|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zależność między czasem naświetlania a przysłoną
ponczula - Sro 29 Paź, 2008 Temat postu: Zależność między czasem naświetlania a przysłoną Witam.
Jestem tutaj nowy więc milo powitać wszystkich forumowiczów z tego miejsca:) Forum czytam już od jakiegoś czasu i szczerze przyznaję, iż dużo się z niego dowiedziałem ale...
Od tygodnia jestem posiadaczem Canon'a 450D z kitowym 18-55 mm IS. Moje pytanie tyczy się tematu czyli wspomnianej zależności. Zasadniczo w dzień chyba jest to mało ważne to jak nastawimy aparat na tryb "P" to sam dobierze migawkę i przysłonę. Natomiast interesuje mnie jak to działa - chodzi mi o fakt skąd mam wiedzieć jaki ustawić czas naświetlania a jaką przysłonę aby np zrobić wyraźne i ostre zdjęcie nocne w mieście. Naczytałem się tego już masę, wiem co i jak ale nie umiem tego ustawić w trybie "M". Wybrałem się wczoraj na miasto i albo za ciemne, albo poruszone albo nie ostre itd. Nie umiem dopasować jednej wartości do drugiej.
Za wszelkie uwagi i porady będę wdzięczny;)
MC - Sro 29 Paź, 2008
Czemu od razu na manual? Wybierz priorytet przyslony - bedzie latwiej.
Do zdjec nocnych przydatny jest statyw, bo zazwyczaj czas naswietlania jest zbyt dlugi, aby "z reki" zrobic nieporuszone zdjecie (nawet przy najlepszej stabilizacji).
Aparat takze z cala pewnoscia nawet w trybie M informuje Cie czy aktualnie wybrane przez Ciebie parametry powoduja niedoswietlenie czy przeswietlenie zdjecia - to tez moze byc cenna wskazowka.
Poza tym w zdjeciach nocnych moze sie przydac inny pomiar swiatla niz matrycowy - centralny w moim przypadku sie sprawdza.
ponczula - Sro 29 Paź, 2008
Poprostu chciałbym nauczyć się na dzień dobry tych podstaw czyli jak dobierać te parametry:)
Tak swoją drogą w trybie M nie zauważyłem aby mnie aparat informował o tym o czym wspomniał MC - owszem, w wizjerze jest ukazany wybrany przeze mnie czas naświetlania, przysłona, ISO i tyle. Co masz na myśli mówiąc, iż informuje użytkownika?
arietiss - Sro 29 Paź, 2008
ponczula, aparat pokazuje Ci kreseczką stopień naświetlenia przy wybranych parametrach. Najlepiej jesli kreseczka jest na zerze! Chyba, ze chcesz uzyskać efekt niedoświetlenia/prześwietlenia...
MC - Sro 29 Paź, 2008
ponczula napisał/a: | Co masz na myśli mówiąc, iż informuje użytkownika? |
Zarowno na wyswietlaczu z tylu jak i w wizjerze masz drabinke ekspozycji. To wlasnie ona informuje Cie o tym czy zdjecie jest: przeswietlone/niedoswietlone/ok wedlug oczywiscie aparatu.
piotrmkg - Sro 29 Paź, 2008 Temat postu: Re: Zależność między czasem naświetlania a przysłoną
ponczula napisał/a: | Witam.
Jestem tutaj nowy więc milo powitać wszystkich forumowiczów z tego miejsca:) Forum czytam już od jakiegoś czasu i szczerze przyznaję, iż dużo się z niego dowiedziałem ale...
Od tygodnia jestem posiadaczem Canon'a 450D z kitowym 18-55 mm IS. Moje pytanie tyczy się tematu czyli wspomnianej zależności. Zasadniczo w dzień chyba jest to mało ważne to jak nastawimy aparat na tryb "P" to sam dobierze migawkę i przysłonę. Natomiast interesuje mnie jak to działa - chodzi mi o fakt skąd mam wiedzieć jaki ustawić czas naświetlania a jaką przysłonę aby np zrobić wyraźne i ostre zdjęcie nocne w mieście. Naczytałem się tego już masę, wiem co i jak ale nie umiem tego ustawić w trybie "M". Wybrałem się wczoraj na miasto i albo za ciemne, albo poruszone albo nie ostre itd. Nie umiem dopasować jednej wartości do drugiej.
