|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Tamron 17-50 prosze o porade
szoko - Wto 25 Lis, 2008 Temat postu: Tamron 17-50 prosze o porade Chce zakupic ten obiektyw(najprawdopodobie pod C 40D) ale odradzane jest kupowanie go w ciemno np przez internet.
Moje pytanie jest nastepujace : jak sprawdzic w sklepie czy obiektyw jest dobry??slyszalem ze wystepuje problem FF BF- jak to sprawdzic??
srry za glupie pytanie ale jestem poczatkujacy
MC - Wto 25 Lis, 2008
szoko, uzyc funkcji szukaj na forum. Bylo juz wieeeeleeeee razy.
arietiss - Wto 25 Lis, 2008
szoko, taki teścik w sklepie:
http://www.focustestchart.com/focus21.pdf
morfeusz - Wto 25 Lis, 2008
szkoda tylko że ten teścik in english
arietiss - Wto 25 Lis, 2008
Drukujesz tablicę testową z podziałką, starasz się zrobić kąt 45 stopni, dajesz najdłuższą możliwą ogniskową i najmniejszą możliwa przesłonę i walisz w kreskę...
Wróbel EOS - Wto 25 Lis, 2008
arietiss, Warto ten test zrobić na kilku ogniskowych. Często bywa tak, że szklo jest ostre np. na 17mm a na 50 już nie.
arietiss - Sro 26 Lis, 2008
Na 50mm dokładniej widać. Jak robimy to w sklepie, to raczej nie dadzą nam bawić się zbyt długo...
szoko - Sro 26 Lis, 2008
albo zrobic tescik z bateriami
arietiss powiedz mi jak ci sie ten zestawik C40d+ ten tamron sprawuja??godne polecenia?
Jacek(Baton) - Sro 26 Lis, 2008 Temat postu: Re: Tamron 17-50 prosze o porade
szoko napisał/a: | Chce zakupic ten obiektyw(najprawdopodobie pod C 40D) ale odradzane jest kupowanie go w ciemno np przez internet.
Moje pytanie jest nastepujace : jak sprawdzic w sklepie czy obiektyw jest dobry??slyszalem ze wystepuje problem FF BF- jak to sprawdzic??
srry za glupie pytanie ale jestem poczatkujacy |
Ja jestem w trakcie transakcji.
Mnie to wystarczyło czytaj cały test punkt po punkcie: http://www.optyczne.pl/in...tywu&test_ob=30
szoko, 40D mam dopiero co. Pierwsza sprawa jaką sprawdzałem była właśnie współpraca z Tamim. Na szczęście wszystko jest ok tak jak było z 400D. Co do szybkości i celności AF z nowa puszką, się nie wypowiem, bo jeszcze za bardzo nie było okazji porządnie przetestować.
makaron - Sro 26 Lis, 2008
Ja w podobnej kwesti czy to miesci sie w granicy przyzwoitości?
makaron, jasne!
Gangster - Sro 26 Lis, 2008
makaron napisał/a: | Ja w podobnej kwesti czy to miesci sie w granicy przyzwoitości? |
Hi. Gdzie kupiłeś obiektyw bo chyba jednak zdecydowałeś się na Tamrona 17-50.
makaron - Czw 27 Lis, 2008
Przyłożyłem sie do testu i na 50mm wyszła IGŁA . Tak jednak poszłem na ryzyko z Tamronem i udało mi się , według wszystkich testów itd. w tej granicy cenowej to szkło NIE MA SOBIE RÓWNYCH. Przekonał mnie też serwis tamrona ze jest pod reką w angli, ale trafiłem na szczeście za pierwszym razem. I sadzę ze warto sie pomęczyć.
[ Dodano: Czw 27 Lis, 2008 00:03 ]
Obiektyw kupiłem w angli na stronie UK Digital w super cenie 229 Funtów
morfeusz - Sob 29 Lis, 2008
witam.
czytając ten post obudziliście we mnie Panowie obawe..o jakość optyczna mojego obiektywu, który do tej pory wg mnie ( a posiadam ten obiektyw od 1,5 miesiąca) był ok.
Również i ja zakupiłem go przez internet bo w moich stronach kosztuje duzzzooo więcej a do tego nawet w sklepie nie wychwyciłbym jego optycznych usterek. W związku z tym proszę Szanownych Ekspertów o analize moich tablic i werdykt. wg mnie mieszczą sie w granicach tolerancji ale lubie mieć pewność że złe fotki to moja zasługa a nie sprzętu. Test z bateryjkami na back focus zrobiłem i wyszedł dobrze.
p.s. obie fotki robione były na AF-S, pomiar światła-punktowy i AF spocie. Nie wiem czy to ma jakieś olbrzymie znaczenie dla testu ale jak coś to proszę o poprawki.
z góry dzięki fest za analize.
