|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Olympus E520 vs Sony A300 vs Nikon D60
iceman81 - Pią 21 Lis, 2008 Temat postu: Olympus E520 vs Sony A300 vs Nikon D60 Witam serdecznie wszystkich użytowników forum,
przymierzam się do zakupienia mojej pierwszej lustrzanki i chciałbym zwrócić sie do bardziej zaawansowanych użytkowników o pomoc w wyborze.
Poszukuję aparatu w okolicach 1500 zł,
więc mój pierwszy wybór padł na: Olympus E520, Sony A300 lub Nikon D60
Czytałem różne testy i opinie i sam nie jestem w stanie jednoznacznie wybrać.
Jednocześnie proszę o wszelkie sugestie aparatów które mógłbym wziąć pod uwagę i które warto obejrzeć w sklepie na żywo
Na początek z tych trzech chyba bardziej bym się skłaniał do Sony.
MC - Pią 21 Lis, 2008
Na zywo to warto wszystkie obejrzec...
Jak podglad na zywo nie jest dla Ciebie az tak wazny, bo wez A200...
ziemowy - Pią 21 Lis, 2008
W tej klasie sprzętu różnic dużych nie ma. Tak naprawde co być nie wybrał będziesz zadowolony.
Ja moge Ci polecić Olympusa E520 ze względu na najbardziej solidną obudowe ze wszystkich typowanych przez Ciebie i dobry, szeroki uchwyt.
drogi321 - Pią 21 Lis, 2008
Ja napewno odradzam Sony ich wykonanie nie jest najlepsze co prawda mają stabilizacje w korpusie. Olympusa też odradzam jest dość mały i słyszałęm opinie, że często się psuje. Wg. mnie weź nikona D60 nie ma ona ani LV ani stabilizacji ale jest z tych wszystkich najlepiej wykonany i najwytrzymalszy. Jak na pierwszą lustrzankę D60 będzie w sam raz. Na początek kup go z kitem 18-55 z VR naucz się pstrykać a pozniej kup inne szkła.
Riddle - Pią 21 Lis, 2008
1500 na lustrzankę? Nie lepiej poczekać i dozbierać 2500 na D80 z 18-105? D60 to matryca D80 oprawiona w obudowę, bez funkcji dodatkowych:) Jestem przeciwko Olympusom gdyż 4/3 jest nieciekawe, z tych trzech jedynie sony a300 (a nawet bardziej to a200 gdyż jest wygodniejszy) jest naprawdę dobrym aparatem.
ghost - Pią 21 Lis, 2008
tak dla poprawności to d60 (i d80) oraz a200/300 mają tą samą matrycę. więc efekty będą zbliżone.
olek jest specyficzny... sony / d60 zapewnią dobre efekty,
-jak napisał MC: jeżeli chcesz LiveView = A300, jeżeli nie, nie ma sensu dopłacać - weź A200.
-idź pomacaj. a200 jest tania i działa z wszystkimi obiektywami sony/minolta AF, ale plastik nie jest przyjemny. D60 ma ładniejsze wykonanie, za cenę paru braków (mniej punktów AF, brak wbudowanego silnika AF)
iceman81 - Sob 22 Lis, 2008
No właśnie w tym Nikonie niepokoi mnie brak silnika AF w aparacie co przekłada się na mniejszą ilość obiektywów które mają silnik.
A jakie są wasze opinie o Canonie 1000D, bo wg mnie jest ciekawą propozycjąna początek, oczywiście zkitowym obiektywem ale tą wersją IS.
RB - Sob 22 Lis, 2008
Riddle napisał/a: | 1500 na lustrzankę? Nie lepiej poczekać i dozbierać 2500 na D80 z 18-105? D60 to matryca D80 oprawiona w obudowę, bez funkcji dodatkowych:) |
Niedawno byłes przeciwnikiem funkcji dodatkowych dla początkującego...
IMO jak się ma 1500 to się kupuje za 1500 i robi zdjęcia. Jak mozna dozbierywac to mozna się zastanowic czy sie chce miec większa obudową i dwa kólka.
