forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Test N D80 i C 400D.

Remol71 - Wto 12 Gru, 2006
Temat postu: Test N D80 i C 400D.
Czy do końca roku pojawią się testy D80 i 400D?? Czekam na nie, bo to jedyne miejsce z wiarygodną metodą pomiarową. W pozostałych portalach lanie wody. Chciałbym wiedzieć coś więcej o tych aparatach, a wiadomo, że macając w sklepie wiele się nie dowiem.

Pozdrawiam

MM - Wto 12 Gru, 2006

Uparcie szukasz jak widzę. A ja uparcie dalej twierdzę.... lepszy jest D80 i basta.
Arek - Wto 12 Gru, 2006

Tak pracujemy nad oboma testami. Na pierwszy rzut pójdzie najprawdopodobniej 400D.
Krzysiek już go męczy.

Pozdrawiam,
Arek

MM napisał/a:
Uparcie szukasz jak widzę. A ja uparcie dalej twierdzę.... lepszy jest D80 i basta.

Ja nawet nie wiem czy szukam. Poprostu lubię wiedzieć.

MM napisał/a:

No dobra, zakładam, że masz rację. Ja ani jednym, ani drugim nie zrobiłem zdjęcia. Poproszę więc doświadczonego Kolegę o informacje dlaczego tak uważasz :)

RobertO - Wto 12 Gru, 2006

ja wczoraj do caly wieczor bawilem sie D80 i musze przyznac ze urzekł mnie wygoda obslugi. w przeciwienstwie do canona od razu wiadomo co i jak. mam jedynie trzy male zastrzezenia co do uzytkowania tego aparatu, ale poczekajmy na test.
007areka - Wto 12 Gru, 2006

... hej, tez sie przymierzam do zmiany 350 na 400,- ale kusi 80. pobawilem sie oboma i stwierdzam ze 80 lepiej lezy, lepiej wykonana, w wizjerze fajnie widac(jasno i duzo), dodali iso 100, szersze i chyba lepsze menu, podobno lepsza jakosc zdjec niz w 400(info. z prasy), minusem karty SD. w 400 irytuje brak panela info i swiecenie calego wyswietlacza(szalu dostaje) poza ty typowy canon, .. a lepszy wizjer +. jak sprzedam 350 i ciut zeczy do niego, to juz moze tescik bedzie jakis :-) .
Arv - Wto 12 Gru, 2006

MM napisał/a:

Byłbym jednak ostrożny w ferowaniu wyroków.

Ja po paru minutach z 400D byłem zachwycony pracą AF (niebo lepiej niż moja trzysetka) oraz wielgaśnym ekranem na którym widać czy zdjęcie jest ostre czy nie. Uzyskiwana rozdzielczość w dodatku z minimalnym szumem też robi pewne wrażenie przy późniejszym kadrowaniu zdjęć.
Mimo "małości" trzyma się lepiej niż 350tka, dla leniwych turystów "size matters".
Dla mnie wypas pudełeczko. Choć wymiany nie planuję (bo po co?).

Natomiast jeżeli Nikon radzi sobie dobrze z szumami i wewnętrznym obrabianiem obrazu (ostrość) na tyle aby podjąć równą walkę z Canonem to muszę przyznać, że obsługa i "bajery" Nikona biją na głowę Canony.
Co prawda nie "macałem" D80 ale podobają mi się :
- wybieranie pktu AF kursorami (bo szybciej, a ja dużo portretów robię i obracam nonstop, a profi portret przy małej GO musi mieć ostre oczy i basta, technika "ostrzenie środkiem i przekadrowanie" często mnie zawodzi),
- grupowanie pktów AF,
- Auto ISO,
- centralny pomiar (spot),
- jako leniuch jpegowy korzystałbym z D lighting (AFAIK Nikon zrobił ten stary patent HPeka w D80)
- zdaje się D80tka ma lepszy celownik (pryzmat?) - to akurat dla mnie b. ważne.

Polecam więc wybór aparatu rozpocząć od wybrania obiektywów (na teraz i ścieżki upgrade) ;-)
Warto poczytać optyczne, photozone.de, ocenić dostępność sprzętu i ceny (śiakieś ceneo, skąpiec, allegro itp.)
Policzyć kasę i dopiero podejmować decyzje.

---
Arv.

