|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Powershot SX10 IS kontra FZ-28
king - Czw 23 Paź, 2008 Temat postu: Powershot SX10 IS kontra FZ-28 Dwa megazoomy o podobnych gabarytach, porównywalnych osiągach i podobnej cenie...Zastanawiam się nad wyborem już bardzo długo.Przedzieram się przez setki opini i testów, porównuje próbne zdjęcia i ... im dalej w las, tym więcej drzew.
Mogę śmiało posłużyc za bazę danych apropos tych modeli...jeśli ktoś potrzebuje informacji,to chętnie podzielę się wiedzą
Na koniec pytanko do redakcji optyczne.pl :
Czy planujecie przeprowadzenie testów tych dwóch modeli? Jeśli tak, to w jakim terminie mozna liczyc na ich opublikowanie.
[ Dodano: Pią 24 Paź, 2008 10:33 ]
Dla zainteresowanych przedstawie kilka moich spostrzeżeń...
KING'S REVIEW (FZ-28 vs SX10 IS)
FZ-28 :
Argumenty za: jaśniejszy obiektyw dla dużych wartości ogniskowych(co wiąże się ze skuteczniejszą stabilizacją na duży zoomie), RAW, większy LCD (2,7" wobec 2,5" canona), tryb zdję seryjnych(pod tym względem canon to żenada), silniejsza lampa błyskowa, filmy hd, zasilanie dedykowanym akulatorem, mała waga(dla mnie to akurat zaleta), macro i supermacro (bardzo dobrze ostrzy)
Argumenty przeciw: spore szumy matrycy(duże ziarno, w tym szum plackowaty)-użyteczny zakres ISO 100-200, kiepska jakośc dźwięku podczas nagrywania filmów
SX10 IS :
Argumenty za: mniejsze szumy matrycy (drobne ziarno, szum plackowaty niezauważalny), ISO 80 (jak na kompakt bardzo dobra jakośc obrazu), ruchomy obrotowy LCD, lepszy wizjer, dźwięk stereo, możliwośc podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej, regulacja siły błysku lampy wbudowanej, teoretycznie do 600 zdjęc na akumulatorkach Ni-MH (wobec 460 fz-tki)
Argumenty przeciw: , brak RAW, tryb zdjęc seryjnych (to zgroza), duża waga, zasilanie 4 akumulatorkami (+ 4 zapasowe)
Mój wybór:
Oba aparaty posiadają świetną (stabilzowaną) optykę, dogry zakres tonalny oraz mnóstwo elaktronicznych udogodnień. Pomimo tego,że pałam ogromną sympatią do Panasonica, ja osobiście zdecydowałem się na Canona. Jest to przede wszystkim spowodowane mniejszymi szumami cyfrowymi matrycy. Niektóre zdjęcia (do antyram) będę wywoływał w większych formatach, przy których ziarno FZ-28 było by już wyraźne.
Dla kogoś planującego wywoływac w 10x15 lepszym wyborem będzie Panasonic.
timon - Pią 24 Paź, 2008
Hmm... stoję przed podobnym dylematem, jednak bardziej skłaniam się ku FZ-28. Argument, który przeważył szalę na korzyść Panasonica to brak możliwości zamontowania tulejki w SX10 (info z forum dpreview.com). Niestety brak możliwości montażu filtrów i raynoxa jak dla mnie dyskwalifikuje Canona.
Pozdrawiam
EDIT:
test SX10 (chyba pierwszy jaki się ukazał):
http://dc.watch.impress.c...10/15/9406.html
dla porównania FZ28
http://dc.watch.impress.c...08/03/8957.html
king - Sob 25 Paź, 2008
Dzięki za linki.
Apropos adaptera na filtry do Canona, to podobno w firmie Lansmate trwają prace nad jego powstaniem (info też z forum dpreview.com).
