|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do fotografii sportowej/lotniczej?
dannow4 - Pon 10 Lis, 2008 Temat postu: Jaki obiektyw do fotografii sportowej/lotniczej? Witam,
Posiadam lustrzankę Canona 450D z kitowym obiektywem, który ma trochę za mało mm do fotografii sportowej, a tym bardziej lotniczej. Do tego typu fotografii głównie będę wykorzystywał aparat.
Po przeczytaniu wielu opinii na temat różnych obiektywów waham się pomiędzy dwoma szkłami i proszę was o opinie.
Moim faworytem jest Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM bo to komfort posiadania najlepszej L-ki, jak ktoś kiedyś napisał. Minusem zaś tego obiektywu jest jego cena i słaba współpraca z konwerterem.
Drugim obiektywem nad którym myślę jest Canon EF 70-200mm f/4L IS USM, który lepiej współpracuje z konwerterem.
Jest jeszcze Sigma ze światłem 2,8 ale nie jestem do niej przekonany.
I tu moje pytanie, co byście mi poradzili?
Jeśli L-ka ze światłem 2,8 to czy te 200 mm wystarczy do focenia samolotów na pokazach? Jeśli nie to czy konwerter czy może jakąś stałkę?
A jeśli L-ke ze światłem 4 to czy po założenia konwertera nie będzie za ciemno?
A może jakąś Sigmę?
rafalg - Pon 10 Lis, 2008
dannow4 napisał/a: | Jeśli L-ka ze światłem 2,8 to czy te 200 mm wystarczy do focenia samolotów na pokazach? Jeśli nie to czy konwerter czy może jakąś stałkę? |
Po cropie masz 320mm to raczej nie jest rewelacja.
dannow4 napisał/a: | A jeśli L-ke ze światłem 4 to czy po założenia konwertera nie będzie za ciemno? |
Będzie (szczególnie przy 2.0), musisz mieć dobre warunki jeśli chcesz zrobić dobre zdjęcia.
Optymalny do tego jest 100-400 po cropie to już prawdziwa potęga. Gdybym był zainteresowany głownie tego typu dzjęciami to właśnie to szkło bym kupił.
goltar - Pon 10 Lis, 2008
dannow4 poczytaj ten temat. Od razu mogę napisać że lepiej 100-400 niż 70-200.
dannow4 - Pon 10 Lis, 2008
Dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi. Nie brałem tego szkła pod uwagę ale test i wasze słowa mnie zachęciły do wzięcia
Wicie może coś o premierze tego szkła z lepszym IS-em?
MC - Pon 10 Lis, 2008
Jak na razie raczej cisza, bo i szklo nie posiada jeszcze bezposredniego, powaznego konkurenta. Na szczescie za kilka miesiecy sie to zmieni
dannow4 - Pon 10 Lis, 2008
MC a co ma premierę za kilka miesięcy? Coś na co warto zwrócić uwagę zamiast tego Canona?
MC - Pon 10 Lis, 2008
70-400 f4-5.6G SSM
Jest jeden problem, nie będzie pasował do Canona
dannow4 poczytaj jeszcze to:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1948
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3728
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=27887
Rizzo - Pon 10 Lis, 2008
Przeczytałem sobie teścik 100-400, zadziwiające ma osiągi jak na swój wiek, ciężko będzie go zdetronizować.
MC - Pon 10 Lis, 2008
goltar napisał/a: | Jest jeden problem, nie będzie pasował do Canona |
To sie wezmie mloteczek i przerobi ten dziwny bagnet EF
Monastor - Pon 10 Lis, 2008
MC, to po co czekac jak można w soniacza postukac i podpiąc 100-400?
MC - Pon 10 Lis, 2008
Bo 70-400 bedzie lepsze i warto czekac
MC napisał/a: | Bo 70-400 bedzie lepsze i warto czekac | Nie ma zoomowania typu push-pull i wbudowanej stabilizacji więc ja bym nie zamienił a co do optyki to zobaczymy po teście, 100-400 zawiesiło poprzeczkę wysoko Za to podoba mi się to dodatkowe 30mm na szerokim kącie.
MC - Pon 10 Lis, 2008
goltar, ja oczywiscie zartuje. I wcale nie mam marzen, zeby ten nowy G byl lepszy od Canona. Wystarczy, ze bedzie rownie dobry.
MC napisał/a: | goltar, ja oczywiscie zartuje. | Kto wie, mi się wydaje że optycznie może być lepszy, czego życzę wszystkim użytkownikom Sony.
Monastor - Pon 10 Lis, 2008
MC, a ja się nie zdziwię jeśli będzie lepszy. 2012 się zbliża
goltar napisał/a: | Nie ma zoomowania typu push-pull i wbudowanej stabilizacji więc ja bym nie zamienił |
Jedni się zmartwią, że będzie wolniej, inni się ucieszą bo może nie będzie pompował kurzu.
MC - Pon 10 Lis, 2008
Moze byc lepszy, ale nie musi.
Musi byc za to wystarczajaco dobry
Arek slusznie napisal w tescie CZ85/1.4, ze w fotografii nie chodzi o bicie rekordow
Monastor napisał/a: | Jedni się zmartwią, że będzie wolniej, inni się ucieszą bo może nie będzie pompował kurzu. | No niestety, coś za coś, ale z tym w praktyce nie jest aż tak źle
MM - Pon 10 Lis, 2008
Do fotografii lotniczej mając Canona do wyboru jest w zasadzie tylko jeden zoom - jest to 100-400L.
Do fotografii sportowej warto mieć 70-200/2.8 (stabilizacja nie jest konieczna). Do takich celów 100-400L jest za ciemne a 70-200 może być za krótkie, niemniej do sportu bardziej 70-200.
|
|