Jeżeli można mieć pobożne życzenie do testerów: Proszę porównajcie szybkość AF. Może na Tamronie 17-50 może na stałkach 50mm.
Wystarczy podać czas "błądzenia" od nieskończoności do min. i spowrotem oraz subiektywną ocenę.

MM - Wto 12 Gru, 2006

Puszka D80 powala swoimi możliwościami, ergonomią (nie tylko chwytu), wizjerem i tym "czymś" czyli dopasowaniem do fotografa. Jak ktoś długo robi zdjęcia lustrzankami do ten aparat wręcz przykleja się do właściciela i to raczej z wzajemnością. Nikon ma też coś co jest dla mnie niezmiernie istotne, ja cały czas jestem przekonany (robiąć zdjęcia Nikonami) o dużo lepszym sposobie pomiaru światła i lepszej pracy z lampą (o zdalnym wyzwalaniu lamp zewnętrznych tą wbudowaną nie wspomnę). Jedyne czym przegrywa z Canonem to jak dla mnie szumy (choć ma takie dość przyjemne bo monochromatyczne) i ten "odkurzacz" (dla mnie nie jest to coś niezbędnego, wiem że poważnych syfków i tak nie wyczyści). Jakość zdjęć przy badaniu pod lupą rozdzielczości może być w Nikonie o promile gorsza, ale przy patrzeniu na zdjęcie w całości a nie na cropie, przy wywoływaniu itd. nikt by tej różnicy raczej nie zauważył. A "przyjazność" pracy korpusu Nikona jest po prostu dużo większa niż Canona. Może nie jest to takie straszne dla kogoś mającego 350D, ale mając 20D czy coś z tej półki to praca z 350/400 jest męczarnią i taki D80 okazuje się być wybawieniem. A każdy kto dużo pracuje z aparatem bardzo sobie ceni dobry komfort tej pracy i możliwość wszechstronnego dopasowania body do własnych potrzeb. Tutaj jak dla mnie Nikon wygrywa w cuglach.
Jak to już ktoś napisał należy przy wyborze body zobaczyć z jakimi szkłami chcemy pracować. Kitowe obiektywy moim zdaniem zdecydowanie lepsze ma Nikon. A jeżeli myślimy o zamiennikach i chodzi nam po głowie Sigma to ... też lepszy jest wybór body Nikona bo powszechnie wiadomo co jest z AF przy współpracy Canona ze szkłami Sigmy.
To moje luźne uwagi jako praktyka nie podniecającego się oglądaniem zdjęć pod lupą. Jak ktoś zamiast fotografii lubi oglądać wykresy to może dojść do innych wniosków.

jarek1961 - Sro 13 Gru, 2006

Tak, Panowie, który ja już wybrałem i nabyłem drogą kupna D 80. Dlaczego? oto powody:
1/ zdecydowanie lepsza optyka, co potwierdzają wszystkie znane mi testy, nie tylko polskie ale przede wszystkim zagraniczne,
2/ pomiar punktowy
3/ wygoda obsługi
4/ zdecydowanie lepszy autofokus, też wszystkie testy to potwierdzają,
5/ jakość wykonania,

Arv - Sro 13 Gru, 2006

jarek1961 napisał/a:
zdecydowanie lepszy autofokus, też wszystkie testy to potwierdzają,

No to ja poproszę o jakieś url'e na ten temat.

avalon - Sro 13 Gru, 2006

MM, nie od dziś wiem, że pomimo korzeni canonowskich bardziej promujesz nikona ;) Jak w/g Ciebie wypada więc trochę inne zestawienie, D80 z 30D... uwagi tym nie mniej cenne dla osoby poważnie wahającej się pomiędzy tymi modelami.
Arek - Sro 13 Gru, 2006

Porównanie cen z jednego źródła (cyfrowe.pl):

400D - 2789 zł
D80 - 3199 zł
30D - 4655 zl

wskazuje, że D80 wydaje się optymalnym wyborem... Choć z punktami wypisanymi
przez Jarka można silnie polemizować. Np. Ad. 1 i sprawa wysokiej klasy szkieł ze
stabilizacją i Ad. 4 - 400D ma AF tej samej klasy co 30D.

