|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Czy warto kupić SB400
mariusz.w - Czw 11 Gru, 2008 Temat postu: Czy warto kupić SB400 Zastanawiam się czy warto wydać 200 zł na SB400
myśle o małej lekkiej lampie bo pojawia mi się cień obiektywu przy ogniskowej 18-22
Co sądzicie, czy lepiej odrazu większą ?
MC - Czw 11 Gru, 2008
Jak mozesz to im wyzszy numerek lampy kupisz tym lepiej.
jaad75 - Czw 11 Gru, 2008
Moim zdaniem nie, ale niektórzy twierdzą, że za taką cenę tak...
AQQ - Czw 11 Gru, 2008 Temat postu: Re: Czy warto kupić SB400
mariusz.w napisał/a: | czy warto wydać 200 zł na SB400 |
Nie dałbym za to 100 zł.
ghost - Pią 12 Gru, 2008
jako niektóry powiem że warto nabyć w FJ -177
lampa sprawdzi się tylko jeżeli:
-potrzebujesz czegoś małego i lekkiego
-masz jasne szkło (mz najciemniej f/2.8)
-potrzebujesz doświetlenia na imprezach itp, nie lampy do realizowania wizji zarobkowej / artystycznej.
wtedy lampka w przeciątnym pomieszczeniu z jasnym sufitem zapewni poprawne naświetlenie. Jeżeli Ci to starcza - mz warto.
lojalnie informuje że taką mam. był już identyczny wątek. nawet przykładową fotkę pamiętam
[ Dodano: Pią 12 Gru, 2008 00:54 ]
o tu
davaeorn - Pią 12 Gru, 2008
mariusz.w, wszystko zależy czy chcesz kupić tą lampę dlatego że jej potrzebujesz - a nie masz szansy na dozbieranie kasy, czy masz kasę i zastanawiasz się czy Ci to wystarczy...
Ja kupiłem najmocniejszą lampę jaką się da do Sonego (jeśli nie najmocniejszą wogóle ale pewnie się mylę) i absolutnie nie żałuje wydanej kasy (notabene jak na mój gust dużej kasy)... możliwości "bawienia" się światłem, to że Ci go raczej nie zabraknie, poprawiają spokój robienia zdjęć
Polecałbym Ci coś większego niż SB400..
MC - Pią 12 Gru, 2008
davaeorn, HVL56AM byla troszke mocniejsza.
davaeorn - Sob 13 Gru, 2008
dlaczego?? ma mniejszą liczbę przewodnią, osiąganą dla 85mm a nie 105...
jaad75 - Sob 13 Gru, 2008
davaeorn, chyba nie do końca rozumiesz koncepcję liczby przewodniej... Jaką GN ma Twoja lampa na 85mm?
jaad75 napisał/a: | davaeorn, chyba nie do końca rozumiesz koncepcję liczby przewodniej... |
może i ale czas się w końcu czegoś nauczyć
jaad75 napisał/a: | Jaką GN ma Twoja lampa na 85mm? |
nie mam pojęcia wydawalo mi się że im wyższa liczba przewodnia na wyższej ogniskowej tym mocniejsza lampa...
ghost - Sob 13 Gru, 2008
lp - zasięg. KM/Sony 56 dla 85mm krycia (czyli szerszego) miała 56.
HVL58 dla pola węższego - 105mm jest tylko ciut lepsza.
jeżeli by poszerzyć jej krycie do 85mm może się okazać że nie jest więcej niż 56.
odpowiedź na powyższe zagadki są w instrukcji i tabelce LP/pole krycia.
lp wraz z wzrostem ogniskowej będzie rosła bo tą samą ilość światła skupiamy na mniejszym obszarze.
jaad75 - Sob 13 Gru, 2008
Czyli im wyższą lampa ma GN na krótszej "ogniskowej", tym jest silniejsza.
[ Dodano: Sob 13 Gru, 2008 00:40 ]
To tak bardzo ogólnie i bez wdawania się w niuanse - a tych jest całkiem sporo...
jaad75 napisał/a: | a tych jest całkiem sporo.. |
zapewne tylko są one ważniejsze w pracy w studio niż w pracy z jedną lampką i robieniu zdjęć na poprostu we wnętrzach - na imprezach, spotkaniach itd...
ghost, dziękować
mariusz.w - Czw 01 Sty, 2009
mineły 2 tygonie,
nie wiem czy dobrze zrobiłęm, ale celem było kupno taniej lampy,
którą sporadycznie doświetle pomieszczenie.
Kupiłem prostą lampe NISSIN 350T z ruchomym palnikiem ze śmiesznie 100 zł
faktycznie sb400 jest zasłata a zanim kupie coś naprawde dobrego to się tym pobawie.
Oczywiście problemem może być konieczność pracy na pełnym manualu ale to nie jest problemem.
Zrobiłęm nią kilka testowych zdjęć i jestem zadowolony.
DZIĘKI ZA POMOC
Blackside - Sob 10 Sty, 2009
Podepnę się.
Myślę o małej poręcznej lampie i przy cenie 170zł za SB-400 mam na nią chrapkę... mam tylko pytanko.
Wszędzie piszą że lampa ta działa w trybie M tylko z D40, czyli z D60 nie?
Tryb M dotyczy myślę tylko trybu ręcznego lampy a nie trybu M fotografowania...? Muszę mieć możliwość wyzwolenia migawki po np 5s z błyskiem z SB400 mam nadziej że to się da?
mariusz.w - Nie 11 Sty, 2009
ja przeanalizowałem pod siebie i stwierdziłem, że lepiej za takie pieniąsze (lub tańcze) nissin 350T a za jakiś czas coś dużo lepszego.
SB400 chciałem, bo pojawiał mi się cień obiektywu przy robieniu zdjęć z wbudowaną lampą.
arthuro - Wto 10 Lut, 2009
Podlacze sie do tematu,
zamierzam kupic lampe do D80 i myslalem nawet o SB-600, ale nie z tym budżetem jaki sobie (sztywno) zalozylem. Model nizej to SB-400, ale czy nie lepiej kupic jakas uniwersalna lampe typu
http://www.euro.com.pl/la...html?from=ceneo lub
http://www.e-cyfrowe.pl/m...l?PCID=51318_22 , lub
http://www.cyfrowe.pl/apa...x-do-nikon.html .
zdjecia bede robi w domu dzieciakom podczas zabawy, jaks impreza itp
malyr - Pią 13 Lut, 2009
nikon to nikon
mam do D80 - SB-400 i SB-600
SB-400 w warunkach "domowych" jest zadowalająca, różnica między SB-600 minimalna, odginasz palnik do góry i zawsze będzie lepsze zdjęcie niż z wbudowanej lampy
ale.....
szczerze polecam SB-600/800
moment przekonasz się o słuszności wyboru
arthuro - Sob 14 Lut, 2009
wielkie dzieki za info
w zasadzie juz zdecydowalem sie, ze kupie Nikona jak pozwoli budzet to sb-600, a jak nie to sb-400
|
|