|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - co oznaczają oznaczenia na obiektywie?
maciek uk - Nie 02 Lis, 2008 Temat postu: co oznaczają oznaczenia na obiektywie? Zastanawiam sie co oznaczaja oznaczenia AF oraz EF na obiektywach.
Czy obiektywy te mają to same mocowanie?
kozidron - Nie 02 Lis, 2008
maciek uk,
zajrzyj tu, to rozwieje twoje wątpliwości
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5759
piotr_u. - Pon 03 Lis, 2008
AF oznacza AutoFocus, a EF określa obiektywy Canona z mocowaniem pod pełną klatkę.
maciek uk - Pon 03 Lis, 2008
jezeli w canonie 450d jest mocowanie na obiektywy EF, EF-S to czy obiektywy z oznaczeniem AF bedą do niego pasowały?
[ Dodano: Pon 03 Lis, 2008 15:25 ]
acha, dzieki za pomoc....
Arek - Pon 03 Lis, 2008
Kozidron, nie mamy nic przeciwko linkowaniu do konkurencji, ale jak jest coś blisko, to po co szukać daleko?:
http://www.optyczne.pl/52...iektyw%F3w.html
Dzięki za linki, napewno się przydadzą...
Ale nadal mam wątpliwości czy obiektywy z AF bedą pasowały do Canona 450D?
ted - Pon 03 Lis, 2008
maciek uk napisał/a: | Ale nadal mam wątpliwości czy obiektywy z AF bedą pasowały do Canona 450D? |
Wszystkie obiektywy Canona z mocowaniem EF i EF-S które mają AF czy tylko MF będą pasowały do Canona 450D.
krisv740 - Pon 03 Lis, 2008
ted, ja nie spotkałem szkieł ef/ef-s bez af
czyli taki obiektyw Sigma 55-200mm f/4-5.6 DC (Canon AF)
http://www.jessops.com/St...ly=False&comp=n
bez problemu bede móg założyc do Canona 450D?
ted - Pon 03 Lis, 2008
krisv740 napisał/a: | ted, ja nie spotkałem szkieł ef/ef-s bez af |
Słuszna uwaga z tego wszystkiego się rozpędziłem.Może dlatego że dla mnie to jest oczywiste.
[ Dodano: Pon 03 Lis, 2008 17:21 ]
P>S>
Chyba jest jakiś Canon macro który nie ma AF
ted napisał/a: | krisv740 napisał/a: | ted, ja nie spotkałem szkieł ef/ef-s bez af |
Słuszna uwaga z tego wszystkiego się rozpędziłem.Może dlatego że dla mnie to jest oczywiste.
[ Dodano: Pon 03 Lis, 2008 17:21 ]
P>S>
Chyba jest jakiś Canon macro który nie ma AF |
masz rację - zmobilizowałeś mnie i ... : http://www.bhphotovideo.c..._MP_E_65mm.html
[ Dodano: Pon 03 Lis, 2008 18:11 ]
każdy obiektyw systemu ef/ef-s!
Nadal nie jestem pewny co do tego EF
Napiszcie mi tylko czy do Canona 450D można założyć obiektyw AF?
maciek uk napisał/a: | Nadal nie jestem pewny co do tego EF
Napiszcie mi tylko czy do Canona 450D można założyć obiektyw AF? |
kolego - o raz ostatni bo chyba masz problemy z czytaniem!
AF - autofocus - system automatycznego ustawiania ostrości - nie ma nic wspólnego z systemem mocowania obiektywu.
wszystkie nowe canony mają system mocowania szkieł (obiektywów) EF lub EF-S.
twój aparat obsługuje oba typy mocowań - tj. EF i F-S
EF - obsługuje "pełną klatkę" i APS-C - czyli 400d/450d/40d/50d
EF to system do wymienionych APS-C i canonów analogowych i lustrzanek cyfrowych takich jak 5d/5dII/1Ds/1D.
ufffffffffffff.
za cholerę nie lubię pisać tak dłigo o tak podstawowych sprawach!
poczytaj trochę na stronach canon o jego obiektywach!
mnich - Pon 03 Lis, 2008
Arek napisał/a: | nie mamy nic przeciwko linkowaniu do konkurencji, |
Jakiej tam konkurencji...
kozidron - Pon 03 Lis, 2008
mnich napisał/a: | Arek napisał/a:
nie mamy nic przeciwko linkowaniu do konkurencji,
Jakiej tam konkurencji... |
Arek, dokładnie jak napisał mnich
krisv740, ku ścisłości jeszcze aps-h jak np. w 1d mark II, masz cirpliwość z tym af-em
kozidron napisał/a: | ku ścisłości jeszcze aps-h jak np. w 1d mark II, masz cirpliwość z tym af-em |
no właśnie już nie miałem i nie chciałem dodatkowo mieszać
maciek uk - Wto 04 Lis, 2008
ted napisał/a: | maciek uk napisał/a: | Ale nadal mam wątpliwości czy obiektywy z AF bedą pasowały do Canona 450D? |
Wszystkie obiektywy Canona z mocowaniem EF i EF-S które mają AF czy tylko MF będą pasowały do Canona 450D. |
Czyli do Canona 450D pasują tylko obiektywy EF i EF-S?
komor - Wto 04 Lis, 2008
Maciek, weź przeczytaj te dwa artykuły, do których link dostałeś, przynajmniej w części dotyczącej Canona. Nadużywasz cierpliwości piszących.
Tak swoją drogą to krisv740 trochę tam pomieszał w tych swoich wyjaśnieniach, bo mu czasami literki uciekały, więc krótkie podsumowanie:
Mocowanie EF - obsługuje aparaty pełnoklatkowe i z mniejszą matrycą (czyli można podpiąć do dowolnego analogowego/cyfrowego Canona systemu EOS).
Mocowanie EF-S - obsługuje cyfrowe aparaty z matrycą rozmiaru APS-C, natomiast większe - nie.
AF - oznaczenie Auto-Focus, czyli bardzo ogólny skrót nie mający nic specjalnie wspólnego z Canonem, bo AF mają też wszyscy pozostali producenci.
A sklep który cię interesuje po prostu debilnie opisuje te swoje szkła, bo Canon AF nie oznacza zapewne nic innego jak to, że jest to obiektyw w wersji przeznaczonej dla Canona. Sigma ma swoje oznaczenia i akurat symbol DC oznacza przeznaczenie na małą matrycę APS-C, czyli to samo, co Canon nazywa EF-S.
piotrmkg - Wto 04 Lis, 2008
tak, tylko do jednocyfrowych dSLR i wszystkich analogowych nie mozna podlaczac obiektywow z mocowaniem EF-s
|
|