MM - Sro 13 Gru, 2006

Zestawienie D80 z 30D uzależniam od tego do czego potrzebujemy tego body. Dla zwykłego pstrykacza lepszym wyborem jest kupno D80 i za zaoszczędzone pieniądze nabycie jasnych szkieł.
Do spottingu polecam zdecydowanie 30D, raz z racji choćby zdjęć seryjnych, dwa dlatego że obiektyw 100-400L pasuje tylko do Canona :lol:

007areka - Sro 13 Gru, 2006

... za MM, zgadzam sie znim, ale wlasnie juz prawie nabylem 400D. :-)
unclehrum - Czw 14 Gru, 2006

Witam

Widze wymiane zdan wiec przylacze sie do MM w chwaleniu Nikona. Zanim nabylem Canona pracowalem na Nikonie D70. I stwierdze ze canonowi daleko do ergonomi i przyjemmnosci uzytkowania nikona. Zgadzam sie z MM ze nikon przykleja sie do wlasciciela i to z wzajemnoscia. To ze nabylem canona bylo spowodowane raczej jakoscia obrazu ( przy nikonie D70 canon wygrywa o 2 dlugosci). I chyba tym zakoncze wypowiedz :]

pozdrawiam
Andrzej

Arv - Czw 14 Gru, 2006

unclehrum napisał/a:
To ze nabylem canona bylo spowodowane raczej jakoscia obrazu ( przy nikonie D70 canon wygrywa o 2 dlugosci).

No właśnie.
Canon wydaje się celować w jakości zdjęć. Nikon ma bardziej przemyślaną obsługę.
Pytanie czy Sony które AFAIR produkuje matryce dla nikosia dogoni Canonowskie CMOS'y ? Czy da się tą różnicę zniwelować softwareowo ? Poczytajcie test D40 ;-).

jarek1961 - Pią 15 Gru, 2006

Ej kochani! zawsze do podstawowego zestawu można dokupić jakiś extra obiektyw i chwalić się że jest lepszy niż konkurencja z kitowym obiektywem, Poza tym przyznam się otwarcie, że gdybym w chwili obecnej robił przymiarkę do aparatu, to także zainteresował by mnie Alfa 100, Kolega zapytał tylko o D80 czy 400D, stąd moja odpowiedź. Pozdrawiam

O zapomniałem, jakość zdjęć, itp, itd, ja śmiem twierdzić, że jeżeli ktoś nie wie jakim aparatem zostało wykonane zdjęcie to nie zgadnie, za chiny ludowe, cała ta gadka o jakości to wymysł ludzi z labolatoriów, którzy też muszą udowodnić że za coś biorą kasę. O szumach nie będę wspominać aby czasami bez streu wejść na forum i spokojnie poczytać. Pozdrawiam
Arek - Pią 15 Gru, 2006

A ja myślę, że naprawdę warto poczekać na Pentaxa K10D vel. Samsunga GX-10. Jeśli potwierdzi się to co można o nim poczytać w necie, Canon i Nikon mogą mocno zacząć drapać się w głowę. Czego wszystkim nam życzę, bo wtedy może to się odbić na cenach.

Arek

Arku! zgadza się ale dyskusja dotyczy apratów dostępnych tu i teraz, Idąc dalej Twoją drogą należy poczekać do wiosny, jak Księżyc na niebie będzie Sony Alfa 200, i wtedy wszyscy pozostali nie tylko będą drapać się w głowę ale walić młotkami, Sony nie zasypia, ale teraz jeszcze tego nie ma, choć alfa 100 jest i jakością zdjęć nie ustepuje /TAK TAK testy!!!/ wiem że piszę coś mało popularnego ale trzeba testów ze specjalistycznym sprzętem aby zdiagnozować jakim sprzetem zdjęcie zostało zrobione..
mrooq - Pią 15 Gru, 2006

posiadajac 350D nie ma sensu calkowicie wymiany na 400D. Zastanawiam sie nad 30D. Czy do marca moze sie cos w tej sprawie zmienic ? cos nowego na rynku? bo jak nie to raczej napewno wezme 30D
MM - Pią 15 Gru, 2006

Zarżnij lepiej to 350D i poczekaj na następcę 30D.
RAF - Nie 17 Gru, 2006

Arek napisał/a:
Jeśli potwierdzi się to co można o nim poczytać w necie, Canon i Nikon mogą mocno zacząć drapać się w głowę.

to chyba nawet nie zaczęli:
http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk10d/

jarek1961 - Czw 21 Gru, 2006

melodia przyszłości, niedalekiej ale....
Remol71 - Wto 02 Sty, 2007

Arv napisał/a:
jarek1961 napisał/a:
zdecydowanie lepszy autofokus, też wszystkie testy to potwierdzają,

No to ja poproszę o jakieś url'e na ten temat.

