forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Tamron 17-50 prosze o porade

szoko - Wto 25 Lis, 2008
Temat postu: Tamron 17-50 prosze o porade
Chce zakupic ten obiektyw(najprawdopodobie pod C 40D) ale odradzane jest kupowanie go w ciemno np przez internet.
Moje pytanie jest nastepujace : jak sprawdzic w sklepie czy obiektyw jest dobry??slyszalem ze wystepuje problem FF BF- jak to sprawdzic??

srry za glupie pytanie ale jestem poczatkujacy :)

MC - Wto 25 Lis, 2008

szoko, uzyc funkcji szukaj na forum. Bylo juz wieeeeleeeee razy.
arietiss - Wto 25 Lis, 2008

szoko, taki teścik w sklepie:

http://www.focustestchart.com/focus21.pdf

morfeusz - Wto 25 Lis, 2008

szkoda tylko że ten teścik in english :???:
arietiss - Wto 25 Lis, 2008

Drukujesz tablicę testową z podziałką, starasz się zrobić kąt 45 stopni, dajesz najdłuższą możliwą ogniskową i najmniejszą możliwa przesłonę i walisz w kreskę... :wink:
Wróbel EOS - Wto 25 Lis, 2008

arietiss, Warto ten test zrobić na kilku ogniskowych. Często bywa tak, że szklo jest ostre np. na 17mm a na 50 już nie.
arietiss - Sro 26 Lis, 2008

Na 50mm dokładniej widać. Jak robimy to w sklepie, to raczej nie dadzą nam bawić się zbyt długo...
szoko - Sro 26 Lis, 2008

albo zrobic tescik z bateriami :)

arietiss powiedz mi jak ci sie ten zestawik C40d+ ten tamron sprawuja??godne polecenia?

Jacek(Baton) - Sro 26 Lis, 2008
Temat postu: Re: Tamron 17-50 prosze o porade
szoko napisał/a:
Chce zakupic ten obiektyw(najprawdopodobie pod C 40D) ale odradzane jest kupowanie go w ciemno np przez internet.
Moje pytanie jest nastepujace : jak sprawdzic w sklepie czy obiektyw jest dobry??slyszalem ze wystepuje problem FF BF- jak to sprawdzic??

srry za glupie pytanie ale jestem poczatkujacy :)

Ja jestem w trakcie transakcji.
Mnie to wystarczyło czytaj cały test punkt po punkcie: http://www.optyczne.pl/in...tywu&test_ob=30

szoko, 40D mam dopiero co. Pierwsza sprawa jaką sprawdzałem była właśnie współpraca z Tamim. Na szczęście wszystko jest ok tak jak było z 400D. Co do szybkości i celności AF z nowa puszką, się nie wypowiem, bo jeszcze za bardzo nie było okazji porządnie przetestować.
makaron - Sro 26 Lis, 2008

Ja w podobnej kwesti czy to miesci sie w granicy przyzwoitości?

makaron, jasne!
Gangster - Sro 26 Lis, 2008

makaron napisał/a:
Ja w podobnej kwesti czy to miesci sie w granicy przyzwoitości?

Hi. Gdzie kupiłeś obiektyw bo chyba jednak zdecydowałeś się na Tamrona 17-50.

makaron - Czw 27 Lis, 2008

Przyłożyłem sie do testu i na 50mm wyszła IGŁA . Tak jednak poszłem na ryzyko z Tamronem i udało mi się , według wszystkich testów itd. w tej granicy cenowej to szkło NIE MA SOBIE RÓWNYCH. Przekonał mnie też serwis tamrona ze jest pod reką w angli, ale trafiłem na szczeście za pierwszym razem. I sadzę ze warto sie pomęczyć.

[ Dodano: Czw 27 Lis, 2008 00:03 ]
Obiektyw kupiłem w angli na stronie UK Digital w super cenie 229 Funtów

morfeusz - Sob 29 Lis, 2008

witam.

czytając ten post obudziliście we mnie Panowie obawe..o jakość optyczna mojego obiektywu, który do tej pory wg mnie ( a posiadam ten obiektyw od 1,5 miesiąca) był ok.
Również i ja zakupiłem go przez internet bo w moich stronach kosztuje duzzzooo więcej a do tego nawet w sklepie nie wychwyciłbym jego optycznych usterek. W związku z tym proszę Szanownych Ekspertów o analize moich tablic :wink: i werdykt. wg mnie mieszczą sie w granicach tolerancji ale lubie mieć pewność że złe fotki to moja zasługa a nie sprzętu. Test z bateryjkami na back focus zrobiłem i wyszedł dobrze.

p.s. obie fotki robione były na AF-S, pomiar światła-punktowy i AF spocie. Nie wiem czy to ma jakieś olbrzymie znaczenie dla testu ale jak coś to proszę o poprawki.

z góry dzięki fest za analize.

