forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Pięćdziesiątka (1,8) Canona - wzięła i się rozleciała!

j_M - Pon 03 Lis, 2008
Temat postu: Pięćdziesiątka (1,8) Canona - wzięła i się rozleciała!
Właśnie wyciągałam aparat (z zaczepioną pięćdziesiątką) z kuferka, i słyszałam, że coś wypadło. A owszem - przód obiektywu mi odleciał. :shock:

Dam radę to sama sklecić, czy tylko serwis? :evil: :evil: :evil:

krisv740 - Pon 03 Lis, 2008

j_M, nowy, czy stary?
a może się rozkręcił?

j_M - Pon 03 Lis, 2008

Na gwarancji.
Próbowałam delikatnie połączyć obie części - nie da się. A przynajmniej nie odkryłam patentu mocowania. Możliwe, że się rozkręcił. Ciekawi mnie tylko jak, bo grzecznie leżał w swoim kuferku. Wczoraj używany, wszystko sprawnie działało.

007areka - Pon 03 Lis, 2008

... odzyskaj pieniadze za ta f1.8 i kup z f1.4 wtedy nie bedziesz miec takich niespodzianek
j_M - Pon 03 Lis, 2008

Na odzyskanie pieniędzy za późno - mam go od lipca.
Serwis Canona ma sie odezwać do mnie w ciągu trzech dni, wtedy zobaczymy co dalej.

Ja rozumiem, że to tani plastik, ale żeby on mi chociaż z ręki wyleciał! I to jeszcze obchodzę się z tym jak z jajkiem, trzymam w szczelnym kufrze i o. :neutral:

A bo go polubiłam i teraz bez niczego zostałam.
Znaczy z kitem.
Czyli bez niczego. :???:

palindrom - Pon 03 Lis, 2008

Jeżeli jesteś z Wrocławia, możesz wpaść do mnie do pracy to go obejrzę. Chyba że Canon normalnie uzna gwarancję i to naprawi / wymieni.
j_M - Pon 03 Lis, 2008

Oj daleeeko do Wrocka, daleeeko. :wink:
Arek - Pon 03 Lis, 2008

Napiszą, że luzy właściwe dla tej klasy sprzętu, tak jak mojemu koledze...
Pikselola - Pon 03 Lis, 2008

"Luzy właściwe dla tej klasy sprzętu"?? I tak to zostawiają? Trzeba sobie potem naprawdę samemu "kleić"? :shock:
piotrmkg - Pon 03 Lis, 2008

Pikselola, Canon, you can :P

j_M powodzenia z serwisem, jak mi sie zepsul AF w 24 f/2.8 napisali ze korzystalem ze sprzetu niezgodnie z przeznaczeniem. bo przeznaczeniem sprzetu "nie L" jest stanie na polce i kurzenie sie.

Taaak, w przypadku tańszych szkieł zaczynam rozumieć to hasło...

Od niedawna też mam 50/1.8 (w oczekiwaniu na 1.4) i wolałabym uniknąć takich sytuacji :neutral:
j_M - daj znać, jak się sprawa rozwinie, trzymam kciuki.

j_M - Pon 03 Lis, 2008

Luzy luzami, ale mi obiektyw rozszczepił się na dwie części i nijak nie mogę tego złożyć do kupy :mad: :???:

Luzy były i w sumie mi nie przeszkadzały. Podobnież jak kołatanie i klekotanie obiektywu. Przeszkadza mi natomiast fakt, że raczej TYM zdjęć nie porobię... :wink:

007areka - Pon 03 Lis, 2008

...podsumowujac .. wniosek z tego taki, ze- nie kupowac canona :!:

007areka napisał/a:
...podsumowujac .. wniosek z tego taki, ze- nie kupowac canona :!:

To chyba zbyt daleko idący wniosek :cool: Cóż, nawet najlepszym zdarzają się jakieś "wpadki". Najważniejsze, żeby coś się dało z tym obiektywem zrobić.

palindrom - Wto 04 Lis, 2008

Arek napisał/a:
Napiszą, że luzy właściwe dla tej klasy sprzętu, tak jak mojemu koledze...