Autofokus w D80 jest lepszy i to o klasę niż w D400. Sprawdziłem to w sklepie macając obydwie puszki. W nikczemnym oświetleniu D80 ustawiał ostrośc z ok. 3m na zapisaną kartkę A4 mniej więcej w 90% przypadków, a 400D w ok. 10% przypadków. Tu poprostu jest różnica klas. AF 400D w kiepskim oświetleniu gubi się poprostu. Prawdziwy problem leży jednak moim zdaniem w innym miejscu. Nikon dla amatorów za rozsądne pieniądze oferuje TRZY przyzwoite obiektywy. Canon oferuje JEDEN i to na dodatek niezmiernie kiepski, w dodatku dużo się słyszy o kiepskiej współpracy puszek C z optyką nizależną. To moim zdaniem przesądza sprawę. Cóż z tego, że matryca 400D jest lepsza niż matryca D80, kiedy widać to na szkle za 6000pln, na które niestać 99% Polaków. Canon sam sobie strzela gola z powodu swojej polityki, przynajmniej z punktu widzenia IV PRL-u. Może z punktu widzenia Japończyków wygląda to inaczej, nie wiem, nie zarabiam tyle co Oni.

jarek1961 - Wto 02 Sty, 2007

Zaraz Panowie! przypomniało mi się iż D80 to nie konkurencja dla 400D, D80 to półeczka wyżej, to w zasadzie konkurencja dla 30D. 400D zawsze będzie gorszy niż D80. To są dwie różne półki! Pozdrawiam w Nowym Roku!
eska - Sro 03 Sty, 2007

a ja przypomne jeszcze, zesprawnosc autofokusa zalezy nie tylko od body ale tez od obiektywu. Bardziej miarodajne bylo by porwnanie dwoch body podpietego do tego samego typu obiketywu jakiejs niezaleznej firmy.

konrad

Remol71 - Sro 03 Sty, 2007

eska napisał/a:
a ja przypomne jeszcze, zesprawnosc autofokusa zalezy nie tylko od body ale tez od obiektywu. Bardziej miarodajne bylo by porwnanie dwoch body podpietego do tego samego typu obiketywu jakiejs niezaleznej firmy.

konrad

Słusznie. Podobieństwo tych obiektywów kończy się na tym, że są kitowe.

adp007 - Sro 03 Sty, 2007

Racja. Czy to pomysł na nowy test porównawczy? :)
asp - Czw 04 Sty, 2007

zawsze mnie zastanawiało komu przyszedł do głowy pomysł by porównywać ze sobą właśnie te dwa modele - chyba tylko dltego że pojawiły sie na rynku w zbliżonym czasie.
Moim zdaniem bardzie by pasowało
-Nikon D80 vs Canon 30D a raczej z jego następcą
-Canon 400D vs Nikon D50 - bo chyba nie z D40 ??
z kitowymi obiektywami a najlepiej z takim samym modelem niezależnej firmy
----
Ps. niecierpliwie czakam na testy redakcji - miały byc jeszcze w 2006r ale widać że jakoś się przeciągnęło

Arek - Czw 04 Sty, 2007

Porównanie bierze się z historii. Odpowiedzią Nikona na Canona 300D był Nikon D70.
Ich następcy to 400D i D80. Choć fakt, że rynek się trochę zróżnicował i można powiedzieć, że 400D to coś więcej niż D50, ale mniej niż D80, natomiast D80 to więcej niż 400D ale mniej niż 30D.

Arek

ArturBonoVox - Pią 05 Sty, 2007
Temat postu: Nikon d80:)
Czesc wszystkim. Jakie szklo polecacie dla Nikosia D80 aby nie przekroczyc 4400 zl za zestaw body plus glass.
MM - Pią 05 Sty, 2007

Tamrona 17-50/2.8. Za taki zestaw plus karta 1 GB SanDisk Extreme III koleżanka zapłaciła dzisiaj niecałe 4400 ;)
zib26 - Pią 05 Sty, 2007

MM napisał/a:

Oj widze że MM oznacza mędrca mądrale ?
ta Twoja basta mnie śmieszy bo dla mnie jeszcze kwestia zapniesz kita czy eL ( zakładam że rozumiesz o co chodzi ;) )