Riddle - Sob 22 Lis, 2008
Wiesz, ale tam chodziło o 40D, które gość by kupił z kitem. Jeśli kupi np. D80, ale z lepszym obiektywem, wcale nie będzie odczuwał braków w stosunku do 40D.
RB - Sob 22 Lis, 2008
Riddle napisał/a: | Wiesz, ale tam chodziło o 40D, które gość by kupił z kitem. Jeśli kupi np. D80, ale z lepszym obiektywem, wcale nie będzie odczuwał braków w stosunku do 40D. |
Mając d60 nie powinien też chyba odczuć braków w stosunku do d80, czy może doszliśmy do jakiegos krytycznego optimum funkcji niezbędnych które właśnie ma d80 BO JEST ŚWIETNY I TYLE... szczególnie że można robić zdjęcia a 1000 PLN w kieszeni...
Poza tym o ile wiem funkcja 'you' jest na tym forum zabroniona, więc proszę abyś z łaski swojej usunął ją ze swojej stopki.
arthuro - Sob 22 Lis, 2008
RB napisał/a: |
Poza tym o ile wiem funkcja 'you' jest na tym forum zabroniona, więc proszę abyś z łaski swojej usunął ją ze swojej stopki. |
Riddle chce chyba kolejne ostrzezenie
Riddle - Sob 22 Lis, 2008
arthuro napisał/a: | Riddle chce chyba kolejne ostrzezenie |
No pewnie! Nikt na tym forum nie ma tak fajnie zaznaczonych czerownym paseczkiem pod avatarem postów! A tak na serio to nie chciało mi się czytać regulaminu, tylko przeleciałem wbudowanym na stronie wyszukiwanianiem na obecność słowa "you", no, ale cóż, ta wyszukiwarka jak widać potrzebuje silnego dopracowania.
RB - Po prostu jak dla mnie d60 to jak hmm.. choinka z oberwaną połową gałęzi i bez ozdób, D80 to pełna ilość gałęzi i ponabijana bąbkami, a 40D jeszcze na dodatek ma gdzieś kilka ledwo zauważalnych bąbek więcej.
MC - Sob 22 Lis, 2008
No i paseczek sie jakby taki wyrazniejszy zrobil...
D60 mi sie bardzo nie podoba i jesli juz w Nikonie - to D80 jest za bardzo przyzwoite pieniadze.
hostman - Nie 23 Lis, 2008
MC napisał/a: | No i paseczek sie jakby taki wyrazniejszy zrobil...
D60 mi sie bardzo nie podoba i jesli juz w Nikonie - to D80 jest za bardzo przyzwoite pieniadze. |
cena D80 + kit jest blisko body D90 jak ktoś ma już szkło można się zastanawiać... .
Ale Panowie czekam na opinie 450D i 1000D. Tylko pod kątem późniejszej rozbudowy w optykę. Canon i Sony mają ceny jednak wyższe.. i o ile 1000D robi zbliżone zdjęcia do D60 o tyle A200/300 odstaje.. . Przynajmniej, tak można wywnioskować z przeprowadzanych testów.
Jednak przeglądając portale fotograficzne zbytniej różnicy między tymi modelami nie widziałem, ale teraz człowiek nigdy nie wie na ile to aparat, a na ile php Osobiście chce doskonalić fotografię a nie php.
A stoję przed dylematem kupna.. .
