HD. Więc trudno tu mówic o czymś innym niż gadżecie.

Nie chce mi się tutaj powtarzać argumentów z wątków o D90 i 5D Mk.II... Ale po pierwsze, 12min to czas trwania pojedyńczego ujęcia (dłuższe ujęcia są całkowicie zbędne IMHO, zresztą jedno trwa zwykle maksymalnie kilkadziesiąt sekund), a po drugie, jakość o której mówimy jest nie do uzyskania kamerą w tym zakresie cenowym.
Obejrzyj filmy z wątku o 5D Mk.II.

kazik - Sob 27 Wrz, 2008

Oczywiście funkcja filmowania i LV jest bardzo przydatna :razz: - do "szpanowania" przed innymi kolegami na zasadzie " ja mam a wy nie" , sam mam funkcję LV w swoim aparacie i nigdy do niczego nie była mi potrzebna i podobnie będzie z filmowaniem.

kazik, nieumiejętność dostrzeżenia zalet tych funkcji raczej nie jest powodem do dumy... :twisted:
kijos - Sob 27 Wrz, 2008

Cytat:
A potem pojawi się Bluetooth, Wi-Fi, wbudowana przęglądarka internetowa i radio

Panowie gdzie wy się chowacie? Wszelkie metody bezpośredniego, szybkiego przesyłu danych i natychmiastowego dostępu do nich są bardzo pożądane w fotografii. Tak jak napisał Jaad75 krótkowzroczność to nie zaleta.

krisv740 - Sob 27 Wrz, 2008

jaad75, zgadzam się z tobą jeśli chodzi o "rozwój" dslr, ale tak z reka na sercu (!), czy opcja filmowania jest tak bardzo konieczna w tym sprzęcie?
ja bedę bronił LV jako instrumentu b. dobrego do makro, zdjęć ze statywu, fotografii dokumentacyjnej i kryminalistycznej .
ale video, czy na pewno ta opcja wnosi coś więcej , niz "wszechstronność" dslr?
wspominasz o 5dmkII , a czy nie uważasz, że lepsze dla tej lustrzanki było by zaimpletowanie choć trochę lepszego systemu af?
"popełniłem w swoim życiu kilka "filmów" w tym na super8 , ale jakoś nigdy nie było to to co zainteresowanie "zamknięciem" w kadrze.
nie jestem przeciw, ale na pewno nie jestem za!
a dodatkowo zastanawiam się jeszcze nad tym , co bedzie działo się z matrycą i migawką (choć tej drugiej z racji konstrukcji nic wielkiego chyba nie powinno się przydarzyć - co?). :???:

mnich - Sob 27 Wrz, 2008

Ot pisanie aby coś napisać. Jak pisze kijos, wbudowane urządzenia pozwalające szybko i bezpiecznie przesyłać dane, bez przewodowo, to powinien być standard. No lae są przecież "drogie" transmitery WI FI... mój kochany konsumencie.

[ Dodano: Sob 27 Wrz, 2008 20:06 ]
krisv740 napisał/a:
fotografii dokumentacyjnej i kryminalistycznej .

Chyba mnie przyćmiło... Jakie widzisz tego zastosowanie w takiej fotografii?

krisv740 - Sob 27 Wrz, 2008

mnich, bo nie muszisz uzywać wziernika , jak umieszczasz aparat na statywie w pozycji poziomej do podloża , a widzisz wszystko w LV - ekraniku :mrgreen:

krisv740 napisał/a:
jaad75, zgadzam się z tobą jeśli chodzi o "rozwój" dslr, ale tak z reka na sercu (!), czy opcja filmowania jest tak bardzo konieczna w tym sprzęcie?

Dla mojej dziewczyny była to funkcja, której najbardziej brakowało w lustrzankach, dla mnie możliwość realizacji pewnych pomysłów, na których realizację nie byłoby mnie stać w innym przypadku... Jeszcze raz przypomnę - żeby uzyskać efekty zbliżone do tego, co dają dzisiejsze DSLR-y, trzeba wydać na kamerę min. $25000, a ja aż tak zapalonym filmowcem nie jestem... :smile:

0xDEADBEEF - Sob 27 Wrz, 2008

Osobiscie uwazam ze filmowanie w dSLR ma raczej ograniczona uzytecznosc, glownie dlatego ze nie bardzo sie interesuje filmowaniem. Tak sie sklada ze zrobienie interesujacego filmiku jest cholerenie trudne i zwykle wymaga porzadnego scenariusza, aktorow, sceny, dekoracji itd. Jak juz nas stac jest na to to pewnie stac nas na porzadna kamere cyfrowa. Bez tego otrzymujemy albo nudne wakacyjne filmilki od ktorych chce sie rzucic pawia po 30 sekundach albo co najwyzej reportaze.
Istnieje bardzo wazna (DUUUZY segment rynku) klasa uzytkownikow aparatow dSLR, ktora potrzebuje tego typu funkcjonalnosci. Sa to ojcowie kupujacy aparaty z przeswiadczeniem ze beda robili zdjecia i filmiki nowo narodzonemu dziecku. Dla tej klasy uzytkownikow robienie filmow zostanie dodane do nowych generacji dSLR.

