|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Efekt portretu
miszet - Sro 10 Gru, 2008 Temat postu: Efekt portretu Witam, chcialbym sie dowiedziec jak osiagnac efekt takich zdjec http://www.gancarczyk.com...a&temat=portret ? czy na to jest jakis sposob, czy metoda prob i bledow? prosze o pomoc:)
MC - Sro 10 Gru, 2008
miszet, troche zabawy w PSie lub innym programie graficznym.
miszet - Sro 10 Gru, 2008
tak wlasnie myslalem, ale na co najbardziej zwrocic uwage? tzn na jakie opcje ?
piotrmkg - Sro 10 Gru, 2008
niektóre wyglądają jak HDR, niektóre na składankę z kilu zdjęć. ogólnie PS w pełnej okazałości
mnich - Sro 10 Gru, 2008
Dużo HDR'u, Wyostrzania i ciekawych twarzy.
belkot77 - Sro 10 Gru, 2008
Miszet a podobaja ci sie takie nienaturalne twarze? Jak tak to tu sie zaloguj a wszytskiego sie dowiesz
http://forum.fotoszop.pl/
jaad75 - Sro 10 Gru, 2008
Troszkę z Draganem mi się to kojarzy...
piotrmkg - Sro 10 Gru, 2008
nawiązuje do tematu
edmun - Sro 10 Gru, 2008
z tym what the duck powinno byc w kazdym temacie takie podsumowanie
kijos - Sro 10 Gru, 2008
"Jednym klęknięciem" np. w Topaz Adjust, Color Efex itp. Można też standardowymi narzędziami w PS - ok. 10 min. pracy.
maziek - Czw 11 Gru, 2008
Uważam, że te zdjęcia to twarze. Przerobiłem sobie kilka na b/w i siła wyrazu pozostaje. Być może w takim sztafażu jakim podał je autor wyglądają lepiej niż "w pełni kolorowe" ale przy sile bijącej z tych postaci to drugorzędne.
kijos - Czw 11 Gru, 2008
Czyli wystarczy sfotografować pomarszczoną twarz i po sprawie
Kolor to tylko dodatek. Najprościej: efekt polega przede wszystkim na zmniejszeniu globalnego kontrastu (rozjaśnienie cieni, przygaszenie świateł) i późniejszym jego zwiększeniu w zakresie średnich tonów.
kijos napisał/a: | Czyli wystarczy sfotografować pomarszczoną twarz i po sprawie | Może nadmiernie uprościłeś moje myśli, ale w zasadzie tak . Dlatego młode dziewczyny fotografuje się znacznie trudniej niż staruszki. Na twarzy ma się wszystko wypisane...
komor - Czw 11 Gru, 2008
maziek, nie zgadzam się co do młodych dziewczyn. Mnie każde zdjęcie z młodą dziewczyną wydaje się idealnie skomponowane i w ogóle...
Co do efektu pokazanego na zalinkowanych zdjęciach to w Lajtrumie masz gotowy preset do takich pastelowych zgaszonych warstw, a kontrasty wyciągniesz suwakiem Clarity. To oczywiście niekoniecznie wyjdzie idealnie to samo, bo autor zdjęć zrobił pewnie to jakoś po swojemu, ale klimat podobny.
Tak, masz racje, też mam ten problem . Załóżmy, że była mowa o młodych chłopcach .
MC - Czw 11 Gru, 2008
komor napisał/a: | Mnie każde zdjęcie z młodą dziewczyną wydaje się idealnie skomponowane i w ogóle... |
A zona wie
komor - Czw 11 Gru, 2008
MC napisał/a: | A zona wie |
Odmawiam zeznań, wysoki sądzie. Poza tym żona z definicji też jest młodą dziewczyną, nie?
No racja, trzeba uważać na słowa. Ostatnio pewnej znajomej chciałem zrobić komplement i powiedziałem „Bardzo ładnie dziś wyglądasz”, za co zgarnąłem ochrzan: „A kiedy indziej to już nie wyglądam ładnie???”.
MC - Czw 11 Gru, 2008
komor napisał/a: | Poza tym żona z definicji też jest młodą dziewczyną, nie? |
No fakt Oj bardzo trzeba uwazac na slowa.
Paweł_G - Czw 11 Gru, 2008
Panowie jak was czytam to zaczynam się zastanawiać nad obrączkowaniem Ale już mam podobnie - zrobiłem mojej młodszej siostrze plenerek. Oczywiscie swoje portrety wstawiła na Nasza Klase - zaraz miałem tłum propozycji od jej koleżanek. Niektóre nawet chciały nieźle zapłacić. Zapomnijce - usłyszałem tylko "Nie będziesz fotografował jakić młodych Panienek" No i kicha - trzeba będzie dłużej dziergać na 85/1,8
piotrmkg - Czw 11 Gru, 2008
bo co niektórzy, popełnili błąd zbyt długiej smyczy. daliście palec, z zabrano wam rękę
Paweł_G napisał/a: | Panowie jak was czytam to zaczynam się zastanawiać nad obrączkowaniem | http://pl.youtube.com/watch?v=tn3ZriFFiZs&feature=related
nesta - Wto 20 Sty, 2009
Mi to bardziej wyglada na camera raw i taka opcje jak fill light... Do tego wysostrzanie w tymze samym rawie i dopiero pozniej cos w PS.
A zdjecia genialne jak dla mnie.. Niewazne ile PS-a a ile oryginalu liczy sie sam efekt, czy sie podoba.
|
|