forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - aparat za ok 1000-1100 czyli co zamiast s9600

pietia(lania) - Czw 20 Lis, 2008
Temat postu: aparat za ok 1000-1100 czyli co zamiast s9600
Jako ze fuji juz nie jest dostepny nowy a troche boje sie kupowac uzywki , szukam dobrej alternatywy dla niego

do czego bedzie stosowany :

zdjecia w pomieszczeniu przy sztucznym swietle
zdjecia statyczne ( przedmioty )
czego oczekuje : bdb odwzorowania kolorow - gdyz moj a530 nie lapie zieleni i brazu
w miare dobre makro
jako ze bedzie go tez uzywac panna to dobrze by bylo jakby mial dobre "auto"

mavierk - Czw 20 Lis, 2008

no to za tą cenę przykro mi - od s9600 nie znajdziesz nic lepszego ;)
WojciechW - Czw 20 Lis, 2008

Widziałem wczoraj nowe Fuji s 9600 w promocji w SATURNIE (w Arkadii).

Pozdrawiam
WojciechW

drogi321 - Czw 20 Lis, 2008

za 1100zł dostaniesz lustro Nikona D40 + kit 18-55 z VR. Jak dołożysz z 300-400zł to kupisz Nikona D60 z takim samym obiektywem. Różnica między nimi to matryca większa w D60 o 4mpx, czsczenie matrycy i kilka innych rzeczy. Moim zdaniem lepiej poczekać jakis czas i kupic lustro niż Fuji 9600 który jest troche stary i mało ludzi go używa.
mavierk - Czw 20 Lis, 2008

no i co takim kitem sfocisz? Urodzinki babci? Impreze u kolegi? Spotkanie z znajomymi? Jakiś średni landszafcik? Czy portret przy którym trzeba będzie stanąć na głowie, żeby wyszedł w miarę?

A gdzie macro? a gdzie zbliżenia?

drogi321 - Czw 20 Lis, 2008

Kit na początek poźniej inne szkła. Każdy od czegoś zaczyna ja pierwsze zdjęcia robiłem na 18-55 pózniej kupiłem kilka innych.
king - Pią 21 Lis, 2008

A ja polecam Canona SX10 IS lub FZ-28.W miare profesjonalne recenzje tych aparatów można znaleźć na digitalcamerareview.com
drogi321 - Pią 21 Lis, 2008

To ja jeszcze mogę polecic Nikon Coolpix P80 bardzo wytrzymały, dużym zoom x18, duży zares ISO, można focić na wizjerze. Godny uwagi też jest jak wspomniał king, Canon SX10 IS.
DamageMax - Pią 21 Lis, 2008

Jak zwykle polecam z megazoomów Panasa FZ28, wiecej o nim w innych tematach. W kazdym razie ma RAW, w miare szybki AF i full PASM. Swietny jak na kompakt obiektyw. Jasne konkretne menu, swietny tryb auto, akceptowalne iso 800 ! (i bardzo proszę userów lustrzanek o nie komentowanie tego). Co do odwzorowania kolorów, jest przyzwoite a dzieki RAW sam decydujesz jakie kolory ma miec zdjecie (program do wywoływania RAW w komplecie z aparatem)
Wróbel EOS - Sob 22 Lis, 2008

DamageMax, pokaż mi zdjęcie z fz28 na iso 800 które będzie akceptowalne?! Jeśli chodzi o kompakty to jedyny jaki uważam za słuszny to właśnie Fuji s9600 i żadnej alternatywy dla niego bym nie szukał.
DamageMax - Sob 22 Lis, 2008

Wróbel EOS napisał/a:
DamageMax, pokaż mi zdjęcie z fz28 na iso 800 które będzie akceptowalne?!.

DamageMax napisał/a:
akceptowalne iso 800 ! (i bardzo proszę userów lustrzanek o nie komentowanie tego)
Pisałem, prosze o nie komentowanie iso kompakta z punktu widzenia posiadacza lustrzanki. Co do foty, prosze , iso 800 - niestety nie mam fot normalnych (do pokozania na sieci) w iso 800 wiec foto klawiatura, zmniejszone do 1024 + crop. dane w exif.