Za wszelkie uwagi i porady będę wdzięczny;) |
proponuje zakupic sobie jakas ksiazke o fotografii, ale tak na szybciocha postaram ci wyjasnic o co biega z czasem i przyslona.
dla kazdej sytuacji zdjeciowej (dzien, noc, nie ma znaczenia) istnieje nieskonczenie wiele kombinacji czasu i przyslony to jakiej uzyjesz zalezy od ciebie i jaki efekt chcesz osiagnac. np. aparat "podpowiada" ci iz aby naswietlic dobrze zdjecie potrzebujesz czasu 1/125sec i przyslony f4. tak samo naswietlisz kadr jesli uzyjesz czasow 1/15sec f/11 1/30sec f/8 1/60sec f5.6 1/250sec f/2.8 1/500sec f/2.0 1/1000sec f/1.4 te rozne kombinacje daja rozne efekty im krotszy czas naswietlania tym ewentualny ruch obiektow w kadrze bedzie bardziej zamrozony. im wiekszy otwor wzgledny (przyslona) [mniejsza liczba przy f/ ] tym mniejsza glebia ostrosci.
poki co jesli chcesz robic zdjecia w nocy korzystaj z trybu P lub lepiej Tv (sam ustalasz czas naswietlania aparat sam dopasuje przyslone) lub Av (sam ustalasz przyslone aparat dopasuje czas naswietlania) i koniecznie statyw lub worek z grochem ponizej 1/15sec jest wielce prawdopodobne ze nie bedziesz w stanie na tyle stabilnie trzymac aparat zeby zdjecia nie byly poruszone.
RB - Sro 29 Paź, 2008
ponczula napisał/a: | Poprostu chciałbym nauczyć się na dzień dobry tych podstaw czyli jak dobierać te parametry:)
Tak swoją drogą w trybie M nie zauważyłem aby mnie aparat informował o tym o czym wspomniał MC - owszem, w wizjerze jest ukazany wybrany przeze mnie czas naświetlania, przysłona, ISO i tyle. Co masz na myśli mówiąc, iż informuje użytkownika? |
RTFM, please...
Masz instrukcję aparatu? Poczytaj...
[ Dodano: Sro 29 Paź, 2008 14:22 ]
MC napisał/a: | Czemu od razu na manual? Wybierz priorytet przyslony - bedzie latwiej.
....
Poza tym w zdjeciach nocnych moze sie przydac inny pomiar swiatla niz matrycowy - centralny w moim przypadku sie sprawdza. |
Do zdjęć nocnych jednak polecam tryb M... Tam zrobic odpowiednią korekte ekspozycji na A może być ciężko...
piotrmkg - Sro 29 Paź, 2008
RB napisał/a: | Tam zrobic odpowiednią korekte ekspozycji na A może być ciężko... |
jak ciezko? spust do polowy i tyle kolko w lewo albo w prawo i mam + lub - ekspozycje
Czyli generalnie wystarczy wyregulować drabinke ekspozycji na 0 i efekt powinien być w miarę "zjadliwy"? Wtedy aparat sam zwiększa czas i przysłonę - owszem, pobawiłem sie i działa. Natomiast powstaje pytanie - po co więć manualnie i na czuje ustawiać te parametry skoro urządzenie może to zrobić za mnie? Tylko w celu osiągnięcia zamierzonego efektu jak mniejsza bądź większa głebia ostrości?
tryb M jest po to zeby ustawiac czas i przyslone niezaleznie od siebie.
Wiem ale chodzi mi o fakt: po co mam się z tym bawić skoro wystarczy wyregulować drabinkę ekspozycji?
ponczula napisał/a: | Wiem ale chodzi mi o fakt: po co mam się z tym bawić skoro wystarczy wyregulować drabinkę ekspozycji? |
drabinke ekspozycji mozesz regulowac czasem lub przyslona lub oboma parametram na raz w trybie M. w trybach P, Av i Tv ekpozycja jest domyslnie ustawiona na 0, mozna ja tylko "przestawic" na - lub +.
jaad75 - Sro 29 Paź, 2008
Trzeba wiedzieć co i jak mierzy wbudowany światłomierz i czy (i jaką) poprawkę zastosować. Pomiar światła, to tylko wskazówka - nie ma żadnego obowiązku, by się do niego stosować.