MM - Sob 06 Sty, 2007

Nie szukaj kolego wycieczek osobistych bo moje odciski są twardsze niż myślisz. Zakładam, że wiesz o czym piszę. I przyjmij do wiadomości fakt, iż jak coś piszę to wiem o czym piszę i swojej wiedzy nie wysysam z brudnego palucha. Tłumaczył się nie będę, bo nie mam przed kim.
007areka - Nie 07 Sty, 2007

... ;-)
jarek1961 - Sob 13 Sty, 2007

acha ! n ie zapominajmy że jednak Canon 400 D i Nikon D 80 to inne półeczki, inna kalsa, D 80 to jednak pięterko wyżej.
yag - Czw 18 Sty, 2007

MM napisał/a:
Tamrona 17-50/2.8. Za taki zestaw plus karta 1 GB SanDisk Extreme III koleżanka zapłaciła dzisiaj niecałe 4400 ;)

Moge zapytac, gdzie? :)

Bo mi bez karty wychodzi taki zestaw ok. 4750zl, nie chce kupowac Tamrona w necie, bo z tego co mi sie udalo dowiedziec i wyczytac, trafiaja sie egzemplarza "nieostre".

MM - Czw 18 Sty, 2007

Ja jej wybrałem na miejscu jedno szkło z trzech, które były na stanie. To jest sklep, ale można też kupić tam poprzez net. Szczegóły posyłam na priva.
akoliber - Czw 25 Sty, 2007

Moze juz nikt tu nie wroci..ale dwa slowa.

Pojawily sie jakies info ze w Canonie brak wyświetlacza parametrów zdjecia.
Oczywiście jest na glownym wyświetlaczy ktory zostal powiększony w porownaniu z modelem 350..a czy on mocno swieci?
Przy zbliżaniu aparatu do oka..automatycznie gaśnie..tak wiec to napenwo nei jest problem.
W tej chwili roznicza cenowa body to 500 zl.

Oczywiscie mam 400D wiec nie bede sie odnosil do 80..ale uwaznam ze amator nie zauwazy roznicy wiec mozna spokonie zabrac Canona. i zaoszczedzic troche kasy i dolozyc do lepszego obiektywu.
Napewno Canon jestnieco mnejszy ale czy jest taka zanczaca roznica to mi sie nie wydaje ;)

Pozdr.

MM - Czw 25 Sty, 2007

Dla niektórych D80 ma lepszą ergonomię niż 30D Canona, w stosunku do 400D to już jest przepaść...
akoliber - Pią 26 Sty, 2007

Z pewnoscia.. porownywanie mozliwosci ergonomi i innych "zewnetrznych" elementow nie ma sensu bo sa to zupelnie rozne aparaty.
Poprostu jesli ktos przeznacza max. 3 tys na aparat z obiektywem, to wg. mnie Nikon jest ciut drozszy ;) wiec odpowiedz jest prosta. Wiadomo ze i Nikon jest slabszy niz inne... Jesli ktos potrafi zrobic swoim aparatem piekne zdjecia i mu to wystarcza to, to najwazniejsze..Bo zmiana sprzetu przy srednich umiejetnosciach nie oznacza lepszych zdjec ;)

Pozdr. dla zwoleninikow Canona i Nikona ;)

MM - Pią 26 Sty, 2007

Dla jakości zdjęcia najwięcej wnosi dobry obiektyw. Chcąc mieć dobre szkło i lustrzankę w cenie do 3 kzł. można kupić D70s i Tamrona 17-50/2.8. Teraz to body można kupić za bezcen. Niemniej warto dołożyć do Nikona D80, to bardzo perspektywiczny korpus o (moim zdaniem) rewelacyjnym stosunku ceny do jakości i choć sam mam Canona to polecam go każdemu zaczynającemu przygodę z fotografią. Bo kupienie Canona 400D z kitem to .... zwykłe marnowanie możliwości tego body.
akoliber - Pią 26 Sty, 2007

Zgadza sie.. kitowy obiektyw to niesamowity niewypal. Ja osobiscie teraz dokupuje 28-135 IS , wiec mam nadzieje ze bedzie nieco lepiej ;)
Ale. na tamta chwile jak kupywalem nie bylo mie stac na Nikona z obiektywem....Nadale jest to roznica okolo 1 tys w stosunku do Canona.
A ze zaden ze mnie znawca.. ;) to Canon wystarcza.

Pozdr.