Pozdrawiam
h.s. - Nie 23 Lis, 2008
W NEXT jest artykuł o omawianych modelach
http://www.nextmag.pl/ind.../aid/804/pid/15
iceman81 - Nie 23 Lis, 2008
Wczoraj oglądałem wszystkie omawiane modele i Canona 1000D i powiem że najlepiej leży mi w ręku Olympus 520, mimo że teoretycznie jest najmniejszy to uchwyt ma dość gruby i bez porównania np. z Canon'em. Pozatym dostępdo przycisków funkcyjnych jest bardzo dobry. Chyba zdecydyję się właśnie na niego, a z czasem pomyślę o wymianie optyki (choć z testów wynika że ten obiektyw 14-42 nie jest taki do końca tragiczny i nawet tą plastikową obudowę można napoczątek przeboleć)
Riddle - Nie 23 Lis, 2008
Ten test jest dziwny. Wzięli jednego nikona, na dodatek odstającego od pozostałych. A porównują 450D i K200 które kosztują podobnie...
iceman81 - troche zdziwiło mnie to, że wybrałeś coś o czym nawet nie wspomnieliśmy w dyskusji:) Ale nim kupisz przemyśl to sobie - 4/3 wiąże się z ograniczeniami w stosunku do DX/APS-C
hostman - Nie 23 Lis, 2008
Patrząc na zdjęcia z testów optyczne.pl
Zdjęcia kościoła w nocy: 50 mm, f/11.0, exp. 2 sek., ISO 1600, dla każdego z aparatów.
Pomimo iż A200 ma największe ziarno, to chyba najlepiej radzi sobie z efektem "aliasingu" - barierka między łuczkami.
Co do RAW D60 w moim odczuciu ma bardziej chłodne, zmniejszonym kontrastem w porównaniu do reszty.
Jakość JPG do wartości ISO1600 we wszystkich modelach jest praktycznie identyczna ,różnice są dostrzegalne dopiero od powiększania 150%. Tylko kto tak zdjęcia przegląda
monitor iiyama mastervision pro 510 21cali (ustawienia foto)
program do porównywania faststone image.
iceman81 - Pon 24 Lis, 2008
Riddle napisał/a: | Ten test jest dziwny. Wzięli jednego nikona, na dodatek odstającego od pozostałych. A porównują 450D i K200 które kosztują podobnie...
iceman81 - troche zdziwiło mnie to, że wybrałeś coś o czym nawet nie wspomnieliśmy w dyskusji:) Ale nim kupisz przemyśl to sobie - 4/3 wiąże się z ograniczeniami w stosunku do DX/APS-C |
A jakie to ograniczenia, jęsli mógłbyś rozwinąć. Chodzi o wywoływanie np. do formatu 10x15 i potrzebę przekadrowywania?
Do Nikona zraziła mnie ta sprawa z silniczniem AF w obiektywie.
Jeszczenie nie podjąłem ostatecznej decyzji więc bardzo proszę o wszelką rzeczową pomoc.
O Olympusie wspomniała kolega ziemowy "Ja moge Ci polecić Olympusa E520 ze względu na najbardziej solidną obudowe ze wszystkich typowanych przez Ciebie i dobry, szeroki uchwyt."
To jest tak jak ze wszystkim ile osób tyle zdań, jeden pisze że sony drugi odradza i mówi że nikon, a trzeci twierdzi że olympus. Pogubić się można
Wg testów na stronie optyczne.pl
Nikon: 3,9
Olympus: 4,3
Canon: 4,3
Sony (zakładając że wypadłby tak samo jak A200 lub A350): 4,2
komor - Pon 24 Lis, 2008
iceman81 napisał/a: | To jest tak jak ze wszystkim ile osób tyle zdań, jeden pisze że sony drugi odradza i mówi że nikon, a trzeci twierdzi że olympus. Pogubić się można |
Bo prawda jest taka, że każdy z tych aparatów (oraz ogólnie systemów) ma swoje mocne i słabe strony. Ale jednemu przeszkadza coś, co dla drugiego jest obojętne, a trzeciemu jest zaletą. Dlatego trzeba poczytać trochę wstecznych wątków na forum, zastanowić się jakie rodzaje fotografii nas pociągają (wiem, to jest dla początkującego mission impossible podjąć taką decyzję ) i system zaplanować trochę na zapas, planując przyszłe potrzeby. Patrzenie tylko na to, czy w aktualnej promocji dany zestaw jest o 100 zł tańszy czy droższy powoduje tylko podjęcie całkowicie przypadkowych decyzji.