Zmartwiła mnie ta beczka na 28 mm w sx10...może wyjdzie coś do ich prostowania Zauważyłem też większą tendencje do powstawania aberracji chromatycznej, szczególnie na tele (to pewnie przez wyższe wartości przysłony).
Ten żółto-zielony szum potrwierdza się w fz-tce od ISO 400, ale to już taki urok matryc Panasonica. Płacąc za aparat 1100 PLN (gdy body do EOS-a 1000D jest w podobnej cenie), ISO 200 nie powinno tak ograniczac
Oglądałem filmiki nakręcone Canonem i Panasem (vimeo.com), i jednak z tym dźwiękiem w FZ nie jest tak źle.
Jeszcze troche poszperam na necie, może jeszcze znajdę cos wartościowego.
timon - Sob 25 Paź, 2008
Komunikat na lensmateonline.com brzmi dokładnie tak:
Cytat: | (...)we will explore the possibilities for at least mounting filters on these lenses. |
Czyli w najlepszym przypadku będzie można zamontować filtry, a o konwerterach raczej można zapomnieć
EOS to inna półka Gdyby nie to, że trzeba wydać przynajmniej drugie tyle na obiektywy to wybór byłby prosty. W tych ultrazoomach przy matrycy 1/2,33" i wpakowanych 10 megapikselach będzie szum, inaczej być nie może
Recenzje do których linki umieściłem wyżej nie są do końca obiektywne. Na przykład test iso został wykonany na innej ogniskowej i innej przesłonie - odległość od obiektu fotografowanego była różna. Niestety trzeba poczekać na jakieś bardziej profesjonalne porównanie. Mimo wszystko szum Canona wydaję się jakby "ładniejszy"
rsms - Sob 25 Paź, 2008
Cytat: | Mimo wszystko szum Canona wydaję się jakby "ładniejszy" |
No właśnie. Nawt jeśli tak jest to pozostaje pytanie czego to zasługa, czy matrycy czy algorytmów odszumiania. Różne opinie słychać o odszumianiu w Panasonicu, że nawet działa przy ustawieniu na najmniejszą wartość. No ale w Panasonicu jak ktoś się uprze to to sprawdzi robiąc fotkę i w rawie. W przypadku Canona też trudno powiedziec jak to jest i nie ma możliwości tego sprawdzić Z tego też powodu trudno będzie o naprawdę rzetelne porównanie jak te aparaty zdjęcia robią, można tylko porównywać jak robią i obrabiają
timon - Pon 27 Paź, 2008
Dzisiaj na stronie lensmate pojawił się news o produkcji czegoś w rodzaju tulejki do SX10. Mnie najbardziej cieszy fakt, że jednak będzie można podpiąć Raynoxa Jest nadzieja, że nie zostanę "skazany" na Panasonica
Zobaczymy jak będzie z dostępnością takiego "cuda" w Polsce.
xeo - Sro 29 Paź, 2008
Sporo testowych zdjec z SX10 IS http://www.imaging-resour...IS/SX10ISA7.HTM
Niestety w tym samym serwisie brak jeszcze sampli z FZ28.
aniolek21 - Pią 07 Lis, 2008
Czy ktoś może mi wyjaśnic różnice w modelach Canona poweshot SX10 IS a SX1 IS ??
goltar - Sob 08 Lis, 2008
Porównanie.
Główna różnica to matryca CCD w pierwszym, a CMOS w drugim. Różnią się także wielkością monitora LCD oraz filmami HD w SX1.
