|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - 6 grudnia - Mikołaj :)
Tutejszyn - Sob 06 Gru, 2008 Temat postu: 6 grudnia - Mikołaj :) Goniąc za marzeniem kupiłem dziś Nikona D90. Kiedyś długo fotografowałem analogowym Nikonem i po rocznej przygodzie z Canonem postanowiłem wrócić do Nikona. W erze cyfrowej fotografii przećwiczyłem kilka kompaktów, hybrydę, aby w końcu kupić pierwszą lustrzankę. Wybór padł na Canona ze względu na CMOSa. Dziś historia zatoczyła koło i znowu trzymam w rekach Nikona. Dziś też uświadomiłem sobie jak bardzo lubiłem swojego Canona. Jaki ten świat jest porąbany. Albo ja..
Żartuję Kiedyś ktoś tu na forum się zastanawiał nad zmianą systemu. Ja to dziś zrobiłem
xneon - Sob 06 Gru, 2008
ja też dzisiaj zmieniłem system
już nie będę mordował się ze swoim ultraintuicyjnym kompaktem Słony H2
teraz będę żerował na mojej kobiecie i spał u niej w piwnicy, byle tylko pobawić się 40D
najlepszego wszystkim!
mavierk - Nie 07 Gru, 2008
.... a ja na mikołaja dostałem czapkę...
Monastor - Nie 07 Gru, 2008
A ja dostałem kataru
MC - Nie 07 Gru, 2008
Ja rekawiczki
piotrmkg - Nie 07 Gru, 2008
a ja nic - bo nie wierze w mikołaja.
marekf - Nie 07 Gru, 2008
a ja informacje ze sklepu że nie wiedzą kiedy dostaną 580ex II i czy rezygnuję czy będę czekał (a myślałem że na mikołaja będę już ją miał:( )
edmun - Nie 07 Gru, 2008
a ja dostałem czekoladkę i żel pod prysznic w opakowaniu w kształcie renifera
edmun, ten żel to pewnego rodzaju wskazówka
student, nie ma czasu na takie ......
Jesienny - Nie 07 Gru, 2008
A to wczoraj były mikołajki? uoj
PS. Gratulować zakupu!
Erais - Nie 07 Gru, 2008
Mój obdarował mnie wczoraj 40 złotymi- które zaraz zamienię na produkty spożywcze
garreth - Nie 07 Gru, 2008
piotrmkg napisał/a: | nie wierze w mikołaja. |
ja też nie, dlatego podejrzewam, że tą czekoladę podłożył mi Króliczek Wielkanocny
marekf - Nie 07 Gru, 2008
nie nie z króliczka zrobiłem już pasztet, możliwe że to dziadek mróz przybył z mroźnej Syberii
mnich - Nie 07 Gru, 2008
Oczywiście że Mikołaja nie ma! Jest przeciesz Claus! Santa Claus !
mnich, w postaci rodziców/bliskich/samego siebie*
* niepotrzebne skreślić
Jesienny - Nie 07 Gru, 2008
Ja jeszcze tkwię w erze Gwiazdora
aa, sory, jeszcze 10pak carlsberga z znajomymi dostaliśmy
darekk - Pon 08 Gru, 2008
Kiedyś i o mnie mikołaj pamiętał, teraz ja pamiętam o mikołaju dla córki.
heding - Pon 08 Gru, 2008
z Mikołajów to znam Reja...
marekf - Pon 08 Gru, 2008
a ja kopernika
R.Roobs - Pon 08 Gru, 2008
...a co to??? wygląda na to że tylko ja dostałem rózgę ?!
Wujek_Pstrykacz - Pon 08 Gru, 2008
Nie tylko ty, aż wstyd się przyznać, jeszcze do dziś boli mnie co nieco. To pewnie za to że śony nie lubie, ech ten Mikołaj też się reklamami baniek zauroczył
mnich - Wto 09 Gru, 2008
Szczerze mówiąc, to nie wiem czy chciałbym od Mikołaja dostać jakiś fotograficzny prezent. Bo Mikołaj to się nie zna.
Jesienny - Wto 09 Gru, 2008
A co tam sprzedałbyś i dołożył do tego co chcesz
heding - Wto 09 Gru, 2008
mi może przynieść TCx2 albo SB900 ..wtedy nie powiem że się nie zna... a Ty mnichu?
mnich - Wto 09 Gru, 2008
Ja nie powiem że się nie zna jak mi przyniesie chociaż N85/1.8. Ale nie przyniesie.
mi nawet dekielka nie przyniesie, tak się rozmarzyłem
komor - Wto 09 Gru, 2008
Ależ wy się nie znacie. Przecież do Świętego Mikołaja trzeba napisać (i wysłać!) list, w którym się wyłuszcza co się chce dostać, jakiej firmy i o jakiej światłosile!
może być na adres optyczne.pl????