MC - Sro 29 Paź, 2008
Swiatlomierz w aparacie nie jest doskonaly.
Mi np. w lesie najczesciej przeswietla o ok. 0,3-0,5EV.
MC napisał/a: | Swiatlomierz w aparacie nie jest doskonaly.
Mi np. w lesie najczesciej przeswietla o ok. 0,3-0,5EV. |
Bo swiatlomierze sa skalibrowane pod tablice 18% a ostatnie badania dowiodly ze standardem powinno byc 13%.
WidMo - Sro 29 Paź, 2008
ponczula, jeśli chcesz się nauczyć dobierania dobrej ekspozycji to polecam ksiązke "ekspozycja bez tajemnic" tytuł przewijał się w wielu postach:D:D Dla mnie amatora ta książka stała się bardzo przydatna.
AuThoR - Sro 29 Paź, 2008
A jeśli chodzi o manual to sam zobaczysz, że w niektórych sytuacjach przydaje się bardziej manualne ustawienie obydwu parametrów a nie zdanie się na preselekcje przysłony lub migawki
[ Dodano: Sro 29 Paź, 2008 19:04 ]
Cytat: | ostatnie badania dowiodly ze standardem powinno byc 13% |
O tym jeszcze nie słyszałem...do tej pory zetknąłem się tylko z 18% szarością
komor - Sro 29 Paź, 2008
18% czy 13%, jak robisz ciemnego murzyna na czarnym tle to kierowanie się wskazaniami światłomierza nie doprowadzi do dobrego rezultatu... Trzeba oceniać czy zawartość kadru ma cokolwiek wspólnego ze średnią szarością. Warto popróbować. O tym właśnie MC napisał, jak ciemny las to trzeba dać korektę na minus, jak biała ściana – to na plus. Przynajmniej tak to wygląda w moim aparaciku...
komor napisał/a: | Przynajmniej tak to wygląda w moim aparaciku... |
W każdym aparaciku...
krisv740 - Sro 29 Paź, 2008
jaad75 napisał/a: | komor napisał/a: | Przynajmniej tak to wygląda w moim aparaciku... |
W każdym aparaciku... |
w moim też
krisv740 napisał/a: | w moim też |
Nie, w Twoim nie...
krisv740 - Sro 29 Paź, 2008
jaad75 napisał/a: | krisv740 napisał/a: | w moim też |
Nie, w Twoim nie... |
dzięki
bo już byłem przerażony
piotrmkg - Czw 30 Paź, 2008
l.p. Nazwa pola Warość korekty w EV
1 Darki skin -0,89
2 Light skin +0,97
3 Blue sky +0,06
4 Foliage -0,45
5 Blue flower +0,39
6 Bluish green +1,23
7 Orange +0,69
8 Purplisch blue -0,64
9 Moderate red +0,07
10 Purple -1,47
11 Yellow green +1,27
12 Orange yellow +1,28
13 Blue -1,57
14 Green +0,36
15 Red -0,64
16 Yellow +1,74
17 Magenta +0,08
18 Cyan +0,09
19 White +2,31
20 Neutral 8 +1,7
21 Neutral 6,5 +0,99
22 Neutral 5 +0,11
23 Neutral 3,5 -1,05
24 Black -2,55
nr pola odnosi sie do tablicy GretagMacbeth
RB - Czw 30 Paź, 2008
piotrmkg napisał/a: | RB napisał/a: | Tam zrobic odpowiednią korekte ekspozycji na A może być ciężko... |
jak ciezko? spust do polowy i tyle kolko w lewo albo w prawo i mam + lub - ekspozycje |
Tyle, że korekta o 2 lub 3 eV może niekiedy nie starczyć
piotrmkg - Czw 30 Paź, 2008
RB napisał/a: | Tyle, że korekta o 2 lub 3 eV może niekiedy nie starczyć |
oczywiscie, tylko ze takie sytuacje nie sa zbyt czeste (-3EV daje z koloru jasno szarego kolor czarny [przy pomiarze punktowym 1 do 2% kadru]).
|
|