ROTFL :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jeżeli Canon będzie miał obiekcje a w innym/nieautoryzowanym serwisie krzykną jakieś niebotyczne kwoty, możesz go do mnie wysłać. Zapłacisz za transport i zgrzewkę piwa :)
To najwcześniej za tydzień, teraz jestem strasznie zajęty pisaniem jakiegoś czegoś optycznego :)

j_M - Wto 04 Lis, 2008

Tak to się prezentuje.
Siedzę nad tym i próbuję wykombinować, w jaki sposób można to to złożyć, ale ni hu hu :wink:

Za chęci wielkie dzięki, niestety nie mieszkam w RP, więc podsyłanie/ podrzucanie nie bardzo wchodzi w grę :???:

Wujek_Pstrykacz - Sro 05 Lis, 2008

Masz wyjątkowego pecha. Wyrzuć to na śmietnik jeżeli nie szkoda Ci kasy i kup coś solidniejszego.
AQQ - Sro 05 Lis, 2008

Patrzę na to zdjęcie, które zamieściłaś i ręce mi opadają.
Tak wykonaną tandetę powinni dodawać gratis do czasopism
a nie żądać za to kilkaset zł.
Na Twoim miejscu odesłałbym toto (jako darowiznę) na adres:

Canon Inc. Headquarters
30-2, Shimomaruko 3-chome, Ohta-ku,
Tokyo 146-8501, Japan

j_M - Sro 05 Lis, 2008

A da to się wogóle sklecić? Bo co jak co, ale zdjęcia tym robione były dobre.
Jest szansa, że zreperują/wymienią to w ramach gwarancji? Obiektyw mam od czerwca albo lipca, a gwarancja jest na dwa lata.

kozidron - Sro 05 Lis, 2008

niezły numer, to na to dają 2 lata gwarancji....... :shock: , no są odważni...jak wrócę do domu to sprawdzę czy mi też dali 2 lata. Ja z góry przyjąłem, że wytrzyma mi pół roku, mam go z 9 miechów i sie nie rozsypał... (jakieś paproszki wessał,hehe)....a raczej się z nim nie cackałem....
j_M, masz po prostu pecha.......

j_M - Sro 05 Lis, 2008

Ha!
Umysł techniczny uparł się i w koncu wykombinował, jak to złożyć do kupy.
Jeden z zaczepów rzeczywiście był odłamany.
Na szczęście po złożeniu wszystko działa.

007areka - Sro 05 Lis, 2008

...pewnie spadl wczesniej komus i sie cos oberwalo :mrgreen: a z ty odeslaniem to fajny pmysl :mrgreen:
j_M - Sro 04 Mar, 2009

Trochę przeciągnęłam sprawę z wysyłaniem obiektywu, w każdym razie dziś dostałam odpowiedź:
Uznano, że obiektyw spadł. Nie spadł nigdy. Z całym sprzętem obchodzę się jak z jajkiem.
Blablabla i naprawa kosztowalaby 87,11€.
Obiektyw kupiłam za 100.
Byli na tyle uczciwi, że napisali, ze nie opłaca się reperować (coś takiego?)

Wnerwia mnie fakt, ze na obiektywie mam inny numer seryjny niż na opakowaniu i gwarancji. Zapewne jakiś miły klient podmienił. Oczywiście sklepowi, gdzie obiektyw kupiłam niczego nie udowodnię.
Pech, pech, pech.

Ostatnio zaopatrzyłam się w Tamrona 55-200 i do portretów bardzo mi pasuje, ale jednak światła stałki brak... :cry:

Ha. właśnie doczytałam "mały druk". Za wycenę będę musiała zapłacić 20€, przesyłka w jedną stronę kosztowala prawie dychę, za przesyłkę w drugą stronę też będę musiała zapłacić, tym razem ponad dychę.
Czyli 40 € za nic. :evil:

Misek - Pią 06 Mar, 2009

Coś nie chce mi się wierzyć w nie uznanie gwarancji. No sorry, ale ile razy np telefon pada bez powodu. Tam też można by mówić że pewnie upadł i to przez to. Skoro uważają że upadł to niech udowodnią, pokażą ślady po upadku. Ja bym tego tak nie zostawił, tani bo tani, ale dlaczego mam być w plecy z winy producenta?? Jest rzecznik praw konsumenta itp organizacje.
novy - Pią 06 Mar, 2009

Misek napisał/a:
No sorry, ale ile razy np telefon pada bez powodu.

Tak a propos telefonu: Upadek z wysokości głowy jest jednym z testów dopuszczających telefon do produkcji, wątpię żeby obiektywy testowali pod tym kątem.

Misek - Nie 08 Mar, 2009

novy napisał/a:
Misek napisał/a:
No sorry, ale ile razy np telefon pada bez powodu.

Tak a propos telefonu: Upadek z wysokości głowy jest jednym z testów dopuszczających telefon do produkcji, wątpię żeby obiektywy testowali pod tym kątem.

Co nie zmienia faktu że powinni to jakoś udowodnić, jeśli nie ma śladów upadku to powinni naprawić.