Łatwe to wszystko nie jest, ale zamiast zadawać kolejne pytania, na które nikt już nie ma ochoty elokwentnie odpowiadać (bo już sto razy były w zeszłym tygodniu), naprawdę opłaca się poświęcić i przeczytać trochę archiwalnych postów. Niestety coraz więcej jest powtarzających się tematów, więc nowicjuszom coraz trudniej znaleźć w szumie informacyjnym coś konkretnego. Może warto poczytać chociaż dyskusje po testach konkretnych aparatów, tam jest spora szansa znalezienia informacji.
hostman - Pon 24 Lis, 2008
Cytat: |
Do Nikona zraziła mnie ta sprawa z silniczniem AF w obiektywie.
Jeszczenie nie podjąłem ostatecznej decyzji więc bardzo proszę o wszelką rzeczową pomoc.
O Olympusie wspomniała kolega ziemowy "Ja moge Ci polecić Olympusa E520 ze względu na najbardziej solidną obudowe ze wszystkich typowanych przez Ciebie i dobry, szeroki uchwyt."
To jest tak jak ze wszystkim ile osób tyle zdań, jeden pisze że sony drugi odradza i mówi że nikon, a trzeci twierdzi że olympus. Pogubić się można
Wg testów na stronie optyczne.pl
Nikon: 3,9
Olympus: 4,3
Canon: 4,3
Sony (zakładając że wypadłby tak samo jak A200 lub A350): 4,2 |
hehe.., znam ten 'ból' też przymierzam się do kupna. Tak jak pisałem wyżej różnice pomiędzy aparatami są minimalne.
Raczej dużo bardziej interesuje mnie sprawa optyki i akcesoriów.
Z 'AF' jest dziwna sprawa, niektórzy twierdzą iż działa tak samo jak odpowiednik w body inni że wręcz przeciwnie.
I tu gorąca prośba do moderatora Komara z racji iż używa sprzętu canona, może napisze coś na temat stabilizacji w obiektywie i zdjęć w ruchu.
Inna sprawa iż faktycznie sporo jest "tych" postów (ale na forum nikona, czy sony jest taki sam problem...) może zebrać wszystkie "VS" i przykleić na forum w jednym miejscu.
P.s Oceną końcową się nie kieruj, tylko tekstem. Polecam stronę http://www.dpreview.com
A i poczytaj jeszcze na na temat obiektów do tych aparatów to powinno Ci pomóc, jak cenowo i jakościowo można rozbudować dany system.
iceman81 - Pon 24 Lis, 2008
[quote="hostman"] Cytat: |
P.s Oceną końcową się nie kieruj, tylko tekstem. Polecam stronę http://www.dpreview.com
A i poczytaj jeszcze na na temat obiektów do tych aparatów to powinno Ci pomóc, jak cenowo i jakościowo można rozbudować dany system. |
Recenzje na dprview już czytałem i E520 miał pozytywny opis.
Co do dotepności i ceny obiektywów to np. na allegro nie jest z tym źle i są w cenach do przełknięcia. podobnie pewnie będzie na ebay.com
I to jest mój wybór. Czekam tylko na pensję
Riddle - Pon 24 Lis, 2008
D60 jest zbyt ograniczony, jeśli patrzysz na nikona to patrz na D80 - on olympusa 520 i sony bije na głowę funkcjami. A w 4/3 np. trudniej zrobić szkła o niskiej ogniskowej gdyż matryca nie robi jak w innych 1.5x a 2x.
Na twoim miejscu zdecydował bym się na a200 z zeissem.
Wujek_Pstrykacz - Pon 24 Lis, 2008
D60 wcale nie jest aż tak mocno ograniczony. Większość nowych, a w zasadzie wszystkie nowe zoomy i stałki nikona mają już SWM. Długie lufy już od dawna mają swoje silniki. Tylko część starszych stałek ma jeszcze śrubokręt. Sigmy pod Nikona mają HSM, Tamrony też mają wbudowane silniki. Nie jest tak źle.
|
|