Ależ ja właśnie wysłałem. Tylko "Mikołaj" musi mi napisać czy przyzna mi raty czy nie
Bo najlepszym Mikołajem człowiek sam jest sobie
piotrmkg - Wto 09 Gru, 2008
Jesienny, a jeszcze lepszym, jeśli przy okazji sam sobie jest bankiem. bo spłacanie realnymi pieniędzmi pożyczki wirtualnych pieniędzy to jest chore
Nie wiem jak Ty, ale ja mieszkam wciąż jeszcze w polskich realiach... niestety (będzie bez buziek)
Jesienny, ja także mieszkam w polskich realiach. obiecałem sobie nie korzystać z kredytów NIGDY i jak dotąd udaje mi się dotrzymać obietnicy.
ps. w polsce też jest system rezerw cząstkowych, i z tego co jest mi wiadomo w kredytach jest 6x więcej pieniędzy niż w rzeczywistości wydrukowano także trzymajmy się ramy
Cóż, dla mnie to jest kalkulacja albo będę robił zdjęcia wygodnie, albo przez następne dwa lata będę zbierał kasę i męczył się z półśrodkami. Każdy wybiera co lubi
marcin-vlc - Wto 09 Gru, 2008
Jesienny napisał/a: | Cóż, dla mnie to jest kalkulacja albo będę robił zdjęcia wygodnie, albo przez następne dwa lata będę zbierał kasę i męczył się z półśrodkami. Każdy wybiera co lubi |
w sumie na jedno i to samo wychodzi, raty mozna traktowac jak odkladanie kasy, tylko takie przymusowe, bo chcac nie chcac szarpna Ci odpowiednia kwote z konta.
marcin-vlc napisał/a: | w sumie na jedno i to samo wychodzi |
sam sobie odsetki naliczasz brawo
MC - Wto 09 Gru, 2008
piotrmkg napisał/a: | sam sobie odsetki naliczasz |
A to juz na 0% nie mozna brac?
piotrmkg, To się min. inflacja nazywa.
MC, a kiedykolwiek można było? zawsze był jakiś haczyk, bo bank musi swoje zarobić, nie jest przecież instytucją charytatywną.
Jesienny, inflacja jest zapewne 2x niższa niż oprocentowanie kredytu
MC - Wto 09 Gru, 2008
piotrmkg, tak. Bank ma podpisana umowe ze sklepem, wiec nie martw sie o jego zyski.
MC, czyli co? sklep płaci bankowi za to, że klienci mogą kupić coś w ratach 0%? w takim razie sklep dolicza tą sumę do cen produktów.
MC - Wto 09 Gru, 2008
piotrmkg napisał/a: | sklep płaci bankowi za to, że klienci mogą kupić coś w ratach 0%? w takim razie sklep dolicza tą sumę do cen produktów. |
Zapewne tak. Ale najczesciej bardziej sie oplaca kupic drozej za "0%" niz taniej na raty 10%.
napisałem "min."
A satysfakcja z posiadania czegoś, a zdjęcia zrobione. wszystko trzeba podliczać
MC, dobrze wiedzieć. będę omijał szerokim łukiem sklepy oferujące raty 0%, bo po co mam dopłacać komuś do rat, skoro sam "na nie" nie kupuje
Jesienny napisał/a: | satysfakcja z posiadania czegoś |
zalatuje marketingiem a'la apple by steve jobs
może jakiś dziwny jestem. w przyszłym roku może uda mi się zakupić C500, ale satysfakcję to będę miał jak uda mi się zrobić jakieś ciekawe zdjęcia dzięki niemu, jakieś ciekawe sytuacje utkwią mi w pamięci związane z fotografowaniem nim, a nie dlatego, że posiadam ten obiektyw. obiektyw jak każdy inny o tej ogniskowej.
MC - Wto 09 Gru, 2008
piotrmkg, nie chodzi o to, zeby je z gory omijac. Trzeba porownac cene i samemu wyciagnac wnioski co sie bardziej oplaca.
MC, nie no wiadomo, zastosowałem taki skrót myślowy.
piotrmkg napisał/a: | satysfakcja z posiadania czegoś
zalatuje marketingiem a'la apple by steve jobs |
W końcu pracuje się w "reklamie" no nie? ;}
A to, że ludzie lubią mieć rzeczy, które im się podobają to inna sprawa.
No i nie zamierzam kupować obiektywu za ponad 20k PLN-ów. Na takie fanaberie to nawet na raty mnie mnie stać, tylko mówię o kwotach 10-cio krotnie niższych .
Jesienny napisał/a: | nie zamierzam kupować obiektywu za ponad 20k PLN-ów |
ja także kupię używany za 9-10k
|
|