MC - Sob 29 Lis, 2008

morfeusz, na moje jest ok. Nie czytaj za duzo takich postow, bo osiwiejesz :wink:
morfeusz - Sob 29 Lis, 2008

dzięki fest MC...jakkbyś mnie kiedyś spotkał na ulicy to przypomnij mi żebym postawił ci drinka lub cos podobnego :smile:

...a tak na marginesie to zna ktoś inne testy (oprócz tego z bateryjkami i tablicami tego typu) które wykrywają usterki obiektywu??? Proszę o nazwy takich testów lub jakieś namiary, hasła do googli etc...

arietiss - Sob 29 Lis, 2008

Dajcie spokój już tym testom! Zacznijcie robić zdjęcia i wtedy wszystko sobie przetestujecie... Wszystko wyjdzie w praniu, a i warsztat się wzbogaci... :wink:
szoko - Nie 30 Lis, 2008

hehe widze ze moj temat przeobraza sie w forum testowe :D i dobrze hehe :P

morfeusz moim zadniem sadzac po 2giej fotce jest ok

Gangster - Nie 30 Lis, 2008

Hi. Znalazłem w sklepie internetowym Tamron 17-50 za 1070zł ale chyba zdecyduję się przejść do sklepu i przed kupnem (cena 1215) przetestować go na tej kartce z podziałką. Co do tego testu to jak sprzedawcy reagują jak wyciągacie swoje kartki z podziałką i robicie zdjęcia?? Czy po wykonaniu zdjęcia podłączacie body do laptopa i tam oglądacie wyniki czy może sprawdzacie na LCD swojego aparatu? Czy na wyświetlaczu w aparacie (oczywiście po powiększeniu) można wychwycić kłopoty z FF/BF? I jak to robicie? Ustawiacie punktowe łapanie AF, przesłonę na 2.8 i czas auto? jak jest dość ciemno w sklepie to przynosicie ze sobą jeszcze dodatkowo statyw? Kurcze naprawdę mnie to interesuje.
EDIT:
Co prawda przy zakupie przez internet mamy tydzień na oddanie sprzętu bez podania przyczyny ale przy każdym oddawaniu i braniu nowego szkła dochodzą koszty przesyłki co przy pechu przewyższy kwotę zakupu w sklepie.

novy - Nie 30 Lis, 2008

Testowałem 17-50 w sklepie. Nie ważne czy na zewnątrz czy wewnątrz - test i tak powinieneś zrobić na statywie + ewentualnie samowyzwalacz. Ja osobiście zostawiłem zastaw (równowartość obiektywu) i wyszedłem na zewnątrz, myślę że jak trafisz na normalnego sprzedawcę to nie będzie problemu. Jeszcze taka praktyczna drobna uwaga: wydrukuj sobie kartę testową na jakimś grubym papierze. Ja sobie wydrukowałem na zwykłej kartce a że warunki w sklepie są różne to kartka się zaraz lekko "pofalowała" znaczy się wybrzuszyła w miejscu tej grubej linii :razz: i była kicha. Nie przejmuj się jak gość będzie na Ciebie krzywo patrzył, tu chodzi o twoje pieniądze. Jak gość będzie zdziwiony to tylko o nim będzie źle świadczyło że sprzedaje obiektywy a się na tym nie zna.
Gangster - Nie 11 Sty, 2009

Hi. W końcu kupiłem tego tamiego i pierwsze zdjęcia poszły na kartkę papieru.
Wyszło mi takie coś.

Możecie mi powiedzieć czy są w miarę ok?
Mi się wydaje, że ma FF około 2-4mm. Można taki zostawić czy wymienić na inny? Nie patrzcie na kolor, bo nie miałem czasu zmieniać ustawień aby wyszło ok. Zdjęcie robione godzinę temu bez lampy na f2.8 i ogniskowej 50.

novy - Nie 11 Sty, 2009

Zdjęcie jest zrobione niesymetrycznie(lewa strona idzie do góry) więc nic z niego nie wynika. Łatwiej jest zrobić test ustawiając focus na tym napisie: "This text should be perfrctly in focus". Jak by Ci wyszło że masz 4 mm to nie jest mało.

Teraz lepiej?

mavierk - Nie 11 Sty, 2009

ciemno jak w.. ;P
Kocur - Nie 11 Sty, 2009

Teraz dla odmiany aparat nie stał na środku, tylko po lewej :P

Na podstawie dwóch ostatnich kart mam wrażenie, że to nie problem z AF tylko z operatorem sprzętu :P Ustaw aparat jak należy, zapal mocne światło albo zrób przy dziennym, jestem na 99% pewien, że AF jest ok.

Kurcze to mnie oszukali!!! Wszyscy mówią, że jak się wypije to lepiej idzie zrobić ;-) precyzyjne rzeczy. Ale ok. Dzisiaj nie dam rady już nic więcej zrobić więc może jutro. Dzięki za odpowiedzi.
novy - Nie 11 Sty, 2009

Do puki nie będziesz miał takiego samego wyniku po lewej i po prawej stronie to się tu nie pojawiaj :wink: A tak na poważnie to ta kartka jest strasznie kulawa, też się z nią nie raz męczyłem - albo się pojawi jakaś fałda na niej to znowu coś jest krzywo, mówię Ci strzel lepiej w napis "perfectly" tak będzie najlepiej widać. Poza tym błąd AF możesz dopiero stwierdzić jak zrobisz kilka zdjęć i na każdym będzie powtarzalny wynik.