forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Sony alpha 300

kubuleczek3 - Czw 27 Lis, 2008
Temat postu: Sony alpha 300
Witam dzisiaj dostałem lustrzankę Sony Alpha 300. Na razie robie zdjęcia na auto ale chciałbym się w czasie przerzucić na manualne ustawienia

powiedzcie mi prosze cos o ISO, balansie bieli itp ...

dzieki

Bumber - Czw 27 Lis, 2008

kubuleczek3, po prostu przeczytaj instrukcję obsługi. Tam zamieszczone są najważniejsze informacje o aparacie i jego funkcjach.
Arek - Czw 27 Lis, 2008

Poza tym wyjaśnienie tych pojęć znajdziesz w Słowniczku:
http://www.optyczne.pl//s%C5%82ownik.html

MC - Czw 27 Lis, 2008

Troche na ten temat jest napisane na fotografuj.pl
Poza tym nie musisz od razu na manualne. Polecam tryb A.

wiesz może co się dokładnie w tym trybie znajduje ??

zdjęcia na auto wychodzą mi trochę rozmazane i często prześwietlone ;/

MC - Czw 27 Lis, 2008

kubuleczek3 napisał/a:
wiesz może co się dokładnie w tym trybie znajduje ??

Tryb A to priorytet przeslony. Wszystko jest opisane w instrukcji. Polecam uwazna lekture tej ksiazeczki.
Co do zdjec rozmazanych - pewnie za dlugi czas naswietlania.
Co do przeswietlen - nie zdziwilbym sie, gdyby pomiar swiatla byl punktowy.

czytalem instrukcje, jeszcze jutro dokladnie ja przeanalizuje

o co chodzi z tym czasem naswietlania i pomiarem swiatla ??

ISO chyba ma byc ustawione caly czas na najmniejsze ??

[ Dodano: Czw 27 Lis, 2008 21:47 ]
wyswietla sie w trybie A u gory ekranu napis FINE

wiesz moze co on okresla ??

ghost - Czw 27 Lis, 2008

jakość zapisanego jpg'a
AQQ - Czw 27 Lis, 2008
Temat postu: Re: Sony alpha 300
kubuleczek3 napisał/a:
Na razie robie zdjęcia

Może narazie odłóż aparat i poświęć więcej czasu instrukcji obsługi :)

piotrmkg - Czw 27 Lis, 2008

kubuleczek3, czytając instrukcję zrozumiałeś co oni w niej napisali? bo z tym ostatnio wielu ma problem, i otwarcie przyznaje się do tego, że nie rozumie co producent do nich pisze w instrukcjach obsługi.

no wlasnie instrukcje napisali troche w " dziwacznym jezyku "

a kolego AQQ - moze lepiej przemyslec wczesniej co sie napisze co ??

lustrxanke dostalem dopiero dzisiaj wiec sie kompletnie nie znam i dlatego prosze Was o pomoc

niektorzy jej udzielaja tak jak MC ale widze ze AQQ nie jest do tego zbyt chetny ...

piotrmkg - Czw 27 Lis, 2008

kubuleczek3, nie dziw się, bo takich jak ty - zaczynających dopiero, mamy tu w tygodniu ze czterech. i już powoli staje się nudne tłumaczenie za każdym razem od nowa co jest co i za co odpowiada.
Arek - Czw 27 Lis, 2008

Ale AQQ ma sporo racji. Zadajesz najbardziej elementarne pytania, więc dużo czytania przed Tobą. Na lekturę warto poświęcić czas.

no ok tylko ze w instrukcji nie ma wielu rzeczy napisanych prostym ( zrozumialym dla amatora ) jezykiem, dlatego pytam sie Was jak mam jakis problem oraz zagladam do "lekturki " w ktorej tak jak mowilem nie ma wszystkiego
AQQ - Czw 27 Lis, 2008

kubuleczek3, to , co napisałem i piszę nie jest złośliwe. Rzecz w tym, że żeby we wszystkim co robimy kierować się jakąś logiką i kolejnością.
Nie poprowadzisz samochodu bez uprzedniego przeczytania instrukcji albo kursu prawa jazdy, prawda ?
Tutaj jest podobnie. Wszystkiego się możesz nauczyć, ale zacznij od instrukcji. Musisz dać coś od siebie a później dopiero oczekiwać od innych.
Zapewniam Cię (nie znając instrukcji alfy) że magiczne oznaczenia o które pytasz "A" i "FINE" zapewne występują tam co najmniej kilka razy.