Jezeli chodzi o Wifi and GPS wbudowane w aparat sa to bardzo uzyteczne gadzety. Wifi pewnie bardziej dla fotografii studyjnej a jezeli chodzi o GPSa to bardzo chetnie chcialbym miec otagowane zdjecia z moich wycieczek i przechadzek.

W moim doswiadczeniu na razie LV nie wykorzystalem do niczego sensownego, ale mysle ze beda sytuacje kiedy sie przyda. Przy robieniu macro na statywie. I w fotografii na koncercie - to na razie robilem raz w zyciu i wtedy stwierdzilem ze LV by bylo uzyteczne ;-)

To że łączność i szybki przesył danych jest w fotografii przydatny to nie ulega wątpliwości. Z chęcią bym zobaczył w przyszłości lustrzankę z wbudowanym Wi-Fi i przeglądarką www.
Robimy jakieś zdjęcie, podłączamy się do sieci Wi-Fi np w centrum miasta i wysyłamy fotki na album webowy i to wszystko bez kompa. Na pewno taka funkcjonalność by wielu zainteresowała. Jednak to tylko dodatki, jak samo jak nagrywanie krótkich filmików. Coś takiego od dawna istnieje w komapktach ale nie zastąpi nam kamery, lecz staje się ciekawym dodatkiem.

novy - Sob 27 Wrz, 2008

ziemowy napisał/a:
Coś takiego od dawna istnieje w komapktach ale nie zastąpi nam kamery, lecz staje się ciekawym dodatkiem.

Pokaż mi przeciętną kamerę lub kompakt z możliwością kręcenie filmów, gdzie będziesz mógł sobie założyć optykę jaka Ci się żywnie podoba i jeszcze w dodatku bardzo wysokiej jakości.

ziemowy napisał/a:
Robimy jakieś zdjęcie, podłączamy się do sieci Wi-Fi np w centrum miasta i wysyłamy fotki na album webowy i to wszystko bez kompa.

To wszystko już od dawna funkcjonuje - nie wiedziałeś?
ziemowy napisał/a:
Coś takiego od dawna istnieje w komapktach ale nie zastąpi nam kamery, lecz staje się ciekawym dodatkiem.

Filmiki w kompaktach nie mają nic z możliwości jakie oferują DSLR-y w tym zakresie.

ziemowy - Nie 28 Wrz, 2008

jaad75 napisał/a:
To wszystko już od dawna funkcjonuje - nie wiedziałeś?

Istnieje ale najpierw należy przegrać zdjęcia z aparatu np. na laptopa.
A ja mówie o takich operacjach z poziomu lustrzanki.
novy napisał/a:
Pokaż mi przeciętną kamerę lub kompakt z możliwością kręcenie filmów

Lustrzanki które to potrafią nie są przeciętne a z górnej póki. Zobacz co porafią kamery Full HD z górnej półki.

jaad75 - Nie 28 Wrz, 2008

ziemowy napisał/a:
Istnieje ale najpierw należy przegrać zdjęcia z aparatu np. na laptopa.
A ja mówie o takich operacjach z poziomu lustrzanki.

Ależ skąd. Masz grip z wirelessem nawet do 40D, nie mówiąc o transmitterach do aparatów z wyższej półki, a do wszystkich aparatów wyposażonych w slot SD masz karty Eye-Fi...
ziemowy napisał/a:
Lustrzanki które to potrafią nie są przeciętne a z górnej póki.

Ani D90, ani 5D Mk.II, to nie jest górna półka...
ziemowy napisał/a:
Zobacz co porafią kamery Full HD z górnej półki.

Taa... Jak wspomniałem, najtańszy zestaw RED, to ~$25000, Sony F35 ~$150000...

jaad75 napisał/a:
Masz grip z wirelessem nawet do 40D, nie mówiąc o transmitterach do aparatów z wyższej półki, a do wszystkich aparatów wyposażonych w slot SD masz karty Eye-Fi...