xeo - Wto 11 Lis, 2008
http://digitalcamerabattl...c-dcm-fz28.html
Praktyczne porownanie obydwu moedeli. Mysle, ze moze komus pomoc. Mi troche pomoglo
perfect99 - Sro 12 Lis, 2008
Mam tego canona i troche zawiedziony jestem
- wieczorami wogule zdjęcia nie wychodzą,
- za dnia troche lepiej ale też problem często z ostrościa występuje
- w pomieszczeniach jak robie fotki bez lampy to na ogół zamazane wychodzą
- może to moja wina ale jak się sciemnia straszna tragedia się robi jeśli chodzi o jakość i ostrość
- jak używam zoom optyczny to foty wychodzą gorzej niż tel komórkowym :/
pierpapier - Sro 12 Lis, 2008
perfect99 napisał/a: | Mam tego canona i troche zawiedziony jestem
- wieczorami wogule zdjęcia nie wychodzą,
- za dnia troche lepiej ale też problem często z ostrościa występuje
- w pomieszczeniach jak robie fotki bez lampy to na ogół zamazane wychodzą
- może to moja wina ale jak się sciemnia straszna tragedia się robi jeśli chodzi o jakość i ostrość
- jak używam zoom optyczny to foty wychodzą gorzej niż tel komórkowym :/ |
to wszystko akurat brak wiedzy a nie wina aparatu. wlaisz pewnie na zielonym w ciemnych miejscach jeszcze pewnie z reki, która niestety ci sie trzesie i sie dziwsz.czytac!
perfect99 - Sro 12 Lis, 2008
wieczorami ze statywu były robione, w róznych trybach i słabo
[ Dodano: Pią 14 Lis, 2008 15:13 ]
mam pytanie gdzie moge coś znaleść jak robić zdjęcia aby to wszystko miało ręce i nogi ?
Manik - Nie 14 Gru, 2008
Proszę o pomoc jaki aparat z tych wpisanych poniżej powinienem kupić
SONY DSC H10
PANASONIC DMC LZ 10
CANON PS A1000 IS
_________ A 590
Lub podajcie jedną alternatywę do tych powyżej----dzięki bardzo
dejw - Pon 09 Lut, 2009
Ponieważ aktualnie też zastanawiam się nad tymi aparatami mam pytanko do użytkowników FZ28. Na zdjęciach testowych (z różnych serwisów) zdjęcia w pomieszczeniach mają zawsze zbyt czerwone zabarwienie oraz (zwykle) są ciemniejsze od tych robionych innymi aparatami. Czy/na ile w praktyce te wady są widoczne?
WojciechW - Pon 09 Lut, 2009
Manik napisał/a: | Proszę o pomoc jaki aparat z tych wpisanych poniżej powinienem kupić
SONY DSC H10
PANASONIC DMC LZ 10
CANON PS A1000 IS
_________ A 590
Lub podajcie jedną alternatywę do tych powyżej----dzięki bardzo |
Wymieniłeś tak różne typy, że równie dobrze mógłbyś kupić każdy inny. Z podanych stosunkowo najwięcej złych opinii zbiera Sony H10, a najmniej oba Canony.
Ale na Sony H10 też można robić zdjęcia.
WojciechW
xeo - Pon 09 Lut, 2009
dejw
Nie nazwalbym tego wadami a kwestia ustawien. Co do zabarwienia czerwonego to sam tego nie zauwazylem (na zdj testowych i w praktyce) a ciemniejsze nie powinny byc bo obiektyw fz28 jest dosyc jasny.
dejw - Sro 11 Lut, 2009
Piszesz, że to kwestia ustawień ale kluczowe w tym momencie jest to czy na automacie wychodzi OK czy nie (wiadomo że na ręcznych zawsze można coś poprawić, ale zapewne wiele zdjęć będzie się pstrykać na auto). Jesli dobrze Cię zrozumiałem to w ogóle takich problemów nie stwierdzasz (również na auto)?
xeo - Sro 11 Lut, 2009
Jesli chodzi o zabarwienie czerwone to nie stwierdzam takich problemow natomiast w trybie auto moglbym wiekszosc zdjec uznac za nieco ciemniejsze w porownaniu do innych aparatow jakie widzialem w roznych porownaniach ale nie bralbym tego za glowna wade tego aparatu.