1. iso 800 pelny kadr (zmniejszony do 1024 bo full to ponad 4 mb i image shack nie lyka tak duzych.
exif
Orientacja obrazka: 1
Data i czas modyfikacji pliku: 2008:11:23 21:44:16
Wykonano za pomocą urządzenia: Panasonic
Model urządzenia: DMC-FZ28
Oprogramowanie: Ver.1.0
Czas ekspozycji: 0,0666667
Wartość przysłony: 3,7
Program ekspozycji: 2
Czułość ISO: 800
Korekta ekspozycji: 0
Jasność obiektywu: 3
Tryb pomiaru: 5
Źródło światła: 0
Lampa błyskowa: 16
Ogniskowa: 26
Metoda wykrywania: 2
Parametry użytkownika: 0
Tryb ekspozycji: 0
Balans bieli: 0
Powiększenie cyfrowe: 0
Odpowiednik ogniskowej dla filmu 35 mm: 146
Typ ujęcia: 0
Sterowanie wzmocnieniem: 2
Kontrast: 2
Nasycenie: 2
Ostrość: 2

2. crop

Dla mnie iso jest akceptowalne jak najbardziej, nie zapominajmy ze to kompakt. Przy wywolywaniu 10x15 nie powinno być roznicy z iso 100

Wróbel EOS - Nie 23 Lis, 2008

DamageMax, Zrób jakieś zdjęcie nocą bez lampy i na statywie. Bo z tych fot nie można wywnioskować jaki jest szum.
DamageMax - Nie 23 Lis, 2008

Bozie drogi, czyzby jednak w normalnych (pomieszczenie,sztuczne swiatlo BEZ lampy - exif podaje ustalana zapisana wartosc dla lampy w trybie custom - lampa nie byla uzyta.) warunkach iso 800 w panasie FZ28 bylo akceptowalne jak mówiłem?? Wystarcza do takiego podbicia czulosci zeby zdjęcie nie było niedoswietlone lub zeby było ostrzejsze (bo mniejszy czas migawki - zdjecia bez statywu - bo nie posiadam) Przypomne, rozmawiamy o kompakcie. Zeby nie robic off topa i flame wars, po ewentualne foty Pasana Fz28 w akcji zapraszam do tematu dotyczącego konkretnie jego. W tym temacie polecam FZ28.
CEFALON - Wto 25 Lis, 2008

mavierk napisał/a:
no i co takim kitem sfocisz? Urodzinki babci? Impreze u kolegi? Spotkanie z znajomymi? Jakiś średni landszafcik? Czy portret przy którym trzeba będzie stanąć na głowie, żeby wyszedł w miarę?

A gdzie macro? a gdzie zbliżenia?

Zbliżenia to już tylko z długą lufą :wink:

rsms - Wto 25 Lis, 2008

Cytat:
Zrób jakieś zdjęcie nocą bez lampy i na statywie. Bo z tych fot nie można wywnioskować jaki jest szum

Wróbel EOS, na statywie to zamiast na ISO 800 równie dobrze można zrobić fotkę i na 400 czy 200.
A poza tym zdjęcia się robi i w nocy i w dzień, i na statywie i z ręki, i nigdzie nie jest napisane że ważne są tylko nocne na statywie :mrgreen:
Zresztą bardzo kategorycznie wypowiadałeś się na temat jakości jakiegokolwiek zdjęcia z kompakta w ISO 800, a tu raptem nie potrafisz wywnioskować jaki jest na tym zdjęciu szum?
Moim zdaniem to najlepszy dowód na to że to zdjęcie jest akceptowalne i dla Ciebie :mrgreen:

Wróbel EOS - Wto 25 Lis, 2008

rsms, Szum jest widoczny na pierwszym zdjęciu pod klawiszami, a na drugim bardzo dużo zjada szczegółów z samych klawiszy. Niestety mylisz się co do zdjęć nocnych. Często trzeba użyć iso 800 aby zmieścić się w 30s naświetlania gdy się nie ma pilota czy wężyka. Ale nocne zdjęcia są najtrudniejszą sprawą dla aparatów. Bo dochodzi często wysokie iso i nagrzewanie się matrycy. Gdyby wszystkie zdjęcia robiło się w dzień przy dobrym świetle to każdy aparat by sobie z tym poradził.

DamageMax, Chciałeś chyba napisać, że wysokiego iso używa się do skrócenia czasów aby zdjęcie było nie rozmyte a nie ostrzejsze. Bo jak bym chciał ostre to jednak użył bym iso 100 i oparł jakoś aparat.

DamageMax - Wto 25 Lis, 2008

Wróbel EOS napisał/a:
rsms, Szum jest widoczny na pierwszym zdjęciu pod klawiszami, a na drugim bardzo dużo zjada szczegółów z samych klawiszy.
DamageMax, Chciałeś chyba napisać, że wysokiego iso używa się do skrócenia czasów aby zdjęcie było nie rozmyte a nie ostrzejsze. Bo jak bym chciał ostre to jednak użył bym iso 100 i oparł jakoś aparat.

To jest jedno zdjęcie, 2 jpg to wycinek z 1 w skali 1:1. Nikt nie mowil ze FZ28 nie szumi - bo szumi jak kazdy kompakt i nie jest to zadna nowosc. W sumie zaden kompakt bez lampy nie zrobi dobrych fot po "ciemku" z ręki - w tym przypadku wina tanich upakowanych matryc które po prostu szumią. Przykladowe z zdjęcia + iso 800 czas naswietlania 30 sekund w ciemnosciach na forum w temacie http://forum.optyczne.pl/...=3864&start=225