Tak to prawda. Ale funkcjonarność taka jest mocno ograniczona. Miałem na myśli lustro z wbudowanym Wi-Fi i możliwością przeglądania stron na tylnym dotykowym wyświetlaczu :mrgreen: Wtedy z poziomu aparatu można wejść w dowolną stronę www i wysłać tam swoje zdjęcia a przy okazji sprawdzić nowe wątki na forum.optyczne.pl :mrgreen:
Z jakością video się zgodze ale musisz przyznać jaad75, że tak czy inaczej w dalszym ciągu są to lustrzanki z możliwością nagrywania video i zawsze tak zostanie

ziemowy napisał/a:
Miałem na myśli lustro z wbudowanym Wi-Fi i możliwością przeglądania stron na tylnym dotykowym wyświetlaczu :mrgreen: Wtedy z poziomu aparatu można wejść w dowolną stronę www i wysłać tam swoje zdjęcia a przy okazji sprawdzić nowe wątki na forum.optyczne.pl :mrgreen:

No i kto teraz mówi o niefotograficznych gadżetach... :twisted:
ziemowy napisał/a:
Z jakością video się zgodze ale musisz przyznać jaad75, że tak czy inaczej w dalszym ciągu są to lustrzanki z możliwością nagrywania video i zawsze tak zostanie

Jak zwał, tak zwał, ważne jakie możliwości będą dawać. Ja myślę o zakupie D90, a może nawet 5D Mk.II, właśnie ze względu na możliwość filmowania, choć zmiana systemu akurat na Canona wcale mi się nie uśmiecha, a w tym przypadku dwóch na raz nie ma sensu trzymać. Czekam na ruchy pozostałych producentów w tej kwestii.

Może nie fotograficzne ale praktyczne :mrgreen:
Wydaje mi się, że większość następców dzisiejszych lustrzanek będzie miało możliwość nagrywania filmów. Łącznie z następcami luster dla amatorów takich jak Canon 450D (wtedy to pewnie Canon 500D ) :mrgreen: Jednak na ten model trzeba będzie pewnie poczekać 1-2 lat.

ziemowy napisał/a:
Wydaje mi się, że większość następców dzisiejszych lustrzanek będzie miało możliwość nagrywania filmów. Łącznie z następcami luster dla amatorów takich jak Canon 450D (wtedy to pewnie Canon 500D ) :mrgreen: Jednak na ten model trzeba będzie pewnie poczekać 1-2 lat.

W to, że ta półka będzie miała funkcje rejestracji video, to akurat nie wątpię - ale wolałbym zobaczyć taką opcję również w sprzętach z wyższej półki, typu obecne D300-D700...

Za rejestracje video odpowiedzialny jest główny procesor lustrzanki który musi posiadać instrukcje niezbędne do obsługi video. W przypadku Canona jest to Digic IV. Każdy kolejny model Canona wyposarzony w ten procesor będzie miał z pewnością możliwość nagrywania video. Nie orientuje się jak to jest w przypadku Nikona. Wydaje się jednak, że każda następna premiera nowego modelu będzie posiadać tą możliwość.
kijos - Nie 28 Wrz, 2008

jaad75 napisał/a:
Ja myślę o zakupie D90, a może nawet 5D Mk.II

Świat się wali. Kto będzie tak żywiołowo krytykował Canon? ;)

komor - Nie 28 Wrz, 2008

kijos, spokojnie, zawsze można krytykować również to, czego się używa... :)

Ja się tylko ciągle zastanawiam, co tak naprawdę nie pasuje Jaadowi w obrazowaniu Canona. Bo zwykle na styl obrazowania narzekał.

kijos - Nie 28 Wrz, 2008

Cytat:
kijos, spokojnie, zawsze można krytykować również to, czego się używa...

Uspokoiłeś mnie. Martwiłem się, że zrobi się nudno ;)
Cytat:
Ja się tylko ciągle zastanawiam, co tak naprawdę nie pasuje Jaadowi w obrazowaniu Canona. Bo zwykle na styl obrazowania narzekał.

Co kolwiek to znaczy Jaad75 na pewno wytłumaczy to w naukowy sposób ;)

eave - Pią 23 Sty, 2009

Odgrzebuję ten stary temat, bo wygląda na to, że jakiś rosyjski haker napisał program, który potrafi zmusić każdą lustrzankę canona z live view do filmowania.