czembix - Wto 24 Lut, 2009 Temat postu: Panasonic Lumix FZ-28 czy Canon SX10 IS Witam zastanawiam się nad zmianą aparatu ( w tej chwili fuji s5700). Najchętniej zakupiłbym Fuji s100FS ale niestety mozliwości finansowe na to nie pozwalają, dlatego obecnie celuje w FZ-28 lub SX10 IS. Co sądzicie o tym wyborze i ktory z tych aparatów jest bardziej godny polecenia. Ewentualnie czekam na jakies alternatywne propozycje
krikus - Wto 24 Lut, 2009
czembix napisał/a: | obecnie celuje w FZ-28 lub SX10 IS |
Myślisz że te aparaty sa lepsze od S5700
qadest1 - Wto 24 Lut, 2009
czembix napisał/a: | Najchętniej zakupiłbym Fuji s100FS |
Moim skromnym zdaniem (jeżeli chcesz zostać przy aparatach kompaktowych i ich zaletach, oraz oczywistych wadach ) to najlepszym wyborem będzie chyba jednak ten s100FS Osobiście inego dużego kompaktu to bym na dzień dzisiejszy nie kupił, no chyba że G1 Panasonica, tylko te cholerne ceny...
czembix - Wto 24 Lut, 2009
krikus napisał/a: | Myślisz że te aparaty sa lepsze od S5700 |
Myślę że tak FUJI s5700 jest wyjatkowo nieudany :/
WojciechW - Wto 24 Lut, 2009
qadest1 napisał/a: | czembix napisał/a: | Najchętniej zakupiłbym Fuji s100FS |
Moim skromnym zdaniem (jeżeli chcesz zostać przy aparatach kompaktowych i ich zaletach, oraz oczywistych wadach ) to najlepszym wyborem będzie chyba jednak ten s100FS Osobiście inego dużego kompaktu to bym na dzień dzisiejszy nie kupił, no chyba że G1 Panasonica, tylko te cholerne ceny... |
G1 na pewno nie można nazwać kompaktem - co do matrycy i optyki (z poprawką na to, że do niego jeszcze brak szerokiej gamy obiektywów dedykowanych) jest w pełni rownoważny lustrzankom 4/3 - takim jak Olympusy z serii E.
WojciechW
h.s. - Sro 25 Lut, 2009 Temat postu: Re: Panasonic Lumix FZ-28 czy Canon SX10 IS .>> Najchętniej zakupiłbym Fuji s100FS ale niestety mozliwości finansowe na to nie pozwalają<<
No i dobrze, zobacz dyskusje na tym forum
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=30
>>dlatego obecnie celuje w FZ-28 lub SX10 IS. Co sądzicie o tym wyborze i ktory z tych aparatów jest bardziej godny polecenia. Ewentualnie czekam na jakies alternatywne propozycje<<
Tu masz porównanie parametrów
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/3
Wybierz 2 - 3 modele wciskając ctrl
A tu możesz porównać zdjęcia
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Najlepiej zdjęcie z tablicą testową >.multi< i powiększając do największego rozmiaru.
qadest1 - Sro 25 Lut, 2009
To są świeże dywagacje nad świeżym wówczas sprzętem i bazujące tylko na znalezionych w sieci przykładach sampli i opisach Sam na początku sceptyznie podchodziłem do tego modelu, jednak często widze go w "żywej" akcji i fotki jakie generuje nie odbiegają praktycznie od fotek z mojego E410 dlatego na dzień dzisiejszy uważam go za najlepszą hybrydę na rynku
czembix - Sro 25 Lut, 2009
Widzę że temat przekształca się w sąd nad s100FS, więc może pomińmy ten model bo jest drogi i dość ciężki. Dzięki h.s. za linki, ale przykładowe sample nie są miarodajne, gdyż w warunkach dobrego oświetlenia nawet s5700 niezle sobie radzi, zatem zajmijmy sie kompaktami w pełnym, tego słowa znaczeniu. A więc FZ28 czy SX10IS, a moze cos w podobnej klasie cenowej?
Dodam jeszcze ze nie musi to byc najnowszy model tak jak np. FZ-50
|
|