|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Pierwszy - drugi obiektyw :)
Pablo901 - Sob 01 Lis, 2008 Temat postu: Pierwszy - drugi obiektyw :) Mój Tato ostatnio wygrzebał swój stary aparat (jako, że talent do zdjęć mam po nim.... ). Kiedyś "cudeńko", jak wiadomo... ELECRTONIC!!
Teraz zbytnio się nie przydaje ;p ale ten obiektyw... mmmm marzenie - światło 1.8
przy moim budżecie... (dla tego zdecydowałem się na SONY a350, głównie przez ograniczenia portfela). I tak się zastanawiałem, pełno jest na rynku różnych, nasadek, przysadek, dodatków, converter'ów, że może dałoby radę jakoś podpiąć go do alfy? Wiem wiem, aparat ustawia elektronicznie przysłonę, ale to nie moje zmartwienie. Czyż nie?
Żeby nie wychodzić za bardzo poza ramy działu forum, chciałbym się poradzić jaki obiektyw powinienem kupić. W sumie taki sprzęt z 1 szkłem to grzech :]
Mam narazie ten kit Sony DT 18-70mm 3.5/5.6. Chciałbym się zaopatrzyć w jakiś tele. Myślałem nad czymś w rodzaju 70-200 lub 70-300 albo 55-200... Z początku rozglądałem się w TAMRONACH (w ogóle to na początku miałem zapędy na samo BODY A350 + tamron 18-300, ale wolałem lepszą jakość 18-70 ).
Tak więc szperałem po sieci i szukałem coś z lepszym światłem niż 3.5 lub 4 - np. 2,8 ale chciałbym.... właściwie muszę się zmieścić w ~1500zł.
Jakieś porady dla początkującego półprofesjonalisty?
mavierk - Sob 01 Lis, 2008
przykro mi - jest to chyba practica z mocowaniem PB - a to znaczy, że nie masz co liczyć na podpięcie tego pentacona do swojej alphy
Pablo901 - Sob 01 Lis, 2008
yh yh demn-yt ;p
to pozostaje mi nadzieja, że ktoś doradzi coś w sprawie tele :]
pozdrawiam i śmigam out
ghost - Sob 01 Lis, 2008
zdecydowanie to Praktica B. Aparacik zacny, ale przejściówek do optyki brak.
za jakieś 400 zł można kupić minoltę 50 1.7 która zapewni większą wygodę użytkowania niż wszelkie szkła niesystemowe.
co do długiego szkła... za 1500 - ciężko...
przy dużej dozie szczęścia dorwiesz tokinę 80-200 f/2.8, ale to średnie szkło, choć cena niezła.
za jakieś 2k można mieć sigmę 70-210 f/2.8.
jeżeli nie masz to radzę olać wszelkie plastikowe 70-300, kupić flintę 70-210 f/4 za 500-800 zł resztę odłożyć i dozbierać do tamrona/sigmy ze światłem 2.8
Kod: | http://www.optyczne.pl/261-Konica-Minolta_AF_70-210_mm_f_4-specyfikacja_obiektywu.html |
hmmm masz na myśli coś takiego? jak dla mnie bomba :]
Mam takie pytanie małe... czy rozmiar filtra ma coś wspólnego z mocowaniem? Bo np. w Sony A900 wspominali na stronie o obiektywach 77mm a z moją 350-tką był ten 55mm. Ale to chyba nie ma znaczenia jaki jest filtr? ile razy sie nad tym zastanawiam to mam inne przekonanie, wiec chyba nie zaszkodzi spytać
ghost - Sob 01 Lis, 2008
ten. filtr jest 55mm (jak w kicie)
zaletą jest też że powinien się odsprzedać bez utraty wartości.
mocowanie jest zgodne we wszystkich starszych minoltach (analogi), konicach-minoltach (analogi, dynax 5d i dynax 7d) i soniaczach od a200 do a900. nie ma nic wspólnego z średnicą filtra.
najmniejsze filtry mają 49mm (np wspomniana 50 f/1.7). w przeciętnych obiektywach max to 77mm ew rzadko 82. zalezy tylko od rodzaju szkla.