Powodzenia w nauce i fotografowaniu. Jeśli Twoje pytania zaczną wykraczać poza podstawy dostępne w instrukcji, z pewnością znajdziesz tu wiele osób, które Ci pomogą.

ok jutro przeanalizuje jeszcze raz instrukcje bo dzis to bylo na " goroco " bo nie mialem zbytnio czasu

jutro sie odezwe

dzieki za odpowiedz i pozdrawiam

MC - Pią 28 Lis, 2008

Akurat instrukcje w Sony (nie wiem jak inne) sa napisane dosyc prostym jezykiem, dolaczone sa tez jakies obrazki przykladowe.
Ja mam wiecej cierpliwosci, AQQ ma mniej i tyle.
kubuleczek3, faktycznie, tutaj bardzo czesto osoby zadaja te same pytania na ktore odpowiedz juz albo byla albo wrecz jest w slowniczku. Poczytaj instrukcje, nawet kilka razy.

kubuleczek3 - Sob 29 Lis, 2008

bawiłem sie ustawieniami aparatu i w strefie tworczej wybralem opcje intensywny i na maksa ustawilem nasycenie i ostrosc

i wtedy cos sie stalo z lampa blyskowa poniewaz zamiast blysnac raz, blyska kilka razy slabiej i raz mocniej

zresetowalem ustawienia i pomoglo ale chce w strefie tworczej miec opcje intensywny zeby zdjecia byly lepsze ( mysle ze to bedzie dobry wybor aczkolwiek nie jestem pewien )

[ Dodano: Sob 29 Lis, 2008 15:53 ]
sory to ma jakis zwiazek z korekcja czerwonych oczu bo jak opcja jest wlaczona to dziwne rzeczy dzieja sie z lampa

jak jest opcja wyloczona to jest ok

macie w swoich lustrzankach zaznaczona korekcje czerwonych oczu ?

MC - Sob 29 Lis, 2008

Mysle, ze akurat nasycenie, to lepiej zmienic na komputerze. Lepiej na tym wyjdziesz.
Co do redukcji czerwonych oczu, to chyba w A100 mialem wlaczona i lampa blyskala normalnie - czyli efekty raczej srednie.
Na A700 mam wylaczone i nie pamietam, zeby kiedys oczy czerwone wyszly. Z reszta teraz wbudowanej to uzywam tylko jako wyzwalacza blysku bezprzewodowego.

a jakiego programu uzywasz ??
MC - Sob 29 Lis, 2008

Do obrobki rawow = IDC
Pozniej Photoshop 7.0

to programy platne rozumiem ?

[ Dodano: Sob 29 Lis, 2008 16:11 ]
tylko ze mi zdjecie zapisuje sie w formcie JPG chyba a nie RAW

MC - Sob 29 Lis, 2008

IDC-Image Data Converter - zalaczony na plycie do aparatu.
Photoshop jest platny. Warto sciagnac darmowy IrfanView i NeatImage.

w tym trybie co MC pisales ( tryb A ) to ustawia się tylko F ??
MC - Sob 29 Lis, 2008

Ustawiasz przyslone (f) i iso. Aparat sam dobiera czas.

i jeszcze jedno pytanko

wiem ze to pewnie jest gdzies w instrukcji ale chcialbym sie zapytac fachowca : na ekranie na dole jest taka skala od -2 do 2 i migaja takie strzaleczki w lewo i prawo a jedna jest nad liczbami ktora jest nieruchoma

wiesz moze co to jest ? jesli nacisne przycisk +/- to ta biala strzaleczka nieruchoma robi sie pomaranczowa

[ Dodano: Sob 29 Lis, 2008 16:17 ]
ale ISO mam ustawione na automatyczne bo nie umiem zbytnio na razie ;/

MC - Sob 29 Lis, 2008

Na dole to nie wiem. Ja mam na gorze ekranu taka skale i pokazuje to korekte ekspozycji. Jesli miga, to znaczy, ze albo jest duzo za ciemno albo duzo za jasno (np. masz dekielek na obiektywie). Jak robi sie pomaranczowa, to mozesz nastawic przeswietlenie lub niedoswietlenie zdjecia o odpowiednia wartosc.
Tak, to zdecydowanie jest w instrukcji.

a trzeba to ustawiac w tym trybie ??
MC - Sob 29 Lis, 2008

Nie. Najczesciej jak aparat ustawi sam, to jest dobrze. Prosze, poczytaj uwaznie instrukcje.

ok juz Ci nie przeszkadzam

dzieki za Twoja pomoc

MC - Sob 29 Lis, 2008

kubuleczek3, tu nie chodzi o przeszkadzanie. Ale jesli cos jest opisane w instrukcji, ktora jest dolaczona do kazdego aparatu, to jednak powinno wystarczyc.
Po upewnieniu sie, ze rozwiazania problemu nie ma w instrukcji - pytaj dalej :wink:

kamfil06 - Nie 30 Lis, 2008

kubuleczek3,

znasz "słowniczek fotografa" :?:
wydaje mi się że rozwiąże większość twoich problemów...

co do podziałki to z tego co mi wiadomo wygląda tak:

środek pokazuje ci to co aparat uznaję za poprawne naświetlenie,
w trybie auto, P ,A, S aparat sam zajmie się tym by zdjęcie było poprawnie naświetlone,

"-" oznacza że zdjęcie będzie niedoświetlone (za ciemne), "+" że prześwietlone/przepalone (za jasne) :wink:

kubuleczek3 - Nie 30 Lis, 2008

dokładnie tak to wyglada

dzieki wielkie