MC - Sob 29 Lis, 2008
morfeusz, na moje jest ok. Nie czytaj za duzo takich postow, bo osiwiejesz
morfeusz - Sob 29 Lis, 2008
dzięki fest MC...jakkbyś mnie kiedyś spotkał na ulicy to przypomnij mi żebym postawił ci drinka lub cos podobnego
...a tak na marginesie to zna ktoś inne testy (oprócz tego z bateryjkami i tablicami tego typu) które wykrywają usterki obiektywu??? Proszę o nazwy takich testów lub jakieś namiary, hasła do googli etc...
arietiss - Sob 29 Lis, 2008
Dajcie spokój już tym testom! Zacznijcie robić zdjęcia i wtedy wszystko sobie przetestujecie... Wszystko wyjdzie w praniu, a i warsztat się wzbogaci...
szoko - Nie 30 Lis, 2008
hehe widze ze moj temat przeobraza sie w forum testowe i dobrze hehe
morfeusz moim zadniem sadzac po 2giej fotce jest ok
Gangster - Nie 30 Lis, 2008
Hi. Znalazłem w sklepie internetowym Tamron 17-50 za 1070zł ale chyba zdecyduję się przejść do sklepu i przed kupnem (cena 1215) przetestować go na tej kartce z podziałką. Co do tego testu to jak sprzedawcy reagują jak wyciągacie swoje kartki z podziałką i robicie zdjęcia?? Czy po wykonaniu zdjęcia podłączacie body do laptopa i tam oglądacie wyniki czy może sprawdzacie na LCD swojego aparatu? Czy na wyświetlaczu w aparacie (oczywiście po powiększeniu) można wychwycić kłopoty z FF/BF? I jak to robicie? Ustawiacie punktowe łapanie AF, przesłonę na 2.8 i czas auto? jak jest dość ciemno w sklepie to przynosicie ze sobą jeszcze dodatkowo statyw? Kurcze naprawdę mnie to interesuje.
EDIT:
Co prawda przy zakupie przez internet mamy tydzień na oddanie sprzętu bez podania przyczyny ale przy każdym oddawaniu i braniu nowego szkła dochodzą koszty przesyłki co przy pechu przewyższy kwotę zakupu w sklepie.
novy - Nie 30 Lis, 2008
Testowałem 17-50 w sklepie. Nie ważne czy na zewnątrz czy wewnątrz - test i tak powinieneś zrobić na statywie + ewentualnie samowyzwalacz. Ja osobiście zostawiłem zastaw (równowartość obiektywu) i wyszedłem na zewnątrz, myślę że jak trafisz na normalnego sprzedawcę to nie będzie problemu. Jeszcze taka praktyczna drobna uwaga: wydrukuj sobie kartę testową na jakimś grubym papierze. Ja sobie wydrukowałem na zwykłej kartce a że warunki w sklepie są różne to kartka się zaraz lekko "pofalowała" znaczy się wybrzuszyła w miejscu tej grubej linii i była kicha. Nie przejmuj się jak gość będzie na Ciebie krzywo patrzył, tu chodzi o twoje pieniądze. Jak gość będzie zdziwiony to tylko o nim będzie źle świadczyło że sprzedaje obiektywy a się na tym nie zna.
Gangster - Nie 11 Sty, 2009
Hi. W końcu kupiłem tego tamiego i pierwsze zdjęcia poszły na kartkę papieru.
Wyszło mi takie coś.
Możecie mi powiedzieć czy są w miarę ok?
Mi się wydaje, że ma FF około 2-4mm. Można taki zostawić czy wymienić na inny? Nie patrzcie na kolor, bo nie miałem czasu zmieniać ustawień aby wyszło ok. Zdjęcie robione godzinę temu bez lampy na f2.8 i ogniskowej 50.
novy - Nie 11 Sty, 2009
Zdjęcie jest zrobione niesymetrycznie(lewa strona idzie do góry) więc nic z niego nie wynika. Łatwiej jest zrobić test ustawiając focus na tym napisie: "This text should be perfrctly in focus". Jak by Ci wyszło że masz 4 mm to nie jest mało.
Teraz lepiej?
mavierk - Nie 11 Sty, 2009
ciemno jak w.. ;P
Kocur - Nie 11 Sty, 2009
Teraz dla odmiany aparat nie stał na środku, tylko po lewej
Na podstawie dwóch ostatnich kart mam wrażenie, że to nie problem z AF tylko z operatorem sprzętu Ustaw aparat jak należy, zapal mocne światło albo zrób przy dziennym, jestem na 99% pewien, że AF jest ok.
Kurcze to mnie oszukali!!! Wszyscy mówią, że jak się wypije to lepiej idzie zrobić precyzyjne rzeczy. Ale ok. Dzisiaj nie dam rady już nic więcej zrobić więc może jutro. Dzięki za odpowiedzi.
novy - Nie 11 Sty, 2009
Do puki nie będziesz miał takiego samego wyniku po lewej i po prawej stronie to się tu nie pojawiaj A tak na poważnie to ta kartka jest strasznie kulawa, też się z nią nie raz męczyłem - albo się pojawi jakaś fałda na niej to znowu coś jest krzywo, mówię Ci strzel lepiej w napis "perfectly" tak będzie najlepiej widać. Poza tym błąd AF możesz dopiero stwierdzić jak zrobisz kilka zdjęć i na każdym będzie powtarzalny wynik.
|
|