Z canonrumors:
Cytat:
Writing video from EOS cameras with liveview

Original post in russian http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=20:26019

Program here http://valexvir.narod.ru/

Connect camera to computer with USB, run program, press “write” button. Check out.avi in program folder

Samples
http://www.youtube.com/watch?v=5fgRhritWog
http://ru.youtube.com/watch?v=SqTIaiU4GVE
http://perm.odevaem.com/40D.avi

Wygląda na to, że rzeczywiście to działa. Sprawdzi to ktoś z naszych? :)
Ja w swoim lustrze nie mam live view ;)

icegrub - Pią 23 Sty, 2009

Sprawdzałem działa ale nie ostrzy na auto tylko manual, troszkę taka kiszka nic specjalnego biegać po pokoju z laptopem podpiętym pod aparat i jeszcze ustawiać ostrość ręcznie, możliwe ze dopracują program zmieni to zwoje zastosowanie. Nie bawi mnie takie kręcenie to jest tylko udowodnienie że można coś takiego zrobić za pomocą np 40D?
eave - Pią 23 Sty, 2009

jakby był AF to bym się zdziwił :) No największa wada tego jest taka, że trzeba mieć lustro podłączone do kompa. Ale przynajmniej ktoś pokazał, że da się :)
WENTYL - Pią 23 Sty, 2009

Ostrzy, ostrzy, naciśnij kolego w trybie Live View przycisk na tylnej ściance AF-ON - to zobaczysz że w trakcie filmowania działa autofocus. Do tego da rady zmusić go do działania z przysłoną co pozwala na niezłe efekty. Powiem tylko tyle programik bardzo fajny - wielu pewnie na niego czekało.
Pozdrawiam WENT

Tryton - Sob 24 Sty, 2009

Czy mógłby mi dać ktoś link do kodeka, który poprawnie obsłuży mi nagrany filmik? Chodzi o to, że odtwarza mi 2x szybciej :(
komor - Sob 24 Sty, 2009

Nie ma się czym podniecać. To nie tyle 40D nagrywa filmy co program napisany przez tego Rosjanina przechwytuje obraz typu "Live View" przesyłany przez USB do komputera na potrzeby tethered shooting. Ze względu na prędkość i charakterystykę interfejsu USB pewnie jakość jest taka sobie, o HD można zapomnieć, nawet tym „mniejszym” HD, które ma Nikon D90.
WENTYL - Sob 24 Sty, 2009

Proponowałbym nie gdybać ale sprawdzić i wtedy się wypowiadać. Program zapisuje obraz ruchomy z prędkością ok. 24 kl/s w rozdzielczości 1024x680 na C40D /to tylko troszkę mniej niż D90 - 1280 x 720 pix z szybkością 24 kl./s/.
Jest to i tak jakość dużo lepsza, niż jaką można uzyskać na Live View C40D podłączonego pod kompa / rozdzielczość na kompie/lapku taka sama jak na wyświetlaczu czyli b. słaba/.
Między innymi do tego można wykorzystać ten program - podłączyć Canonika 4D ustawić ostrość ręcznie na ekranie w dużo lepszej jakości i wtedy pyknąć zdjęcie/. Jak dla mnie fajny gadżet który może kilka razy wykorzystam i zapomnę o nim - ale zawsze cieszy że można z niego skorzystać.
Pozdr. WENT
P.S.
I co ciekawe autofocus i przysłona działa - a to już jest coś :wink: .

komor - Sob 24 Sty, 2009

WENTYL, aż mnie zaciekawiłeś. Ściągnąłem zalinkowany plik AVI i rzeczywiście wygląda nieźle. Mam nadzieję że mruganie światła to efekt jarzeniówek a nie jakaś wada programu lub aparatu.
Szkoda, że programik jest tylko na Windows. :(

WENTYL - Sob 24 Sty, 2009

Powiem tak. czekam z niecierpliwością na rozwój tego programiku przez, co by nie powiedzieć, zdolnych ludzi za wschodniej granicy /możne by tylko jeszcze kalibrację obiektywów dodali :grin: /. Mi jakoś osobiści C50d nie przypasiła - 40d jest moim świadomym wyborem więc jakby jeszcze kalibracja - byłbym w niebie. :lol:
novy - Sob 24 Sty, 2009

WENTYL napisał/a:
Powiem tak. czekam z niecierpliwością na rozwój tego programiku przez, co by nie powiedzieć, zdolnych ludzi za wschodniej granicy możne by tylko jeszcze kalibrację obiektywów dodali :grin:

Od takiego nagrywania filmów do AF microadjustment to jeszcze bardzo daleka droga. Nawet powiedział bym że nie tędy droga :wink:

Tak jak już wcześniej komor, napisał. Takie nagrywanie filmów nie ma nic wspólnego z oprogramowaniem w aparacie. Po prostu programik przechwytuje strumień video który dociera do komputera i tyle, żadna filozofia. Natomiast AF MA już wymaga ingerencji w firmware aparatu, a to już nie jest taka prosta sprawa.