forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zakup w usa

sochan - Wto 11 Lis, 2008
Temat postu: Zakup w usa
Za miesiąc lece do Usa co za tym idzie chciałem kupić aparacik i tu dylemat
Pentax k200+Tamron 18-200 MM F/3.5-6.3 W cenie zmieszcze sie z Canonem 450D z tym samym obiektywem I nikonem D60.To moje pierwsze lustro wcześniej była hybryda:)
Foce ludzi ,koncerty i jak czas pozwoli to jade za miasto i krajobrazy.Może pomożecie mi lub zaproponujecie jakiś inny zestaw .Właśnie sprawdziłem ze d80 z kit nie wiem za ile kit mi nie bedzie wystarczał

davaeorn - Wto 11 Lis, 2008

przede wszystkim napisz ile masz kasy na sprzęt... bo to warunkuje wiele :)

tamron jest do kitu - strasznie ciemny na długim końcu, poza tym jego jakość jest wprost proporcjonalna do cena, i odwrotnie proporcjonalna do zasięgu ogniskowych :)

Lepiej kupić sigmę 17-70, a z czasem pomyśleć o jakimś tele...

Jest też d90 + kit, jednak to już troszkę wyższa półka... napisz jaką możesz kasę przeznaczyć...

Chcę przeznaczyć 600$ wiem że z czasem dokupie jakies dobre szkło :grin:
Baku - Wto 11 Lis, 2008

Przebita cenowa w usa jest bardzo korzystna pomimo gorszego niż z połowy roku kursu dolara, dlatego opłaca się przyinwestować więcej środków. Kupić coś dla siebie a za resztę przywieźć do Polski jakąś nowość (najlepiej obiektyw profi lub korpus pełnoklatkowy, albo laptopa) i sprzedać.

Jeśli chodzi o Pentaxa to rozejrzyj się za K20. Obiektyw tak jak napisał davaeorn - Sigma 17-70. O tym Tamronie zapomnij.
Z Canona to już lepiej przycelować w 50D a z Nikona w D90.

Wizytę w USA trzeba dobrze wykorzystać. Albo zaszaleć i zobaczyć co się da, albo naprzywozić różnorakich dóbr.

davaeorn - Wto 11 Lis, 2008

Baku napisał/a:
albo naprzywozić różnorakich dóbr.

dokładnie - najlepiej przywozić canony 70-200/2.8 IS - najlepiej można zarobić, a i popyt jest :) z korpusami pełnoklatkowymi jest chyba trochę gorzej...

lece pierwszy raz i na pewno nie ostatni :mrgreen: D90 jeszcze drogi tak wiec odpuszcze lece na święta powinny być niezłe propocje ale nadal nie wiem co mam kupić dla siebie :sad:
mavierk - Wto 11 Lis, 2008

moim zdaniem zamiast tamiego 18-200 powinieneś pomyśleć o tamronie 17-50 i... Pentaxie/Tokinie 50-135 w przyszłości :) To przynajmniej sprzęt, który będzie Ci wystarczać na co najmniej długo:D
krisv740 - Wto 11 Lis, 2008

davaeorn napisał/a:
Baku napisał/a:
albo naprzywozić różnorakich dóbr.

dokładnie - najlepiej przywozić canony 70-200/2.8 IS - najlepiej można zarobić, a i popyt jest :) z korpusami pełnoklatkowymi jest chyba trochę gorzej...

no chyba nie policzyłeś dokładnie - to szkło wychodzi ponad 4,5tyspln, a to w połączeniu z brakiem gwarancji dyskwalifikuje zakup w usa - imo

tak sie zastanawiam cena d60 jest taka sama co d40x czyli lepiej d60 z kitem ok 500$ do tego drugie szkło sigmy 55-200 tu link http://sigma4less.com/Product.aspx?ProdID=2627 na razie powino wystarczyc :mrgreen: choc znajomy mowi ze lepsze wyjscie canon 450d

Ale nadal nie wiem jak puszka czy nikon ,pentax a moze canon :lol:

[ Dodano: Wto 11 Lis, 2008 14:47 ]
canon 70-200/2.8 IS mozna wyrwac za 2500 :lol: ale jak wspominałem nie wiem jak puszka nie mam za wiele kasy jak pisałem max 600$ mam jeszcze inne wydatki :grin:

Baku - Wto 11 Lis, 2008

Cytat:
Ale nadal nie wiem jak puszka czy nikon ,pentax a moze canon

W segmencie, który Cię interesuje, poszczególni producenci trzymają wyrównany poziom. Idź do sklepu i zobacz który Ci się najbardziej podoba.
Jak celować to:
Nikon - D90
Canon - 50D
Pentax - K20

kamfil06 - Wto 11 Lis, 2008

jeżeli koniecznie chcesz megazooma lepiej zainwestować w tamiego 18-250 - jest o wiele lepszy optycznie...
krisv740 - Wto 11 Lis, 2008

sochan napisał/a:
canon 70-200/2.8 IS mozna wyrwac za 2500
a gdzie, bo jak tak to już kupuję :twisted: :mrgreen:
kamfil06 - Wto 11 Lis, 2008

Baku napisał/a:
Nikon - D90
Canon - 50D
Pentax - K20

baku,
wydaje mi się że 50D i K20 to nieco wyższa półka...

mavierk - Wto 11 Lis, 2008

mi się wydaje, że to nieco ta sama półka... cenowa :D zwłaszcza pierwszy i ostatni :) nie wspominając o możliwościach.
sochan - Sro 12 Lis, 2008

d90 i reszta puszka ok 600$ na szklo zabraknie :sad:
sochan - Pon 17 Lis, 2008
Temat postu: Canon 450D a Error 99
Już sie zdecydowałem ale znów dylemat czytałem że w większości Canonów wyskakuje błąd error99 zwłaszcza w 40d czy ktoś miał problemy z 450d .Aparat mam zamiar kupić w USA a co za tym nie mam gwarancji
edmun - Pon 17 Lis, 2008

sochan, mam 40d od niecałego tygodnia. nie mam żadnych błędów. myślę że kilka osób które mają 40d z tego forum też to potwierdzi.
nawet przypuszczając że wszyscy co mają 40d się wypowiedzą tutaj, to może się okazać że jest 99 na 100 osób które nie mają żadnych problemów z 40d.
biednemu zawsze wiatr w oczy a kaleka nawet w d**** palec złamie, więc jak już się tak czepiać, to mógłbym powiedzieć że w Sony się ściera przycisk ten na dole bo gdzieś czytałem ;)

żarcik taki... (nie wiem skąd ten dzisiejszy humor)

sochan - Pon 17 Lis, 2008

edmun dziex za szczerość hehe tak wiec dzwonie do siostry by kupowała zanim przyjadę do niej chcę by juz czekał :mrgreen: niestety jeszcze miesiąc muszę poczekać bo lecę 13 i juz na miejscu dokupię jakieś drugie szkiełko :mrgreen:
Baku - Wto 18 Lis, 2008

Mam 40D, kupowany w USA. Przebieg migawki 2500:
Zawieszeń - 0
Error99 - 0
Pracuje głównie na nieoryginalnej baterii.

Wróbel EOS - Wto 18 Lis, 2008

Moje 40D ma jakieś 12000 przez ponad rok.
Zawieszeń i Error99 jak na razie brak.

edmun - Wto 18 Lis, 2008

Tak jak podejrzewałem. Jak już ma się coś popsuć - to i tak się popsuje.
Zdarzają się oczywiście kiepskie aparaty, ale bez przesady.
Mówimy chyba o lustrzance za ponad 2000 zł w chwili obecnej i nie sądzę aby producent (renomowana marka ?) pozwolił sobie wypuścić wszystkie aparaty z błędami i problemami,
tym bardziej że masz przecież i gwarancję i serwisy.
Jeśli już - to mogła wyjść seria (powiedzmy 1000 szt. w ciagu roku) która jest wadliwa sama w sobie, niezależnie od renomowanego producenta.
(nie mówię tutaj o tańszych odpowiednikach i gorszych firmach)