Kod: | http://allegro.pl/item472819520_minolta_70_210_f_4_macro_1_4_flinta_ideal.html |
co myślicie o tej aukcji?
tylko mi go nie wykupcie!!
ps. czemu tego obiektywu nie ma na zadnej stronie typu fotoaparaciki, agito itp? :<
mavierk - Sob 01 Lis, 2008
Oczywiście Flinta znana i lubiana - ale linków w kod nie dawaj, bo nie chce się tego kopiować, żeby zalukać za ile ona jest
Ale przygotuj się na nie błyskawiczny AF
No, zaklepałem sobie odbiór osobisty FLINTY :] Akurat w przyszłym tyg. będę miał okazję jechać przez piotrków. Gościo chciał zaliczkę za wycofanie aukcji ale niestety nie mam konta internetowego :< Mam nadzieję, że przez niedzielę nikt nie wykupi szkiełka bo będę niepocieszony
ghost - Sob 01 Lis, 2008
Cytat: | ps. czemu tego obiektywu nie ma na zadnej stronie typu fotoaparaciki, agito itp? :< |
bo nie jest produkowany od conajmniej kilkunastu lat
mavierk - Nie 02 Lis, 2008
na szczęście jest to konstrukcja taka sama jak w leice 70-210, więc spoko
Pablo901 - Nie 02 Lis, 2008
To żeby przeciągnąć jeszcze odrobinkę temat...
Tak oglądam zdjęcia tego obiektywu i .... spoglądam na mój α a tu ot niespodzianka....
mój α wygląda tak (zdjęcie z neta, ale mocowanie identyko) - jest 8 blaszek tych złotych
a owa "flinta" z aukcji która ma pasować do α ma tylko 5 blaszek :<
nie łapię...
mavierk - Nie 02 Lis, 2008
Tak samo jest z nikonem - ED mają mniej styków od nowych AF-s'ów - ale oba chodzą
Pablo901 - Nie 02 Lis, 2008
hmmm pewnie to w mniejszym stopniu wpływa na szybkość AF :]
...tak myślę
MC - Nie 02 Lis, 2008
Starsze obiektywy Minolty mialy 5 stykow, nowsze 8. Nie pamietam na czym polegala roznica (moze blysk ADI i TTL, ale glowy nie dam). Mam MAF50/1.7 z 5 stykami i jej AF niczym sie nie rozni od Sony 50/1.4.
ghost - Nie 02 Lis, 2008
obiektywy od serii xi miały 8. początkowo były tam niezbyt obecnie wykorzystane funkcje power-zoom (zoomowanie silnikiem).
teraz ma to coś wspólnego z ADI i SSM. telekonwertery 5 stykowe powodują że ssmy nie działają w AF.
Pablo901 - Pon 03 Lis, 2008
czy coś takiego ma mocowanie KM? ;p
to "VIVTAR APO HELL MACRO MINOLTA MD" ....nie wiem nie znam
....to to
ghost - Pon 03 Lis, 2008
70-210 f2.8-4 to zdaje się cosina produkowana pod wieloma markami
md to bagnet z manualnych minolt, niezgodnych zupełnie z AF, ale wydaje mi się że widywałem to szkło także pod bagnet A.
Pablo901 - Nie 16 Lis, 2008
No, musze się pochwalić :]
obiektyw jest fantastyczny.
Zdjęcia robi bardzo ładne, do tego światło 4... cóż, nie może się równać z jakimś 2.8 ale za 650zł... super!
Na razie mam taki ... za*eb że nie mam na nic czasu, ale kilka ładnych zdjęć zrobiłem :]
Jak znajdę jakieś nadające się do upublicznienia to chętnie się podzielę
MC - Nie 16 Lis, 2008
Flinta to fajne szklo. Wyleczylem sie z niego kosztem Tamrona 70-200
|
|