forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Co wybrać? Canon 5D czy 450D

kuula - Czw 06 Lis, 2008
Temat postu: Co wybrać? Canon 5D czy 450D
Pomóżcie wybrać między tymi zestawami 5D + EF 24-70 mm f/2.8L USM a 450D + EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, a może coć jeszcze innego. Potrzebuję robić zdjęcia w domu przy słabym świetle poruszających się dzieci i bez lampy. Chciałby poznać wasze opinie co do jakości zdjęć robionych takimi zestawami czy będą duże, a jeżeli tak to czy warte różnicy w cenie i wadze.
Baku - Czw 06 Lis, 2008

W takim przypadku - moim zdaniem - inwestycja w pełną klatkę (5D) wydaje się zbędna.
Zamiast 450D lepiej wziąć 40 albo 50D ze wspomnianym 17-55. Będzie dobrze, a nawet bardzo dobrze.

belkot77 - Czw 06 Lis, 2008

Nie ma takiego aparatu ktorym zrobisz ostre nie poruszone zdjecia ruszajacych sie dzieci przy slabym swietle i bez lampy...

Kup canona 40D + lampa 430 lub 580 lub sigma DG. Odbijaj swiatlo od sufitu. Normalnie sufity sa biale i nisko wiec nie bedzie problemu.

komor - Czw 06 Lis, 2008

Może zamiast 17-55 ze światłem f/2.8 lepiej kupić za tę samą kasę dwie stałki ze światłem f/1.8 lub f/1.4? Do tego 40D i efekty mogą być lepsze niż z zooma. Kwestia czy stosować lampę jest kwestią odrębną. Sam lubię zdjęcia przy świetle zastanym, ale jak jest ciemno to trudno uzyskać dobrą estetykę, jak już nawet uda się uzyskać na tyle krótki czas, żeby zdjęcie i postaci były nieporuszone. Wydaje mi się, że ludziom bardziej podobają się zdjęcia ludzi/dzieci, na których jest jasno. :)

Ja tez nie lubie uzywac lampy, a juz zdjecia z lampa prosto na twarz sa dla mnie nie do przyjecia. Akurat tak sie sklada ze mam blizniaczki wiec jak tylko sie urodzily wywalilem obkietyw kitowy i wrzucilem stalke 50mm f/1.8 Dopuki sie nie ruszaja i chcesz je przylapac na zabawie (w miare statyczna zabawa) to przy swietle dziennym spokojnie da rade. Ale wieczorami lub gdy jest dynamiczna zabawa to tylko lampa.

ponizej przyklady:

1. Lampa blyskowa. Czas chyba 1/60 i przeslona okolo 4
2. Swiatlo zastane (okna) czas nie pamietam ale chyba okolo 1/50 i przeslona chyba 2.2
3. Swiatlo zastane (zarowki) minimalna przeslona i czas okolo 1/20. Zrobione wieczorem
lub 2.8

reasumujac - jasny obiektyw i duze okna. A wieczorami dobra lampa od sufitu odbijana i powinno byc dobrze

komor - Czw 06 Lis, 2008

belkot77, zdjęcia mi się podobają, ale w ostatnim koniecznie zmieniłbym balans bieli. W pierwszym pewnie też, ale być może ta czapka jest taka różowa? :)

Dzieki to sa przykladowe zdjecia. W ostatnim specialnie nie kombinowalem z balansem bo chcialem pokazac jak wychodzi przy swietle od zarowki. A w pierwszym zdjeciu .... czapka jest naprawde taka rozowa :) ))
kuula - Czw 06 Lis, 2008

Dzięki za pomoc i wasze sugestie. Wiem że im większe ISO tym można zmniejszyć czas co może pomóc w zrobieniu nieporuszonego zdjęcia ale co za tym idzie to szumy. Moje pytanie jest jeszcze takie czy przy ISO 1600 w tych modelach (450D,40D,5D) będzie duża różnica w jakości (szumy), zaznaczyć chciałem, że zdjęcia robię w formacie JPG i raczej ich nie obrabiam oraz są oglądane na ekranie komputera lub telewizora, rzadko są drukowane. Za wszystkie porady i sugestie z góry dziękuję.

To zalezy jak dobre oko masz :) Ogolnie szumy malo widoczne na komputerze beda bardzo widoczne po wywolaniu na papier. Szumy tez zaleza od naswietlenia zdjecia. Jezeli naprzyklad zrobisz iso 1600 i blysniesz lampa to szumy beda malo widoczone ale przy polmroku (swiatlo zastane) beda widoczne. Ja robilem zdjecia 350D i szumy do iso 800 dalo sie wywolac. Przy 1600 juz byly nieakceptowalne po wywolaniu ale na komputerze dalo sie ogladac. A poniewaz ja wywoluje zdjecia to kupilem obiektyw z swiatlem 1.8. Teraz uzywam ISO 400 a max 800. No i zdjecia ostrzejsze na tym obiektywie :)
Rizzo - Czw 06 Lis, 2008

Jak Cię stać to jasne, że Canona 5d. Pełna klatka w pomieszczeniach piękna sprawa a i iso można podbijac nieprzyzwoicie wysoko.

belkot77 napisał/a:
Ogolnie szumy malo widoczne na komputerze beda bardzo widoczne po wywolaniu na papier.

:roll: :roll: :roll:

MC - Czw 06 Lis, 2008

belkot77 napisał/a:
Ogolnie szumy malo widoczne na komputerze beda bardzo widoczne po wywolaniu na papier.

Moglbys rozwinac te mysl? Przy standardowych wydrukach wydawalo mi sie, ze jest wrecz odwrotnie...

Zrobilem kiedys zdjecie przy iso 1600 w ciemnym pomieszczeniu. Na komputerze nie wygladalo zle ale kiedy wywolalem to byla tragedia. Ziarno bardzo duze. Moze to wina fotografa ktory to wywolywal a moze tak poprostu jest. Jeszcze kilka podobnych zdjec i mialem to samo. Na kompie ok po wywolaniu do dupy..
MC - Czw 06 Lis, 2008

A jakiej wielkosci odbitki?
Monastor - Czw 06 Lis, 2008

I jaki monitor?
Teraz od dłuższego czasu siedzę na lapku i każde zdjęcie wygląda na tragicznie zaszumione, z kolei mój CRT w Szczecinie jest bardzo dla szumu łaskawy.

Odbitki 10x15 (tylko) a monitor w laptopie. Teraz tak sobie mysle moze to wina zakladu fotograficznego?
MC - Czw 06 Lis, 2008

Gdybys napisal odbitki A3/A4 to owszem, ale takie?? Albo Ty cos robisz nie tak albo w labie wyjatkowy czlowiek pracuje...

Zmienilem juz na inny. Tam mnie jeszcze jedna rzecz wkurzala. Zdjecie w antyramie po jakims czasie sie falowalo :)
MM - Pią 07 Lis, 2008

Do dzieci to kup sobie 40 lub 50D i 17-55/2,8 IS USM.
darekk - Sob 08 Lis, 2008

Żeby mieć najlepszy efekt to pewnie Canon 5D, ale zamiast 24-70/2.8 brałbym 2 lub 3 stałki np.: 35/2, 50/1.4 i 85/1.8 lub 135/2 żeby zmieścić się w zakresie cenowym tego zooma.
kuula - Nie 09 Lis, 2008

Dzięki za wasze rady. Chyba zdecyduję się na 40D i 17-55/2,8 IS USM bo jak czytałem to ten obiektyw może być bardziej ostry od 24-70 a co do stałkek to na pewno mogło by być lepiej ale miej wygodnie.